COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 983 648
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 17 805
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
И за да не звуча като тотален хейтър - за мен планът, който Бойко лансира, е адекватен - чакаме да мине пикът и почваме масово с тестове. Просто не виждам друг изход от кризата.
То на хартия добре звучи, само дето, заради тази изолация и забавеното разпространение на вируса, вместо да достигнем пика за един месец и да мислим за оправяне на ситуацията, сега ще чакаме най-малко 3 месеца за да достигнем пика. Щото нали сме се изолирали и вируса напредва бавно, бавно и пика ще се влачи поне до септември месец.
Мисля, още в първата тема, зададох същия въпрос...Какъв е смисъла да се точим с месеци, като може за 1-2 месеца да се приключи?
Познай от три пъти, какви бяха отговорите.   Smiley
Явно доста хора си въобразяват, че като седят 1-2-3-10 месеца затворени в къщи, вируса просто ще се поразходи по празните улици и ще умре/ще хукне към други държави да си търси жертви.
Какъв е смисълът да имаме работещи болници
Скрит текст:
и медици, като можем да ги унищожим за 1-2 месеца. Wink  И после да си измрем с перфектна икономика от банални и неинтересни болести.
Ами, те, болниците, и преди вируса, пак толкова "работеха"...от личен опит.

Добре, аз наистина не разбирам тези, които са "ЗА" стоенето в къщи....
Какво очаквате да се случи?Вируса наистина да умре, при липса на "гостоприемници" по улиците?
Какво ще стане, когато ИП падне и хората тръгнат пак на работа, децата на училище?
Предполагам, давате си сметка, че няма как да си стоим по къщите, без работа и доходи, месеци наред, визирам над 1-2 месеца.
Тръгнат ли хората масово навън, най-вероятно и броят заразени също ще тръгне да нараства.Което тотално ще обезсмисли това седене на "стенд бай" сега...

И какво се получава?
Седим си кротко у дома 1-2 месеца, заразените са малко-къде от изолацията, къде от малкото тестове, излизаме навън и заразата плъзва с пълна сила.Пак.

Работят си, от личен опит. И професионален.

Очаквам тестване за антитела след месец, месец и малко, тези които имат имунитет да се връщат на работа. След това поетапно се вдигат забраните, първо само за млади и здрави.
Докато дойде време да отменим всичко, вече ще е налично противовирусно лечение.

# 17 806
Най-накрая ще имаме гражданско общество. Моралната страна ще бъде съществена според мен. Останалото ще се забрави.

# 17 807
  • София

А какви други, освен военни специалисти по кризисна медицина имаме или бихме могли да имаме? Той поне е управлявал подобни ситуации в реални ситуации на реални кризи, военни, но само това имаше преди пандемията, за щастие. Тук е нужна стратегия, за която само лекар или само администратор, не виждам как би бил подготвен.
Няма такава специалност кризисна медицина, има Медицина на бедствените ситуации и Спешна медицина. Не знам коя от двете имаш предвид, но нито една от тях не е свързана с генерали и военни.
Къде написах, че е специалност? Нито има главна буква, нито нищо. И просто казвам, че тук опит с медицина по време на криза и бедствие имат само военни лекари. В случая този генерал. Останалите не са управлявали кризи от подобен вид, да не говорим за мащаб. И честно казано, разбирам защо всички са фиксирани в дребнотемие, това също е начин на човек да му стане по-лесно.

# 17 808
то нашите взети мерки са абсолютно без значение. Защото трябва всички да ги предприемат. Едновременно, за 3 седмици само! Затова е права Лили. Защото заради тези, дето неглижират положението, мерките ще се проточат с месеци, и накрая и икономиката ще е интубирана и на реанимационната маса... Те ще убият икономиката, не щаба, който ви вика стойте си у дома.
Така ли? Може ли да докажеш твърденията си? Щото "3 седмици само" са си твои фантазии или на база чутото "от телевизора". Дето каза Франсоаз какво да чакаме 3 седмици - убиецът да се разходи по празните улици и да умре от глад ли?
Аз не мога, но Китай го доказаха. Телевизия не гледам.

# 17 809
Мисля, че освен полицаите, трябва да се изследва и персонал на хранителни магазини, аптеки и банки, изобщо извадка от хора, които всеки ден работят с клиенти.
Мен ме притесни, че "стоят най-близо до народа" 🤔Значи повече от веригите за хранителни стоки! Ще мисля, май мирише на пол. държава.

# 17 810
Като гледам разни филми, се улавям, че се питам как тези хора стоят на тълпи, един до друг и т.н. Превключвам и се надявам да станем по-толерантни, осъзнати и отговорни...дано. Да сме по-малко консуматори и да не приемаме всичко за даденост.

# 17 811
Малко друг наклон на темата - кажете сега, тези, дето смятате, че ще ни изучават в учебниците и светът няма да е същия, какво точно ще се промени след края на пандемията?
Сериозно, интересно ще ми е да ви чуя.
Да сигурно ще има термокамери по летищата, друго?

Нищо няма да се промени. Той светът затова е оцелял, защото се е научил как да загърбва нещастията и несгодите веднага, след като приключат и да си гледа живота. Сигурно на много места ще се сменят правителства, други ще се бетонират за още един мандат. Може ЕС да се разпадне до някое време, ама това са естествени процеси.
Иначе, ако някои хора продължат да си мият ръцете и след това, няма да е зле.

# 17 812
Малко друг наклон на темата - кажете сега, тези, дето смятате, че ще ни изучават в учебниците и светът няма да е същия, какво точно ще се промени след края на пандемията?
Поредната пандемия и криза в световната история. Както са останали предходните, така ще остане и тази. Хората няма да се променят, не са го направили след толкова тежки и смъртоносни войни, едва ли ще го направят и сега.
Някой ще открие ваксина срещу КВ и ще получи Нобелова награда.
И така до следващата криза, пандемия или нещо подобно.

# 17 813
  • БГ
...Да разбирам ли , че не всичкия мед персонал прилага елементарните мерки - маски, ръкавици, че да има толкова заразени?
Не, разбирай го, че по цял ден са изложени на вирус. Дозата има значение.
Нали ти внимаваш?

Ами въпреки цената която ще платя за внимаването, спазвам ограниченията. Което не ме прави съгласна с тях. Смятам, че има твърде много политика, не съм съгласна да ме облъчва с глупости поне 2 пъти дневно. Мога да си направя изводите и да прочета между редовете, и ви казвам, че нищо хубаво не ни очаква. Иска ми се след като съм преживяла комунизма, лукановата и виденовата зима, кризата от 2008 да не се нагледам на бойково лято, но май май и това ще има да видя.

# 17 814
  • София - Рим и обратно
Ох, тая дума вече стана адски тренди, пак от "генерала ви го говори" Joy.
Аз не разбрах генералът да е ръководил пандемии, нито "кризи от подобен вид", ама карай... Права си, че са излишни подробности.
В Италия ръководителят на щаба им е шефът на Гражданска отбрана. Тук май нямаме такова животно....

# 17 815
С какво ще промени света коронавируса -  чудесен поглед на Катасонов https://pogled.info/svetoven/koronavirusat-kato-zamyana-na-sveto … nata-voina.114656

# 17 816
Какво е това нещо с платените СМСи за излизане?!?
Нищо конкретно не са казали. "Излизането от вкъщи може да се обявява с SMS, подобно на системата за плащане на синя и зелена зона. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски като част от по-строгите мерки, които се обмислят от щаба. "
https://www.economic.bg/bg/news/12/izlizaneto-ot-vkashti-shte-se … avyava-s-sms.html
Практиката в Гърция от приятел.

" Нека споделя нещо от опита на съседна Гърция за придвижването по време на карантина. Тъй като хората нямат принтери в къщи за безброй хартиени декларации. Та, в страната има общ спешен номер специално за коронавируса. Като излизаш, пускаш СМС на номера на гражданска защита с това кога излизаш и къде. Връщат ти ок. Върнатият СМС се използва като удостоверение, ако те спре полиция. Сподеалям го, за да го прочетат политици"
И сега въпрос от мен, щом има безплатна синя и зелена зона за паркиране, а аз трябва да пусна SMS, затова, че отивам на работа, то тя таксата да бъде преведена за дарения!

# 17 817
След тази пандемия аз очаквам технологичен и икономически напредък, не веднага, но след кризата. Така е било и след бубонната чума през 14 век.

# 17 818
Британците ще се научат да си берат сами ягодите, немците да си боядисват и ремонтират уредите......Както и да си върнат производството малко вътре в ЕС, не за всичко да чакаме Китай, щото ето какво стана. И вижте, за Армани и разни парфюмерийни гиганти как е въпрос на чест да организират производство на маски и дезинфектанти, вместо на разни луксозни лиготии на космически цени, за което шапка им свалям, пък Адидас и други префинени ох, колко са пострадали от кризата, няма да плащат наем. Та ще има пренареждане на света, дано е за добро дето викат в турските сериали....

# 17 819
В нашия малък морски град изглежда хората са стриктни. Преди обед видях групички само на метачки, безцелно шляещи си почти нямаше. Събор на пенсионери от дни няма,  въреки че  местните са яко серт. В ранния следобед изцяло пусто, а е слънчево и без вятър. За жалост голямата линейка излезе с буркани. ....
Заедно ще се справим!

Общи условия

Активация на акаунт