COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 017 172
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 570
Сега прочетох какво имаш предвид че е незаконна. За съжаление споделям аргументите на адв. Хаджигенов. Казвам за съжаление, защото аз приветсвам задължителното носене на маски, но не и по начина по който държавата иска да го наложи. Не се прави така. Той всъщност много добре описва юридически това което се опитвам да кажа, но не мога по тоя начин да го кажа защото не съм юрист, но е прав. Надявам се и това със смс-те да са безплатни, а не платени, защото държавата е хубаво да налага строги мерки, аз съм за това, но не и да се използват за да се дере народа.

Хахаха, тази жалба ме развесели. Някои хора май търсят публична изява, с цел събиране на клиенти. Тази жалба, ако е входирана във ВАС, може и да я насрочат за разглеждане догодина.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 03:04 от Diorela

# 18 571
  • Варна
Чета по горе за липса на маски. Маски от плат се продават на много места вече. Дори в кварталния хранителен магазин където живея има.

# 18 572
В Чехия ги въведоха съвсем в началото на тяхното ИП. Колеги споделяха, че просто не излизат, защото маски няма. После като при нас са се организирали да шият платнени, например. Никой не се е тръшкал...
Във Видинско мисля беше даваха по един сутрешен блок, в една махала циганска, няколко шивачки доброволно са започнали да шият и да разнасят по махалата по 2 на всички. Значи може..
Ама желание да има, иначе винаги може от 100 кладенеца вода да се измрънка нещо.
Мъжете повече мрънкаъ, ММ включително. Ще носи маска заради мен, обаче, не заради министъра 😁

# 18 573
  • Варна
Тези устави и "закони" много удобно ги приемат при неработещ съд. Ще има доста дела. Правно куцат и нарушават други норми и конвенции. Видът и изказа на бг "министъра на правосъдието" ни е показателен за капацитет.
На някои хора им допада диктатурата, на др.фалшивата манипулация за сигурност. Аз реална грижа за човека, от правителството не виждам. Основно треперят за бюджета и срива на бутафорната ни здравна система. Липсата не е само на екипи, но и на медици. Продължават да наричат протестиращите сестри катун, вие вярвайте на полит.театър.
Закони, глоби и цензура не спират вирус и зараза. Борбата е лична и отговорността. Нима се справиха с дефицита в болниците и престъпността, преди пандемията? Безводие, горене на боклуци и липса на пречиствателни станции са факти. Зърното от Добруджа се изнася веднага след жътва. Внасят от Украйна нискокачектвено зърно. Не виждате ли, че всичко в магазините е внос, предимно от Китай?
На какви чудеса и помощ се надявате от нашата държавност, проядена от корупция и некомпетентност?

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 10:25 от Viviana91

# 18 574
Диорела, а по добре ли е вместо държавата да осигури маските след като са задължителни да наприва така че целият народ да е задължен дружно да напълни гушите на спекулантите. Мен ми е интересно Марешки в неговите аптеки сега по колко ще ги продава маските след като са задължителни. Ще останат ли на същата цена на която са и в момента. И никой не казва какво да направи в тая ситуация бай Иван от село Горно Нанадолнище с неговата мизерна пенсия. И защо заповедта не предвижда осигуряването на защитни средства, но предвижда санкции в огромни размери от неизпълнението и.

# 18 575
И никой не казва какво да направи в тая ситуация бай Иван от село Горно Нанадолнище с неговата мизерна пенсия. И защо не се спазва закона и заповедта не предвижда осигуряването на защитни средства, но предвижда санкции в огромни размери от неизпълнението и.
В Горно Нанадолнище живеят 20 човека като бай Иван. В един градски блок има 100 семейства. Кой е по-застрашен и мрънкащ?
Защо сега се сещаш за бай Иван и че няма маска - ами той и смартфон няма, нито дори пералня сигурно, хляб му носят по график 2 пъти в седмицата... Те такива неща. Хората в Горно и Долно Нанагорнище е доста по-малко вероятно да се разболеят (освен от някой безотговорен мрънкащ внук, който им иде на гости без маска), от такива търсещи изключения и причини.. Какво обжалване по време на ИП?
Доста по-рано трябваше да ги въведат тия маски, дадоха достатъчно вереме всеки разумен да се снабди. Сега останаха само мрънкащите, за тях също ще има, не се притеснявай.
Маски се веят от почти всяко квартално магазинче, в много голям диапазон са цените, както и краставиците 🙄, ама падат стабилно, че им е сезон и излизат много на пазара... онлайн имаш още повече избор.

