Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 9

• 40 322
  • 806
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Уфффф, какви неща сте описали.. от всяка и аз мога да кажа по нещо Simple Smile
Моето тегло скочи около 40-те. Цикълът ми също започна тогава да се скъсява. Откриха ми метаболитно нарушение. Моята ендокриноложка не иска да го нарича инсулинова резистентност, но става дума точно за висок инсулин. От 3-4 г. пия хапчета. Искам да ви кажа, че в момента, в който инсулинът ми се закова на 4 сутрин на гладно свалих килограмите и сега се въртя около 76-77. Принципно бих искала да сваля до 70, но си давам сметка, че на 47 г. ще е трудничко. По малко правя фитнес, но много се движа, защото имам дете на 9 г., което влача на какво ли не след училище. Избягвам въглехидратите и ям по-малко, но честно казано не се лишавам ако ми се дояде нещо. Обаче хапчетата, които пия подтискат апетита. Аз от години не изпитвам глад така както го познаваме, а реално ям по 2 или 3 пъти на ден. Обаче задържам вода и тя също качва тегло. Гледам да я изчиствам, за съжаление пак с хапче за кръвното, което започна да се проявява настойчиво след 43-44 г. Сега като си давам сметка нещата не ги регулирам естествено, но предпочитам пред това да си натоваря и износя кръвоносната система. Освен това съм относително спокойна така, защото иначе започва да ме гони яко хипохондрията. Нямам проблем със съня още. В младежките години трудно заспивах. Като заспя нямам проблем, нооо докато ми се доспи, ужас. Сега си спя чудесно. Имало е периоди да ме събуди някой сърцетуп, ама това е свързано с цикъла.
Алергии също ми се появиха в този период. Педиатърката на голямата ми дъщеря ми казваше да запомня от нея, че периода на бременност, пубертет и климактериум са рискови за поява на алергии. И аз сега се обзаведох с някаква поленна история. На тест ми излязоха куче и коте като алергени, ама ето, че поредна година около цъфтежа на липите не мога да дишам като хората. Добре, че е всяка година, че да не търча със съмнения за корона Simple Smile)))))))))))))
ПМС, обаче от години нямам. Преди един цикъл ми се случи да ме болят гърдите и мноого се учудих. Дойде ми по-обилно, ама ето сега го няма Simple Smile Явно ще прескочи.

# 736
Вие пък всичко отдадохте на възрастта. Алергична хрема имам от над 20 години.
Аз не твърдя подобно нещо, само споделих че също имам.

# 737
  • тук-там
И при мен нервност и нетърпимост (сама не се трая) преди и по време на Ц. Алергичен ринит - хич и не знам от какво е, ама ме мъчи заден секрет. Подуване на корем. Нямам вече талия, макар че съм кльоща. Скъсен цикъл на 24 дни, за сметка на това обилен. Понякога си чувам пулса и често е учестен. Ей такива всякакви. На 46 съм.
И аз търся причината Thinking
1.вирус, най-вероятно херпес, защото една зима ми изби под носа като рана от прозрачна хрема, като сега и май от тогава се почна.Това беше и версията на един от УНГ.
2.на хормонална основа или свързано с изменения в гърба и врата от седящата работа и от там нещо да се притиска
3.Понеже се появяваше първоначално от ноември до юни и се активира от рязко застудяване и влага, мисля, че е нещо като студова алергия и/или към влагата.Когато си правих тестове, единствено имах реакция към плесен.Сега обаче кихам от всичко и не спира, макар, че намаля със затоплянето, но в дни с надвиснало на дъжд небе, тук при нас има много влага, или в рязко застудяващи дни съм се събуждала направо в криза и без противоалергично не се оправям.
4.мръсен въздух от заводите.

И всъщност алергиите също водят до изменения в настроенитето, раздразнителност и депресия.Аз в такива дни не се чувствам изобщо добре, нито физически, нито психически.Буквално нищо не мога да правя, не мога да се съсредоточа.От къде ми се натресе и аз се чудя, никога не съм имала нито херпеси, нито алергия.
И на мен ми се активира след вирус. И при мен излезе само плесен на алергии. И при мен се обостря при студ. И сега 5 години по-късно се давя в собствен сос, без да знам причината.

# 738
  • Бургас
Забравих да спомена, че преди цикъл алергията се активира, затова допускам и хормоналния вариант.Както и слабост в кръста и гърба.

Последна редакция: нд, 28 юни 2020, 17:01 от Галчудо

# 739
  • гр. София
Здравейте, закъснява ми вече 4 ден според вас колко време да чакам преди да отида на лекар.

# 740
Здравейте, закъснява ми вече 4 ден според вас колко време да чакам преди да отида на лекар.
На мен са ми казали, че до 10 дни по-рано и до 10 дни по-късно е приемливо. Но в моя случай и за мен. Не знам дали важи за всички случаи.

# 741
Ами ти си познаваш най-добре тялото, в пременопауза ли си, за първи път ли ти закъснява, направи ли си тест за бременност, имаш ли някакви гинекологични проблеми които да те притесняват, например кисти, миоми и тн.

