Хипоспадия 7 или деца с урологични заболявания оперирани в Сърбия

• 43 211
  • 716
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, въпрос към майките на деца с памперс все още, колко пакета памперси купихте от България? И още няколко въпроса към всички:

1. Колко време преди операцията направихте необходимите изследвания?
2. На границата проверяват ли ви багажа, тъй като мисля  да взема на детето домашни нектари, които съм му правила и не знам дали може? Тоест има ли проблем да се носи храна, памперси, мокри кърпи, шампоан, лекарства, паста за зъби?
3. Към майките на 2 годишни деца, след операцията децата трудно ли излезнаха от упойката, как им подейства тя, искаха ли да стават от леглото, след колко време преминава действието  на упойката и децата вече са спокойни?
4. Има ли детенце с юздичка, която е премахната съвместно с операцията за хипоспадия?
5. Има ли храни, които се препоръчват и такива които да се избягват след операцията, докато детето е с катетрите?
6. Каква застраховка за пътуване в чужбина сте правили?

Благодаря на всеки, който ще отдели от времето си за отговори.
На границата не се проверява обстойно багаж, а само документите на пътуващите и на автомобила.
В близост до болницата има магазин ДМ и Лили и има памперси. Моето момченце е с проблемна кожа и ползваме само памперсите на ДМ, защото са без гел. Първия път не знаехме и мъкнехме от България, а се оказа не само, че ги има, а и са по-евтини.
Специално моето момченце до сега не е имал проблеми с излизането от упойката. Първата му операция беше най-голям стрес и за него и за мен. Той беше на 1г. и 6мес., не даваше да повдигна завивката, пищеше, не искаше да става, но и всеки допир до него беше драма. Превръзките бяха за всички ни кошмар първите дни. С времето като започна да не го боли токлова и стреса и страха намаляха. Все пак всяко дете понася различно упойките и случващото му се. Моето момче се оказа доста разумно и след обяснения се научи да се пази сам.
Носете си всичко, което обича детенцето ви.
Има деца, който получават запек след операцията, но има и с разстройство. Носете си ако имате дренки, както и оризова каша като застраховка за двата вариянта.
Изследванията ги направихме в петък, а операцията ни беше в сряда следващата седмица.
Успех

# 601
Здравейте, въпрос към майките на деца с памперс все още, колко пакета памперси купихте от България? И още няколко въпроса към всички:

2. На границата проверяват ли ви багажа, тъй като мисля  да взема на детето домашни нектари, които съм му правила и не знам дали може? Тоест има ли проблем да се носи храна, памперси, мокри кърпи, шампоан, лекарства, паста за зъби?
3. Към майките на 2 годишни деца, след операцията децата трудно ли излезнаха от упойката, как им подейства тя, искаха ли да стават от леглото, след колко време преминава действието  на упойката и децата вече са спокойни?
4. Има ли детенце с юздичка, която е премахната съвместно с операцията за хипоспадия?
5. Има ли храни, които се препоръчват и такива които да се избягват след операцията, докато детето е с катетрите?

