Дубай - тема 15

• 77 010
  • 898
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Благодаря много за бързия отговор, Кристал!

# 391
Средата на месец ноември бяхме в Дубай. Посетихме Дубай Експо на следващия ден,след като кацнахме с ПСР от България. Важеше 72 часа. Нямаше проблем

# 392
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сигурно е много глупав въпрос, но има ли нещо като туристически хоп он - хоп оф автобуси в Дубай?

ще сме за малко и в плановете ни са само експо и чудните градини.
само мисълта за Бурж халифа и виенското колело ми докарва световъртеж.
и 105 метровата пързалка също.

# 393
  • София
сигурно е много глупав въпрос, но има ли нещо като туристически хоп он - хоп оф автобуси в Дубай?

ще сме за малко и в плановете ни са само експо и чудните градини.
само мисълта за Бурж халифа и виенското колело ми докарва световъртеж.
и 105 метровата пързалка също.

https://city-sightseeing.com/en/112/dubai?utm_source=google& … AYAiAAEgLF4vD_BwE
Има и други фирми, пишеш hop - on hop- off bus Dubai и излизат доста предложения.

# 394
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мног ти благодаря.
 Simple Smile идеално ме устройва един общ тур, а после да решаваме къде искаме да ходим.

Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 395
  • Варна
Попълвате ли приложението Аl Hosn за Дубай? Необходимо  ли е и нещо друго да правим?
Планираме да посетим Експо 2020 след седмица. Ваксинирани сме.
Как доказваме това - предполагам само с Аl Hosn може.

# 396
  • София
Аl Hosn така и не го подкарахме. На експото минахме с разпечатани сертификати за ваксинация (www.his.bg). За деца под 12 не искат.  Предполагам и електронен на телефон ще стане. Само ги погледнаха, не са ги сканирали.

# 397
Ние също никакво приложение не сме ползвали. Сертификати са ни искали само на летището.

# 398
  • Europe
Честита Коледа на всички в темата! Има ли някой, който е посетил ЕКСПО с ПСР - теста от България, за неваксиниран става въпрос. Благодаря на всеки, който сподели мнение по въпроса!
С ПСР се влиза, да, няма проблем, стига да е в рамките на 72 часа от изследването.
Със сертификат за преболедувал - не пускат.
Трябва да имаш поне 1 доза ваксина и съответния сертификат.
Там има лаборатория за ПСР, но изследването става за 10 часа, което е безсмислено, не помня колко струваше.
Но ако имате Мулти Пас Билет имате право на до 3 безплатни ПСР-а.  

Ако летите с ФлайДубай, билетите за Експото са ви безплатни - за 1 ден.
Там на място сканирате един QR-код, въвеждате си номера на резервацията за полета с главни букви, както и фамилията и си изтегляте на телефона билета. Заредете си добре батериите на телефоните има много за снимане. Има безплатен WiFi на цялата територия на Експото, което е супер, но батерията ти заминава.

Деца под 18 г. влизат безплатно. Нашите деца са на 9 и 11 г. и се побъркаха от кеф.
Беше великолепно за новогодишните празници. Даже някои бяха си изкарали вечерта на 31-ви там и казаха, че било жестоко. Опашка за вход в Експото има, но върви много бързо, не се чака почти. До Експото се стига перфектно с метрото, излизаш от перона и си на входа на експото, няма смисъл от такси.

Организирайте си добре деня на Експото, защото най-хубавите зали затварят още в 21:00 ч., нищо че Експото е до полунощ отворено. Особено в неделя имат някакви дезинфекции и затварят още в 16:00 ч., много досадно. Моят съвет е да си отделите поне 1 пълен ден, да идете много рано и да минете първо тематичните големи палати - Terra, Water ... а после тези на отделните държави. През деня ще похапнете поне 2 пъти има къде де се седне да се почива - в центъра на Експото нпр. Стъмва се към 17:00 ч. и става много красиво, защото е осветено и самите палати нощем са много впечатляващи.

Определено 1 ден, не стига за да се изкефите на всичко от Експото.
Ние отидохме пак след няколко дни. Просто цялата група сметна, че подобре Експото, отколкото Глобал Вилидж,
защото Експото свършва след 2 мес., а ГВ ще си го има винаги. Т.е. оставихме го за другия път.

