Паниката Ковид-19 - как да се справим?

• 93 928
  • 3 451
  •   1
Отговори
# 3 150
Добре, де, ама защо ще пускаш таг от местоположение не слизащо от новините и коментирано като огнище на Ковид? И това от детски учителки, за които се предполага някакъв потенциал на втория етаж..

# 3 151
О, Ирис, зад здравия разум на всеки човек, къде повече, къде по-малко, се крие едно примитивно животно, което тича да се скрие в пещерата при вида на светкавиците. Образно казано.
Колкото и завоалирано да се опитваш да обидиш някои от пишещите тук, не ти се получава. Wink
Разбрала си ме съвършено погрешно. Това, което написах е обективен факт, който се отнася и за мен самата. Не мисля, че наличието на първа сигнална система у хората е отменено или че е нещо обидно.
Наблюдението ми е не конкретно само за този пост, а за повечето ти постове по "тази" тема.

# 3 152
Между другото, крачката от разумната предпазливост и отговорност към истеричния лов на вещици често е незебележима. Да не се получи така и с учителките.

И какво истерично видя тук? Или са били, или са си направили безвкусен майтап, та все имат вина. Но не са ги уволнили или вкарали в затвора, а се действа съвсем резонно - правят се тестове и се затваря градината докато се разбере има ли зараза. Или според теб това е лов на вещици?

# 3 153
  • София
Орхид, знаеш, че не е така. Точно и този репортаж гледах, само че сутринта - освен софийският инспектор да лъже, че не са били - той твърди, че са били през уикенда. И защо точно тези 3 (или 5 бяха отишлите) учителки да решат да си направят майтап точно със Сърница?

# 3 154
Какви мотиви би имал някой в темата  - особено, ако работи в детско заведение, болнично или нещо подобно - например да започне да пуска снимки с тагове от Сърница точно сега? Интересно ми е как разсъждават хората, които го правят. Аз си признавам, че чувството ми за хумор не работи така.

# 3 155
Голямо съвпадение - хем шегичка, хем положителен тест.
Никакъв лов на вещици няма - всеки може да се окаже положителен, не всеки може да се запъти на почивка в огнище, но и това се случва. Важното е да бъде отговорен, да съобщи, сам да вземе мерки - да се тества, да се карантинира и въобще да се държи нормално, като човек, от когото зависят и други хора.

Сега най-важното е положителни ли са, има ли други, и откъде са се заразили, ако не от Сърница. Колкото и да се пишат непукисти, като се дойде до там, никой не си води детето в градина с Ковид, каквото и да дращи по форуми.

# 3 156
Ако не са били, освен безвкусен майтап, е и  сарказъм към вируса и гадна провокация към хората, спазващи мерки . Един вид - вижте ни, в огнище на зараза сме и не ни пука.
Ако са били там наистина , е било редно не да алармират майки , а те самите да уведомят директорката , за да знаят как да действат при идване на работа в понеделник.
Едно е да не знаеш, че там има зараза , друго е да гърмят тв-тата , и ти да се снимаш оттам безцеремонно. Който не пази себе си, не пази и другите. И това са детски учителки. Малко повече отговорност е нужна, иначе всеки може да се озове в опасна среда, няма застраховани. Въпрос на отношение е. Към евентуалния проблем и за самия себе си , и за колегите си, и за децата.

# 3 157
  • София
Аз не мога да знам били ли са или не в Сърница, шега ли е или истина, нямам информация.
Единственото, което казвам е, че снимка с таг във Фейсбук не може да бъде доказателство.
Защото всеки може да се тагне когато и откъдето поиска, без да е помирисвал дори мястото.

# 3 158
Нали това обсъждаме - че и в двата случая е неадекватно.
Едното е подигравка най- малкото с родителите и техните страхове, макар и предназначено за кой знае кого.

Другото си е чисто гадно съвпадение, а пък и положителните тестове , съвсем .

# 3 159
И какво истерично видя тук? Или са били, или са си направили безвкусен майтап, та все имат вина. Но не са ги уволнили или вкарали в затвора, а се действа съвсем резонно - правят се тестове и се затваря градината докато се разбере има ли зараза. Или според теб това е лов на вещици?
Лов на вещици е, когато започнем да се вглеждаме в поведението на околните, търсейки  нещо, с което да ги изкараме виновни за евентуални наши нещастия. Отишъл на фитнес и пръскал капки пот, пълни с бацили; седнал в ресторант и накихал околните с чума, холера и петнист тиф; ходи по улицата, диша и изобщо смее да е жив, а може в този миг да носи смъртоносни бацили. Точно такова настроение обхваща немалко хора и то е пример за лов на вещици.

# 3 160
  • София
Защо лов на вещици? В момента има един случай, който се нищи. По-вероятно е да е вярно, че са били в Сърница, иначе ще е баси невероятното съвпадение хем да са се измайтапили, хем да са положителни точно те!
Иначе за фитнесите - те и преди си бяха бациларници, какво си мислиш, че хората се скъсват да дезинфекцират уредите и подовете? Ако го правеха, сега нямаше да се вайкат колко скъпо им излизало чистенето на уредите "След всеки клиент". О, ужас, трябвало да чистят след всеки клиент! А досега?
По ресторантите си има кихане върху храната, хората не си мият ръцете след тоалетна, включително и ми се ще да видя как всички готвачи тичкат да се мият като готвят. И това дори РЗИ-тата го знаят.

# 3 161
  • София
Винаги си е имало истерични паникьори, както и безразсъдни непукисти. Ако трябва да оценяваме общественото мнение - едно проучване на „Галъп интернешънъл“: Всеки втори българин го е страх да не се зарази с COVID-19
И графика как са се променяли обществените настроения през време на коронакризата:
Скрит текст:
Колкото и неточни да са тези социологически проучвания, все пак дават някаква представа как стоят нещата - в момента са май фифти-фифти.

# 3 162
Изобщо не съм гнуслива, но ако някой мисли, че във фитнесите е царяла някаква хигиена... Тече пот, сядат, стават, лягат по уредите... чат-пат някой чужденец да си подложи кърпа да не му се леят телесните течности и да не се омазва в чуждите, и толкова. Сега повече ще се сещат да позабърсват и слагат кърпи, поне това е някакъв плюс от цялата работа.

# 3 163
Лов на вещици е, когато започнем да се вглеждаме в поведението на околните, търсейки  нещо, с което да ги изкараме виновни за евентуални наши нещастия. Отишъл на фитнес и пръскал капки пот, пълни с бацили; седнал в ресторант и накихал околните с чума, холера и петнист тиф; ходи по улицата, диша и изобщо смее да е жив, а може в този миг да носи смъртоносни бацили. Точно такова настроение обхваща немалко хора и то е пример за лов на вещици.

Аз, слава Богу, за сега не съм споходена от нещастие. И целта ми не е да търся изкупителни жертви, а да не се стига да по-сериозно положение. А то изобщо не изисква толкова усилия да се спазват някои елементарни неща. Иска се здрав разум и поне малко чувство за отговорност.
Но не разбирам каква е твоята позиция? Пир по време на чума? Да се правим, че нищо няма и злото ще ни отмине? Усещам, че си недоволна, но какво искаш всъщност?

# 3 164
Не разбираш каква е моята позиция или се опитваш да ми приписваш позиция? Второто е повече от излишно, защото аз съм изразила позицията си многократно, сравнително ясно. Да я обяснявам отново би било обидно за интелекта на четящия.

Общи условия

Активация на акаунт