COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 022 914
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Скрит текст:
Някой знае ли дали е имало официално становище от Мутафчийси по повод симптомите на зараземите в Сф, Плевен и тн, които са хоспитализирани? Не тези без симптоми или с пневмония, а примерно момчето на 27, което беше определено като "средно-тежко"? Знам,  че циркулира пневмония, кашлица и температура онлайн, но нещо ми се върти в главата, че на един от брифингите се спомена кихане и хрема, което не го дават като симптом в чуждестранни сайтове. За колко дни се развива и след колко време са се оправили болните?(май в Бг още няма което значи че не е седмица). Малко ми се губи инфо по този въпрос за случаите в България.

Вчера по новините един лекар мисля от Пирогов  беше, каза че от българските наблюдения до момента типични симптоми са ниска температура 37,2- максимум до 38, болка в гърлото и силно зачервено гърло. И мен това ме сащиса!

По кои новини по точно сте го гледали това? Аз преди две седмици изкарах нещо такова и странно, температура до 38 със страшна треска, без хрема, без кашлица, но с много червено и болезнено гърло, за което пих антибиотик и се оправих. Но треската беше много! Мина ми през акъла да не би да карам короната, но всички ми се смяха на това предположение. А сега чувам, че в по - леките варианти май може да протече и така. Не съм ходила в чужбина, нито пък съм имала контакт с някой, който е ходил.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 15:50 от Не се сърди, човече

# 706
Сайт на български с информация за вируса. Добавих го в началната страница. https://koronavirus.bg/

# 707
Някой знае ли дали е имало официално становище от Мутафчийси по повод симптомите на зараземите в Сф, Плевен и тн, които са хоспитализирани? Не тези без симптоми или с пневмония, а примерно момчето на 27, което беше определено като "средно-тежко"? Знам,  че циркулира пневмония, кашлица и температура онлайн, но нещо ми се върти в главата, че на един от брифингите се спомена кихане и хрема, което не го дават като симптом в чуждестранни сайтове. За колко дни се развива и след колко време са се оправили болните?(май в Бг още няма което значи че не е седмица). Малко ми се губи инфо по този въпрос за случаите в България.

Вчера по новините един лекар мисля от Пирогов  беше, каза че от българските наблюдения до момента типични симптоми са ниска температура 37,2- максимум до 38, болка в гърлото и силно зачервено гърло. И мен това ме сащиса!
https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-symptoms/
Аз прочетох различни неща:
" Typical Symptoms
COVID-19 typically causes flu-like symptoms including a fever and cough.

In some patients - particularly the elderly and others with other chronic health conditions - these symptoms can develop into pneumonia, with chest tightness, chest pain, and shortness of breath.

It seems to start with a fever, followed by a dry cough.

After a week, it can lead to shortness of breath, with about 20% of patients requiring hospital treatment.

Notably, the COVID-19 infection rarely seems to cause a runny nose, sneezing, or sore throat (these symptoms have been observed in only about 5% of patients). Sore throat, sneezing, and stuffy nose are most often signs of a cold."

Накратко, започва с треска, последвано от суха кашлица. ... след седмица трудности с дишането, "недостиг на въздух"... Рядко хрема, кихане и болки в гърлото... които най-често са знаци на настинка....
Много странно, коя е истината???
Чух някъде, не помня къде, че ако се стигне до задух вече няма спасение, белият дроб вече е увреден, така ли е?

# 708
https://www.lentata.com/page_16960.html

Митрополитът на Александруполи Антим призова вярващите в поверената му епархия да останат по домовете си и да се съобразяват с мерките на държавата. Храмовете в епархията ще са отворени само в неделя.

# 709
Скрит текст:
Да бе, дайте всеки със сухо гърло или кихнал 10 пъти да ходи да се изследва. Вие съвсем пощуряхте. Преместиха ми поста в другата тема, но ще го копна още един път и тук. Малко по-спокойно.

5 Правила, които да спазваме по време на епидемията:
https://www.kekule.com/blog/coronavirus-update/living-with-corona/
1. Не се приближавайте твърде много до други лица.

Коронавирусът  е насочен към лигавиците на очите, устата и носа.  Само чрез това може да проникне в тялото.  Здравата кожа, от друга страна, е непроницаема за вируса.  Според настоящото състояние на познание, също няма предаване през дишащия въздух (аерогенен, т.е. въздушен на по-големи разстояния).  Опасно става само ако капчици се пръснат в лицето на другия човек, докато говори, кашля или киха.  Секретите летят максимум един метър при говорене и два метра при кашляне или кихане.  Допълнителна защита срещу „капкова инфекция“ се осигурява от нормални очила и обикновена хирургическа маска (защита на устата и носа) или кърпа, накачена върху устата и носа.  Ако не успеете да избегнете кашлица или кихане навреме, трябва незабавно да смените маската си и да дезинфекцирате лицето си или да се измиете със сапун.  Една кърпа е готова за употреба отново след измиване на 60 градуса.  Вирусът, съдържащ секрети по кожата, косата или дрехите, е - колкото и да е зле, колкото и да звучи - безвреден, стига да не попадне по лигавиците.

