Пети клас 2019/2020

• 30 171
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
  • София
И моята май приключи. По два предмета не е оформена и то по тези 'съмнителните', където е между 5 и 6. Но честно казано, вече и двете не се вълнуваме толкова.

Добре, че свърши. Много се изтормозихме и децата, и аз.

# 436
Завиждам на оформените. Синът ми продължава да не е, както и предполагам всички останали от класа. Оценките му са повече от ясни, но имам чувството, че до последно няма да впишат крайните, та да не вземат да им прескачат часовете. Тъпо. Днес в 17 часа госпожата по ЗИП БЕ пусна поредният тест с 31 въпроса + някакъв преразказ. Да пращали тези, които досега не са. Еми казах на детето да и напише лично съобщение, че е написал всички домашни и тестове досега и да и пожелае приятна вечер. Просто прекаляват вече някои. Нямам търпение да свърши тая измислена година. За наесен не ми се мисли какво ни чака. Ако тръгнат нормално на училище, на входящите нива ще им се разкаже играта на горките деца. Ако продължат с ДО, жална ни майка на всички.....

# 437
  • Пловдив
При нас днес е било екшън.Изходно по ИТ ,математика и български.Не разбирам защо при положение ,че имаха класно по математика миналата седмица,в петък контролно по иуч,в понеделник пак контролно по математика и днес изходно.
Поне  е последният ден за оформяне.За сега се очертава пълно 6.Не е оформена по технологии ,но има сама шестици.По история не знаем още годишната оценка-първият срок има 5 ,втория 6.

# 438
По половината предмети не е написана срочна оценка.Според средна аритметична прогнозна вероятно ше е с шестици по всичко за годината. Остава ми неприятното усещане от ИТ, обаче. Двойката си е останала, за срока има четворка, а за годината шестица.
Класният е казал по вайбър, че учебниците ще се връщат септември. Те бележници нямат тая учелбна година, вероятно завършената година ще се документира с разпечатката от школото???
 Как оценявате дистанционното обучение? Като повече позитивно или като повече негативно? По-лесно ли учат, стават ли по-самостоятелни?
Моето мнение е, че е страшно приятно. Учи сама, подгатвя се навреме, Почти не следя и не проверявам, няма нужда да напомням, да преподавам и разяснявам. Не съм зарязала разказвателните предмети, но установявам, че няма нужда от съществена  допълнителна работа.  Резултатите са сравними с първия срок. Няма трудово и физкултура, всеки ден има часове само по основните предмети, макс х4 на ден, останалото минава в проекти и домашни. Отделя по-малко време за работа с по-добър краен резултат. Не се виждат с "разбойниците"- няма бой и обиди, дисциплината в часовете е по-добра, не се изхвърлят и сравняват кой с какво е облечен и на какъв телефон цъка, не се чудя кога ще се прибере и да се притеснявам, не се налага да се водим и взимаме, да става рано и т.н.  и т.н. Да не забравяме и тежките раници и нередовното хранене с не винаги подходяща храна. Негативи - не се вижда с тези, с които й е приятно да общува. Но това има как да се компенсира, могат да се виждат в извънучебнво време.
За мен позитивите са много повече от негативите. Ако може да я караме все на домашно обучение, би било супер! Горещо се надявам поне английския извън училище да има опция за целогодишно онлайн преподаване.

# 439
И при нас още няма оценки. Вече започвам да си мисля, че в понеделник ще ги оформят. Продължават да  се пускат тестове, домашни и т.н. Много се изнерви детето, а и аз. Хем му се вижда края, хем - не. Омммм. Още 2 дни.
ДО за мен не е ок от гледна точка на социализацията и от гледна точка, че явно поне в нашето училище не се получи адекватно оценяване. Успехът на класа за втория срок ще е поне една единица по-висок отколкото за първия срок. Деца, които първия срок едва изкарваха 3-ки по математика, изведнъж изкарват 5-6 сега. По другите предмети - да не говорим. Гугъл помага на всички и за всичко.
Иначе, да - не го мисля по улиците, става по-късно, яде нормална храна, има повече време за учене/почивка. И да - допълнителния езиков курс ако може да остане онлайн ще съм хепи. Там иначе се хаби едно време за пътуване напред/назад, самия курс - и отиде целия следоябд.

