Дубай - тема 15

• 76 993
  • 898
  •   2
Отговори
# 420
  • Europe
aleina, много полезна и формация и чудесно поднесена!
Ние ще сме, живот и здраве, от 01 до 05 март в Дубай - на практика три пълни дни.
Единият ден ще е за Експото.
За другите два какво ще ме посъветвате - да вземем ли BigBus или не си заслужава?
Хотелът ни е близо до Mall of the Emirates.
И какво задължително да посетим?
Ами за 3 дни .....
Аз не знам дали въобще има панорамна обиколка с такива автобуси там. Не съм виждала.

За три дни, според мен:
Бурдж Халифа - вечерно време след 18:00 ч. (ако не сте я виждали).
Стига се до нея с метро, спирка Mall of Dubai, спира точно там. Може и с такси, не е скъпо.

Тя е сграда-екран, знаете, върху нея вечер проектират големи красоти.
Намира в откритите площи зад Mall of Dubai, където са фонтаните.
Можете там да седнете да вечеряте на открито, ако не е горещо, или на р-т Ал Халлаб, който е с тераса на втория етаж на мола и се виждат чудесно фонтаните и БХ.
Качването до горе на БХалифа е вълнуващо, особено ако не сте се качвали на такъв тип кули/сгради друг път.
Но има големи опашки, ние си купихме предварително онлайн билети с точен час и така си спестихме чакането.
Но за 3 дни, може и без да се качвате, ще си го оставите за друг път.
Асансьорите за качването са много интересни, ще ви изненадат с нещо, няма да кажа, до горе се стига за 60 сек.
Като сте в мола може да идете да погледнете големия аквариум с рибите, така и така сте там Simple Smile

Хубаво е в Дубай да се ходи по големи муждународни празници.
Отбелязват ги разкошно, защото са богата държава.

За сафари, плаж, аквапаркове няма да имате време, мисля ...
Градините с цветя, къщата на шейха, джамии и т.н... до тях специално да ходите в тези 3 дни, според мен - не.

Може да си направите в единия ден разходки през деня из суковете (пазари) за да усетите ориенталската атмосфера и да си накупите разни подправки, да хапнете арабска или индийска кухня.
Любопитно е и най-добре на свечеряване към 17 ч. При тях се стъмва рано.

За вечерна разходка - на Марината. Много красиво е осветена има къде да се хапне.
Метрото спира на 10 мин. пеша от нея.
А защо пък да не си вземете разходка с корабче в Марината - така ще видите от водата всички сгради, минавайки сред тях, много е красиво, може да вечеряте на корабчето. Там в близост е и виенското колело.
Ние го пропуснахме.

Или изберете вечерна разходка с хапване в Jumeira - много е красиво вечер, като Венеция, канали с малки ресторантчета, тихо, елегантно, ще видите отблизо и Бурдж Ал Араб.

Много е интересен да се разгледа техния Карфур супермаркет и да купите евтини сувенири нпр. Аз съм много любопитна и ми отне 2-3 часа за да им разгледам и прочета само видовете риби, меса, хлябовете, сладкишите, зеленчуците, сладоледите, фурмите .... абеее... за мен беше много любопитно първия път, си спомням. Не можех да качвам нищо на самолета, не пазарувах почти нищо, но беше очароващо да се потопя в техния ежедневен свят.

Цветните градини са излишни според мен да инвестирате време в тях, щом сте за 3 дни.  

Щом сте близо до мол Емирейтс може да идете да видите, ски пистата, хубаво е да се види отвън, от мола има достъп за гледане, безплатно.

Ако ви се качва на високо можете да се качите на Рамката, там има интересен стъклен под горе, който е направен да те стряска, че падаш, като ту е плътен, ту става прозрачен, но чакането и опашките са големи. Купете си билети онлайн. За мен не беше нещо впечатляващо рамката, но пък на децата многи им стана любима. 

Ако имате възможност и сте за кратко можете да разгледате целия Дубай от въздуха, като си купите разходка с хеликоптер, струва около 1000 лв. за 2 човека, за около 17 минути. Страхотна е, нашите приятели отидоха и бяха супер впечатлени, но трябва предварителна резервация онлайн.

Друго типично арабско и различно е да идете до Дейра и да хапнете в т.нар. Стар град - Dubai Old Sity.
Внимавайте, защото в Дубай на много места им викат - стар град, аз говоря за истинския стар, Стар град, който е на ръба на квартал Дейра и Бур Дубай.

В Дубай има много хотели и места с еднакви имена. Много внимавайте.
Ще ви трябва такси за по-лесно, не е скъпо. Винаги казвайте името на вашия хотел заедно с името на квартала.
Защото в Дубай нпр. има 5 хотела Радисън, и по 2-3 от другите вериги. Във всеки квартал има хотел с име като вашия.

Стария град е идеален за вечерна орент разходка. Има музей на Дубай и музей на Илюзиите, по около 40 лв. беше билета, но ние сме били в два други такива музеи по света и този го пропуснахме, та не знам дали е добър. По принцип са много яки музеите на Илюзиите.
Ние стигнахме там с корабче, което е супер евтино - 2 лв. на човек да ви закара до другия бряг.
Старият град се намира на брега на квартал Бур Дубай/Дубай Крийк. Ние бяхме на покупки до стария мол - Сити Центъра в Дейра и от там решихме да ходим до стария град. Хванахме корабче откъм брега на Дейра, някъде на нивото между двете спирки на метрото - Banias и Union., мисля, че на близо на брега имаше х-л Радисън точно там. За 5 мин. се стига до отсрещния бряг където е стария град. На брега има 3-4 ресторантчета много са вкусни.
Много е арабска там атмосферата.

Ако решите да ходите на Глобал Вилидж, това са павилионите на над 30 държави, където можете и да пазарувате, освен да гледате, но да знаете, че отваря следобед кам 16 ч.
Там ще ви мине цялата вечер, има къде да се яде.
На нас не ни стигна времето този път за там, не отидохме.

Това се сещам, като за тридневен тур.

Приятно изкарване!

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 12:08 от aleina

# 421
  • Бургас/София
Ние ще сме за 4 дни. Хотелът ни е на Марината, така че вечер ще се разхождаме и хапваме там и в някоя от вечерите ще се разходим с лодка. Планът за момента е:
- ден 1 - посещение на Абу Даби
- ден 2 - плаж (вероятно на плажа на Марината); малка разходка из Дубай мол и аквариума; качване на Бурдж Халифа по тъмно; фонтаните от някоя тераса на ресторант.
- ден 3 - плаж и сафари с включено каране на АТВ-та
- ден 4 - Дубай Експо. Тук вечерта или ще отидем до Ain Dubai или ще запазя нещо по-специално за вечеря, че на следващия ден имам РД.
Полетът на ден 5 е чак вечерта в 22 часа, но още нямам планове. Разбрах, че багажът може да оставим в Дубай (или някой друг) мол и след това да се поразходим. Мисля си или за Мединат Джумейра или за разходка в старата част.
Моите планове обаче винаги търпят промени според това какво ни се прави в конкретния ден,  та ще видим:)

Последна редакция: сб, 15 яну 2022, 10:16 от bab1

# 422
Здравейте на всички в тази прекрасна и полезна тема🙂
Може ли някой са се включи със съвсем нови отзиви отностно изисквания за пътуващи в Дубай .Разбрах ,че изискват ПСР от тук нататък но колко часа важи до кацането и след това може ли да се ползва още за влизане в Експо  например?От посолството казват 48ч ,тук чета за72ч ,че важи?После от там към България изисква ли се задължителен  тест на всички?Ние ще пътуваме и ваксинирани и хора без ваксина.
Също така може ли да се качват в такси повече от 2ма души или има ограничения сега заради Ковид ?
Ще съм благодарна на всяка полезна актуална информация 🙂

# 423
За такситата през м. ноември:
В Дубай ползвахме ежедневно 3 възрастни без проблем;
За Абу Даби и тримата трябваше да сме седнали на задната седалка, мястото до шофьора оставаше празно.
Теста важеше 72 часа от часа в документа т. е. от вземането на пробата.
Това през ноември.

