COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 017 960
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 555

Gabito1504, в България няма забрана за разходки на деца.
Нали господин генералът твърди, че разходките са забранени, Фандъкова и глоби вече въведе, а пък една потребителка се оплака, че са я изгонили с детето от пейката? Може и аз да не съм разбрала правилно, надявам се да е така.

# 18 556
Диорела, не ми трябва парче плат, аз маски си имам, просто разсъждавам как действа държавата, изключително неправилно. Освен че отвори огромна ниша за корупция, защото сега всеки ще е готов да кихне каквото сума поиска чичко полицай за да избегне 5 000 лв глоба, се сетих за нещо друго което май е основната причина, маските да са задължителни без държавата да ги осигурява. Сега ще могат цените на маските да се надуят до небето и едни хора да се нагушат с много пари, защото сега маски ще се купуват и на цени 30, 40 лв. и нагоре, защото алтернативата е 5 000 лв. глоба. А защо държавата да пълни гушите на прекупвачи, вместо тя да ги раздава пред магазина и тогава да ги направи задължителни, тогава никой няма да негодува и оспорва задължителното носене на маска.
Тесла, миналата неделя отивам до магазина. Навън сме 5 човека - на прилично разстояние. По средата един около 60г. - кашляш. Освен, че е без маска той дори не си правеше труда да си сложи ръката пред лицето или каквото и да е там. Всички си траем, аз също... Влизам, пазарувам и отивам на касата. Този същия се лепна зад мен. Обръщам се към него, за да му кажа, да увеличи малко дистанцията, и го гледам как извади една пачка пари,  облиза си палеца, и почна да ги брои. Извадих късмет, че съседната каса се освободи, и той се премести там. Но можеше и да нямам чак такъв късмет. Можеше например, този да мине преди мен през касата, и продавачката да ми върне рестото с парите, дето той преди това е облизал... Ми... Радвам се, да ти кажа, че въведоха задължително маските. И съжалявам, че не го направиха по-рано.

# 18 557
Ще издам няколко тайни от кухнята. Уж се затвориха вкъщи, но много италианки не си мият косата. Не знаят как. Ходят веднъж в седмицата на фризьор, да им измие косата и да им направи прическа.

Като ги затвориха вкъщи, женичките започнаха да си викат фризьорките у дома. И така от къща на къща цял град става Даймънд принцес.
Ето това вече дава едно логично обяснение защо са най-поразени във възрастовата група от 80 нагоре.
Но не обяснява защо повече мъже. Simple Smile)))

# 18 558
Не може да се ходи в паркове, детски площадки, по велоалеи, не може да излезеш от града, не може да се шляеш безпричинно реално не може да излезеш с детето никъде. Не съм излизала с малкия вече  един месец че бяхме болни преди извънредното положение. Само на терасата излизаме  и това е. Тегаво е, на 3 г е и му казвам че има болест навън и не можем да излизаме и то милото ме гледа и казва а кога ще излезнем. Но не се оплаквам нашите баби и дядовци и войни са преживели и какво ли не ще го избутаме и това просто наистина за децата е най-тежко.

# 18 559
Ти си мислиш, че няма да си дръпне маската под брадичката и няма да си оближе пръста ли? Всичко зависи от акъла на хората и от възпитанието.

# 18 560
Аз мисля, че всичко отзад-напред се прави изобщо във връзка с ИП. Сега и това с маските. Не може две седмици генерала да излиза с инфото, че не предпазват, да няма от къде да се купят и изведнъж бам-задължително. Аз подкрепям да сме с маски, но не беше това начина просто. Не беше нужно така изведнъж да го изтресат. Поне да бяха дали време на хората да се снабдят след като те няма да ги снабдят.

# 18 561
Niss, точно това имам предвид. И е много жалко, че някои лекари са забравили физиологията и биологията от първите курсове медицина. Специално за разходките може да се организира така, че всеки да има по един час, едновременно спазвайки дистанцията и ограничавайки социалните контакти. Тъжно е, че не се мисли за децата, надявам се да не са те в крайна сметка най--потърпевши от цялата работа.

