Паниката Ковид-19 - как да се справим?

• 94 028
  • 3 451
  •   1
Отговори
# 195
Да ви кажа... като гледам как агресира народа във форума само след 2-3 дни на извънредно положение, не ми се мисли какво ще става до 29-и март, нито като се стигне до карантина.
Иначе като става дума във форума преди две седмици за карантина - всяка вика ау, чудесно ще бъде, ще лежа един месец и ще чета книжки...

# 196
като гледам как агресира народа във форума
И на мен ми е странно.
Тия, дето не сме се добрали до маски, паниките ни гледат като че сме конниците на Апокалипсиса. Обвинения, обяснения, чудо. Ако кихнеш или се изкашляш от чистия софийски въздух, вече си взривил биологична бомба.
Имам чувството, че някои хора се опияняват от това да дават акъл от позиция на специалисти. Плашите, дотук добре (уж). Ама това на никого не помага.
П. П. Апокалиптика скоро не съм слушала, ще се озвуча сега.

# 197
Аз по принцип след грип,който винаги карам по един и същи начин,макар и много рядко,през 5-6 години лепвам по нещо,но после влача една остатъяна кашлица с месеци,обикновено до към март,април..И съм пушач,и това явно влияе..Та сега януари,изкарах вируса дето надува гърлото,мина за няма и 2 дни,ама още кашлям много брутално..Не постоянно,но закашлям ли се,веселба..Simple Smile
Маска нямам,не възнемярвам и да имам,освен ако служебно не ни задължат и да ни раздат,но на този етап,до края на март официално няма да работим,така,че,няма да има и служебна маска...Ако се случи да се закашлям навън,гледам да се наведа към свивката на лакътя и се дърпам максимално от хората.Това е което мога да направя по въпроса.
Който иска да си панира,който иска не..Все тая.

# 198
Абе всеки да прави каквото си иска, така или иначе мерки не се взеха, за да се наложат и си остава на собствената отговорност и самосъзнание.
Стига да спазва дистанция и да не се навира в другия, пак е нещо, пък бил и без маска.

Какъв е смисълът от подигравките към хората, избрали да ходят с маска? Дори да е само за болните уж. Ами не е, с маската поне рискът носът и устата да си пипнеш навън без да искаш намалява и това е нещо.

Да си гледаме купичката, да не застрашаваме с безотговорно поведение околните и все нещо сме направили.

# 199
Какво излезе сега, един  го гледат лошо, защото бил с маска,  друг, защото бил без.
Хората са много притеснени и не без основание, но общо взето отговорни. Кой с маска, кой без, стоят си на дистанция. Аз лично имам маска, но същата работа върши и шал - за психологическа подкрепа и да пази от плюнки. Ако нямах, щях да си ушия, елементарно е.
Никой не ме гледа изобщо. Миналата седмица кашлях, еми гледах да не притеснявам хората, лапвам там един бонбон в метрото.

И като наричате хората "паниките", имайте предвид, че един гледа родители след операция, или химиотерапия, а друг има деца с астма или след пневмония от грипа. Не са малко и хората в цветуща възраст, които също могат да загинат, както вече се видя в другите страни. Слагаш си нещо пред физиономията и един човек, който е бил в близост повече ще се прибере по-спокоен.

Последна редакция: пн, 16 мар 2020, 15:10 от Iris04

# 200
Слагам шал на 3 ката. В най-върлия студ не съм слагала шал, защото имам висока яка на якето, но не чак до носа. Сега сложих. И?
Хайде и вие се усетете малко. Този бил безотговорен, онзи не разбирал сериозността на ситуацията, трети не се сещал за хората в риск, всички са тикви, само вие сте най-съобразителни и досетливи и затова ще размахвате пръст. Айде недейте.

# 201
  • Варна
Сложих аз маска днес, че имах контакт с няколко клиенти, но и те бяха много отговорни - дойдоха си маскирани и с ръкавици, набързо приключихме със задачите и изчезнаха скоростно. Мих ръце, търках със спирт и това е. Повече не виждам какво да направя.

Народът е доста маскиран, забелязвам, наистина по работещи обекти опашките са навън, не съм видяла разправии, всички търпеливо си чакаха реда. Може би свикваме вече, знам ли.

# 202
Еми да. То пък голямото чудо, та чак и на въпрос да се прави и разсъждения и ала бала... Дребно неудобство е това, не си струва мрънкането, че ще си сложиш нещо...

# 203
  • София
Всъщност всичко е поради липсата на тестове.
Карат ни да се чувстваме виновни, да се страхуваме да не заразим някого и да живеем с този страх.
Ако имаше общодостъпни тестове, даже извънредно положение нямаше да има.

# 204
Повечето маски които виждам,са си инкубатори за бактерии,микроби  и вируси,освен ако не си ги сменят на всеки половин,един час..Ама като ги гледам по опашките,още не съм видяла такова нещо
От прахово замърсяване,по-вършат работа..

Много малко хора видях с читави маски

п.п.Малко като във футуристичен хорър,където безброй зарази и вируси дебнат от всеки ъгъл,и хората са със защитни скафандри..
Може,след 10 години вече не с маски,ами както сега всеки си има чадър у дома,е така да си имаме скафандри..Simple Smile

# 205
Да де, ама това не ти е тест за бременност - напишкаш го и готово. Тези тестове изискват време, технологии, умения и са скъпи и малко. И в развитите страни ги нямат за всеки, на когото му хрумне. Освен това какво ти казва тестът? Че В МОМЕНТА не си заразена. В следващия момент обаче вече може да си. И тогава каква полза от този профилактичен тест?

# 206
Е нали,негативните тестове не гарантирали липса на зараза?
Теста показва дали в момента има активен вирус,ами ако си дреме латентен и чака да застанеш на течение(настинка му викат..),че да ти се понижи телесната Т и да атакува?

# 207
  • София
Знам. Просто ми се ще наистина да е като теста за бременност - купуваш си го от аптеката на приемлива цена, тестваш се и даваш нататък. След 7 или 14 дни - пак. Мечтая си...

# 208
Ако обявят карантина,
Можем ли с гаджето ми да сме у тях или в нас или всеки трябва да си е в своя дом?!

# 209
Според мен има много хора, през които вирусът е преминал без да знаят, и ако са по-лабилни, страдат от неизвестността. Ще са много по-спокойни, полезни и продуктивни, ако могат да си направят бърз тест, който да покаже, че са го преболедували и да спрат да се тресат.
Мнението ми е, че тревогите и паниката доста ще намалеят.

Но разбира се, това е само хубаво пожелание, преди малко ми мина пред очите инфо, че в ЮК тестват само тежките случаи, явно навсякъде тестовете са кът.

Общи условия

Активация на акаунт