# 424
  • ново
Ние в края на ноември също ползвахме такси тримата безпроблемно. В Абу Даби бяхме с кола на фирмата, която ползвахме и за сафари. Дъщеря ми се вози отпред, ние с ММ отзад. Ползвахме теста, с който пристигнахме. Кацнахме на 20.11 вечерта, в Абу Даби бяхме на 25.11 Ваксинирани сме и тримата, може и това да е от значение. На връщане в Бг не са ни искали пср.

# 425
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
от събота - трима в такси, половинката беше отпред, с детето седяхме отзад.

в самолета обявиха, че ще направят безплатен тест на всеки, който иска за да може да влиза в Експото. на летището обаче ни отклониха всички през ковид зоната и направиха на всички. залепиха стикер на гърба на паспорта. теста важеше за хотела и за експото. в хотела си сканираха кода, на експото го носехме разпечатан, но може би можеше да минем със скан на кода.

с регистрация на билета на сайта на самолетната компания се получава един ден безплатно посещение на експото. не стига, но все някак трябва да се започне.

със същия тест се прибрахме в Египет (разпечатаха ни го на рецепцията)
към България не мога да кажа.

# 426
  • Бургас/София
Понеже следя развитието на темата с
атаката с дроновете, днес срещнах информация по пресата, че Абу Даби са въвели изискване за влизане с бустерна доза ако са изтекли 6 месеца от втората ваксина плюс PCR тест.

# 427
Като ви чета разказите така ми се иска отново да посетя Дубай, да избягам малко от реалността..
Миже би ще имаме възможност да отидем началото на месец май, дали ще е много горещо вече? И също така кога е Рамадан, кога не е препоръчително да се пътува - април ли?

Може естествено да остане и за есента, но не ми се иска да отлагам.

А сега как става посещението в мола, например. Със сертификат и ваксина като в България или може и свободно?

# 428
  • ново
Рамадан тази година е от 3 април до 2 май.
В края на ноември в моловете се влизаше свободно.

# 429
И декември се влизаше свободно в моловете. Всъщност никъде не са ни питали за сертификат.
Ние мислим да отидем първите 10 дни от април.
Моля, кажете ми какви са ограниченията през рамадана за туристите.

# 430
  • тук-там
Здравейте. В Уиз задавам дати за април и ме прехвърля на полети от и до Абу Даби. Така ли е?

# 431
  • Бургас/София
Да, от края на март уж ще кацат в Абу Даби. Няколко пъти го отлагат обаче заради по-строгите мерки там. Вероятно пак ще отложат и ще продължат да кацат в Дубай.
ImposiBelle, най-общо казано не можеш да пиеш или да се храниш на обществено място преди залез слънце. Някои ресторанти не отварят изобщо през деня. Други работят със закрити стъкла и само за немюсюлмани.

# 432
При мен като проверявах опции с Wizz air за март ми даваше за втората половина на март дати с тръгване от Дубай и връщане от Абу Даби, шантава работа. Уиз от доста време планират Абу Даби и явно заради пандемията все отменят полетите до там или по-точно сменят с Дубай.

# 433
Здравейте.
Планирам пътуване с децата през Април, но сега прочетох, че периода, който сме избрали е точно по време на Рамадан. Не знам защо ми е останало в главата, че е началото на Май, а то се оказва, че е началото на Април. Бих била много благодарна, ако някой е ходил в този период и сподели лични впечатления за обстановката по време на Рамадан. Какви са ограниченията, рефлектират ли върху туристите и всичко, което би било добре да знаем, за да реша дали да не се откажем. Иначе имаме хотел и билети и започнах да правя пограмата по дни, но това променя нещата и съм склонна и да ги анулирам.
Благодаря!

# 434
Няма нужда да се отказвате. Не яжте и не пийте показно където ви падне преди залез(например в движение) - има достатъчно места, където да седнете дискретно. Повечето заведения са подготвени за непостещите. Евентуално трябва да сте по-скромно облечени, с покрити ръце и крака и по-обрани деколтета.
Досега на сафаритата по време на Рамадан не се предлагаше алкохол и бели денс.

Общи условия

Активация на акаунт