2. Измийте ръцете си, преди да докосвате лицето си или да ядете нещо.

Corona вирусите могат да оцелеят върху дрехи, кожа, коса и други повърхности за няколко часа (по изключение дори дни).  Всеки, който докосне дръжка в автобуса, върху която има свеж секрет от пациент, а след това разтрива очите си или докосва храната си с ръце, може да се зарази с "инфекция на намазка".  Извън собствените си четири стени никога не трябва да докосвате очите, ноздрите или устните с немити ръце.  По-лесно е да се каже, отколкото да се направи.  Хората несъзнателно докосват себе си в лицето около десет до двадесет пъти на час.  Невропсихолозите смятат, че те - във всички култури и се срещат и при маймуни - спонтанното самочувствие служи на функцията на паметта и емоционалната стабилизация.  Corona вирусите се възползват от този рефлекс.  Потискането му последователно не е лесно упражнение.  Ако не можете да направите това, можете да поставите защита за устата и носа като напомняне.

3. Прегърнете само хора, с които искате да споделяте вируси.

Ако кожата или косата на заразения човек влезе в контакт с очите, устата или носа на (все още) здрав човек, това е празник за всички видове патогени. Милосърдието във времена на коронавирус следователно изисква стриктно въздържание от целувки по бузите и прегръдки по социални причини  ,  От друга страна, се допускат целувки между партньори и със собствените им деца, тъй като членовете на семейството, живеещи в домакинство, рано или късно се заразяват взаимно (разбира се, това важи само ако няма конкретно подозрение за инфекция с Covid 19).  Когато посещавате бабите и дядовците, от друга страна, трябва внимателно да помислите дали от тях трябва да се очаква заболяване, застрашаващо живота.

4. Разгледайте обществените закрити помещения като замърсени.

Corona вирусите могат да бъдат намерени на всякаква повърхност в обществения транспорт, ресторанти, магазини и други общодостъпни закрити помещения.  Всеки, който се връща оттам към собствените си четири стени, трябва да счита връхните дрехи и ръце за замърсени с вируси, така че окачете палтото в гардеробната и мийте ръцете си.  Ако косата също може да бъде замърсена (например от облегалката за глава във влака), тя трябва да се измие най-късно преди лягане.  За разлика от тях, външното излагане на вируси е по-ниско, тъй като патогените се разреждат и инактивират от влиянието на околната среда.

5. Избягвайте контакт с други хора, ако имате кашлица или треска.

При пандемията на коронавирус никой не трябва да ходи на работа, училище или дневен център, да използва градски транспорт или да ходи в райони с много хора, ако има кашлица или треска (хремата, противно на заявеното, не е един от типичните симптоми на Covid 19).  В частност дневните центрове трябва стриктно да спазват това правило, тъй като според настоящото състояние на знанието децата често са само леко болни, но могат да елиминират вируса.  Ако трябва да пазарувате с треска или кашлица или да използвате обществен транспорт, трябва предварително да миете ръцете си и да носите операционна маска или кърпа над устата и носа.  И двете трябва да са сухи, в противен случай капките ще се образуват при издишване.

Останете спокойни!

Всеки, който спазва тези правила на играта, може да избегне запознаването с новия вирус на корона с голяма степен на вероятност.  Повече усилия трудно носят допълнителна защита и правят живота ненужно сложен - в края на краищата ние не се занимаваме с Ебола и Ко (нещо друго може да важи за определени рискови групи).  В ежедневието не се нуждаете от маски за защита от инфекции (респиратори FFP2), предназначени за медицински персонал или по-големи запаси от дезинфектанти.  Тези, които се разболяват в наши дни, трябва да имат предвид, че обикновените настинки и грип все още са много по-чести от Covid-19.  А тези, които се заразят въпреки всичко, обикновено имат 99 процента шанс за оцеляване.
Много полезно, благодаря!
От вчера ме тревожи една мисъл - може ли опаковките на продуктите в магазините да са заразени, необходимо ли е да се мият, забърсват със спирт след като ги пренесем вкъщи?!

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 17:01 от bubanka

# 710
  • София
...............................
Вчера четох една потребителка във форума каза че мие със сапун плодовете и зеленчуците, кофичките с кисело мляко, опаковките на хляба и дори пакетчето с масло (и това го правела от години !!!). Казах и да си купи и барокамера и да спи в нея като Майкъл Джексън ( при него май нямаше голям ефект)..(Изтриха ми мнението) Та най добре е да сложим пред вратата една вана с дезинфектант като локвите на митниците и да си топим обувките там ,а и една пароструйка да пускаме преди да влезем.
..............
Разберете че всичко е фарс, и става дума за пари .Един здрав Българин няма да умре от тоя вирус не се шашкайте.
За мен това е безотговорно мнение! Така трябва да бъде, в момента сме в пандемия. Този вирус, дали пак да се повтаря не е нещо обикновено, а е страшно, за съжалени е така. Какви пари, какъв фарс след като умират хора, независимо колко са години, всеки живот е ценен, на близките ми, на роднините ми, на баба ми и още и още... Не само мия , а ползвам дезинфектанти за обработка на плоскости, подове,  сменям ежедневно спалното бельо, хавлиените кърпи вече ами летят към пералнята, знаят си къде им е мястото и всичко се пере на 60 градуса, това , като връхни дрехи, палта, якета стоят по няколко часа навън. Изтривалката пред  вратата   е обезцветена от белината, но имам и още една в антрето, на която се поставят обувките , а след това в банята се измиват подметките, така трябва!! Това е екстремна ситуация и трябва да сме изключително дисциплинирани към себе си и околните.  Какво значи " всичко е фарс и става дума за пари""..... нещо не схванах това мнение и ако така се мисли жал ни майка!