На границата не се проверява обстойно багаж, а само документите на пътуващите и на автомобила.
В близост до болницата има магазин ДМ и Лили и има памперси. Моето момченце е с проблемна кожа и ползваме само памперсите на ДМ, защото са без гел. Първия път не знаехме и мъкнехме от България, а се оказа не само, че ги има, а и са по-евтини.
Специално моето момченце до сега не е имал проблеми с излизането от упойката. Първата му операция беше най-голям стрес и за него и за мен. Той беше на 1г. и 6мес., не даваше да повдигна завивката, пищеше, не искаше да става, но и всеки допир до него беше драма. Превръзките бяха за всички ни кошмар първите дни. С времето като започна да не го боли токлова и стреса и страха намаляха. Все пак всяко дете понася различно упойките и случващото му се. Моето момче се оказа доста разумно и след обяснения се научи да се пази сам.
Има деца, който получават запек след операцията, но има и с разстройство. Носете си ако имате дренки, както и оризова каша като застраховка за двата вариянта.
Изследванията ги направихме в петък, а операцията ни беше в сряда следващата седмица.
Успех
Допълвам... Наистина в Сърбия има всичко. За мене е излишно да се носят неща, които могат да се купят от там. Или носете, но за първите дни.
Ние имахме застраховка за пътуване в чужбина в ДЗИ. Останахме много доволни, наложи ни се да я ползваме и ни възстановиха разходите за преглед и изследвания. Необходимо е, ако ви се наложи, да вземете фактура , касова бележка и лист от преглед и изслвдвания, както и да се свържете със спешния телефон който е оставен на застрахователната полица.
За юздичката, след първата операция беше изрязана при Михаил с всички поражения, за които вече съм разказвала.
За упойката - децата са много различни, всяка упойка се понася различно от всеки организъм. Всичко е строго индивидуално. Детето ще го донесат леко разбудено. Михаил е реагирал различно - след първата упойка рева истерично часове наред мятайки се, след втората също беше нервен, но вече имах подкрепа от една от бабите и се редувахме да го успокоим, при следващите, заспиваше веднага, и се
събуждаше в кондиция.
За фирмата за преводи - фирмата, в която аз преведох документи е с офиси в София и Благоевград. Но аз изпратих документи онлайн и си ги полупих онлайн, парите заплатих с банков превод.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 08:39 от marychery

# 602
  • Пловдив
Забравих да уточня, че юздичката е на езичето в устата.

2. На границата проверяват ли ви багажа, тъй като мисля  да взема на детето домашни нектари, които съм му правила и не знам дали може? Тоест има ли проблем да се носи храна, памперси, мокри кърпи, шампоан, лекарства, паста за зъби?
3. Към майките на 2 годишни деца, след операцията децата трудно ли излезнаха от упойката, как им подейства тя, искаха ли да стават от леглото, след колко време преминава действието  на упойката и децата вече са спокойни?

Успех
Допълвам... Наистина в Сърбия има всичко. За мене е излишно да се носят неща, които могат да се купят от там. Или носете, но за първите дни.
Ние имахме застраховка за пътуване в чужбина в ДЗИ. Останахме много доволни, наложи ни се да я ползваме и ни възстановиха разходите за преглед и изследвания. Необходимо е, ако ви се наложи, да вземете фактура , касова бележка и лист от преглед и изслвдвания, както и да се свържете със спешния телефон който е оставен на застрахователната полица.
За юздичката, след първата операция беше изрязана при Михаил с всички поражения, за които вече съм разказвала.
За упойката - децата са много различни, всяка упойка се понася различно от всеки организъм. Всичко е строго индивидуално. Детето ще го донесат леко разбудено. Михаил е реагирал различно - след първата упойка рева истерично часове наред мятайки се, след втората също беше нервен, но вече имах подкрепа от есна от бабите и се редувахме са го успокоим, при следващите, заспиваше веднага, и се
събуждаше в кондиция.
За фирмата за преводи - фирмата, в която аз преведох документи е с офиси в София и Благоевград. Но аз изпратих документи онлайн и си ги полупих онлайн, парите заплатих с банков превод.