# 18 576
Скрит текст:
Диорела, а по добре ли е вместо държавата да осигури маските след като са задължителни да наприва така че целият народ да е задължен дружно да напълни гушите на спекулантите. Мен ми е интересно Марешки в неговите аптеки сега по колко ще ги продава маските след като са задължителни. Ще останат ли на същата цена на която са и в момента. И никой не казва какво да направи в тая ситуация бай Иван от село Горно Нанадолнище с неговата мизерна пенсия. И защо заповедта не предвижда осигуряването на защитни средства, но предвижда санкции в огромни размери от неизпълнението и.

Тесла, че ти кажа под сурдинка, че в аптеките на Марешки, цените са най-ниските от всички аптеки. Говоря за лекарствата.
Въпрос на желание е. Това не е като да ме карат да нося предпазен костюм. Малка маска се прави лесно. Кое по-точно да ми осигури държавата - плата, макарата, иглата, ластика или министрите да седнат да ми ги ушият, че аз съм с две леви ръце? Ми всичко това го има по магазините и не са затворени.
Пуснах линк към другата тема, в която има много клипове как да се направи маска, включително и само със сгъване на парче плат, за който не може да шие. В другата тема, потребителки написаха, че са ушили на ръка маска за 2 часа и не е толкова трудно. Аз самата уших от нетъкан текстил доста маски за родата.
Що ги пропускаш тези подробности, че може всеки сам да си направи и продължаваш да твърдиш, че държавата трябва да осигури, плати и т.н. Има достатъчно информация как да се направят.  А и шал да си сложи човек, никой няма да го глоби, защото е изпълнил заповедта.
Вместо да се реве тук, намерете някоя стара тениска и си направете маска. Цяла вечер страдане, а досега можеше цял куп маски да си направи всеки.
Ама то по-лесно да си цъкаме по клавиатурите и да мрънкаме, как държавата не ни е осигурила.

Разбирам, че на някои им харесва тази жалба, ама от сега го казвам, не се хабете да очаквате нещо от нея. Да не говорим, че заповедта на министъра е постановена в условията на извънредно положение.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 03:23 от Diorela

# 18 577
Някой може ли да ми каже, какво точно представлява нетъканият текстил и откъде да си набавя. Утре да кажем ще минем с някакви подръчно направени, но после за следващия път трябва да се подготвя вече. Ако не дойдат трислойните, ще правя от плат и ще търся да слагам филтър.

# 18 578
По улиците на София наблюдавам маса хора без маски, които хич не са бай Иван с мизерната пенсия. Айде да не ми се оправдават с бай Иван.

# 18 579
Диорела, ми по тая логика всеки може да сложи един шал, някакъв плат и да каже ми мен това ми е маската. Той всъщност министъра не е посочил абсолютно нищо като стандарт, така че то наистина всеки може да слага каквото му скимне, поне това трябва да му се отдаде, че дава шанс на народа да не пълни гушите на спекулантите които сега ще вдигат цените а да прави каквото си иска, важното е да има нещо пред устата, пък колко пази какво пази не е важно. Някак си не ги намирам за адекватни действията на държавата. Досега ги хвалих ама това да обявиш нещо за задължително без да го осигуриш, какви точно маски трябва да се носят, първо че няма да има търсеният ефект е едно на ръка, второ прилича на замазване понеже знаят че има нужда от затягане с оглед данните. Аз като казах че очаквам по строги мерки вчера нямах предвид нещо измислено толкова тъпо като изпълнение. По добре беше да се ограничи излизането без уважителна причина, а маските да са задължителни едва когато държавата може да гарантира че всеки гражданин ще получи истинска маска. Като ги раздава пред магазина като например в Австрия.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 03:34 от Анонимен

# 18 580
  • У дома !
Маски във Варна,ако някой се интиресува за многократна употреба, продават в Елитис,в един магазин за работни облекла в близост до Катедралата и по бул.Вл.Варненчик ,където са пилетата на грил и пиците на парче също продават маски за 2,50 лв.
Аз си мисля,че ще се продават навсякъде сега с тази заповед,но как ще можем да ги носим непрекъснато? Аз лично се задушавам при по-дълго носене,дори ми се появи лека хрема докато бях с нея вчера,та ми попива и секретите.Ушите ме боляха като я свалих,а да не говорим ,колко пъти през нея се пипах за да се почешам,нещо ме гъделичкаше.....
Въобще не мисля,че са здравословни.До сега я носих само като влизам в магазин и аптека,но навън на чист въздух не смятам,че е здравословно да е с маска човек.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 03:43 от TiFoNi

# 18 581
Някой може ли да ми каже, какво точно представлява нетъканият текстил и откъде да си набавя. Утре да кажем ще минем с някакви подръчно направени, но после за следващия път трябва да се подготвя вече. Ако не дойдат трислойните, ще правя от плат и ще търся да слагам филтър.

