Дистанционно обучение за учениците

• 30 622
  • 886
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Добре върви при нас дистанционното обучение. Офис 365, 3 клас с 4 учителки до този момент (класната, английски, ОС и занималнята) Остава да влязат физическото и рисуването Simple Smile Вече имат и нови уроци, пишат домашни. Някои тестове са он-лайн и направо си ги изпраща сама на госпожата по е-мейла. Само ме притеснява това, че ние сме заети и няма кой да проверява домашните в тетрадките. Дано все пак да е за кратко, интересно е, но не е като истинското училище.. Според мен тази форма е много подходяща при самоподготовката, докато си учиш, ако нещо не разбираш да питаш учителя си.

# 361
Дано все пак да е за кратко, интересно е, но не е като истинското училище.. Според мен тази форма е много подходяща при самоподготовката, докато си учиш, ако нещо не разбираш да питаш учителя си.
Според мен ще е до края на учебната година.. Свиквайте...

# 362
  • Майничка
И на мен звездите ми говорят, че ще е до края на май поне.

# 363
  • София
И аз така го виждам, ама лъжа децата, че ще е до април.😢

# 364
И аз така го виждам, ама лъжа децата, че ще е до април.😢
Никой не лъжа. Още от началото им го обясних, че до края на учебната годината ще си учим така - да свикват.
Голямото е супер хепи, даже е ОК с идеята, че вече грипните ваканции ще ги прескачат и ще учат от вкъщи Simple Smile
Дребното - малко повече време ми отне да я убедя, че и аз мога да съм госпожа (щото в 1 клас е само каквото г-жата каже), но вече започва да ми вярва, че и аз познавам буквите и мога да смятам до 20 с преминаване Rolling Eyes

# 365
Хм, април-май ще е баш пикът на епидемията. А след това кой знае още колко време ще има карантина. Може и 6 месеца, може и повече.

Аз отначало много се нервирах на нашите даскалици. Представях си идеалистично, че за 2 часа ще се организират с виртуалната класна стая и всичко ще си продължи, както в реалната. Да, ама не. И като чета тук, даже при нас не е съвсем зле. Вярно, "обучението" е в чата по вайбър и се състои в това, госпожата за 1 минута да спусне указанието "Идете в Уча се и си попълнете учебната тетрадка", плюс файл с кратко планче на урока, но поне се спазват часовете, ползва се само едно приложение и има що годе някаква организация. Няма никаква обратна връзка за домашните - кой как се е справил, има ли неразбрани неща. Една част още не можем да се регистрираме в Школото, защото има технически проблеми. Иначе си е самообучение и учителките просто минават леко по тъч линията, а родителите (които са налице) го отнасят. Разбирам защо учителите в темата подскачат срещу критиките, гарван гарвану око не вади в крайна сметка. Но пък заради масовата им неграмотност във връзка с базови умения за работа с компютър страдат децата, а най-вече родителите. Изумява се колко всъщност са зле хора, които претендират да са образовани и културни. Ако децата нямат родители да ги обучават и консултират технически, нещата яко заминават. Моето за щастие (не знам дали го оценява) разполага с мен. Поне се понаучават (който разполага с помощ от родител) да работят елементарно с компютър - пускат имейли, работят с файлове, елементарна текстообработка. Те, милите, едвам пишат с два пръста, така че им е от полза. Нали са свикнали в чатовете вече да диктуват на телефона. Е, работата ми страда и постоянно изпускам срокове, но то навсякъде е хаос, хората проявяват разбиране.

# 366
От горното мнение. Учи моето дете компютърно моделиране. Прави разни анимации, летят разни ракети, баба Яга. Много е добра, не мога да я стигна. Обаче защо не учат Начална компютърна грамотност. Каква работа и върши анимацията, като не са я учили как да си прикачи снимка или подобно. И кое ще трябва в живота на 90% от учениците? Ама това е друга тема или същата, риторичен въпрос?

# 367
  • Майничка
Какво ще им трябва в живота, никой не знае, развитието е твърде динамично. Това, което ще им е най от полза, ще е да са адаптивни и склонни да учат нови неща.