# 440
И за мен ДО не е ОК за постоянно, децата се изхитриха и оценките са завишени.

# 441
И двете ми деца се отпуснаха много с течение на времето при ДО. Имат ВКС, устни и писмени изпитвания, домашни, но самата им настройка липсва. В началото бяха с инерцията от училище, но постепенно, независимо от изпитванията и прочие, започнаха да се чувстват като във ваканция. Та, моето мнение е, че ако е за седмица-дее, вместо да ги пускат в грипна ваканция, бива, но за дълго време - не. На моите не им влияе добре.

# 442
  • Пловдив
От гледна точка на логистика и спестяване на време онлайн обучението беше супер.Определено е по-спокойна,по -организирана.Не смятам обаче ,че е научила повече и съм убедена че гугъл или учебник е помагал.И първият срок и сега няма голяма разлика в оценките.Губи се контакт и със съученици и с учители.
Миналата седмица получих съобщение в Школо ,че дъщеря ми не е посещавала от 15,03 часовете по технологии и предприемачество.Изумях просто,защото по време на карантината съм била отчасти вкъщи,второ знам ,че тя пращаше домашни на учителя по мейл.Писах му,че това е невъзможно-изпратих му датите с имейлите на детето,както и му казах ,че в хронологията на чата им в Школо тя е писала всеки учебен час.Едиственият отговор ,който получих е въпрос на кой имейл тя е пращала домашните.Написах му и мейла и датите на които да ги търси.
До ден днешен отговр от него нямам,Писал е на детето и се е извинил за недоразумението.Е, това е чудесно ,но с мен няма комуникация.Още повече ,че ако не съм била вкъщи това дете можеше да отнесе нечуван скандал.И не на последно място от целия клас в чата им в Школо са писали всеки път едни и същи 5-6 деца ,и дъщеря ми е от тях.Е как пък не ги е запомнил?Как пък само нейните мейли не е отразил,като всички са пращали на обявения от него мейл адрес?Много несериозно и нелепо ми се видя.

# 443
И аз не мисля, че е добро дистанционното обучение. Децата са по цял ден пред екрана. Уморяват се постоянно да слушат онлайн. Аз самата карам онлайн курс и виждам, колко трудно е да се съсредоточиш в това, което ти говорят от екрана, а моят курс е само три часа. Иначе и според мен оценките са завишени. Когато можеш да ползваш Интернет, а и учебника, няма как да е другояче.

# 444
  • Майничка
Щерката каза, че така може и до 12 клас да си завърши. Тя не обича конфликти, но редовно го играе борец за справедливост в училище и това я напряга. Сега й дойде дюшеш, не се налага да се конфронтира, извън часовете си комуникира само с хората, с които иска. В онлайн часовете много по-малко се лигавят (върви паралелен чат 😉) и е по-концентрирана. Свикна да търси много по-бързо и по-ефективно информация, включително и онлайн упражнения за самостоятелна работа по английски и наистина дръпна напред в конструкциите. Нашата "помощ" се изчерпваше до допълнителни задачи по математика и бегло препитване преди тест по разказвателните. По ИТ работят наистина сериозно, отделно си търси обучителни клипчета за разните инструменти, изобщо не се е налагало да се намесвам.
Ще остане с 5 по математика, не защото не се справя, а защото е убедена, че е факир в смятането наум на обикновени дроби и редовно не дочита дребни подробности като превръщане в дм на стойност в см и подобни. Сега й е гадно, не заради оценката, а защото е наясно, че сама се е прецакала. Дано си вземе поука.
При нея ДО определено беше от полза, веднъж не се е наложило да я будя, подсещам или навиквам, да не говоря, че и обяд ми правеше.
Минусът - поотпусна се с хапването и въпреки че от месец и нещо всеки ден ходи да играе волейбол в двора на училището, ще се наложи през ваканцията да урегулираме режима.