За маските дори не знам дали да коментирам. Щом лекарите се заразяват на поразия с ffp3 маските, смятайте дали хирургическите имат особена функция.

# 18 562
  • София
Ето колко пазят платнените маски:

това не е вярно.

дори и платнените маски осигуряват някаква преграда пред вируса и най-малкото, намаляват експозицията - количеството вируси, което ще поемеш евентуално.също така, вършат работа за целите да предпазят останалите от теб, ако си заразен.

до преди 30 години не е имало еднократни маски от нетъкан текстил. и лекарите носеха платнени маски.

# 18 563
Цитат
Тесла, миналата неделя отивам до магазина. Навън сме 5 човека - на прилично разстояние. По средата един около 60г. - кашляш. Освен, че е без маска той дори не си правеше труда да си сложи ръката пред лицето или каквото и да е там. Всички си траем, аз също... Влизам, пазарувам и отивам на касата. Този същия се лепна зад мен. Обръщам се към него, за да му кажа, да увеличи малко дистанцията, и го гледам как извади една пачка пари,  облиза си палеца, и почна да ги брои. Извадих късмет, че съседната каса се освободи, и той се премести там. Но можеше и да нямам чак такъв късмет. Можеше например, този да мине преди мен през касата, и продавачката да ми върне рестото с парите, дето той преди това е облизал... Ми... Радвам се, да ти кажа, че въведоха задължително маските. И съжалявам, че не го направиха по-рано.
Ама защо не искате държавата да ги направи маските задължителни когато тя ги осигурява. В Австрия ги раздава пред магазина. Защо и тук да не може да е така. С ония 100 000 000 лв. дето го искаше Мангъров да изхвърилм на болкука за едни неточни тестове държавата да купи маски и да ги раздаде на населението и тогава да ги направи задължителни. Аз съм напълно за това нещо. Защо обаче искате да принудите бай Иван от село Горно Нанадолнище да дава за маска 30, 40, 50 лв. (защото толкова ще станат цените когато са задължителни и държавата не ги осигурява) за маска, откъде ще ги извади при положение че пенсията му е мизерна примерно 250 лв. оттях дава 100 лв. за лекарства, като си плати сметките и сега държавата като го накара да купи маска на новите цени които ще последват след заповедта на Ананиев и тоя човек вече е умрял от глад. Къде е социалният патронаж да му осигури маска на тоя човек безплатно щом тя е задължителна. Защо не искате така да действа държавата, а задължително да пълни гушите на прекупвачи на маски които сега доволно потриват ръце, че вече са задължителни и знаят че каквато и цена под 100 лв. в бъдеще да сложат на тия маски пак ще се купуват защото алтернативата е 5 000 лв. глоба. Така ли искате да действа държавата.

Иначе от епидемиологична гледна точка не отричам позитивите на това решение. Отричам начина по който се прави.

# 18 564
Ти си мислиш, че няма да си дръпне маската под брадичката и няма да си оближе пръста ли? Всичко зависи от акъла на хората и от възпитанието.
Мда, от акъла и възпитанието зависи... И понеже светът е шарен, оказва се че има и такива като тоя. Вероятно не са единици. И не, не казвам, че маската е решение, и аз се питам какво е решението в този случай. Но все пак, с маската щеше да отдели по-малко аерозоли докато кашля. Все пак, искрено се надявам този селтак да е здрав.

# 18 565
  • Вестерос
Винаги може да се скалъпи маска от два листа дом. хартия, кърпички от платнените , стар плат и т.н. и с него да отидеш да си купиш. Винаги може и да си поръчаш и да ти ги донесат до вас....
Очевидно скоро не си пазарувала онлайн.......
Напротив, нямаше да го пиша иначе. Има стотици сайтове и страници във фб, които предлагат маски всякакви от 50 ст до 20 лв... Някои даже сами ги разнасят, други ти ги оставят някъде си и те така. Но, ок , нека не съм пазарувала скоро онлайн...

