Септемврийската дружина мина първата третина - Тема 3 (2020)

• 34 578
  • 725
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, има ли друга мама с втора бременност с различен резус фактор с първото дете? Пускаха ли ви вече изследване за антитела? Знаете ли на колко време се пускат? На мен още не са ми пускани и съм чак на 22.04 на лекар и тогава ще я разпитам повече.

Здравей на мен ми е първа бременност и незнам колко ще съм ти от полза , но това е което съм прочела в календара на бремеността : Първото изследване : При Rh отрицателни жени с анамнеза за спонтанни аборти или установени антитела при предишни бременности изследване на антитела между 9-12 г.с. Второто изследване на антитела само при Rh отрицателни жени 17-20 г.с. Третото изследване на антитела само при Rh отрицателни жени 26-28 г.с. Аз съм с Rh отрицателна , мъжа ми с положителна , вмомента съм в края на 17 г.с. и бебето върви седмица напред и правих изследването преди две седмици по препоръка на АГ .

# 601
А в България не е ли задължително? Всички мои приятелки си правиха това обременяване в 20 седмица. Но не бяха те нито с диабет, нито с ИР. Бяха с безпроблемни бременности. И от тях също знам за проследяването периодично на витамин Д и Б12 - явно са важни неща, но съм се убедила, че лекарите ей така подминават всичко. На едно момиче от тук дори не са му казали, че трябва да направи БХС в началото, отишла е на ФМ в 21 седмица чак.

Момичета, ако имате промяна в термина, нещо искате да добавя или да премахна на първа страничка, искате да ви поставя щъркелче, пишете тук, защото още малко ще изпишем темата Flowers Hibiscus Ще се радвам да се включат още момичета да обменяме опит, както и вече записалите се да драснат по един ред

# 602
  • Terra incognita
БХС не е задължителен, но е редно АГ да уведоми бременната за това изследване и тя да си прецени дали да го направи.
Иначе е редно вече и в България да правят масово ОГТТ.

# 603
А в България не е ли задължително? Всички мои приятелки си правиха това обременяване в 20 седмица. Но не бяха те нито с диабет, нито с ИР. Бяха с безпроблемни бременности. И от тях също знам за проследяването периодично на витамин Д и Б12 - явно са важни неща, но съм се убедила, че лекарите ей така подминават всичко. На едно момиче от тук дори не са му казали, че трябва да направи БХС в началото, отишла е на ФМ в 21 седмица чак.

Момичета, ако имате промяна в термина, нещо искате да добавя или да премахна на първа страничка, искате да ви поставя щъркелче, пишете тук, защото още малко ще изпишем темата Flowers Hibiscus Ще се радвам да се включат още момичета да обменяме опит, както и вече записалите се да драснат по един ред

Аз вече имам друг потвърден термин след феталната на 23ти септември. Първа бременност, на 28 години, живея в град София... пиша го за инфото на първа страница, мерси! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 604
Всъщност зная, че БХС не е задължителен, но в този случай на нея изобщо не са й  казали, че може да го направи. Но си мислех, че обременяването е задължително, защото моите братовчедки и приятелки всичките го правиха.
За минусовата група на майката с нищо не мога да се вкюча.

# 605
  • Terra incognita
Явно си зависи от АГ. Сирурно има такива, кокто го предлагат и като опция.
За майките с отрицателен резус фактор- аз съм (+), а майка ми е (-). Това преди 30 и кусур години и всичко е било наред, сега с тази напреднала медицина няма защо да се притеснявате.

# 606
Да, Жасминче! И на мен ми казаха различен термин 13.09.2020 и 👶💙

# 607
При мен също термина се измести за 23.09 💙

# 608
Вики, добре е че сте го хванали навреме, след раждането ще наваксаш със сладичкото и пастата, особено в Италия тази диета си е голямо мъчение, но всичко все пак е в името на бебчето.

Моят лекар идва от Швейцария и също още в 12 г.с ми пусна Обременяване защото КЗ беше 5.2 а и аз съм с ИР. На 60 минута беше 9.56, а на 120 - 7.08, общо взето са към горните граници, но ми каза, че засега са добре. Сега следващия преглед в 22 седмица ще го питам дали пак да правя обременяване. Като цяло избягвам и аз сладкото и въглехидратите

В България по ЗК това изследване не е включено, ама то общо взето за включени два пъти ПКК, кръвна група, сифилис и 2 ехографски прегледа. За всичко друго по преценка на доктора се заплаща.

