Паниката Ковид-19 - как да се справим?

• 92 996
  • 3 451
  •   1
Отговори
# 3 255
На теб каквото ще да ти е, но на мен ми е важно. Да, най-егоистично, когато опира до мен, искам да се предпазя и щом някой друг подлага на риск здравето ми, пък бил той и колега, хич няма да му се размине от моя страна. Пък който каквото ще да мисли дали му е сюрреалистично или фантазийно, конспирация или каквото ще да е там. И за децата съм предупредила - болни ли са - отменяме часа. Да се научат малко на дисциплина. Когато от мен зависи нещо - правя го.
Отнемяш ли часът и когато са болни от грип, с температура/ болест, за която не са ти казали, с кашлица и т.н.? Работейки в тази среда на повечето учители/ мед. сестри/лекари им е ясно, че ще боледуват повече отколкото в други професии. Ако това е повод за притеснение всеки ден е добре да се мисли  за алтернативна професия.

Този вирус няма да изчезне, също както инфлуенцата се завръща с нови щамове всяка година, че и по няколко пъти годишно. Ако се смята, че за всяка вълна ще за затваря света и ще се отнемат свободите на хората, то сериозно трябва да се замислим всички до какви последствия ще доведе такова мислене и поведение.

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 16:49 от Анонимен

# 3 256
  • София
Да, отменям, педупредила съм. Това за моите. така, както родителите не искат аз да съм кихаща и кашляща и да заразя децата им, същото важи и за тях. Да си имаме уважението. Между другото, така дори хората стават по-сериозни, по-отговорни.
 А в детско заведение още от години като има сополиви и подобни, съм с маска.  В началото ме гледаха странно, децата ме питаха защо съм с маска, но после свикнаха. За съжаление сега хирургичните маски са много скъпи, но преди да стане историята с короната, винаги имах по една кутия маски и ги носех. За съжаление не съм аз филтърът на входа, но правя каквото зависи от мен за собствената си сигурност.

# 3 257
Този вирус няма да изчезне, също както инфлуенцата се завръща с нови щамове всяка година, че и по няколко пъти годишно. Ако се смята, че за всяка вълна ще за затваря света и ще се отнемат свободите на хората, то сериозно трябва да се змаислим всички до какви последствия ще доведе такова мислене и поведение.

Смъртността от инфлуенца е един порядък (~10 пъти) по-ниска.
Ще видим каква ще е разликата в дълготрайните здравословни проблеми в част от прекаралите инфекцията, но тук разликата вероятно ще е даже по-голяма.
Така че хайде без неадекватни сравнения.

Грипните вируси се "връщат" защото никой никога не е правил каквито и да е опити да спре "завръщането" им. Понеже от гледна точка на общественото здраве всъщност не са толкова голям проблем.
Случаят с ковид въобще не е такъв.

# 3 258
Да, отменям, педупредила съм. Това за моите. А в детско заведение още от години като има сополиви и подобни, съм с маска.  В началото ме гледаха странно, децата ме питаха защо съм с маска, но после свикнаха. За съжаление сега хирургичните маски са много скъпи, но преди да стане историята с короната, винаги имах по една кутия маски и ги носех.
Щом имаш клиенти, които са ок с това постоянно в грипните сезони да се отменят часове си добре. Но за учители в ясли, градини и у-ща няма такива привилегии да отменят работа или да нямат контакт с потенциално заразени от какво ли не деца.

Все едно мед. работници да кажат, че спират да работят, защото са рискови групи..

Тук, в коментари из местната медия, сравняваха децата в у-щата с Petri dish...Представям си още какво ще излезе като коментари.

# 3 259
  • София
За моите си пациенти аз решавам кое как ще става -насила не работя с никого. Ако искат да са болни на терапия - да си търсят друг терапевт, при когото да са сополиви, кашлящи, шаркави, каквито искат.

Точно в яслите и градините съвсем идеално може да се спазва правилото, което сега спазват, ама защо трябваше да стане короната, че да не се допускат сополиви и кашлящи деца. Просто преди си правеха оглушки, сега вече се понапънаха и да видиш как децата изведнъж се оказаха здрави вкъщи, вместо вечно сополиви по градините - най-после филтърът започна да се спазва.
За училищата е трудно, защото там се пишат отсъствия, материалът си върви и щат-нещат децата са болни на училище.

За работника - когато е болен е силно препоръчително да си остане вкъщи, обаче шефовете са мръщят. Сега и те малко започнаха да внимават покрай короната, че да не тръгнат да тестват целия персонал и да затворят под карантина, ако РЗИ ги натисне.

