Паниката Ковид-19 - как да се справим?

• 93 951
  • 3 451
  •   1
Отговори
# 105
Ама този човек и от обикновен вирус или по-остър грип пак можеше да почине. Лека му пръст. Да почиват в мир със съпругата му Sad

# 106
Именно.
Да ни пускат на воля да си скитаме и да си мрат ония над 60.
Нали?
Те и от грип са можели да умрат.

Милиони години еволюция и стигнахме до тук.
Последното го кажи на тези, които пуснаха вируса. На тях дали им дреме за теб и за останалите хора?

# 107
Аз се чудя, след като вирусът протича леко при млади хора и деца, не можеше ли да се поставят под карантинаи да се изолират само възрастните хора и младите с хронични заболявания... А за останалите мерките да не са толкова драстични. Цялата тази паника и извънредното положение ми идват малко в повече.

# 108
Онзи ден Ранд писаха, че вероятно възрастта ще се мени, също и смъртността. Така че недейте да лежите на кълката "млада съм, ще живея".

# 109
Онзи ден Ранд писаха, че вероятно възрастта ще се мени, също и смъртността. Така че недейте да лежите на кълката "млада съм, ще живея".
Бихте ли ми дала линк? Не бях чувала за това.

# 110
Темата беше за това, как се справяме с паниката... Колкото и странно да звучи, общувам повече с хора над 70 години... Хора, които вече са си поживели достатъчно според техните представи и гледат някак по-спокойно и мъдро на това, което ни предстои. В обкръжението ми има и много млади хора, които са преминали през доста страдания като деца, спомнят си болката и знаят, какво е да се бориш за глътка въздух, а лекарствата да не помагат. Дори те са по-безстрашни и мъдри от мен...
Като цяло се опитвам да следвам една от максимите на Стефан Цанев, перифразирано: Когато съм най-тъжен, когато ми е най-зле, влизам в първия срещнат театър и гледам най-страшната трагедия...
Днес театрите са затворени, но драми около нас - колкото искаш... Просто се опитвам да държа сетивата си открити и по-възприемчиви за чуждата болка и да не ги ангажирам със собствените си страхове, макар че "собствените" ми страхове са тези, свързани с детето ми...

# 111
не можеше ли да се поставят под карантинаи да се изолират само възрастните хора и младите с хронични заболявания
Няма да има ефект от такава половинчата мярка. За сметка на това ще почне едно смятане той що може, а аз не мога.
Втори починал от коронавирус
Втори с коронавирус е починал
Разликата между двете заглавия е огромна - като почнеш от смисъла, минеш през степента на предизвиканата от посланието тревога, и стигнеш до постъпленията от рекламодатели.
Беше употребено първото заглавие, което за всеки с по-плитък мозък означава, че човекът е починал еднозначно от коронавирус и няма никакво значение дали е имал други заболявания. А нали казаха, че най-рискови (това е различно от единствено заплашени) са хората със съпътстващи заболявания и възрастните.
Да, наистина милиони години еволюция, а не можем две изречения да прочетем с разбиране.

# 112
Аз днес разчиствам у дома. Открих литър спирт и кутия ръкавици Wink из шкафовете, и малко " ваксина". Редим три бюра, за работа от дома и учене. Пием витамин д-р хората ще се суплементират активно Wink. Дано почнат да се мият, да се замислят над личното пространство,отговорност и хигиена
Всички приказки обаче за възрастните и хронично болни хора ужасно ме натъжават. Жалко, че все още има хора, които да мислят така Sad. Ето това ме натъжава много. Дано преосмислят позицията си.

# 113
Ще я преосмилсят, Хепи. Като им припари на онова, в което са си завряли главата.

Всъщност, може би е по-добре да има хора, които в момента се успокояват с мисълта, че само хроничноболни старци ще са засегнати. Защото когато ограничени хора се изплашат, тогава настъпва истинската паника.

# 114
Именно.
Да ни пускат на воля да си скитаме и да си мрат ония над 60.
Нали?
Те и от грип са можели да умрат.

Във форума има пълни и***и
Хора, които мислят за собствения си голям г/з. (Явно за това свършва хартията)

Ами не си права. Идеята не беше, че като са над 60 не са важни и ценни. Идеята е, че всяват излишна паника като се мъчат да си играят с думите. Едно е да си здрав и прав и да умреш от коронавирус, съвсем друго да си с хронични белодробни проблеми и короната да те довърши. И да, хора с такива проблеми могат да я загазят много сериозно и от една настинка. Че положението не е розово, не е, ама не е и такова, каквото медиите се опитват да го представят. При 30 заразени представят нещата така, не ми се мисли при 300 какво ще е.
И още нещо да споделя от лични наблюдения. Точно тези рисковите 60+ са най-безотговорни към себе си. Вместо да си стоят вкъщи и да се пазят, те от 8 сутринта са по улиците и в автобусите без маски, отиващи незнайно къде. Вероятно им е много по-важно да се гъчат в градския, за да купят кило картофи от женския пазар с 20 стотинки по-евтино, отколкото да са здрави. Идват и на работното ми място, ей тъй, да си разгледали само и от там по всички останали магазини, пак да си погледат. Счетоводителката излезе в отпуск, за да не излага на риск мъжа си и децата, защото са с астма, стрина Пена хукнала навън, че има неотложно съвещание.
Като цяло сме си малоумен народ, вчера масово хукнаха по села и паланки, щото го приемат като ваканция, а не като мерки да се ограничи заразата.

# 115
  • Варна
Наистина масово хукнаха. Идея си нямате какво беше на бензиностанцията на Марешки във Варна, където са най-евтините горива в целия град. Стълпотворение до бога, опашката излизаше от бензиностанцията и задръстваше централен булевард. И повечето коли не бяха варненски, зареждат и си заминават. Днес градът е благословено спокоен и полупразен.

# 116
Искате да кажете, че не разбират защо се вземат мерките във всички държави?

Наистина ли?

# 117
Нямам идея какво е, щото си седя у дома. Рисковото ми дете не е излизало повече от седмица. Мисля мъжът си, който работи в болница, и въпреки хроничното си заболяване, ще е на работа. Нямате идея колко медицински лица са възрастни или/ и с хронични заболявания! И работят ежедневно с болки и риск за здравето си. А сега...дано работят!
Всички търпим загуби! На никой не е приятно!
Всички хора, за които събирахте пари за трансплантация или химиотерапия, знаете ли какво ги очаква! Нашите планирани хоспитализации са отменени за неизтно колко време!
А на брифинга само "мол,мол,мол"...нямам думи!!!

# 118
Искате да кажете, че не разбират защо се вземат мерките във всички държави?

Наистина ли?

Да, моите наблюдения са такива поне. Хукнаха по вили, в Гърция, по родните си места. Малоумна история.
Лично аз съм бясна и на тези, които се презапасяваха с какво ли не. В такива моменти си мечтая за Бай Тошо, който даваше по кило кайма на човек, а не кой колкото може да купи. Безумно е да не мога да намеря спирт никъде, който ми трябва, за да може чистачката да дезинфекцира магазина, за да пазим не само себе си, но и клиентите. Да не мога да намеря една кутия ръкавици, или маски за персонала, защото някоя овца е купила количества, които няма да изразходи в близките 5 години и в същото време седи заключена у тях като лалугер. Да няма витамин Ц дори. Това е висша форма на егоизъм и простотия.

# 119
  • Варна
Четох някъде колко много здравни работници напускали. Това според теб вярно ли е, Хепи?

Общи условия

Активация на акаунт