Хубаво е да знаете английски за да разберете всички чудеса на света, които ни очакват в близко бъдеще.

Залите, които си заслужават са първо тези - Mobility, Oportunity, амфитеатъра на Водата, TERRA/Sustainability и още 2-3 други зали (не им помня имената), които са тематични, а не са на дадена държава, тях ги има на картата, която ще ви дадат на входа - търсете най-големите палати в краищата - синя, жълта, зелена и т.н...

Палатата на България е трагикомична. Не знам как да я опиша без лоши епитети. Може да я пропуснете.

Заслужава си да посетите палатите на следните държави (според мен):
- на емирствата ОАЕ - много се чака, вътре предимно се чете, любопитно е какви патенти за иновации имат
- на САЩ
- на Унгария (просто за да видите как добре може да бъде представена една бивша соц държава)
- на Япония - много се чака, 90 мин. чакаш за бърз тур от 20 мин.
- на Швейцария
- на Русия
- на Чехия - децата я харесаха, защото имаше 3Д-принтер на някакви снежинки. Ние я харесахме, защото си пийнахме чешки бирички. Тъмният наливен Козел беше най-добрата. Скъпичко е - към 25 лв. излиза бирата, но имахме нужда от презареждане Simple Smile

Не си заслужава на Испания, на Швеция, на Франция - тук имат ресторант отгоре, много вкусен, но много скъп, ние само с мезета, вино, мелби и десерти платихме към 200 лв. Просто бяхме супер изморени и жадни.

Точно срещу вратата на БГ щанд на горния етаж има бар, може да ви е от полза да поседнете за почивка.

Храната на Експото е скъпичка. Ние се влюбихме в един щанд за индийска храна, намира се във ФудКорта при пиците Доминос, ще ги мернете все в даден момент. Пиците Доминос са трагично зле, не се лъжете. Поръчахме си от съседите им индийци доста неща, но най-много ни хареса едно ястие на име The Desi, както и сладките им червени печени картофки. Този индийски щанд е точно срещу павилиончето за японски чизкейк, който ние много обичаме, така ще се ориентирате. Скъп беше чийзкейкът, но много вкусен.

Ако ви е паднала батерията на телефона, на Информацията на входа, както и вътре някъде има точки, от които можеш да си платиш мобилно зарядно под наем за в чантата. Прилича на по-дебел телефон, синьо на цвят, наредени са на едни стелажи, ще ги видите. Вървиш си и си зареждаш междувременно телефона, като си сложиш това устройство в чантата, после го връщаш. Струва 5 дирхама, т.е 2,5 лв. за половин час.

Маските са зъдължителни на открито и на закрито на Експото, както и в цял Дубай - навсякъде само с маски.
Пуснали са едни роботи, които се движат по алеята между хората и като те засече, че си без маска роботът, идва да ти се кара и да те предупреди, че има глоба. Голям майтап.

Други роботи (приличат на висок тесен кашон на колела:) ) правят доставка на храна от ФудКортовете до щандовете на изложителите. И вие можете да си поръчате и да ви я достави робот. Техният Тейкауей се казва Talabat, но трябва да си свалите приложението.

Имаше още 2-3 вида роботчета, за други екстри, ще ги видите близо до испанската палата.

Въобще за мен Експото беше супер. Научихме страшно много нови неща, които тепърва ще навлизат в Европа, пък дай Боже и в България, един ден.

Внимавайте да не носите в чантите/раничките си за Експото някакви остри предмети, дезедоранти, бинокли и т.н. Пропусквателния режим е на три етапа, както на летище. Първо ти искат ПСР-и и сертификати. На втората бариера ти искат билети и накрая минаваш през скенери. При нас стана голям проблем с 2 бинокъла на децата. Изкараха ни от опашката като престъпници и се започна едно снемане на данни, снимаха ни документи, лицата ни ... все едно сме терористи. Имало табела за забрана на входа, която съм била длъжна да прочета, и съм нарушила закона, та за малко да ни арестуват, добре че бяхме с деца Simple Smile

Освен това заради пандемията няма гардероб на входа и следователно няма къде да си оставиш такива непозволени вещи. Тук се скарахме с тях. Откачих. Как да хвъля в кофата 2 готини бинокъла? Накрая излязох пред Експото придружена от полиция, направих се, че си тръгвам и после ги скрих в едни храсти Simple Smile Simple Smile с треперене от страх, че ако пак ме видят ченгетата, ще решат, вече че залагам бомби и не ми е чиста работата Simple Smile ...... Абе голям зор видях изгубихме 1 час в разправии.