# 603
Здравейте и от мен! Отдавна се каня да споделя опита си с Вас и с нашата операция. Старите теми съм ги изчела, тук последните месеци не съм следила тъй като нашата операция беше 27.08.2020г. в Истанбул.
Знам че повечето мами са се доверила на д-р Джинович, но ние направихме друг избор. Затова мисля, че информацията ще ви бъде полезна. Разбира се накрая ще оставя тел. за връзка и съм отворена за всякакви въпроси и с удоволствие бих ви помогнала. Започвам по темата Simple Smile
Синът ми се роди с хипоспадия, най-леката форма, но имаше изкривяване на пениса в самия ствол, доста излишна кожа от горната страна и както в последствие д-р каза от долната страна кожата била цитирам "по-тънка от люспа на лук". Както вас, бях решила да направим операция при доктор Джинович и започнахме мазането с тесто гел и това се оказа голямо премеждие за нас. Синът ми винаги е бил по-неспокоен и ревлив, но на 3я ден след мазането, нищо не можеше да го успокои. И тогава съвсем случайно, на детската площадка се за говорих с моя позната майка преживяла същото, но в Англия и че там не е мазала детето с нищо. Освен това тя е много близка приятелка с жената на доктора в Истанбул, който оперира в последствие Дани. Веднага и се обади, свързахме се с д-р изпратих снимки, изключително мил и добър ми обясни, че мазането се прилага само при много тежки случай и когато пренисът е изключително малък и е наложително. Спрях мазането и започна голямото колебание, какво да правим. И така се реших и отложи операцията в Сърбия и насрочихме дата за Турция.
Всичко се случи много бързо за след 2 седмици имахме дата.  Д-Р се казва проф. Юнус Сойлет има информация за него, идвал е в България да преподава, детски уролог. През цялото време сме си писали по  WhatsApp, написа ни деня на операцията и трябваше да сме там 2 дни преди това. Операцията се провежда в Turkey Hastanesi Hospital, изключително чиста и модерна болница. Пристигнахме на определения ден, беше ми дал номер на момче което ще ни посрещне в болницата и ще ни помогне с всичко. Направиха тест за ковид на Дани и му взеха кръв, регистрирахме се и посетихме анестезиолог. И това беше за този ден, момчето ми прати изследванията и каза че всичко е наред. Следващия ден ни беше свободен, всичко това беше заради Ковид теста. Този ден мина най-бавно. В деня на операцията от 5сутринта не трябваше да се дава храна и вода в 8 трябваше да сме там, операцията беше в 10ч. Отидохме с стаята, всички бяха страшно мили, през 5мин влизаха да ни питат как сме, ние не знаем и 1 дума турски, но с английският се оправяме, но и те не говорят много. когато беше трудно да се разберем говореха на гугъл преводача и всичко си разбрахме. Доктора дойде при нас, обясни ни всичко отново, успокои ни и каза че ще се видим след операцията. Дойдоха и му дадоха сиропче от което се отпусна много, беше спокоен, до последно. Когато сестрата го взе, само няколко пъти каза мамо, но не е плакал. И така започна най-ужасното чакане. Около час и 40мин. Върнаха го в стаята спейки, казаха че сигурно целият ден ще спи. Спа може би, 3-4 часа и после се събуди, беше спокоен и усмихнат казаха че е обезболен добре, бяха му сложили и свещички, защото ме предупредиха да не се чудя, ако има следи по памперса. Така за моя голяма изненада Дани не беше с катетър, аз и не бях питлаа защото не знаех че има друг вариант,. Доктора дойде и ни показа бубката, първо доста се страснахме. В бубката имаше сонда, приличаше точно все едно има сламка в каналчето. Докторът беше изправил бубката, махнал