COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 197
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 585
Аз не съм наред с тая работа, по простата причина, че начинът по който го правят показва че нещо в държавата не е наред. В бюджета ли няма пари та не може държавата да осигури маските щом иска да са задължителни за да не кара хората да си слагат кърпи и шалове по главите защото не желаят да пълнят гушите на спекуланти, не мога да преценя. Но нещо не е наред. Защо Австрия може да осигури на населението си маски и да ги раздава пред магазина при положение че там има недостиг на облекла и внасят от нас а ние уж шием облекла за цяла Европа но не можем да ушием нито маски, нито можем да ги купим отнякъде. А откъде Австрия купува маски за да ги раздава по магазините и кое при нас не е наред че и ние не можем. Пари в бюджета ли няма. Къде отиват нашите данъци. Ми че то ако няма какви са воплите за 100 000 000 лв за бързи тестове, ми те тея 100 000 000 ще стигнат за маски на целокупното население до края на епидемията. Да питат Австрия откъде ги купуват маските и да действат. Ако нямат 100 000 000 при приходи в бюджета от 50 000 000 000 тогава се пита къде отиват нашите пари.

# 18 586
  • София
Най- строг контрол трябваше  има за чужденците. Това щабът го проспа. Посрещахме си туристи, настанявахме ги по хотели.
Също прибиращите се българи НЕ ги настаняваха в карантина някъде по изолирани хотели, общежития за 15 дни. Пуснаха ги сред близки по градовете да се самонаблюдават.
 Сега маските са нещо като отчитане на полезна дейност. Аз съм ЗА маските от ден първи  така или иначе. Нямаше ги, сега има някакви пре скъпи, нашити някъде. Купих я за 5.60 от аптека.

# 18 587
Стига с тоя бюджет де. Писах по-горе, Чехия. По-близки са до нас. Няма безплатни маски, няма и лиготии.
Трябваше от 13.3 да ги сложат, не чак сега.. И не по магазините да ги раздават, а по летищата...

# 18 588
Тесла, ти прочете ли за маските от линка?
Нали се разбира достатъчно за какво става дума? С маски, инфектираните случаи намаляват наполовина.
Цитат
В случая на вируса SARS-Cov-2 не е известно какъв е минималният инфекциозен товар (брой вирусни частици, необходими за стартиране на каскадата на патогенезата, която причинява клинично заболяване). Но започваме да оценяваме дали малките аерозоли или големите капчици от снаряди са по-подходящи.

Дори по отношение на малките аерозоли не трябва да забравяме, че частичното филтриране, осигурено от хирургическите маски, е по-добро от нищо.

Изненадващо, експресията на ACE2 в белия дроб е много ниска : тя е ограничена до няколко молекули на клетка в алвеоларните клетки (AT2 клетки) дълбоко в белия дроб. Но току-що публикувана книга от консорциума Human Cell Atlas (HCA) съобщава, че ACE2 е силно експресиран в някакъв вид (секреторни) клетки на вътрешния нос!

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 05:28 от Diorela

# 18 589
Стига с тоя бюджет де. Писах по-горе, Чехия. По-близки са до нас. Няма безплатни маски, няма и лиготии.
Трябваше от 13.3 да ги сложат, не чак сега.. И не по магазините да ги раздават, а по летищата...
Ами Чехия има 2 пъти по висока смъртност от нас, което показва защо ги говоря тия неща които ги говоря и защо искам държавата да ги прави по правилният начин за да са максимално ефективни от епидемиологична гледна точка, а от извън нея да не затормозяват хората които са в тежко финансово състояние заради всичко което се случи.

# 18 590
Ами Чехия има 2 пъти по висока смъртност от нас, което показва защо ги говоря тия неща които ги говоря и защо искам държавата да ги прави по правилният начин за да са максимално ефективни от епидемиологична гледна точка, а от извън нея да не затормозяват хората които са в тежко финансово състояние заради всичко което се случи.
Ами не... Чехия има и 2 пъти по-голяма гъстота на населението, т.е. и по-голяма заразяемост е възможна. И със сигурност правят повече от 100-200 теста на ден, щото толкоз ни е капацитета, на всеки е ясно, че картинката у нас не е точно каквото е... не можеш да ги сравняваш двете неща изобщо.
Дадох пример по манталитет, бюджет, ако щеш и по БВП на човек сме почти равни. Нищо общо с Австрия, та Австрия..
Никой нищо не затормозява. Ходиш ли на кино? На кафе? На още куп неща.. Еми за 2-3 лв ще си купиш 2 маски със спестените пари. Стига сте изпадали в състояния, финансови, психически и не знам какви. Ако фирмата ти фалира (по принцип), ако решиш да си търсиш нова работа (ама не ти се получава, по принцип), на кой точно ще ходиш да мрънкаш в какво състояние си?
Ако си възрастен, предполага се деца/внуци да се погрижат за което.. Като оная шматка, която питаше майка й как сега да си платяла сметките с КППтата.. Ако няма близки - има ДСП, доброволци, съседи..
За всичко има решение, обикновено не е нито недостъпно, нито скъпо... Само малко мислене се иска, за всеки конкретен случай може да е различно, не е необходимо да е най-лесното...

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 04:49 от duhi_puhi

# 18 591
Тесла, ти много много не си пожелавай и тотално заключване по домовете, защото ще е също толкова добре "премислено" като това с маските. Това с смс-ите е супер тъпо пак. Изобщо не е мислено, че освен до магазин и аптека може да се налага да ходиш в друг квартал да се погрижиш за майки, бащи, баби, дядовци. Или викаш.. Колко му е, те да се оправят сами, да пускат там смс-и ако могат и да не се оплакват. Мислете преди да предлагате неща.

