Хипоспадия 7 или деца с урологични заболявания оперирани в Сърбия

• 43 208
  • 716
  •   1
Отговори
# 615
  • София

8. Относно болничния лист, който се взима от Сърбия за майката, за да си гледа детето как го давате на работодателя: преведен или се издава въз основа на него болничен лист от България?

Благодаря на всеки, който ще отдели от времето си за отговори.
Документът, който аз ползвах - беше кръстен от д-р Джинович Medical report (предварително му описах какво е необходимо да съдържа). Преведох със заклет преводач (докторът го издаде последния ден, пратих го по viber за превод и когато се прибрахме директно го взех, за да не чакаме). С този документ и преведената епикриза отидохме на ЛКК (може ЛЛ да издаде талон, за да бъде по ЗК, иначе трябва да заплатите услугата според ценоразписа) - издадоха болничен (който е нормален български болничен), представих на работодателя и те си задвижиха нататък. Да вметна само за майките, които са в отпуск за отглеждане на дете (т.нар. майчинство втора година) попълват декларация (пак работодателя я дава) и така от НОИ продължават да изплащат 1/2 от майчинството и нормален болничен. От ЛКК ми казаха, че имам право на 6 месеца болничен. За след това трябва да се явим пред ТЕЛК за повече. Но не мисля да се занимавам. По-скоро ще ползвам отпуск като свърши болничния, докато дойде време за следващата операция. Ако имате още въпроси съм насреща да помогна, с каквото мога.
Правилно ли разбрах, че веднъж се взима епикриза от болницата и веднъж Medical report. И двете са нужни за издаване на болничен в БГ?

# 616
  • Пловдив
А какво казахте  на доктора, че трябва да съдържа този документ?

8. Относно болничния лист, който се взима от Сърбия за майката, за да си гледа детето как го давате на работодателя: преведен или се издава въз основа на него болничен лист от България?

Благодаря на всеки, който ще отдели от времето си за отговори.
Документът, който аз ползвах - беше кръстен от д-р Джинович Medical report (предварително му описах какво е необходимо да съдържа). Преведох със заклет преводач (докторът го издаде последния ден, пратих го по viber за превод и когато се прибрахме директно го взех, за да не чакаме). С този документ и преведената епикриза отидохме на ЛКК (може ЛЛ да издаде талон, за да бъде по ЗК, иначе трябва да заплатите услугата според ценоразписа) - издадоха болничен (който е нормален български болничен), представих на работодателя и те си задвижиха нататък. Да вметна само за майките, които са в отпуск за отглеждане на дете (т.нар. майчинство втора година) попълват декларация (пак работодателя я дава) и така от НОИ продължават да изплащат 1/2 от майчинството и нормален болничен. От ЛКК ми казаха, че имам право на 6 месеца болничен. За след това трябва да се явим пред ТЕЛК за повече. Но не мисля да се занимавам. По-скоро ще ползвам отпуск като свърши болничния, докато дойде време за следващата операция. Ако имате още въпроси съм насреща да помогна, с каквото мога.

# 617
Току-що си проверих имейла и имам писмо от д-р Джинович, че е с коронавирус и към момента не може да потвърди дали операцията ни ще се проведе на 15.03., за когато беше насрочена. Има вероятност да се отложи с няколко дни, но зависи от състоянието му. Уговорката е след 3-4 дни да ме уведоми дали ще има отлагане.

# 618
Много неприятно. Стискаме палци да се възстанови възможно най-бързо.

Току-що си проверих имейла и имам писмо от д-р Джинович, че е с коронавирус и към момента не може да потвърди дали операцията ни ще се проведе на 15.03., за когато беше насрочена. Има вероятност да се отложи с няколко дни, но зависи от състоянието му. Уговорката е след 3-4 дни да ме уведоми дали ще има отлагане.

# 619
Здравейте!
Не е някаква специална информация - просто да свърже детето с този, който ще вземе болничен и причината. Помолих доктора да напише: Пациент (име, ЕГН) и диагноза; дата, място на операция и кой я е извършил; Придружител - майка/баща (име и ЕГН), времето на престоя. Отдолу има подпис, печат и датата на издаване. Ако искате ще опитам да кача документа.

А какво казахте  на доктора, че трябва да съдържа този документ?

# 620
Здравейте!
Не е някаква специална информация - просто да свърже детето с този, който ще вземе болничен и причината. Помолих доктора да напише: Пациент (име, ЕГН) и диагноза; дата, място на операция и кой я е извършил; Придружител - майка/баща (име и ЕГН), времето на престоя. Отдолу има подпис, печат и датата на издаване. Ако искате ще опитам да кача документа.

А какво казахте  на доктора, че трябва да съдържа този документ?
Можеш ли да ми го пратиш на Вайбър когато имаш възможност? Simple Smile

# 621
Здравейте, ние в момента сме в Сърбия. Операцията на моя син беше на 24.02. Утре сме на контролен преглед и ще пиша ако получим повере информация за състоянието на д-р Джинович. Днес на прегледа и превръзката беше само Богдан. Д-р Джинович не сме го виждали от 02.03.

# 622
Бих искала да напиша още няколко реда. Ще се опитам да съм умерена и да е в рамките на добрия тон!
Както вече  многократно написах в България, не се правят качествени операции от хипоспадия. Това е нещо, което всеки втори родител, доверил се на Бг уролози ще ви каже. Освен това, се оказва, че наш Бг уролог организирал деца за операция в Сърбия, бил координатор и посредник!
Мили родители, комуникацията с д-р Джинович е лесна и достъпна. Той от години оперира български деца. И никога не е имало посредници в тази комуникация. Няма нужда някой да ви е посредник. От това посредничество ползвата не е за вас, а за бг. уролози. Не оставяйте с впечатление, че ви се прави лична услуга. Точно обратното, вие сте в услуга. Ако чрез това посредничество ще сте по - спокойни, това ще ви улесни, тогава има смисъл. Но по принцип, д-р Джинович комуникира лично с родителите си, следи лично децата си и няма нужда от посредник.

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 10:16 от marychery

# 623
  • София
Точно днес имах малко притеснен ден заради д-р Атанасов. Да ходих при него заради ТЕЛКа, да не съм крила, че ще оперираме в Сърбия, но не съм говорила изобщо да ми организира операция или да ми посредничи. Много добре знаеше, че вече съм в комуникация с д-р Джинович. Поиска от мен да го включа в комуникацията, ако можел и бил свободен да дойдел в Сърбия да гледа. Аз така и не го включих. Та днес ми звъни и ми казва, организирам група за операция в Сърбия, Х е записан за операция на 12.05.Аз шах, но казвам вече имаме дата за 22.04, май месец за семейството ни не е удобен. Казва свържете се с д-р Джинович и ме копирайте, защото сега синът ви е с две дати, но по добре да го оперирате май, така ще се върнете една седмица по- рано и аз ще го наблюдавам в БГ. Писах на Джинович, копирах Атанасов, първия ми върна отговор, без да копира втория, че датата за операция остава 22.04.Аз си се притесних, защото вече веднъж отказа на д-р Джинович, точно за 11.05 и исках по ранна или по-късна операция, човека прие доводите ми и ми даде друга дата, и сега Атанасов ме връща назад, ако наистина е записал друга дата за синът ми. Даже се притеснявах, че д-р Джинович ще ме отсвири и може да не ни отговори изобщо, а аз след 2дни трябва да почвам да мажа.