# 609
Вики, добре е че сте го хванали навреме, след раждането ще наваксаш със сладичкото и пастата, особено в Италия тази диета си е голямо мъчение, но всичко все пак е в името на бебчето.

Моят лекар идва от Швейцария и също още в 12 г.с ми пусна Обременяване защото КЗ беше 5.2 а и аз съм с ИР. На 60 минута беше 9.56, а на 120 - 7.08, общо взето са към горните граници, но ми каза, че засега са добре. Сега следващия преглед в 22 седмица ще го питам дали пак да правя обременяване. Като цяло избягвам и аз сладкото и въглехидратите

В България по ЗК това изследване не е включено, ама то общо взето за включени два пъти ПКК, кръвна група, сифилис и 2 ехографски прегледа. За всичко друго по преценка на доктора се заплаща.
Включените по ЗК са и Захар, Белтък, Урина, СПИН и хеп Б.
Вики съжалявам че пак ще преминеш през ограничения и то точно в момента когато "всичко ни е простено Simple Smile " но най важното е ти и бебо да сте добре Simple Smile
На мен не са ми споменавали нищо за обременяване ... ама като гледам колко им е гадно на повечето докато я пият тая глюкоза, не се бутам...
 А после освен освен следенето на захарта какво се прави?

# 610
  • Terra incognita
Ако държиш сройностите в норма, чрез диета- нищо. Ако захарта продължава да скача, въпреки диетата- медикаменти.
Глюкозата е като сироп за кашлица, гадно е, но не е непоносимо 😀
Всъщност, аз от вчвра взех да си меря захарта преди и след хранене, не съм променяла нищо в режима, може би това, че от време на време си позволявах по хапка- две от някой сладкиш на мм, или сина ми и захарта ми е ок.

# 611
  • Пловдив
Значи кръвната група е включена в изследванията по здравна каса 🤔 аз знам коя съм, но не знам + или -. Мислех утре да ида да си пусна изследвания, но ако е по зк да изчакам 🤔

# 612
Значи кръвната група е включена в изследванията по здравна каса 🤔 аз знам коя съм, но не знам + или -. Мислех утре да ида да си пусна изследвания, но ако е по зк да изчакам 🤔
По здравна каса е плащаш само 2 лв ( в Лина ) иначе ако отидеш сега мисля че беше 22 лв (пак в Лина)

# 613
  • Terra incognita
Тук първите изследвснив, които ми пуснаха бяха пкк, захар, урина- обща, посявка и утайка, кръвна група, тест на Кумбс, Спин, хепатит Б, Цитомегаловирус, Токсоплазмоза, Рубеола, мисля и още нещо.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 18:03 от VickyTaylor

# 614
Здравейте и от мен. Идвам да споделя по темата с обременяването. Понеже съм с Хашимото, което в общият случай води до ИР, без да са ми правили обременяване преди да забременея ме бяха сложили на метфогама. След като разбрах, че съм бременна ендокринолога ми каза да продължа да я пия, а АГ ми каза да не го правя. От тогава съм и спряла. На изследванията в началото захарта ми беше 4,2 и АГ каза, че може би по-нататък може да се направи обременяване и до там приключи всичко. Може би в даден момент ще се сети. Явно различните доктори действат различно.
Видях, че по напред някой беше писал, че има проблеми със съня и се оказало от ЩЖ. Чесно да си призная и аз последно време не мога да спя и се чудя дали е от бременността или има нещо друго. Изследвания за ЩЖ не съм правила от края на януари - ТСХ ми беше 1,6 (мисля много добре). Имам намерение от 1-2 седмици да си пусна контролно ТСХ, но ММ не ми дава - страх го е да ходя сега в лаборатиите и не знам как да постъпя. Вашите наблюдения как ви са? Има ли много хора за изследвания?
Василева23, на мен кръвната група и резосфактора ми ги пуснаха заедно с първите изследвания, когато се записах на ЖК. Би трябвало и при теб да е така.
Исках да попитам - според вас ФМ не е ли рано да се прави към края на 19 г.с (лекарката ми каза да отида в седмицата, когато ще съм м/у  19 и 5-6 дни)?
Колкото до усещанеъо на бебето - аз понякога си мисля, че го усещам - като някакво мехурче все едно се движи, после два дни нищо и така. Като ви чета се притеснявам, че даже и ритници усещате, а аз по-скоро не усещам нищо. Миналата седмица като бях на преглед човечето се движеше много, а аз нищо не усещах. Дали е нормално?

Общи условия

Активация на акаунт