# 18 592
Духи Пухи, има хора които не могат да си позволят маски особено на новите цени през следващите дни които ще видите след заповедта. Предполагам че заради това в заповедта няма никакъв стандарт та се оставя възможност на хората каквото и да сложат пред устата да се води маска. Аз искам държавата като прави нещо да го направи като хората, виновен ли съм сега че искам да е като хората а не да замазваме положението че правим нещо. Ако е като хората ще има максимален епидемиологичен ефект ако не е като хората няма да има а нали целта е да спираме вируса.

Лавли аз мисля че уважиетелна причина ще бъде ходенето за грижа при роднини. То така трябва да бъде.

# 18 593
Няма да станат повече от 5-6 лв, масово са по 2-3, пазарът е доста наводнен вече. Имаше момент, в който изчезнаха, сега вече ги има навсякъде..
Стига като грамофон едно и също вече. Не струват по 100 лв, да обясняваш как са недостъпни.
Казах ти, отговорните ги носят отдавна. Само мрънкалниците останаха, и за тях ще има..
Държавата осигури за полицаите и други служители, извади от резерва - масово се продавт по сайтовете. Не можеш и да задължиш всички да носят еднакви маски, нали? Винаги ще има недоволни от материята, цвета, степента на предпазване - това си става част от модата вече.  Ако държавата ти раздаде гащи задължителни, ще ги носиш ли 😁

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 05:04 от duhi_puhi

# 18 594

Лавли аз мисля че уважиетелна причина ще бъде ходенето за грижа при роднини. То така трябва да бъде.
Опциите, които предлагат са магазин, аптека, лекар, работа. И ще са сигурно с кодове. И ще стане като с хората, които се грижат за роднини в други градове и ги побъркаха. Накрая го въведоха като опция на КПП, но им опънаха нервите до крайност за една седмица.

# 18 595
Цитат
Няма да станат повече от 5-6 лв, масово са по 2-3, пазарът е доста наводнен вече. Имаше момент, в който изчезнаха, сега вече ги има навсякъде..
Дано да си права, защото все пак е по добре хората да си купят маски а не да слагат кърпи, шалове и нещо подобно.
Цитат
Опциите, които предлагат са магазин, аптека, лекар, работа. И ще са сигурно с кодове. И ще стане като с хората, които се грижат за роднини в други градове и ги побъркаха. Накрая го въведоха като опция на КПП, но им опънаха нервите до крайност за една седмица.
Ами дано помислят предварително за всичко, и в тия кодове трябва да има посещение за грижа при роднини. А не пак да късат нервите на хората.

По въпроса за маските, ето какво казва шефът на лекарският съюз.
Маските са задължителни, но има ли достатъчно?

"Все още няма достатъчно маски по всички кабинети и по всички аптеки. Надявам се този недостиг да се преодолява с маските за многократна употреба. Няма откъде да дойде ново голямо количество"
Иначе казва че мярката е адекватна

"Тази мярка за носенето на маски от всеки е предизвикана от факта, че вирусът живее изключително дълго. Но е дисциплинираща мярка, която да ни кара да се чувстваме ангажирани пред обществото. Непрекъснато излизат нови и нови данни колко живее вирусът, че той се разпространява от хора, които нямат никакви симптоми, което го прави неуловим за околните"

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/03/30/maskite-sa-zadyljiteln … ostatychno.444147

Проблемът е че е адекватна само от епидемиологична гледна точка. Не е адекватна от всяка друга гледна точка извън нея.

И отдолу в последният коментар се задава логичният въпрос за 5 000 лева на който отговор няма заради което казвам че мярката не е издържана от никаква друга гледна точка освен епидемиологична.

ВЪПРОС ЗА 5000 лева

Как да отида да си купя маска до аптеката, без да имам маска, която да сложа по пътя за аптеката, в която няма маски?

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 06:12 от Анонимен

# 18 596
Но някои още си ги пръскат със спирт и провесват на балкона. Вярват, че са за собствена защита, иначе хич и нямаше да ги носят.

Предполагам, че визираш мен, защото аз споменах това. Моите специално са висок клас с много голям процент защита, така че благодаря ти много, но смятам, че съм добре информирана  и със сигурност не нося маска "за успокоение" само. Иначе и обикновен шал през лицето пази повече от нищо.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 06:55 от LillyM

# 18 597
  • София
„Вие си изберете къде е по-добре да умре баща ви у вас или в болница” ми каза генерал Мутафчийски.

https://edinnabulgaria.com/vvie-si-izberete-kade-e-po-dobre-da-u … PRx-xV5qCtWwZ9wIA

# 18 598
Мен ми е интересно сега да видя тази заповед за маските дали ще се спазва от водещите например на сутрешните блокове и техните гости. Те се намират на о-вено закрито място каквото е тв студиото. Като гледам Виктор Николаев и колежката му трябва да ги глобят като първите нарушители в България. В момента стоят на закрито място близо един до друг без маски. Grinning Хекимян дали ще е с маска, той още не е почнал.

# 18 599
Наистина ли няма маски в аптеките в София, че последните 7 страници само това се коментира тука? Аз маската я нося, за да не си пипна носа или устата, докато съм на навън или в магазина. Нося и очила слънчеви, не че предпазват от аерозоли, ама все пак.
За ваксината БЦЖ видях в имузационната книжка на детето ми, че му е правена в родилния дом. После на 11 години пак му правиха в ТУБ диспансер, в рамото, защото пробата манту не отчете нищо.
Голямо изпитание за хората е тая напаст. Надявам се  нас, от бедните държави да ни подмине леко. Достатъчно сме страдали, не сме пристрастени към материалния свят, дано имаме благословение.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 06:54 от kristinia

Общи условия

Активация на акаунт