Местната ви медия, сори, ама си е ваша работа. На мен ми пука каквото ме засяга мен, пък който както ще да реагира.

# 3 260
.... ама си е ваша работа. На мен ми пука каквото ме засяга мен, пък който както ще да реагира.
Тогава сме ок.
Аз пиша за ситуацията, а ти за себе си.

Уиш, именно.
Изборът на един не обуславя възможността всички да могат да избират, а тази ситуация, за съжаление, афектира всички.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 16:02 от Анонимен

# 3 261
.... ама си е ваша работа. На мен ми пука каквото ме засяга мен, пък който както ще да реагира.
Тогава сме ок.
Аз пиша за ситуацията, а ти за себе си.

Уиш, именно.
Изборът на един не обуславя възможността всчики да могат да избират, а тази ситуация, за съжаление, афектира всички.
Ти ли беше с домашната детска градина в Канада?

# 3 262
  • София
между другото, вече все повече минавам на дистанционно - така като някой е болен часът пак се прави, не се пропуска. Не ми пречи, че си кашля, киха и бърше носа пред монитора.

Ситуацията е ясна - на повечето хич не им пука, държат се като отвързани и смятат, че са безсмъртни, а вирусът по другите ходи, но не и по тях. Разбира се, че ще пиша и за себе си - нали и аз съм в бозата.

# 3 263
На теб каквото ще да ти е, но на мен ми е важно. Да, най-егоистично, когато опира до мен, искам да се предпазя и щом някой друг подлага на риск здравето ми, пък бил той и колега, хич няма да му се размине от моя страна. Пък който каквото ще да мисли дали му е сюрреалистично или фантазийно, конспирация или каквото ще да е там. И за децата съм предупредила - болни ли са - отменяме часа. Да се научат малко на дисциплина. Когато от мен зависи нещо - правя го.

Именно, точно в момента много важни неща при мен може да бъдат затруднени или даже провалени от Ковид 19 и хич не съм настроена ларж към някои хора, които може да ми саботират неща, които са планирани и за които е работено и инвестирано много, понеже им се искало аху - иху и музиката на мах. Ми след като целият свят е луднал от воруса е редно да се адаптираме, а на да казваме "такова животно нема". Даже и наистина да нема, една забрана за пътуване или една карантина могат да провалят житейски планове за десетилетия напред.

# 3 264
Андариел,
Аз пък мислех, че при теб по няма такива случаи, защото не си задължителна или социална институция, но явно съм се объркала.

# 3 265
А и за какво отнемане на свобода става дума? Колко свобода ще загубят някои хора, ако носят маска (правилно), и се въздържат от излишни пътувания и контакти?

# 3 266

Именно, точно в момента много важни неща при мен може да бъдат затруднени или даже провалени от Ковид 19 и хич не съм настроена ларж към някои хора, които може да ми саботират неща, които са планирани и за които е работено и инвестирано много, понеже им се искало аху - иху и музиката на мах. Ми след като целият свят е луднал от воруса е редно да се адаптираме, а на да казваме "такова животно нема". Даже и наистина да нема, една забрана за пътуване или една карантина могат да провалят житейски планове за десетилетия напред.
Ами те са провалени, независимо от това какво правеха хората.
Все едно теб някой да те обвини, че имаш планове да ходиш някъде и ще ги застрашаваш така..

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 15:52 от Анонимен

# 3 267
При нас точно така се случи и се провалиха планове, за които е работено и инвестирано много и беше дошъл момента за сбъдването им, но ...

Е, ако хората не се бяха разпищолили нямаше днес да има +100 случая и щяхме да забравим за карантината. Нямаше да има десетки отменени полети към морето.  Нямаше да се продължава ИП и т.н.

# 3 268
  • София
Не съм задължителна, но когато съм в детско заведение нямам пълен контрол върху нещата. Затова ползвам маска от години, когато видя, че някое дете кашля или е сополиво. Има си филтър на входа - там трябва да си вършат работата.

Когато съм самостоятелна бойна единица, си казвам своята част от условията на работа. Тези правила са в полза на двете страни в процеса. И на мен като родител хич няма да ми харесва терапевтът да киха и кашля срещу детето ми. Но като цяло който смята, че е ок да си води детето болно на градина, по същия начин смята и извън градината.

# 3 269

Е, ако хората не се бяха разпищолили нямаше днес да има +100 случая
При условие, че огромният процент от тези случаи са се заразили на работното си място, ходенето на работа като разпищолване ли се квалифицира?

Общи условия

Активация на акаунт