# 445
  • Пловдив
О, а моята едва го издържа това ДО. И въпреки, че е наясно с обстановката и рисковете много искаше поне последната седмица да я изкарат в училище. Да ги изпитват и оформят в училище. Тя обича училищния живот, междучасията, разговорите, майтапите в съблекалните, споделянето на тайни, докато чакат на спирката и лигавенето докато пътуват. Това много ѝ липсва. Така че за нас минусите на ДО надделяват.

# 446
  • София
И моята девойка е като щерката на Ханна. Иска си приятелите наживо.

Работя от нас и само ме подпитваше за това и онова през часовете и след тях. Т.е. старанието да разбере нещата много куцаше...
Добре, че поне по предметите, които й харесват, нямаше проблем и там не ме занимаваше.

Но при брат й беше очайващо. Нула връзка с класната, обучението реално беше на мой гръб. Даже и кака му помагаше.

А за малката не ми се мисли. Сега ще бъде предучлищна. С мъничките се говори и обяснява по друг начин. Няма да се справя с ДО... в момента, в който предлагах да пише, а не да рисува, маймуната се изморяваше и идваше да се гуши в мен, за да си починела.

# 447
  • София
А моята хубавица е осреднен модел между двете красавици на gargamela и Ханна Yum
Много отговорна, с особена страст към усвояване на нови знания (няма генетична предразположеност към това си качество, или поне не е от първа линия Simple Smile), ДО й осигури тишина, спокойствие, време за да се развихри Simple Smile и няма против 2/3 от учебната година да преминава по този начин.

Но пък същевременно е с изострено чувство за справедливост. Не е съгласна с оценките, които получиха като срочни и годишни такива част от децата ... от две седмици вечер след работа сме в непрекъснат разговор за това, че чуждата паница не й влиза в работата ... само нейната трябва да й е важна. Ами не мога да я убедя. С тези деца е от ПГ още в училището. Заедно са 6-та година вече. Има изградено мнение и позиция за това кое дете как се справя и си държи на своето - количествените резултати (оценките), които са получили през времето на ДО не са адекватни. Точка.

И по този повод си оставя тази 1/3 от учебната година, в която иска да присъстват физически в училище, за да покажат какво са научили, как са се справили ...

Живеем далеч от училището, в което учи. В този ред на мисли по-голямата част от приятелите й са в квартала. Социалните й контакти не пострадаха. Но пък има определени неща от училищния живот, за които истински страда и й липсват - най-вече срещата с определени деца, с някои от учителите.

При нас май плюсовете от ДО надделяват.

# 448
  • София
И двете ми деца не искат и да чуват за ДО, както и аз. Днес свършват, утре предаваме учебниците и край. Притеснено ми е от септември какво ще се случва. Все си мисля, че ще започнат нормално и по някое време ще се върнат към ДО, дано не. Завърши отлично, но много се изнерви с он-лайн обучението. По литература им дадоха доста книги, ще падне четене.

# 449
Аз съм със смесени чувства за ДО.Моето момче в началото тръгна добре,сякаш по инерция от у-щето и с нагласа,че трябва да научи и напише всичко зададено,тъй като следва проверка.Ала с времето видя,че може да скатае и не се поколеба.Тук за да не изостава се ноложи да се намеся и да изпитвам,да давам допълнителни задачи,упражнения и т.н.За пореден път ми доказа,че не е самостоятелен и отговорен на 100%.Иначе по бел и англ.език учи с желание и старание,което липсваше в реалната среда,преоткри г-жите.Аз също успях да видя как преподават и да си направя изводите.Липсват му контактите ,майтапите и разходките със съучениците,но това ще се навакса най-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт