COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 021 912
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 1 395
Добре, на тоя стаден имунитет, някой казва ли какви други последници ще има? Rage Италия къде сбъркаха? Нещо не ми се връзва и неслучайно хората са притеснени.

# 1 396
Мария, би ли проявила любезност и да ми обясниш кое се прави за пари. Сриването на здравните системи? Сриването на туристическия сезон? Сриването на част от застрахователните компании? Сриването на световната фондова борса? Сриването на световната икономика?

Мани ги възрастните, ок. Ама умират и лекари. Умират медицински сестри. Кой ще остане, специално в нашата държава, да ни лекува после?

Млад не означава здрав. Има млади диабетици. Млади със сърдечни проблеми. Млади онкоболни. Млади със слаба имунна система. Млади със силна такава, която също е опасна.

А милиардите, които безвъзмездно се наливат в момента и ще продължат да се наливат за да се справи светът с тази пандемия? Те защо се дават? Защото ги има в излишък? От куртоазия? Или "от мен да мине, на дръж." Или защото положението е сериозно и сме реално пред опасност - здравна и икономическа.

# 1 397
  • MI
Ей сега ще дойде някоя потребителка от Италия пак да опровергае информацията, че не била вярна.
Ами често казано, заради танковете мислех, че няма нужда...
Но цялостният призив на жената хората да вземат нещата на сериозно е валиден.
А, що, вярно е - като бъдещият труп стане настоящ, го взема един облечен с наметало и маска с клюн, натоварва го на танка и го вози до някой от масовите гробове за да го кремира вътре. Grin Забравих анестезиологът, той е участвал в превръщането от бъдеще настоящи труп избирайки вместо него да прати в интензивното някой от хилядите 20 годишни.

Трябва да си направя експеримент да напиша нещо подобно във ФБ да видя колко точно ще ми се вържат и колко ще споделят.

Между другото, стараят се поне с видеоразговор да свържат с близките, имаше разкази от първо лице. И затова са аплодирани лекарите и сестрите, заради човечността.

# 1 398
  • София
На мен пък ми се струва, че британската и шведската стратегии са по смислени. Испанският грип е варлувал с години. Някои какво мислят за короната? Че след н брой време ще се стопи като сняг? Или че след н брой време ще намерим чудодейно лекарство? Ваксина до месеци? За ХИВ вируса още няма ваксина. За други вируси са трябвали десетилетия. Сега понеже сме в 21ви век сме станали пп-умни от вирусите и ще ги борим с тотален стоп на света, през което време учени и мощни компютри ще добиват резултати по поръчка?

# 1 399
Raptor,

Свинският грип си е грипен вирус, Инфлуенца. Към тях имаме частичен имунитет, затова и не ни покосяват така.

По-горе някой писа, че всички  ще го изкараме.  Прав е. Въпросът е да не се тръшнем.всички заедно, защото така здравните системи ще успеят да помогнат на малцина. Това е нашата цел в момента. Вече не можем да го спрем. Можем само да го забавим и това забавяне ще спаси човешки животи.
Затова и изолацията на възрастните хора в ОК е лъжа. Няма къде да ги.скрият.

Разбира се,  винаги може да се случи някоя приятна изненада като с онзи коронавирус дето изчезна.

# 1 400
Смислени са ако имат толкова силни здравни системи, за да поемат огромния пик. Може и да имат.

# 1 401
На мен ми е интересна шведската стратегия. Ще я следя с ентусиазъм. Те викингите са си закален организъм, по принцип. Може пък закаляването да им помогне. Обаче англичаните са пълен провал, според мен. Скъсаха се да се правят на интересни.

# 1 402
Никоя държава не може да побере 5 % от населението си по интензивните. Не знам на какво разчитат...
Проблемът при такова.развитие е, че смъртността се покачва много над типичната за вируса, заради колапса на здравната система.

# 1 403
OK ама кога е имало пандемия от варицела???
Няма защото не е непознат за нас вирус и   повечето имаме имунитет. Ако си представиш една популация само от имунонаивни според теб, може ли да предизвика пандемия? По отношение на този вирус, всички ние сме деца.
Към грипните също имаме частичен имунитет, защото всяка година циркулират и не са ни непознати.