# 18 566
Скрит текст:
Ама защо не искате държавата да ги направи маските задължителни когато тя ги осигурява. В Австрия ги раздава пред магазина. Защо и тук да не може да е така. С ония 100 000 000 лв. дето го искаше Мангъров да изхвърилм на болкука за едни неточни тестове държавата да купи маски и да ги раздаде на населението и тогава да ги направи задължителни. Аз съм напълно за това нещо. Защо обаче искате да принудите бай Иван от село Горно Нанадолнище да дава за маска 30, 40, 50 лв. (защото толкова ще станат цените когато са задължителни и държавата не ги осигурява) за маска, откъде ще ги извади при положение че пенсията му е мизерна примерно 250 лв. оттях дава 100 лв. за лекарства, като си плати сметките и сега държавата като го накара да купи маска на новите цени които ще последват след заповедта на Ананиев и тоя човек вече е умрял от глад. Къде е социалният патронаж да му осигури маска на тоя човек безплатно щом тя е задължителна. Защо не искате така да действа държавата, а задължително да пълни гушите на прекупвачи на маски които сега доволно потриват ръце, че вече са задължителни и знаят че каквато и цена под 100 лв. в бъдеще да сложат на тия маски пак ще се купуват защото алтернативата е 5 000 лв. глоба. Така ли искате да действа държавата.

Иначе от епидемиологична гледна точка не отричам позитивите на това решение. Отричам начина по който се прави.
В момента държавата няма откъде да купи толкова милиони маски.

# 18 567
Nikola Tesla,

Аз не съм убедена, че държавата ще е способна да осигури маски за населението, нито пък виждам как точно ще стане раздаването - срещу подпис ли?  Само си представям, как една глутница пенсионери се разхождат от магазин в магазин, за да се докопат до безплатната маска. Не щото ще я ползват, а защото е на далавера. Ако пък държавата задължи магазините да раздават маски преди влизане, тогава пък те ще ревнат, че не може току така да ги задължават.
И като цяло пак опираме до самосъзнанието на бай Иван от село Горно Нанадолнище, който все пак би трябвало да знае, че в неговото село, щото е най-голямото, има най-много случаи от "грипа", и да прояви малко самосъзнание опазвайки своето здраве и здравето на околните. Но и това със самосъзнанието не го виждам да стане...

# 18 568
Цитат
В момента държавата няма откъде да купи толкова милиони маски.
Ами тогава няма да ги прави задължителни, след като не може да ги осигури. Правиш нещо задължително когато можеш да го осигуриш.
Ето част от юридическите аргументи срещу това недоносче което е заповедта на министъра.
https://hadjigenov.com/?p=4550&fbclid=IwAR0xkT0GWe7qkel_hiae … WIe5rGezM_RXkBZfQ
В грубо нарушение на закона, обжалваната заповед създава задължението за всички български граждани, постоянно да носят защитни маски за лице, намирайки се в закрити и открити публични места на основание чл. 63 ал. 1 от Закона за здравето.

На първо място, чл. 63 ал.4 от Закона за здравето предвижда:

„Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети.“

Обжалваната заповед не предвижда осигуряването на защитни средства, но предвижда санкции в огромни размери от неизпълнението и.

Независимо от това ноторно е, че към датата на издаване на обжалваната заповед, защитни маски не са налице в търговската мрежа и обективно не е възможно заповедта да бъде изпълнена.

Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани.

ммм75 в Австрия ги раздават точно така, пред магазина. Може да се сложи условие за пазаруване от 30 лв. и ще се избегне обиколянето по магазини само за да взимаш маски, които после евентуално да продаваш в интернет. То не че някой ще ги купува когато държавата ги осигурява, както трябва да бъде ако са задължителни.

# 18 569
Това са нечувани репресии и вкарване на законен рекет на населението. Не мога да повярвам, че има хора, дето се кефят! Махат им пейките, ей така, щото са решили, че е добре за населението. Без да ги питат, без нищо! И всички си мълчат и се радват...

Кой ще те пита тебе точно?

"Те" не са си решили, че е добре за населението, а цяла Европа махнаха пейките.

Ако имаш проблеми с ограничаването на свободата ти да се заразиш или да заразяваш други направо питай къде да се заразиш, а не защо се носят маски.

Къде е тази цяла Европа, в която са махнали пейките?

Общи условия

Активация на акаунт