кожата, която едва му е стигнала за да одебели долната стена. Дани изкара целия престой с памперс, въпреки че отдавна не носеше, просто се страхувай е да не се нарани, към датата на операцията беше на 1г и 10м. Прекарах е в болницата 2 нощти на 3я ден ни пуснаха, през цялото време са идвали сестри може би на всеки час, през нощта на 3 часа. Най-страшно беше когато му се до пишка, защото не знаехме какво да правим, казвах е му в памперса но той не искаше и така се изпишка първия ден още, без болка и никаква реакция. Но на второто пишка е, което беше на следващия ден, много го болеше викаше и пищеше, но малко след като приключеше се успокояване. В болницата освен обезболяващо на 3 часа му слагаха марля с физиологичен разтвор, доколкото разбрах за по бързо зарастване. Не знам дали добре обясних че сондичката завършване точно на нивото на главичка, не стърчеше и Дани нямаше проблем да ходи и тнт. Но първите 5 дена каза да избягваме мн да ходи, въпреки че той искаше. За 2та дена в болницата, сестрите му носи ха близалки и балони по 20пъти на ден, таткото също беше и спеше при нас в стаята, носеха ни храна и за двамата. Имахме си много хубава баня и тоалетна.
Изписаха ни с една чанта с всичко необходимо до деня на махане на сондата, обезболяващи, марли и спринцовка, банка физ, разтвор.
Отидохме в хотела, много близо до болницата. Първите 5 дена бяха по сериозни, когато пишкаше, след това мога да кажа, че Дани не усещаше никаква болка. Разхождаме се по цял ден, той беше спокоен. Правехме промовккте на всеки 3 часа и слагаме марличката с физ разтвор. На 3 ден от операцията го изкъпахме, мен лично доста ме беше страх, но не е имало проблеми, всеки ден си го къпехме и той не показваше да изпитва болка. Два дни преди да махнат, сондата беше доста неспокоен. Бубката изглеждаше все по-добре зарастване, белеше се и беше останала само една коричка от долната страна. На 8 септември ни повикаха доктора за да махне сондата, по-късно видяхме че тя беше закрепена с едно шевче за главичката, докато Дани легна и го държах ме, много бързо доктора я извади, беше доста дълга. И доста по тясна от сламка. Доктора каза че всичко е отлично и че трябва да чакаме да се изпишка. И че на другия ден може да пътуваме. Дани се изпишка може би час след махането, без болка със страхотна струя и от правилното място. На другия ден струята малко наподобявали струя на душ и аз мнгоо се притесних от фисула и тнт. И първите месеца и малко може би беше така. Но сега след почти 6 месеца всичко за щастие е наред. Първите 2 месеца редовно пишех с доктора, сега ще му пиша като станат 6. Доктора е изключително мил и обяснява всичко. Позволил ми е да му дам номера, ако някой иска да се свърже с него. За цената  на нас ни направи отстъпка, заради приятелката на жена му. Но и без нея беше по-ниска от колкото в Сърбия. Каза и че все пак зависи от степента и самия случай. Но след снимките, ще ви кажа веднага каква е сумата. Хотела ни беше много удобен, общо изкарахме в Турция 16 дни. Не мога да направя съпоставка, но за нас това беше правилен избор. Операцията беше успешна, нямахме катетър и не мазахме с тестогела. Разбира се имахме много трудни моменти, но наистина се опитваха да ги свеждат до минимум, само докато му чуеха гласа в болницата и сестрата беше в стаята. Радвам се че мина и пожелавам кураж на всички смели деца и семейства, на които им предстои. Надявам се да бях полезна, ако някои иска още информация, тел на доктора и тнт. Да не се колебае и да ми пише/звънне.
0884881757 Сара