Точно това се опитват да кажат някои епидемиолози: Представете си, че живеем във времената преди откриването на антибиотика и ваксините... С това е сравнимо.
Аз не съм толкова песимистично настроена, защото все пак имаме опита със SARS и MERS и поне някакви първи стъпки на изследвания и опити за ваксини.
Иначе, raptor, за шарката можеш да намериш повече инфо, какъв е бил ефекта й при местните племена на Америка, Австралия и Африка след контакта им с белите заселници, които са имали някакъв имунитет за разлика от индианци и аборигени примерно.
30% са само починалите, не е ясно колко са заразени в една ограничена територия все пак.
"...towed canoes filled with smallpox-infected Indigenous people up the coast.
Over the next year, at least 30,000 Indigenous people died, representing about 60 per cent of the population—a crisis that left mass graves, deserted villages, traumatized survivors and societal collapse..."
https://www.macleans.ca/news/canada/how-a-smallpox-epidemic-forg … british-columbia/
"During the 1770s, smallpox killed at least 30% of the West Coast Native Americans. The smallpox epidemic of 1780–1782 brought devastation and drastic depopulation among the Plains Indians."
https://en.wikipedia.org/wiki/Native_American_disease_and_epidemics

Последна редакция: пн, 16 мар 2020, 02:00 от nia_r

# 1 404
  • София
Никоя държава не може да побере 5 % от населението си по интензивните. Не знам на какво разчитат...
Проблемът при такова.развитие е, че смъртността се покачва много над типичната за вируса, заради колапса на здравната система.

Аз пък не знам на какво разчитат тук. Не се говори масово, но здравната система е почти стопирана. Поликлиники и извънболнична помощ не функционират почти от страх от карантина. Частните болници се пазят на макс кого изобщо допускат до входа. Държавните с охранявани с полиция. Ако днес получите инсулт или инфаркт, или преждевременно раждане няма да ви е никак лесно...

# 1 405
  • Варна
Няма нищо сигурно. Използват алгоритми за прогноза. Тези непрекъснати твърдения, че всички ще го изкараме звучат като проклятие.  Аз не съм боледувала от грип над 10г. В семейството ми има леки, редки случаи. Винаги има изключения и алогични развръзки.

# 1 406
  • Далечният изток
Този, който го създаде този вирус, той най-вероятно е този, който знае как да му се противодейства. Защото никой не може да ме убеди, че ей така се появи от природата и пламна за отрицателно време по целия свят...
Аз нещо се бях психясала тези дни, защото един от клиентите ми се върнал от Германия и в петък - 06.03. беше в кантората. Тръгна си и аз започнах една хрема ама както си трябва. Разбира се съвпадение... И си изкарах за 6 дни един грип само с хрема и болки в мускулите и главоболие. Температура 37 градуса. Никаква кашлица. Грип тип Б си беше според мен.
Обаче минаха 8-9 дни от този контакт с въпросния, той може разбира се изобщо да не е носител на вируса, обаче почва да ме обзема някаква психоза, а уж съм спокоен човек.... Нещо само гърлото днес ме дразни, ама дали не си въобразявам вече....

# 1 407
То това е проблемът, обясняваме го вече над 1500 страници. Не, вирусът не е изключително смъртоносен. Има далеч по-смъртоносни зарази. Вирусът е изключително заразен ,  а лечението продължително. Безумните, според някои, мерки, които взимат в момента засегнатите страни не са за да се намали броя заразени. Прави се за да се даде възможност на здравната система да поеме плавно и адекватно заболелите. Прави се за да се избегне струпване на огромен брой хора, които ще имат нужда от лечение, от медицинско наблюдение, от легло в болницата, от апарат за обдишване.

Положението в Италия се влоши по този начин, именно заради закъснелите адекватни мерки и това не го казвам аз, каза го италианския премиер. Нашите власти макар и тромаво, макар и недодялано поне взеха някакви мерки, при това докато случаите при нас нямаха 40. Защото, ако се беше случило когато са вече 400 щеше да е късно, а недоволни щеше да има пак.

# 1 408
  • В.Търново
На мен ми е интересна шведската стратегия. Ще я следя с ентусиазъм. Те викингите са си закален организъм, по принцип. Може пък закаляването да им помогне. Обаче англичаните са пълен провал, според мен. Скъсаха се да се правят на интересни.
Няма да издържат.От днес заразените са 79, като се има предвид, че в Швеция са големи разстоянията между населените места.

# 1 409
  • Варна
Антигона , нашите властимащи закъсняха. Ефект от мерките им засега няма. Хората си пътуват свободно из заразени държави. На гражданска съвест могат да разчитат в цивилизовани нации. Тук сме ориента. Нека арестуват или глобят нарушител с назидателна цел. Медиците ни не са обезопасени, нито инструктирани точно. В инфекциозното отделение във Варна е хаос. Кога в Б-я институциите са работили качественото ? На една Нова година наблюдавахме горящ апартамент. Намира се точно с/у Пожарната. Едната им кола беше празна. Апартаментът и горния етаж изгоряха напълно. На 30 м от Пожарната???? Реална Пародия. В болница Св.Марина се разхождат котки. Пускат ги в сградата и английското дворче. Мнозина нямат нужната отговорност, дисциплина, съвест и възпитание.

Последна редакция: пн, 16 мар 2020, 02:10 от Viviana91

Общи условия

Активация на акаунт