Паниката Ковид-19 - как да се справим?

• 92 991
  • 3 451
  •   1
Отговори
# 3 270
При нас точно така се случи и се провалиха планове, за които е работено и инвестирано много и беше дошъл момента за сбъдването им, но ...

Е, ако хората не се бяха разпищолили нямаше днес да има +100 случая и щяхме да забравим за карантината. Нямаше да има десетки отменени полети към морето.  Нямаше да се продължава ИП и т.н.
Пълна пародия беше и тук.
Имахме два случая за територия колкото България и милион население  когато затвориха всичко.
Имаме повече починали от грип, но видяла жабата, че подковават  коня и вдигнала и тя крак.

# 3 271
А кой е занесъл вируса в Сърница? После вече са си го предали в цеховете, но там им го е занесъл някой посетител.

# 3 272
Не знаем кой е занесъл вируса в Сърница, но знаем, че десетки са се заразили на едно единствено работно място.

# 3 273
  • София
Да, заразяват се, защото или няма как да се спазват правилата поради естеството на работата, или не могат/не искат да ги спазват, или ползват общи санитарни помещетия и помещения за почивка, където също както го описа Мутафчийски за ВМА - персоналът на болницата се заразява в стаите за почивка, защото тогава махат маските и се държат свободно.

# 3 274
Не знаем кой е занесъл вируса в Сърница, но знаем, че десетки са се заразили на едно единствено работно място.

Да, което може би нямаше да стане, ако някой не беше занесъл вируса там в джендемите, ако се спазваха мерките, ако болните не гълтаха аналгин за да не ги хванат на входа, че са с температура...

Днес си купих нещо от топлия щанд в един магазин, ми човекът зад щанда си държеше маската  на гушата, за украса. А ще продаде днес храна на стотици хора. И ако случайно се случи да е болен и супер заразител, ето ти нов бум. Не се случва, защото шансът е малък за сега, ама лека полека тук огнище, там огнище, по някое време ще се стекат обстоятелствата някое огнище да се разрасне.

# 3 275
Черна станция,
Аз, доколкото съм чела в немски източници, от храна не можеш да се заразиш. Но съм съгласна, че мерките за хигиена и отстояние трябва да се спазват. След като е предписано да се работи с маска, то тя да се носи правилно, не под носа или под брадата.

# 3 276
При нас, Канада,  никога не  е  имало карантина и маските не са били задължителни. Само соц дистанция  и затваряне на всичко.

# 3 277

Да, което може би нямаше да стане, ако някой не беше занесъл вируса там в джендемите,
Може би. А още по-сигурно нямаше да стане, ако се спазваха елементарни норми на хигиена на работното място. Но за управляващите е много по-лесно да гледат дали Пенка носи правилно маската на улицата отколкото да натиснат работодателите да не карат хората да работят в условия, по-гадни от тези на кокошките, отглеждани клетъчно. Проява на здрав разум е да си сложиш маската в градския транспорт или магазина, но ако ще и скафандър да сложим, докато не се разрешат проблемите с хигиената в болници, социални заведения и големи преедприятия, ефектът ще е близък до нулата.

# 3 278
Може би. А още по-сигурно нямаше да стане, ако се спазваха елементарни норми на хигиена на работното място. Но за управляващите е много по-лесно да гледат дали Пенка носи правилно маската на улицата отколкото да натиснат работодателите да не карат хората да работят в условия, по-гадни от тези на кокошките, отглеждани клетъчно. Проява на здрав разум е да си сложиш маската в градския транспорт или магазина, но ако ще и скафандър да сложим, докато не се разрешат проблемите с хигиената в болници, социални заведения и големи преедприятия, ефектът ще е близък до нулата.

Съгласна съм, обаче никой работодател не може да се пребори с хората, ако нямат съзнание. Каквато и хигиена да има в цеха, като излязат в почивка или след работно време и захвърлят маските, наврат се един в друг да клюкарстват и т.н. нещата умират.

# 3 279
Какво съзнание? Морков и тояга, т.е. бонуси и глоби вършат идеална работа. Но аз си представям що за работодател е тоя, чийто работници пият аналгин, за да излъжат термометрите и се влачат болни на работа от страх да не бъдат изритани. Ей тези да подгонят предлагам. Защото в нечовешките им условия не корона, а холера и петнист тиф ще хване човек.