# 604
  • Пловдив
Здравейте, преди операцията посещавали ли сте педиатъра на детето, за да издаде докторски доклад(анамнеза), както е описан в необходимите документи за операцията, като в него се обясни на кратко общото здравословно състояние на детето, ако има др здравословни проблеми, алергии и т.н?

В лабораторията ми казаха, че там имали човек, който превежда изследванията, някой ползвал ли е тази услуга вместо превод от преводача който превежда и останалите документи?

Предполагам след операцията и докато не се махнат катетрите детето трябва да списе само по гръб, така ли е?

Благодаря

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 15:54 от Yordanka87

# 605
Тъй като знам, че всяка от вас има много въпроси, ще кача превод на наш диалог с д-р Джинович. В самият отговор има и доста лична информация касаеща конкретно моите деца, затова ще кача само онази част , която смятам, че би била полезна за всички Ви като информация. В разгорова се визира конктетно "хипоспадията" като заболяване. Освен хипоспадии, д-р Джинович оперира редица други заболявания.
Отговорите му са съобразно нашите въпроси.

" По отношение на операциите - правим около 200+ годишно.
От друга страна, степента на успех е нещо, с което лекарите могат да манипулират много, тъй като има много различни критерии
За оценка на успеха - повечето хирурзи са фокусирани върху реконструкция на уретрата и не обръщат твърде много внимание върху други елементи - изкривяване, глава и естетика на кожата, връзка със скротума, пубиса, подкожната тъкан, която дърпа пениса към основата и я прибира т.н.
Правим много по-сложни процедури, тъй като коригираме всички тези аномалии, за да създадем напълно нормален пенис.

Също така имаме „усложнения“ при малък процент пациенти като фистула, стриктура, някои незначителни кожни проблеми, с които лесно се справяме
с допълнителна намеса.

С най-добри пожелания,

Радош Джинович, д.м.н."

Последна редакция: чт, 04 мар 2021, 18:36 от marychery

# 606
Тъй като стана въпрос за юздичката на езичето, скоро направихме консултация с логопед и случайно стана въпрос, че ни предстои операция от хипоспадия. Логопедът каза, че повечето пъти нещата са свързани. Това беше нещо ново за мен. Никога не съм се замисляла. Аз още не зная със сигурност дали малкият има скъсена юздичка, тъй като не позволи хубаво да го прегледат, но е факт, че не може да си изплезва и изостря хубаво езичето, което на неговата възраст би трябвало вече да прави. Така ли е наистина - хипоспадията и скъсената юздичка "вървят" ли съвместно и трябва ли проблемът да се реши едновременно, при операцията от хипоспадия да се отстрани и другият проблем, или може да се изчака?

# 607
  • Пловдив
Не мисля. Аз съм имала юздичка като бебе, още като бебе на 1 месец ми е цепната. Сега и синът ми има, но никой лекар не е твърдял, че тя има общо с хипоспадията. Това са две коренно различни състояния.
Тъй като стана въпрос за юздичката на езичето, скоро направихме консултация с логопед и случайно стана въпрос, че ни предстои операция от хипоспадия. Логопедът каза, че повечето пъти нещата са свързани. Това беше нещо ново за мен. Никога не съм се замисляла. Аз още не зная със сигурност дали малкият има скъсена юздичка, тъй като не позволи хубаво да го прегледат, но е факт, че не може да си изплезва и изостря хубаво езичето, което на неговата възраст би трябвало вече да прави. Така ли е наистина - хипоспадията и скъсената юздичка "вървят" ли съвместно и трябва ли проблемът да се реши едновременно, при операцията от хипоспадия да се отстрани и другият проблем, или може да се изчака?

# 608
Като беше малко бебе синът ми имаше едно мнение, че евентуално му е скъсена юздичката. Неврологът ми каза, ако не пречи на говор и хранене да не пипаме. Сега на година и половина като го гледам как се изплезва, не мисля, че има такива проблеми.
Някои доктори се изказват неподготвени с диагнозите. Чувала съм и теорията, че хипоспадията му е в следствие на недоносеността, но всички тук сте наясно, че това не е причината.

# 609
Принципно съм чела, а и още с раждането на Михаил  личната лекарка ме предупреди, че е възможно освен с хипоспадия, детето да има и други проблеми, по често са на отделителната система, хернии, криптохризъм и др.
Михаил беше и с двустранна херния освен с хипоспадия.

# 610
Да, възможно е. Аз даже споменах на доктора в имейла, че понякога тестисите не са долу и той каза, че ще прецени на място, ако има нужда от намеса.