Пишеш в гугъл "нетъкан текстил" и ще ти излезе куп информация. Пишеш го в ОLX и ще ти излязат продажби.
Погледни няколко поста по-напред дадох линк към темата за предпазните средства. Ето ти го отново https://www.bg-mamma.com/?topic=1186228Там има много постове за нетъкания текстил. The_Third дори си направи труда да направи увеличени снимки на  различни материи. Няколко пъти и тук, и в другата тема се коментира, линкове, къде се продава.

Тесла, радвам се, че разбра, че няма изискване за купуване на скъпи липсващи маски и респиратори и ,че всеки може да си направи, дори от подръчни средства.
А целта на маската е тези, дето са безсимптомни заразоносители, или с леки симптоми и щъкат насам натам, да предпазват другите и да не им дишат наблизо. Много си е добра тази мярка.
Ето виж тази статия защо трябва да носим маски и дали предпазват дори и шаловете. https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wea … nale-280e08ceee71
Даже триъгълна кърпа да си вържеш пред носа и устата, пак ще запазиш останалите.
Хората го казаха, трябва да устискаме следващите десетина дни. Явно заразата почва да серазпространява доста и затова е тази мярка.

Те и китайските учени дадоха мерки за спиране на разпространяването на инфекцията по света, ама умниците не ги чуха, не разбраха какво им се казва.
https://www.mdpi.com/2077-0383/9/2/571/htm - Оценка на риска от нови огнища на коронавирус COVID-19 извън Китай.
Този доклад е от края на януари, но никой дори не си е направил труда да се забърза с публикуването му.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 03:52 от Diorela

# 18 582
  • Варна
Целта на маските е да предпазват. Бутафорните, направи си сам, не са такива. Именно държавата трябва да подсигури продажба на маски със сертификат. Нали рекламираха бг патент, с въглен от костилка и капацитет около 40000 на ден. Май качествените са за износ. Да си направим сами и респиратори и ваксини, сакън да не пипаме бюджета. Там явно има огромни липси. От излишък вече сме на дефицит. Нещо реално получихте ли, освен обещания? Лъсва срамната истина.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 11:41 от Viviana91

# 18 583
Цитат
Тесла, радвам се, че разбра, че няма изискване за купуване на скъпи липсващи маски и респиратори и ,че всеки може да си направи, дори от подръчни средства.
А целта на маската е тези, дето са безсимптомни заразоносители, или с леки симптоми и щъкат насам натам, да предпазват другите и да не им дишат наблизо. Много си е добра тази мярка.
Ето виж тази статия защо трябва да носим маски и дали предпазват дори и шаловете. https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wea … nale-280e08ceee71
Даже триъгълна кърпа да си вържеш пред носа и устата, пак ще запазиш останалите.
Хората го казаха, трябва да устискаме следващите десетина дни. Явно заразата почва да серазпространява доста и затова е тази мярка.
Мен ми е ясно защо е тази мярка, аз още вчера усетих предстоящо затягане, но според мен те повече затормозяват хората в сравнение с ефективността на мярката и затова е недоволството. А държавата освен ефективна трябва и да улеснява живота на хората а не да го затруднява. Ние затова и плащаме в крайна сметка. Но ако искат мярката да е ефективна в заповедта трябва да пише какво точно представлява маска, какви точно маски трябва да носят  всички и как държавата ще ги осигури. Ето така трябва да действа държавата. А тя в момента не прави това, нито е ефективна, нито улеснява живота на хората. Като излизат хората с едни кърпи и шалове които им падат от лицето и непрекъснато ги наместват и си пипат лицата ефекта ще е точно никакъв. Тази мярка е ефективна когато държавата осигури маските и в заповедта пише ясно какво е маска. Пак казвам да бяха забранили излизането без уважителна причина щеше да е много по ефективно от епидемиологична гледна точка от тая тъпотия дето я сътвориха. Някакъв ефект вероятно ще има. Но коефициента на репликация на вируса няма да бъде свален значително ако изискването не е за точно определен вид маски, какъвто няма в заповедта.

# 18 584
Тесла, те 2 седмици се опитват да забранят безсмисленото шляене за 100 гр. сирене (или даже и без сирене) на база съвестта и разума.. Явно няма достъчно, затова вече има реална материална причина, лесна за изпълнение.
Шляе ти се? Имаш маска, отиваш за 100 гр. сирене... Нямаш, не ти се носи, домързява те... Не излизаш..
Ама нормална реакция на мъж, предполагам не повече от 20% от мъжете са ОК, за тая работа с маските..

Общи условия

Активация на акаунт