# 3 280
  • Другата България
Контеса, пишеш всичко, което пишеш заради това, че ти самата в момента си ощетена от случващото се.
Позицията ти е разбираема, същата беше и на мад бъни /и тя прекръстена на някаква кленментинка и с нов профил/, защото те пък имат фитнес и естествено, търпяха загуби. И още такива хора имаше.
Но недейте да си налагате позицията като меродавна, защото ние, останалите, също имаме такава предвид съвсем други фактори и обстоятелства. Мен лично финансов аспект не ме интересува, аз живея с двама рискови близки и за мен това е от първостепенна важност - тяхното здраве. И ако цената е да нося маска и да спазвам дистанция, ще го правя. С хигиената нямам проблеми по дефолт.
Ако работех при такъв работодател като онзи от Сърница, ще напусна. Това отново ще е личен избор. Всеки с изборите си. Но да се твърди, че всички заразени са от едно предприятие само е несериозно освен ако нямате техен поименен списък с месторабота. Много хора има там, но те са разнесли заразата и при други, които са я предали на други, и така по веригата. Като навсякъде. Да се търси вината отново само в един работодател или държавата /естествено, тя е виновна за всичко/, само защото на нас не ни изнася да спазваме неща, в които не вярваме, и да се смятаме за безсмъртни е арогантно най-малкото.

# 3 281
Пиша и заради съвсем други неща . Просто е учудващо  такова затваряне на всичко заради такъв вирус.
Моята работа не е определяща за мнението ми, но бъдещето на детето ми заради глупавото затваряне на  училище за 6 месеца, ми е много важно.

Аз поне съм в позиция да работя от вкъщи така или иначе и работя, а и мога да си гледам и обучавам детето у дома и съм свикнала да го правя откакто се е родила и не изпадам в криза от това, че децата са гледани у дома, но другите ни планове, които градим от 7 години се срутват заради тази ситуация.

Апропо, също съм рискова група.

# 3 282
  • Другата България
На много хора плановете се срутиха.
Животът им се промени, не сте само вие. Всеки в една или друга степен е засегнат, това е в световен мащаб, не само тук или при вас. Нагаждаме се според новата ситуация, това е.
И не, за мен поне не е учудващо предвид че вирусът е нов и непознат, и че отне толкова животи по света. Животът на близките на всички починали предполагам съвсем се е срутил,  нищо, че повечето са били възрастни и "пътници" /терминът не е мой, но е от темите тук/.

# 3 283
  • София
Парадоксът при нас се оказа, че който си учи, си учи и при дистанционното. Вярно, за доста родители беше изпитание, също и за доста учители, но като цяло тези, които и преди се занимаваха и им пукаше, сега пак се занимаваха и им пукаше. Дори пак парадоксално се оказа, че за доста от  тези, учещите, е дори доста удобно и спестяват излишно време в пътуване и всички неща, които обичайно са губене на време в училище. Студентите също са доста доволни - могат да учат, могат да работят.
Аз самата в началото хич не бях фен на ДО, обаче за два месеца открих, че понякога от лошото се получава нещо добро - хората щат-нещат, започнаха да се адаптират и да се възползват от предимствата. Родители-учители-деца се опознаха. Според мен съвсем спокойно може част от учебния процес да е дистанционен, особено за по-големите ученици. За начална степен е малко кофти, но и при тях става. Изненадващо за мен самата нещата в образованието, поне за част от децата, родителите и учителите, се получиха доста добре.  В моята идеална картинка едно дете спокойно може половин ден да си кара учебните часове по график, както е в училище, другата половина да си пише домашните и да има свободно време за всякакви други занимания. И не говоря за ДО по време на епидемия и затваряне по два месеца на всички вкъщи, а примерно като тръгне голямото натръшкване на половин клас болни и тогава нито материал се взема както трябва, нито отсъстващите успяват да наваксат.

# 3 284
На мен ДО ми допада и е предпочитано,  но невъзможността да пътуваме,  да работим  постоянно и да върви пазара са ми по- притеснителни.

Общи условия

Активация на акаунт