COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 889
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 060
Аз седя и се чудя - хубаво, ще сме под карантина 1-2-3 седмици. И после какво?
Какви са мерките на правителството след това, някой говори ли за това? И Китай плеснаха с ръце и заявиха "Излекувани сме", ама като го пуснат тоя народ, дето месец седя между четирите стени, какво ще се случи с тях? Вирусът няма да изчезне, той вече е част от нас.

Мислят ваксини, лекарства, ама кога? Как ?

Аз отдавна писах какво трябва да се направи - под карантина да остават възрастните хора над 65 годишна възраст, болниците, хосписи, хора с хронични заболявания, домове за стари хора и това е. Да продължи активна дезинфекция на обществени места, транспорт, да продължи политиката да няма големи събития за месец, два.
Останалите може да си живеем както до преди извънредното положение, като на хората трябва да им се говори, да спазват хигиена и отговорност към другите и когато са болни, да си стоят вкъщи.

И още нещо - красотата на демокрацията е в това, че живота и здравето на хората са в собствените им ръце. По медиите постоянно да се тръби, че хората трябва да пазят хигиена, да се тръби, че възрастните хора и тези с хронични заболявания трябва да стоят по домовете си. И да се уповаваме на Бог, както, в много от случаите, го правят и медиците, когато са безсилни пред смъртта.

Някой назад писа за майка си на 73, че излиза и си купонясва. Имайте предвид, че ако не друго, хората на тази възраст вече се подготвят да си отидат завинаги. Щом е решила да си купонясва след като вече й е обяснено, че е в рисковата група, трябва да разчитаме на карантината - да се каже, че хората на тази възраст трябва да си стоят вкъщи под карантина. Въпреки, че мен ако ме питате, на тази възраст човек трябва да се радва на живота, защото всеки ден му е подарен и така. Много възрастните хора като приумират, така и така не ги вземат в болница (колкото и грубо да звучи това, но е факт, за съжаление).

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 15:32 от DeltaAzimut

# 3 061
За Уолтопиа-срамота и позор...,а тези които мислят,че ще има и за тях с този процент на заразност и разпространение на вируса и с условието :" 5 медицински вентилатора при условие, че те ще се ползват с предимство от служителите на Уолтопия, няколко свързани фирми и техните родители." да не мислите че ще се добере друг нуждаещ се пациент до тях...Хайде стига-да му пише членовете Бледолилава Wink и да се скрие този нагъл човек...Ще остане за другите ред след като мине пандемията...като наизлязат братовчеди до 9-то коляно

# 3 062
Скрит текст:
Да ви питам по-старите в темата - нямате ли усещането, че тези, дето до вчера казваха "няма такъв вирус", вече превключват на "абе има, ама аз го изкарах още през ноември" Simple Smile. Ох, смея се аз, но искрено се надявам да не го разберем по трудния начин, както в Италия.
Пак добре, в другия край на спектъра ваничката с хлорна вар пред вратата вече е реалност, а за карантина на пазарските торби на терасата за два дни не бих се сетила и с пистолет на челото..

Но потребителката от някъде другаде съм я запомнила, та няма нищо случайно.
Нямам предвид конкретна потребителка. Доста хора напоследък изказаха предположения, че те или някой от близките им "го е карал вируса" вече. Берем още плодовете, на "това е просто грип". Пак казвам, дано не научаваме в България каква е разликата.

# 3 063
  • Другата България
От северозапад сме доста хора. Там имаме родители, роднини, приятели. Ако на тях не вярвам на кой да повярвам....
Е, аз пък от почти 50 години живея тук и вярвам на очите си.
Заведенията не работят, нито едно. Тип кафе, бар, дискотека, ресторант.
Заведенията за хранене са без клиенти и с кетъринг. Павилионите за закуски продават на гише, опашките са със стоящи на разстояние хора. Това виждам аз, на конкретно място. Ако някъде има нещо различно, за него вече трябва да се подават сигнали на 112.
Но след една бърза разходка из другите теми, в които основно се говори за това прочетох на доста места, че в много други градове на България се наблюдават същите ситуации, обобщено - заведенията работят. Ама кои, ама пълни ли са, празни ли са-мистерия. Ако има някъде работещо заведение вътре с клиенти, които седят и ядат, пият, пушат и т.н.-сигнализирайте.

# 3 064
  • Пловдив
G.D. и във Франция и Швейцария ги говореха тези неща. Едните са под карантина, за да не излизат, другите изкараха военните, за да помагат на болниците.