# 611
Здравейте, по молба на една много мила мама, с която се засякохме през последните дни в Бел Медик, пиша с информация за преминаването на границата в момента. Днес се прибрахме от Сърбия, нямахме пср тестове, тъй като в Бел Медик не правят такива. Това обаче не беше голям проблем, защото веднага след паспортна проверка има представители на РЗИ, които записват имена, адрес и телефон на влизащите и дават мейл адрес на който можеш да изпратиш негативен резултат от пср, направен в България, 24 часа след влизането в страната. За детето изобщо не са и споменавали да е нужен тест, директно ми върнаха нейния паспорт. Цялото нещо отнема не повече от 5 минути, хората бяха много любезни. Единственото неудобство е, че ще трябва да си постоим вкъщи за няколко часа докато излязат резултатите.
Надявам се информацията да е полезна на пътуващите скоро 😊

# 612
Здравейте!
Обръщам се към родителите, чиито дечица са минали вече операция при др Джинович или др. уролог.
Освен кремовете, изписани за мазане, давали ли сте някакви витамини на детето-ако да какви и за какъв период? (Синът ми е на 1г.и 9м.).
Предварително благодаря на отговорилите!

# 613

8. Относно болничния лист, който се взима от Сърбия за майката, за да си гледа детето как го давате на работодателя: преведен или се издава въз основа на него болничен лист от България?

Документът, който аз ползвах - беше кръстен от д-р Джинович Medical report (предварително му описах какво е необходимо да съдържа). Преведох със заклет преводач (докторът го издаде последния ден, пратих го по viber за превод и когато се прибрахме директно го взех, за да не чакаме). С този документ и преведената епикриза отидохме на ЛКК (може ЛЛ да издаде талон, за да бъде по ЗК, иначе трябва да заплатите услугата според ценоразписа) - издадоха болничен (който е нормален български болничен), представих на работодателя и те си задвижиха нататък. Да вметна само за майките, които са в отпуск за отглеждане на дете (т.нар. майчинство втора година) попълват декларация (пак работодателя я дава) и така от НОИ продължават да изплащат 1/2 от майчинството и нормален болничен. От ЛКК ми казаха, че имам право на 6 месеца болничен. За след това трябва да се явим пред ТЕЛК за повече. Но не мисля да се занимавам. По-скоро ще ползвам отпуск като свърши болничния, докато дойде време за следващата операция. Ако имате още въпроси съм насреща да помогна, с каквото мога.

Редакция - ДОПЪЛНЕНИЕ:
Искам да уточня аз използвах ЛКК – педиатрична. В страниците на РЗИ по областни градове има списъци за ЛКК – гледате Списъците на ЛЗ за извънболнична помощ към 2021 г. Вероятно бихте могли да ползвате хирургична, урологична ЛКК, но мен ме насочиха към педиатрична и нямах проблеми. Ако някой впоследствие ползва и става и с друг вид ЛКК силно се надявам, че ще го сподели, за да улесни и други семейства, които се сблъскват с това след нас. В линка е списъкът за гр. София от СРЗИ:
https://srzi.bg/bg/lekarska-konsultativna-komisiya
Съветът ми е първо се свържете със съотв. комисия по телефона (в Списъка има и телефоните на комисиите), за да видите кой ден можете да отидете и дали искат детето да присъства (не би трябвало, но тук всеки си тълкува кое, както му харесва).
За работата на МЕ и РКМЕ (ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК) – ето го правилника:
https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2137197188

За самата Наредба за МЕ (в частта си болнични за лечение в чужбина и придружаване – Раздел VIII. Издаване на болничен лист за лечение и изследване в чужбина):
https://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2137150573

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 15:07 от Lyo Lyo

# 614
  • Пловдив
Здравейте!
Обръщам се към родителите, чиито дечица са минали вече операция при др Джинович или др. уролог.
Освен кремовете, изписани за мазане, давали ли сте някакви витамини на детето-ако да какви и за какъв период? (Синът ми е на 1г.и 9м.).
Предварително благодаря на отговорилите!
Не, никакви. Принципно не съм от родителите, които дават витамини на детето, когато се сетят.

Общи условия

Активация на акаунт