# 624
Точно днес имах малко притеснен ден заради д-р Атанасов. Да ходих при него заради ТЕЛКа, да не съм крила, че ще оперираме в Сърбия, но не съм говорила изобщо да ми организира операция или да ми посредничи. Много добре знаеше, че вече съм в комуникация с д-р Джинович. Поиска от мен да го включа в комуникацията, ако можел и бил свободен да дойдел в Сърбия да гледа. Аз така и не го включих. Та днес ми звъни и ми казва, организирам група за операция в Сърбия, Х е записан за операция на 12.05.Аз шах, но казвам вече имаме дата за 22.04, май месец за семейството ни не е удобен. Казва свържете се с д-р Джинович и ме копирайте, защото сега синът ви е с две дати, но по добре да го оперирате май, така ще се върнете една седмица по- рано и аз ще го наблюдавам в БГ. Писах на Джинович, копирах Атанасов, първия ми върна отговор, без да копира втория, че датата за операция остава 22.04.Аз си се притесних, защото вече веднъж отказа на д-р Джинович, точно за 11.05 и исках по ранна или по-късна операция, човека прие доводите ми и ми даде друга дата, и сега Атанасов ме връща назад, ако наистина е записал друга дата за синът ми. Даже се притеснявах, че д-р Джинович ще ме отсвири и може да не ни отговори изобщо, а аз след 2дни трябва да почвам да мажа.
Аз лично, много бих се радвала нашите уролози наистина да искат да се учат и да вземат пример и знания. Но не ми допада начина да се подвеждат родителите с невярна информация.
Не виждам защо, детето трябва да се прибере в България на 5 -7 ден с катетрите и още мокрещите рани и родителите да се чудят какво да го правя , а камоли, ако има някакво усложнение, при положение, че в Бел Медик се подсигурява постоянно консултация с лекар(24 часа - при нужда се вика екип - педиатър, Богдан, ако се наложи идва и самият д-р Джинович, ехографист, както беше в нашия случай), проследяване през ден, а за децата с някакви усложнения ежедневно и то от самия д-р Джинович и/или от Богдан - човек, който присъства на всички операции на д-р Джинович, който е до него вече трета година, и е добре обучен. Да не говориме , че пътят е дълъг и с оперирано дете с катетри и рани ще си е цяло приключение.
Не разбирам и защо трябва да се притискат родителите да включват въпросния уролог в комуникацията с д-р Джинович, ако те самите изришно нямат желание за това, както и да се определят дати без тяхно знание, и излишно да се причиняват неудобства и стрес.
За мене най - чистата комуникация е родител - д-р Джинович. Има разбира се начин , нашите уролози да се учат, и това е директния контакт с д-р Джинович. Неетично и нечестно е да се подвеждат родителите с некоректна информация!

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 13:57 от marychery

# 625
  • София
Веднага при започване на мазането децата стават по-раздразнителни? Какво количество се поставя на мазане? Колкото грах, по-малко, повече? Започнахме мазането на моя, но промяна не виждам в него(те сега си му растат 3 зъба и очаквах да настане още по-голям ад в поведението, но за сега е стандартното за него мрънкане, реване и тръшкане, при никнене на зъби.)  Притесних се да не би да слагам малко крем, щом не става по-кисел.

# 626
Ето информация от Оля от днес :

Към днешна дата няма промени при влизане в Сърбия и държавна хоспитализация в клиниката.

PCR тест за COVID 19 не е необходим за влизане на български граждани в Сърбия, официалната информация е тук:

https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak

За хоспитализация в клиниката, пациентът и придружаващият го в навечерието на операцията правят бърз антигенен тест за COVID 19, допълнителни 30 евро се заплащат за един тест.

Но епидемичната ситуация в Сърбия е много лоша и всеки ден се въвеждат нови ограничения. Няма да е излишно да се обадите на сръбското посолство в София преди пътуването и да изясните условията за влизане. Посолството винаги разполага с най-пресната информация. Свържете се тук:

http://sofia.mfa.gov.rs/cir/
В началото на темата се опитах да систематизирам цялостна информация затова какво се изисква и как протича операцията и следоперативния период. Ако желаете може да разгледате и първия ми пост. Тази нформация ще прехвърля и в следващата тема!

Последна редакция: сб, 13 мар 2021, 18:50 от marychery

# 627
  • Пловдив
Здравейте въпрос към родителите на по-малките дечица(2 годишни) : от къде взеха кръв в лабораторията за изследванията, които се правят преди операцията?

Благодаря

# 628
Здравейте въпрос към родителите на по-малките дечица(2 годишни) : от къде взеха кръв в лабораторията за изследванията, които се правят преди операцията?

Благодаря

Кръв се взима от вената за тези изследвания преди операцията. Ако лабирантката е опитна става дори по-бързо отколкото от пръста. Поне не се налага да се стиска пръстчето докато се събере нужното количество.

# 629
Моят син е почти на 3г. и изживяхме кошмар докато му вземат кръв от вената. Първо го набодоха и не успяха да вземат кръв, второ обиколихме 3 лаборатории в София - Здравето, Токуда, Синево. На всичко отгоре в Сърбия не им харесаха нещо изследванията и ги повториха кръвните. Кошмара се повтори, малкия беше тотално измъчен - извикаха дори неонатолог и накрая 3 сестри едвам му взеха кръв. На всичко отгоре без никой нищо да ни информира за цени и, че това се заплаща бяхме неприятно изненадани като отидохме на каса за да заплатим ПСР и очаквахме да заплатим 60Е, а ни сюрпризираха с 150Е без каквито и да са обяснения за какво плащаме. Имайте едно наум.
Ако някой в София знае лаборант, който да може да взема венозна кръв на малко дете, явно и с лоши вени да сподели ще съм му благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт