COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 771
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 390
А, претъпканите болници се преодоляват с мантрата "стойте си у вас"

# 18 391
  • София
Поне вече и децата, и всички, които не разбират от математика, вече знаят що е то експоненциална крива, какво е плато и евентуално какво е спад.

И така колко пъти миене на ръце? Дори на мен ми идва вповече, а съм параноя на тема миене на ръце.

Ох, как ме дразнят всички, включително рекламите с това "останете вкъщи"!

# 18 392
И колко маски ми трябват за днес, ако си позволя някои човешки нещица - кафенце, обяд, цигара? Щото само тия неща са ми останали незабранени.
Да се забранят и тия неща! Не може да сваляш маската, какви са тия лигавщини. Joy
Ще се самозадушим с тия маски, ей, както някои предписват и пълно блокиране на достъпа на въздух отвсякъде. Joy

Vici75 се оплака за поставени кратки срокове от НАП за някакви справки. Съгласно чл. 3, т. 3 от Закона за ИП, всички срокове, поставени от административни органи в момента спират да текат до приключване на ИП. После продължават.
Не е нужно разрешение, просто ги уведомете, че такъв е закона.

Това миене/опаковане при излизане мен би ме отказало да изляза въобще.
За мерките: в момента те не зависят от никаква крива. Има не крива, а криволичеща драскулка, която нищо не показва. При това тестване от 300 души на ден няма реално следене и нищо не знаем. Едно налучкване с мерки и бягане “нощем с белите коне”. Laughing

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 23:26 от Анонимен

# 18 393
От НАП на баща ми (80годишен) са му пратили някакъв документ да представи пред НАП сума и документи относно получаване на рента от земеделски земи (които земи са 10 декара в трета глуха). ...
Е, тя рентата, може да не е получавана в пари, а под формата на зърно,  което зърно е за домашните кокошки, например.
Може да проверяват наемателя на земята, някоя кооперация, едва ли е срещу някакъв старец.  Премислете  как сте отдавали земята и не се притеснявайте.

Да, вероятно проверяват арендатора, защото върху доходите от рента не се дължат данъци и на баща ви няма какво да му проверяват.
Ако имате пълномощно вие осигурете документите, за по-безопасно.

# 18 394
Дори и така да е, нали интензивните ще се напълнят догоре с пациенти с ковид както се случва в другите държави, които също ги карат да си стоят у дома, ако са с леки симптоми.

# 18 395
Цитат
Има ли маски по аптеките във БГ? Защото иначе ми се струва голяма простотия да се забранява излизането без маски,но да не ти осигуряват такава..И от кога влиза в сила всъщност? Защото ако до сега не си си осигурил такава -какво правиш? Малко ми е "Хубава работа,ама...българска".
Именно точно това имам предвид. Какво правим като няма маски за целият български народ. Да не говоря че в заповедта за маски на министъра не пише никакъв стандарт. Ако някой сложи шал с ластици, това маска ли е. В заповедта няма и срок откога влиза в сила заповедта. Това също мисля че юридически е неиздържано. Изобщо не се прави така. Иначе трябва всички да носят маски, 2 мнения няма, но първо трябва държавата да ги осигури.

# 18 396
А как ще пусне sms някой възрастен човек, който няма телефон!
Има и баби/дядовци, които не живеят с децата си, и които знаят само как се натиска зелената слушалка на телефона!

# 18 397
Има ли някъде официална информация за броя на направените тестове общо и по дни за България.

# 18 398
  • София
Мили хора, не знам защо на една част от Вас решихте, че се нарушават човешките права, чий права? Колко от Вас са виждали подобно нещо, никой? Виждали ли сте досега свят на колене от един вирус, ами Не, освен някой хилядолетник, а такъв от вас няма. Ганьо криво разбра демокрацията, щом нещо не ми изнася айде у лево. Ще се жалваме, ще протестираме, защото видиш ли света се върти около нас и нашето желание, че сме прави..., но утре, ако ваш близък пострада ще запеете друга песен, че правителството не струва, че не са осигурили защита и т. н. За никой не приятно, живота не е същият към настоящият момент,но е по-важно да  останем колкото може повече живи, защото от оня свят никой не се е върнал, за да каже, че е по-хубаво.
Чии права се увреждат? Ами моите.  Това сме го живели - да се отнемат права на едни, за да се гарантира просперитета на други. Наричаше се социализъм. Вие явно не сте го живели. Или по-лошо - харесвало Ви е.
Ако имате нужда да се пазите - пазете се, ако нямате, но просто умирате от страх, можете да облечете скафандър. Можете да зазидате прозорците и вратите. Живейте си както си искате. Но кой Ви дава право да определяте как да живеят другите?  С каква наглост си въобразявате, че моят живот трябва да тече сиво и тягостно, в името на вашите страхове?! Аз имам един живот. Втори не ми е даден. Той е само мой и Вие нямате никакви права над него. Света не е на колене. На колене са страхливците. Страхувайте си се. Това е ваше право.  Вие не сте център на вселената. Освен за себе си. Колко ли трябва да е егоцентричен един човек, за да си въобразява, че може да налага своята философия на другите.  В крайна сметка всеки умира. Много повече хора умират от автомобилни катастрофи, отколкото от така ужасилия Ви вирус. Никой не е успял да се скрие от смъртта. Но опитвайки се рискува да пропусне живота си. В крайна сметка Вашият избор си е ваш. Но моят си е мой и Вие нямате никакво, ама никакво право над него.

# 18 399
  • В планината / На морето
Дори и така да е, нали интензивните ще се напълнят догоре с пациенти с ковид както се случва в другите държави, които също ги карат да си стоят у дома, ако са с леки симптоми.

Кои интензивни ?
Не разбрахте ли ,че няма такива .
Ни интензивни, ни интензивен персонал има !

# 18 400
  • София - Рим и обратно
С тия глоби Бойче си циментира новия мандат. Толкова запалени фенове и в ромската махала не е имал.

# 18 401
Относно новата заповед на министъра за задължителното носене на маски искам да споделя следния факт - в нашия квартал поне в 3 магазина съм видяла на вратата да пише, че има предпазни маски за многократна употреба.
Не разбирам толкова ли е трудно и сложно да си купиш 2 такива за по 10 лв примерно, вместо да се изкупуват тоалетната хартия и варивата? Какво е това пищене чий бил ангажиментът да пази този и онзи и да му осигурява предпазни средства? Отговорността е обща, как не се разбра?

# 18 402
То за тестовете е важно : по дни, по градове, колко са контроли,  колко са на безсимптомни, колко на контактни, колко са на Б.Б и обкръжението

В магазините м нашия град няма такива табели, а на вратите на аптеките пише : Маски няма,  спирт няма.
Толкова ли е трудно да разберете, че в страната няма неща, които има във вашия квартал под път и над път.

# 18 403
Тесла, ще си спомниш казармата и как си пришивал якички - хващаш парче плат от някоя калъфка за възглавница и започваш, все едно си в казармата. Wink
Аз маски имам, не ми е проблем, иначе признавам че ги нося само през деня. като излизам нощно време когато няма никой, не нося маска. Сега разбира се ще нося. Но не се прави по начина по който го правят. Излишно затормозяват хората в една наторваща и психически и финансово ситуация вместо по някакъв начин да им улеснят живота в една не лека ситуация. А за цените на маските какво правим. Държавата какво прави по тоя въпрос, защото сега когато са заължителни цените наистина ще скочат до небето. А заповедта откога влиза в сила не е ясно. След като няма дата, отново според мен ще падат глобите в съда ако не е ясно откога имат право полицията да те глобавя. Пълна недомислица както и да го гледаш.

# 18 404
Според мен заповедта за носенето на маски е многоооо закъсняла. Виждам, че много хора туск се бунтуват, но е адекватна мярка предвид ситуацията. Лично аз и моето семейство носим маски още преди да се обяви, че в България има заразени с Коронавирус.
Винаги ми е правило впечатление, когато отида при личният ми лекар (практикува в София, кв. Надежда) , че пациентите й от азиатски произход са с маски, независимо от това дали има епидемия, пандемия или т.н. Също така ми е правило впечатление, че когато в новините има репортаж свързан с Китай, винаги във видеото се виждат хора носещи маски.
Преди 2-3 седмици във Фейсбук се завъртя това видео (https://youtu.be/zkgMTiprHhE), за което тролове се опитаха да излъжат, че ситуацията в него се развива по повод мерки срещу коронавирусът. Всъщност се оказа, че е заснето по време на протести. Честно казано аз се подведох за кратко, тъй като във видеото има много хора с маски, но след кратка справка в интернет разбрах , че е фейк. Както и да е, споменавам това видео, за да се види как хората пазят здравето си дори и без пандемия.

Общи условия

Активация на акаунт