Децата, хигиената и Maliva. Включете се в дискусията и открийте приказната нежност!

• 18 839
  • 858
  •   1
Отговори
# 255
Обясняваме, че има малки пакостници, които се казват микроби и те са на всякъде около нас. Поради това е важно да си мием ръцете често и със сапун. Не трябва да ядем нищо от земята и да бъдем внимателни - когато кихаме да си слагаме ръката на устата, да не бъркаме в нослето и прочие Simple Smile

# 256
Обясняваме, че има малки невидими буболечки, които са около нас и, ако не се мием ще се разболеем.

# 257
На голямата ми дъщеря винаги казвам да си измие ръцете, повтарям, карам се дори.
А сега в това положение съм обяснила и за вируса, положението, в което ни поставя, за маските, ръцете, очите.
Наясно е, но пак се налага да подсказвам.

# 258
На детето по подходящ начин трябва да се обясни, че чистото дете е здраво дете. Че трябва да мие ръчичките винаги преди хранене, след ползване на тоалетна, след игра навън или с домашен любимец. Че не бива да поставя пръсти в устата и носа си, да гризе ноктите си, че честото къпане е приятно и полезно. Миенето на зъбките ги поддържа здрави и бели. И, разбира се, да вижда добър пример от мама и татко.

# 259
На моите деца обяснявам, че хигиената е важна, за да сме здрави. Често миене, къпане и хигиена се знае от всички. А ниската хигиена води до болести и  нечистоплътност.

# 260
  • София
Борбата е всекидневна. На децата трябва да им се обясни ползата от хигиената като им се каже, че това спомага да се избегнат много болести и усложнения. Децата по принцип разбират доста бързо необходимостта от измиване на ръцете, за да бъдат здрави, често е по-трудно да ги убедим в ползите на взимането на душ. Ваната като цяло се ползва с по-голям успех, защото се асоциира често с игри. Обяснявам, че взимането на душ позволява да се почисти потта и бактериите по кожата, от които се получава лоша миризма и раздразнения на кожата.
По отношение на устната хигиена, обяснявам, че зъбите трябва да се мият поне два пъти на ден, сутрин и вечер, за да се почистят остатъците от храна, които привличат бактериите.
Преди да се приучават децата към хигиена е важно родителите да дават добър пример. Вярвам, че даването на пример, има много голяма стойност за възпитанието.

# 261
Обяснявам както всеки човек, че хигиената е здраве. Ако не си мие зъбите, ще и станат черни и ще се развалят, ако не си мие ръцете ще и влязат "буболечки" в корема и това ще я разболее...Но, не е са нужни приказки много, важен е личния пример, които даваме на децата си.

# 262
Обяснявам с примери,  изключително важно е от малки децата да придобият прости навици като миенето на ръце например. Личният пример мисля, че е най-ефективен. Обяснена е и личната хигиена и тази за дома, даже се и включват в почистването у дома.

# 263
Бих му показала внимателно как да измие и подсуши ръцете , как да се изкъпе , да измие зъбите си. .Ще му купя подходяща книжка за това и ще обясня , че личната хигиена е много важна , за да сме здрави и пълноценни.

# 264
Обясняваме постоянно че има лоши буби , които могат да те разболеят и с хубаво измиване ги убиваме и така това се превръща в игра

# 265
  • Стара Загора

Представете си, че пред вас стои детето ви. Как бихте му обяснили какво е хигиената и защо тя е толкова важна за нашето здраве?

Ще му обясня бавно и изчерпателно, че хигиената е важна за нас и нашето семейство. Бих му измислила даже игра ,като използвам примери с неговите играчки.Animal Kissing Cat Animal Rabbit
Как на зайчето са големи и бели зъбките, защото ги мие, как на котенцето е гладка козината , защото си я "реши и мие". Както и ние трябва да се грижим за нашите коса и зъби, лице, ръце. И т.н.. такива примери по детски за да ме разбере.
Много е важен подхода към едно дете да е на неговия език. Heart Eyes

# 266
  • София
Хигиената е нашето естествено оръжие срещу микробите и бацилите. Не върви да влезеш в битка с голи ръце Simple Smile С това оръжие ние борим микроби и бацили, опитващи се да се промъкнат в крепостта/нашето тяло/ и да ни разболеят. А когато сме болни, нямаме сили за игри.

# 267
С приказки, песнички и личен пример.

# 268
  • Пловдив
Обяснявам на дъщеря ми с личен пример. Освен това съм й купила книжки, които са подходящи за нейната възраст и обясняват много добре защо хигиената е толкова важна.

# 269
Аз смятам, че личният пример е най-важен. Разбира се се напомня постоянно са ке мият ръцете, да се използва дезинфектант и са не пипа лицето си, когато това не е необходимо.

Общи условия

Активация на акаунт