Ние бяхме за 8 дни в Дубай, за втори път и определено не ни стигна времето за всичко.

Сафарито с бедуинска вечеря, ако вече сте били на такова в друга държава, спокойно можете да го пропуснете.
В Египет и Тунис ги има и са едно към едно с дубайското ... излишно е.
- - -
В Мола на Бурж Халифа открихме 3 чудни ресторанта. Единият се казва Карам Бейрут. Няма друг ливански р-т с име, което съдържа Бейрут, не може да го сбъркате, намира се на партера, в близост до централното фоайе, в коридора, който води за изкачването на Бурдж Халифа има тераса с гледка към фонтаните и към Бурж Халифа. Цените са супер, храната уникално вкусна. 4 човека се нахранихме супер обилно със салатите му, основните манджи, напитките, десертите и бакшиша за 380-400 дирхама, което са 180 лв.

Вторият ресторант се казва AL HALLAB, на втория етаж на мола, в противоположната посока на коридора за Бурдж Халифа. Третият, мъча се да си спомня името му, намира се извън мола, точно насреща накрая на мостчето, което ви извежда от мола навън към фонтаните, и там са съвсем прилични цените.

Хайде стига толкова, че ставам досадна Simple Smile
Приятно изкарване на тепърва заминаващите.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 13:32 от aleina

# 399
  • ново
aleina, много хубава презентация, чак ми се прииска да стегна пак куфарите Simple Smile Посетихте ли Абу Даби? Иска ли се още пср за джамията?

# 400
  • Бургас/София
Ние букнахме Дубай за края на февруари и ми се иска да отидем до Абу Даби, само че май наистина се иска PCR при връщането в Дубай и то направен в ОАЕ. Мислех да ползваме PCR-те, направени в България за влизане в Дубай и да видим Абу Даби на първия ден, обаче явно няма да стане. Ще пиша на един българин с туристическа агенция в Дубай тези дни да потвърди разбирането ми, дано не съм права.

# 401
  • ново
Ние ползвахме psr-а, с който кацнахме.

# 402
  • Europe
aleina, много хубава презентация, чак ми се прииска да стегна пак куфарите Simple Smile Посетихте ли Абу Даби? Иска ли се още пср за джамията?
Не отидохме този път до Абу Даби, а много ми се искаше, заради риска с тези ПСР-и, пък и времето не стигна, първите дни бяхме с фул програма. Много е притегнато там с Ковида в момента.

Имаше риск някой от групата да даде положителен резултат на вторите или третите ПСР-и (при влизане и излизане от Абу Даби), след като вече сме били 3-4 дни в лудницата в Дубай и не ни се рискуваше да си съсипем почивката.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 13:30 от aleina

# 403
  • Sofia
aleina, много полезна и формация и чудесно поднесена!
Ние ще сме, живот и здраве, от 01 до 05 март в Дубай - на практика три пълни дни.
Единият ден ще е за Експото.
За другите два какво ще ме посъветвате - да вземем ли BigBus или не си заслужава?
Хотелът ни е близо до Mall of the Emirates.
И какво задължително да посетим?

# 404
aleina, много полезна и формация и чудесно поднесена!
Ние ще сме, живот и здраве, от 01 до 05 март в Дубай - на практика три пълни дни.
Единият ден ще е за Експото.
За другите два какво ще ме посъветвате - да вземем ли BigBus или не си заслужава?
Хотелът ни е близо до Mall of the Emirates.
И какво задължително да посетим?

Бих посетила задължително Миракъл Гардън, Сафари и круиз по Дубай Марина. За Абу Даби има изисквания да си ваксиниран, така че там е с условия.

Общи условия

Активация на акаунт