# 711
Сайт на български с информация за вируса. Добавих го в началната страница. https://koronavirus.bg/

Ето това е частния бизнес - евала - лабораторията не може да смогне да изследва при 120+ кинта - сайт вече има...

Аз чакам читави маски да пуснат - браво - после нямало частна инициатива... А "правителството" когааааа?

# 712

Много полезно, благодаря!
От вчера ме тревожи една мисъл - може ли опаковките на продуктите в магазините да са заразени, необходимо ли е да се мият, забърсват със спирт след като ги пренесем вкъщи?!
Желателно е да се мият преди да се приберат в хладилник за превенция не само от коронавирус, а и от други болести.

# 713
Снимката от Мюнхен скоро ще е в архивите , като спомен от " безгрижното " ни минало.
Хората все още не са добре информирани. За жалост.
Но вирусът се разпространява неконтролируемо с бързи темпове...
Ето какво ми прати колежка, чиято дъщеря е мед. сестра
Скрит текст:
Hello ihr Lieben ich wollte euch nur über meine aktuelle Lage informieren, da ihr in nächster Zeit evtl. nicht viel von mir hören werdet🙈
Stand jetzt ist das ich im Schnitt 12-14h Tage/Schichten habe es gibt keine Untergrenzen mehr bedeutet jede Pflegekraft versorgt soviel Patienten wie möglich ohne Stop falls die Situation weiter zu schnell ansteigt wird es ein Urlaubsverbot geben und wir werden wochenweise ins Krankenhaus einziehen mit Ausgangssperre ohne Außenkontakt
Mir geht es gut bin einfach nur sehr müde wichtig ist das sich der Virus verlangsamt in der Ausbreitung

Здравейте скъпи, просто исках да ви информирам за моето текущо положение, защото може да не чуете много от мен в близко бъдеще
Към момента имам средно 12-14 часа дни / смени, няма вече ограничение за брой , което означава, че всеки болногледач се грижи за възможно най-много пациенти без спиране, ако ситуацията се засили твърде бързо, ще има забрана за почивка/ отпуска и ще оставаме седмично в болницата със забрана за излизане и без външен контакт
Добре съм, но съм просто много уморена. Важното е  разпространението на вируса да се забавя

# 714
Скрит текст:

По кои новини по точно сте го гледали това? Аз преди две седмици изкарах нещо такова и странно, температура до 38 със страшна треска, без хрема, без кашлица, но с много червено и болезнено гърло, за което пих антибиотик и се оправих. Но треската беше много! Мина ми през акъла да не би да карам короната, но всички ми се смяха на това предположение. А сега чувам, че в по - леките варианти май може да протече и така. Не съм ходила в чужбина, нито пък съм имала контакт с някой, който е ходил.

Доц. Попов беше това, шефа на Инфекциозна клиника във ВМА.. в един от сутрешните блокове..

# 715
И жената на Испанския премиер е с потвърден положителен резултат .

Аз сериозно обмислям да НЕ напускам работата си тук и изобщо да не се местя в Испания , полетът ми е първата седмица на Май месец.
 Но като че ли не ми се рискува .......Astonished

# 716
Аз също съм християнка.Не смятам,че това трябва да ме определя изцяло.В случая е важно да мислим с главите си и да не бъдем егоисти.Постъпката на тези хора в църквите е меко казана малоумна.Малоумници са не защото са християни,а защото не използват здрав разум и излагат на опасност безброй хора в последствие-толкова е просто.

# 717
Франция
Гласувах.
 Затвориха ресторанти, барове,киносалони и театри. Затвориха училища и ясли.
Намаляване на обществения транспорт от понеделник.
Но за гласуване няма вурус. Никой с маска, но някаква мизерна бутилчица с гел. Имах си химикалка и мокри кърпички за дезинфекция на личната карта и ръцете след гласуването.

# 718
А аз не разбирам какъв е смисълът от това да даваме по 120 лв., за да се изледваме в частна лаборатория. Ако нямаме усложнения и разберем, че имаме коронавирус, какво? В момента лекарство още няма, така че и да знаем, че сме заразени, нищо не можем да направим. А това да се седим вкъщи изолирани, трябва да го правим и да имаме, и да нямаме КВ.

# 719
Някой ако знае къде са пуснали маски /читави/ да пусне инфо. Предполагам че при първа възможност ще заредят аптеките навсякъде. Имам предвид, че ако пуснат, ще е във всички аптеки, не само в няколко.

Общи условия

Активация на акаунт