COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 009 105
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 7 110
Дева, разчитаме на тяхното самосъзнание да се възползват от "коридора". Ще видим колко ще издържи тази мярка в идеалния смисъл, в който е замислена.

# 7 111
Не само за заразяване, хората на 80г не може си седят по 30 минути на опашка. Все пак не са в изрядно здраве. И другото което е, до 12ч ако не идеш и тоалетната хартия я няма вече.
Ай няма де.. Не бях излизала 10 дни до магазин (днес се престраших да направя един Лидъл, опакована образцово) - в 19:20 - еми имаше ВСИЧКО ... и беше супер спокойно с 10тина човека вътре.. Направо кеф.
Ама следващото ми излизане ще е поне след 2 седмици.

# 7 112
Бабите наистина ходят много рано, за да хванат промоциите. Баща ми, който е на 60, винаги се оплаква, че се бутат, минават и опипват всички зеленчуци, плодове и така нататък, докато си харесат. Честно да ви кажа, в диапазона, в който ходя да пазарувам, не съм виждала хора над 70 години. Ако видя, ще ги пропусна пред мен на опашката, не ми е проблем

# 7 113
Аз работя на смени и пазарувам в различни часове.
Винаги е пълно, не само сега, с пенсионери. Даже има групички, които си стоят дълго в магазина и си говорят, социален живот.

# 7 114
Аз тук не мога да Ви разбера. Днес даваха репортаж по телевизията, как тираджии висят по 50км опашки на границите без елементарни санитарни условия. Вие тук се оплаквате, че от 8,30 до 10,30ч не можете да идете до магазина и Ви се отнемала "личната свобода". Колко хора от тук присъстващите ставате с кокошките да идете до магазина, много ми е интересно да чуя отговора?!

# 7 115
  • Germany
Интересно ми е, тези които на всичко са в опозиция и смятат че вирусът е измислица или пък не е биг дийл, как ги виждат нещата. Така по-описателно да разкажат. Да няма никакви мерки, така ли? Наистина ми е интересна позицията на Кафенцето например. Например в това Бергамо по принцип ли така умират хората? ( по никакъв начин не го пиша с ирония, интересна ми е друга гледна точка).
За Бавария например дават, че повечето заразени са във възрастта от 20 до 50 год.  Казват че при около 3000 заразени, 50 са в болница, 17 са в тежко състояние и има 2000 интензивни легла. Сега вярно ли е, лъжат ли...
Всъщност (не ми се карайте), но и аз мисля че мерките в България са малко прекалени или по-скоро малко подранили. Но може би, управляващите си знаят възможностите на здравната система и затова е така.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 22:10 от PeaPink

# 7 116
  • гр. София
Забранява се на лица до 60 годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеки във времето от 8,30 до 10,30 часа всеки ден.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministrt-na-zdra … e-zapoved-s-koya/
Като го съобщаваше министъра, реших че е направил грешка. Вместо до 60г, да е след 60г.

# 7 117
  • Там,където се събуждам щастлива.
Честно каза не разбирам цялата дискусия за трите часа пазаруване. Младите ще отидат по друго време, а не точно тогава.  Възрастните ще го спазват и толкова. И като години на които са и като време.
Какво дискутирате?

И тук има подобно нещо, но е инициатива на верига супермаркети, а не на правителството. Не, че са страшно  изпълнителни холандците, но се съобразяват. И точка.

# 7 118
Скрит текст:
Има ли някъде данни за смъртността в Италия 2018та и 2019та февруари и март? Разбито по възраст, разбира се. И да сравним с последните месеци.
Това ми се вижда единственият смислен начин да разберем доколко е страшно положението там в действителност. Всичко останало са спекулации.
Средно по 53 хил. души умират на месец в Италия.
А в момента?
Oт няколко години Италия има отрицателен прираст, най най общо казано всяка година се раждат по 440-450 000 а умират 500-550 000.
Италия е страната ( след Япония) с най застаряващо население  в света , мисля че и средната възраст също беше най голяма.
Специално за смъртноста от covid 19 99% от случаите са на хора над 81 годишна възраст , 99% от които със съпътстващи заболявания. За точноста на цифрите гарантирам, от официални източници са , общодостъпни за всеки има ги в нета, от там са извадките, даже някъде в темата назад писах сега се повтарям.

# 7 119
Грипът има смъртност 0,05-0,1%.
Ковид19 има смъртност 1-3% при ненатоварена здравна система или от 10 до 30 пъти повече като при възрастните е дори много повече от това.

И после зари ме пита защо повтаряш. Ами повтарям, защото дори и след хиляди изписани страници, дори след като трагедията вече е пред очите ни, пак има хора, които да обясняват за грипа, настинките, как всичко било измислено и т.н.

Тези числа откъде се взеха? Всички експерти говорят за до 1%. Не че е малко!

# 7 120
И в Била, днес по обяд имаше всичко, даже тоалетна хартия (София, Младост 1). Пускаха по един човек - един излезе, един влезе. Имаше опашка от около 20 човека.

# 7 121
Само да ви светна, че сега никой няма време в болниците да се занимава с възрастните и болните, за които уж много сте се загрижили. Стоят си вкъщи и треперят да не се влошат, защото няма кой да им обърне внимание! Имам възрастни роднини, които се заточиха в къщата си в планината и сега дори аз няма да мога да отида им занеса храна и лекарства, а те няма къде да отидат в безумните часове на пазар. Единият е със сложна оперирана язва. Благодари се, че са го оперирали преди да избухне тая истерия. Че сега по спешност, най-многп да го уморят и да го обяват за “поредната жертва на ковид 19!!!”
А сещаш ли се, че ако се зарази с Ковид-19, няма да можеш да го видиш изобщо до 14 дни след смъртта му? Или няма значение, защото и без това е бил болен и все тая от какво ще умре? Важното е в статистиката да пишат, че е умрял от язва, не от Ковид, нали? То всъщост, по твоята логика, защо изобщо се е оперирал, нали все от нещо ще умре? А и е възрастен, както сама каза...

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 21:41 от Не се сърди, човече

# 7 122
35 000 дози казаха, че имаме, което означавало за пълен курс на лечение на 35 хил.човека.

Имаме, но е аналгин хинин, а не хлорохин.

Хлорокинът е много вреден за черния дроб. Да не почнете сега да го пиете просто така...само казвам, да си знаете.

# 7 123
Съвсем друга беше идеята и съдържанието на тази тема в началото. Беше ПОЛЕЗНА!
Казах си, че няма да я чета в този й вид, но не се стърпях.
От години ходя пеша не само на работа, а въобще. Научих и детето си, както съм се научила от родителите си. Нямам кола. Сравнително рядко ползвам градския транспорт. Около час и нещо ми отнема сутрин и толкова - вечер да се прибера от службата.
Тази сутрин, пресичайки един от оживените булеварди, усетих нещо различно. Няма коли, няма задръствания, няма напоен с бензинови изпрания въздух...
Това е урокът, който трябва да научим ние. На това ще ни научи новият корона вирус.
Колко години издевателстваме над планетата си? Колко нейни бронхи отсякохме? Не ни стига, че й спряхме въздуха, ами и я заринахме с всевъзможни боклуци, тъпчейки бездънните си търбуси и изпразвайки от съдържание консуматорските си глави!
Не са виновни прилепите. Не е нужно да търсим и някаква конспирация, за да оправдаем себе си. Защото ние, хората, сме виновни! Природата просто ни хвърли някакъв вирус в дробовете, за да ни покаже как се чувства. Сигурна съм, че можеше да е и по - отмъстителна и щеше да има право. Но тя не е! Тя е великодушна, защото все още ни търпи.
Трябва да наведем глави и да признаем, че прекалихме! Трябва да помолим Майката Земя за прошка! Сега! Ако не е късно... За нея, не за нас.
Някой ще се присмее и ще напише: Тая пък каква, за каква се мисли?!
Възпитавайте децата си в уважение не само към възрастните, но и към планетата. Тя диша заради нас, макар и трудно и ни търпи простотиите! Започнете от този момент!
Колкото и да не ни се иска, трябва да приемем този вирус като горчив урок. Трябва да бъдем дисциплинирани и човечни!
Извинявайте за отклонението, но се отвратих от дебатите, които се вихрят напоследък, не само в тази тема!
Не съм вярвала, че ще го кажа някога, но мисля, че нашето правителство показа, че го е грижа за нас! За мен то се справя много добре на този етап. По - адекватно от "белите" държави. Гордея се с тях!

# 7 124
Именно! В момента всичко е блокирано и човек (дори без хронични болести) се моли да не настине, че няма как и на лекар да иде! А представи си човек със заболяване или възрастен човек, почувствал се зле! Ще кюта докато може и ще пукне вкъщи. Всеки ще си мисли- абе ще ми мине, няма да звъня сега да ми идват със скафандрите...
А ако я пуснат епидемията свободно да се вихри мислиш, че ще бъде по-добре ли?

Общи условия

Активация на акаунт