# 368
Определено децата са много по-адаптивни от учителите.

# 369
Виждам гаргамела, най- ценни сега ще са шивачките, или тези които работят с шанци за формоване на пластмасови щитове. А там анимация не трябва.

# 370
  • Майничка
Шиенето и щамповането могат да бъдат заменени с роботи, много професии в скоро време могат да се обезценят и изчезнат, а после пак да се възродят. Човек никога не знае кога какви умения могат да му потрябват, така че всичко може да е от полза.
Кой да предположи, че най-полезни за учителската ми практика ще се окажат обученията по техника на продажбите и управление на персонал, а?

# 371
Могат, но засега са ценни, както и  начална компютърна грамотност. Държавата със сигурност ще изкупи продукцията на фирми, които произвеждат предпазни средства. А пък те пари в скоро време ще трябват.
А чули ли сте, че последно за малките ученици се забранява вземането на нов материал? Щяло да се прави само преговор и то по основни предмети?

# 372
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
такива са указанията на братовчедката, тя е учител в професионална гимназия.
предполагам, че такива са били в началото, предвид обстановката, сега ще излязат (или вече са излезли) други.

# 373
Аз се борих със зъби и нокти с госпожата за компютърното моделиране. Но тя е некачествен кадър, както в училище, така и сега. За 3 клас скрач са видяли само 1 път. Основно си говорят и попълват в тетрадката. Това на място, а сега онлайн е същото. Затова с моето дете по компютри се занимавам аз, като няма друг вариант

# 374
  • пак там
Може би се изказвам твърде субективно, моля да ме извините. Не съм учител, филолог съм по образование, който никога не е работил по специалността си. Но имам дете в четвърти клас и съм потърпевша като всички вас.

В София съм. Квартално заспало забутано училище. Доскоро се бореха за ремонт на тоалетните, защото не бяха пипани от зората на демокрацията - демек 30 години. Компютри имат в една класна стая и при секретарката на директора.

Обаче си имат компютърно моделиране и таблети (не зная откъде, вероятно от министерството). От тази година /4 клас/ работят и с компютри.

Децата, поне тези, които познавам по-отблизо, си имат компютри вкъщи. Тези, които нямат, ползват компютрите на родителите си в определените за това часове. Доколкото зная, всички имат телефони, които работят с вайбър.

Да не говорим, че и децата разбират много повече от компютри, отколкото повечето им родители.

Разбирам родителите, чиито деца са принудени да скачат от една програма на друга в гонене на учителския състав, и им съчувствам, но младшите класове - от първи до четвърти - се справят прекрасно, по мои сведения. Изискването да им стои учител или родител на главата е повече от ненужно. Да не кажа - грешно.

Да, голяма част от учителите нямаха представа досега как да работят с компютри изобщо. Ами приемете го. Това е факт, който няма как да се промени. И да, повечето сайтове изискват безумна регистрация, която понякога ме вбесява. Но това е система, наложена от министерството. Безумието на министерството вбесява и някои по-недалновидни хора се нахвърлят върху учителите. И ако трябва някой да бъде бит - това не са обикновените учители от училищата - и те са жертви на обстоятелствата, както и ние. Особено повечето възрастни учители.

Излезте малко от комфорта на собствените си страдания и погледнете отстрани. Зорлем ни вкараха в ситуация, която изисква съвсем различен подход от вече утвърдения с десетилетия. Трябва да се променим. На никого не е лесно. Все се надявам постепенно да се регулират нещата, но ще трябва да положим малко усилия и ние, и децата ни. Ако на някого не му харесва, има силите и евентуално желанието да я промени за свое добро. Вместо да рие срещу учителите.

Аз все още не съм загубила вярата си в добрите учители /слава Богу, досега не съм попадала на лоши/. И съм сигурна, че и на тях не им е лесно.

Нека запазим добрия тон на темата и да споделяме начини за справяне с проблема

Извинявам се, ако някой се е почувствал засегнат, още веднъж се извинявам. Но не плюйте по учителите, под достойнството ви е.

Общи условия

Активация на акаунт