Можеш ли да дадеш статистика за двете държави? Брой заразени към днешна дата спрямо брой починали, възраст на починалите? Нашата трагедия 42/2 е известна, но по отношение на Франция и Швейцария как стоят цифрите?

Не гледам такива подробности чак, но по брой заразани на един милион население, Швейцария е на второ място след Италия /308 на 1 млн население/. Току що говорихме с швейцарския ни шеф, положението не е розово, но все още могат да работят. Не са съвсем блокирани. Както каза - chez nous c'est le bordel.

аз гледам тук : https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

# 3 065
Някой откри ли инфо за израелците ? В пампорово или банско са били? И защо не напишат период и хотел....
Много подробно са го написали https://www.health.gov.il/English/News_and_Events/Spokespersons_ … /14032020_24.aspx
В Банско, хотел Лион. През Пловдив.
Благодаря, но линка не се отваря
Отваря се , рефрешни няколко пъти.

# 3 066
  • В заешката дупка

Има и таблица с държавите в цяла Европа, работещи училища има само в UK и Швеция
https://amp.theguardian.com/world/2020/mar/16/new-data-new-polic … r_impression=true

Гардиан не са си проучили добре нещата. В Исландия колежи и университети са затворени. ДГ и основни училища (до 10 клас) са отворени. Но, както казах, има преструктуриране и реорганизация на работата. Лично моите деца, които учат в две различни училища,  утре са на училище. Единият ходи всеки ден за около 2 часа и половина. Другият малко по-дълго, но през ден.

# 3 067
Не знам за вирусолози, но епидемиолозите са тези, които знаят как се чупи геометрична прогресия на вирус и как се изглажда кривата на епидемия.
Иначе не вярвам точно видимите лица от щаба да правят лично всички сметки, те нямат такова време, сигурна съм че има цели екипи, които работят над тези неща.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 15:38 от LillyM

# 3 068
По Нова защо повтарят едни и същи кадри и постоянно прекъсват? Дразнещо е вече!

# 3 069
  • ГО
Връщам се от Лидъл. Опашка от десетина души, на повече от 2м. разстояние, повечето с маски, един излиза - един влиза. На входа охрана слага дезинфектант на всеки влизащ. Вътре беше спокойно, всичко е заредено, няма паника и презапасяване.

# 3 070
Това къде го видя? Ти лично, не ЕЖК?
Заведения за хранене могат да работят ако в тях няма клиенти, а предлагат храна за в къщи.
Сладкарниците също. Баничарниците също, както и тези, които продават на гише.

От северозапад сме доста хора. Там имаме родители, роднини, приятели. Ако на тях не вярвам на кой да повярвам....
[/quote] Драсни ми на ЛС кои поименно са работещите според теб заведения и аз лично ще ти ги снимам. Не работят заведения. Нито едно.

# 3 071
  • MI
Всъщност какво им е на снимките? Техника ли липсва, лекари ли или нямат предпазни облекла? Ето клипче от тези дни от болница близо тук:

Призовават да спазваме правилата, за да продължават да могат на всички да осигурят място в интензивното отделение.

# 3 072
https://www.actualno.com/lovech/pod-karantina-e-direktoryt-na-bo … news_1443411.html

Това видяхте ли го? Направили му снимка, видели вирусна пневмония и го пуснали да си ходи. А дали въобще им е дошло на ум, че е коронавирус и са били взели мерки?

# 3 073
  • София
И все повече започва да стои на дневен ред въпросът - ами като излезем?
Мутафчийски междувременно развява някакви пакети с храни като за космонавти и вика - изтрайват по три месеца. Преди това беше оптимист. После пък не беше... И затова според мен ще решават абсолютно в крачка.

Именно. Отлага се пикът. И до кога? Какво после? Чакаме фарма-компаниите да произведат тонове лекарства ли?

Да?
Това за какво изобщо продължава да се коментира, още ли някой не е разбрал за какво е карантината. Или е по-разумно отсега да се омешим и да мрем....
Разбира се, че трябва да се заразим постепенно. И разбира се, че чакаме на фарма компаниите. Имате ли по-добри идеи?

# 3 074
Имаше инфо, че Фантастико е дарило парите, за тези апарати, като разбрали от пресата без никакви условия.
А собственика на уолтопия пълен боклук.

Общи условия

Активация на акаунт