# 742
  • гр. София
Да, в пременопауза съм имала съм киста преди година. Не съм правила тест. Миналото лято ми прескочи.

# 743
Да, в пременопауза съм имала съм киста преди година. Не съм правила тест. Миналото лято ми прескочи.

Миналата година, когато не ми дойде за пръв път, при първия преглед /не помня след колко дни закъснение/ се видя фоликул 2,2 см. Докторът каза да изчакаме, дали ще се спука. Той взе, че не се спука и за ок. 2 месеца стана киста 5/7. Пих Оргаметрил по схема и ми дойде още при първия прием. Пих го още 3 месеца профилактично за регулиране на цикъла. След това 6 месеца имах цикъл редовно. Тази година март отново не ми дойде, но този път не исках да пия хормонални, макар, че ми беше казано, че ако до 35-тия ден не дойде, да започвам по същата схема. Обаче аз не пих и на 50-тия ден си дойде сам. След това 2 месеца си идваше с по-къси интервали. Последният път трябваше да дойде до към 15. юни, но пак не се появи. Отказах се да пия лекарства, и днес на 47-мия ден ми дойде. Явно прескача, но аз през времето на чакане се чудя образува ли се киста или не. Ще се ходи на лекар за обща консултация. Миналата година дебелината на ендометриума ми беше ОК и докторът каза, че не може да се говори още за пременопауза и няма нужда от каквато и да е терапия. Сега обаче не знам какво ще каже.
Та, най-добре е да се прегледате, за да знаете накъде вървят нещата.

# 744
  • гр. София
Много ви благодаря, за изчерпателният отговор ще отида на лекар.

# 745
Този месец съм "синя луна" с гости на 05.06 и днес 29.06. Преди пет дена имах пристъп на мигрена продължила 24 часа, после напрежение в гърдите. После два дена зверски вълни, по всяко времве. Идваше ми да си изскоча от кожата. Ту ми е горещо, ту ме облива студена пот . Извадих букета билки, пих три дена и днес съм с изненада . погледнах си календарчето - 14 месеца без пропуск, с малка засечка феруари, пила съм повече от седмица илачите за да ми дойде.

# 746
Ето ме и мен, стринка Минка да ви се оплача:

1. Цикъл – до скоро редовен. Като изключа едно закъснение от 10 дена миналата година след биопсията, сега за втори път ми закъсня. С 50 дена. Но пък ми беше супер. Нямах никакви оплаквания. Оня ден цъфнах, за щастие или за нещастие.
2. Храносмилане – тук съм много зле. Постоянно ми е лошо, гади ми се...Имам правени куп гастроскопии, 2 колоноскопии, изследвания. Никой нищо не вижда като причина....За сега това ми е номер едно проблем. Не знам до колко е проблем или е свързано с настъпващите промени в организма.
3. Пълнеене – и тук удържам фронт за сега, ще видим до кога.
4. Главоболие – тук съм ок за сега.
5. Спорт – 4 дена по 2 часа (взех да намалям на час и половина)
6. Коса – горе долу. Взеха да избиват бели косми, още не боядисвам. Иначе я има. На периоди пада, на периоди спира. Понеже е дълга, не мога да разбера и когато според мен пада, дали е нормално. На дълга коса и 10 косъма да паднат, изглеждат като 100.
7. Кожа – суха стана. КОнтура увисва, повяхнала е, не носи грим. Спорта пречи определено. Каквото сваля от лице не мога да го кача там. Ако река да качвам, отива на всички други места, но не и на лице. Пия колаген от години. Не му вярвам, но го пия. Сигурно без него ще съм още по-зле. Очите ми са най-зле, т.к. се усмихвам с очите си поначало.
8. Кости и стави – имам болки от време на време на показалците на ръцете. Всичко друго е на ред. Изтръпват ми ръце и крака много. Нищо не помага. И мазах магнезий и пих магнезий. Все тая.
9. Оправия с деца Joy – тук оправия няма. Нещо на различни езици говорим, което си е така. Но като цяло отглеждам мързелив тийн, което ме кара да яхвам метлата периодично.
10. Предпочитания за дрехи – трябва да захвърля късите рокли вече, но още не съм. Кожата на краката ми висва, макар спорта и изглежда супер зле.
11. Кръвно 90/60 за сега. Но де вика тийна, ако го чувствам ниско, да се обадя на баба му и дядо му. Веднага ще ми го вдигнели. Интересно как не слага и себе си..
12. Зъбаци – от 17 години нямам пломба, но и много грижи полагам. На скоро сложих имплант, поради липващ зъб от детството. Много съм доволна.
13. Очки не нося още, но доктора каза след 2 години със сигурност. На прегледа ме кара да гледам букви и не знам си какво. Видях всичко, но за мен беше загубена работа. На тъмно не виждам. Или по-точно все не ми е светло достатъчно. Но за доктора – не бил чувал такова нещо....Глаукома няма.
14. Не помня, не знам, не съм разбрала, все съм учудена кое как пък тъй се случило...Хапе ме щъркела, хлопа ми дъската и не ме слуша главата.
15. Постоянно съм болна от настинки, грипове, кашлици. До гуша ми дойде. Предния месец се оправих с 2 кортикостероида за 20 дена.
16. Либидо – изчезна.

Друго не знам за какво да ви разправям. Ако се сетя ще допълвам.

# 747
  • София
То само точка 16 е достатъчна😂😂😂

# 748
Ама моля ви! Не търсим членове за клуб на пенсионера!

# 749
Вярно не търсим, но всичко това са промените настъпили при мен да речем. И по етапно започнах да ги усещам, като станах на 43. До тогава ако са били на ръба, в момента са определено по-осезателни. Не се вманиячавам и не се поболявам по отминалата младост, живея си живота така както на мен ми харесва, просто няма как да си затворя очите и да се правя че не виждам и не усещам нищо.

Общи условия

Активация на акаунт