Пети клас 2019/2020

• 30 094
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Ние имаме за домашно на всяка пета глава от "Под игото" да се прави преразказ. Така че трябва да я прочете. За сега му е интересно, но все пита за разни думи.
Ние имаме ДР само за 2 глави, но написа една страница и каза, че няма повече да се занимава с това занимание.
Иначе е изпринтил съдържанието на учебника по литература и чете само това, което е включено за изучаване.

# 661
Щерката прочете "Серафим" и "Косачи". От "Под игото" прочете само двете глави, които ще се изучават, отказа цялата книга да чете. От "Малкият принц" прочете около 6 глави и каза, че не ѝ е интересна. Сега ще подхваща друга книга от списъка. Въбоще трудна работа е четенето, нищо не я грабва и нищо не ѝ е интересно...

# 662
  • Майничка
Моята прочете за втори път "Малкият принц" и изкоментира "Пак не ме радва, но виждам някакъв смисъл". Обещах й след 2г. пак да го пробутам, белким й светне нацяло.
А одеве седнали с приятелки на пейката пред блока, едната вее нотни листи и се мъчи с едни акорди на китара, втората дъвче "Под игото", а моята пухти над една геометрична задача. Ако ги види човек, същи великомъченици, направо да ги съжали. Китарата е по желание, дневната норма е 300 думи, а задачите са 3 за деня, ама що пък да не направят сеир на махалата и да комплексират някой и друг родител...😁

# 663
  • Пловдив
Аз съм дала почивка до 1,07.Ето обаче,че дойде.Принцът и просякът го е чела,но ще го прочете пак.Под игото ще го пропуснем-ще гледа филма и ще прочете главите ,които ще изучават.Аз не го харесвам и няма да я насилвам.
Математика-поне 10 задачи дневно,минумум 3 пъти в седмицата.
Испанският си върви-един път седмично по час и половина.
Английски започва от 7,07 пак веднъж седмично -час и половина.
С българския не знам какво ще правя,-има помагала неползвани,но там разчитам и на приятелка да помогне.

# 664
  • Пловдив
Ние имаме за домашно на всяка пета глава от "Под игото" да се прави преразказ. Така че трябва да я прочете. За сега му е интересно, но все пита за разни думи.
Това ми се струва прекалено 🤔
По литература трябва да пишат нещо за всяка прочетена книга. Не съм сигурна какво точно. Явно като читателски дневник ще да е.
Моята пък много харесва "Малкия принц". От категорията любими книги ѝ е. Първият път като я чете просто седна и я прочете цялата. Появи се после обляна в сълзи и каза, че книгата е страхотна. Беше писала тогава в дневника, че това е книга, която трябва да се прочете на 7, 10 и 20 години, за да я разбере цялата. Явно 20 г. ѝ е звучало като преклонна възраст 😄. Бранислав Нушич е предизвикателство. Трябва особена нагласа, тънък усет за език и хумор и обща култура. Каза, че може би ще го хареса, щом прочете за точката, която била хермафродитен знак 😄 Така разбрах, че знае що е това джендър и травестит, но за хермафродит доста се почуди 🤔
По математика трябва да реши всички 65 теста от сборника на Архимед.

# 665
  • Пловдив
Ханна ,понеже работя на смени и се наслушах на разговори между децата,повярвай ,знаят много повече.
Аз много се надявам да хареса Нушич.И тя ,и баща й, и сестра й имат брутално чувство за хумор.Често граничешто със сарказъм.Лично на мен ми идва в повече ,но е семейна черта,наследена от свекър ми.На моменти е забавно ,ако не си ти прицела.Черен,английски хумор-на моменти забавен,на моменти брутален,на моменти голата истина.

# 666
Знаете ли кои две глави от "Под игото" ще изучават в 6клас.

# 667
  • Mars Hotel
Радини вълнения и Представлението, ако не се лъжа.

# 668
Радини вълнения и Представлението, ако не се лъжа.
Тези са заложени в л-рата за 6клас на Просвета.

# 669
Един въпрос,не го приемайте като заяждане.Защо е необходимо се че чете цялото "Под игото"? Искам да разбера дали е в мен проблема,че не мисля да натоварвам детето с материя която не е за неговата възраст.

Щото е първия български роман. Да, скучно е, трудно е за четене, на мен ми беше мъка преди 30 години, не мога да си представя сега какво ще е за децата, но трябва да се прочете.

# 670
  • София
С "Под Игото" нещата са малко "на кантар". Щерката го чете в момента, но то фигурира и в списъка на баткото, който ще е 10 клас. Да, но той категорично отказва да го чете това лято. Не можел да си причини подобно нещо втори път - чел го е преди 4 години, когато той е бил за шести клас. Накарах го да ми каже с 2 думи какво си спомня - абсолютно нищо. Нещо за турското робство било, ама много скучно и тъпо. Ако не го беше чел в 5 клас, сега можеше и да го подхване.
А списъците и на двамата са почти напълно еднакви - Елин Пелин, Йовков, Ботев, Вазов, при него има Димчо Дебелянов, Яворов, Славейков, Гео Милев - все стихотворения. Нейният обем страници, който трябва да прочете за лятото, превишават неговия. Единственият роман в неговия списък е "Тютюн" - вече е паркиран на бюрото му. И "Под Игото", но за тук отпорът ще е непреодолим и няма да го прочете, със сигурност.

# 671
  • София
Моята 9-класничка разказва на брат си как "Под игото" е къде, къде по-интересно от "История славянобългарская", която има да чете тя.
Синът я гледа с недоверие.
Като познавам неговите четивни възприятия, мисля да не го карам да го чете цялото. Убедена съм, че нито ще го разбере, нито ще го запомни, нито ще се впечатли. Ще нервничи през цялото време, че не разбира остарелите думи. Ще хвърля книгата насам-натам и хич няма да се съсредоточи.

# 672
  • София
GorgonZola и при нас ще е така, затова мислех да се включа активно, колкото и да ми е неприятно, признавам си. Мандаринка, моят младеж (също бъдещ десетокласник) още не ми е казал, че ще трябва са се чете “Под игото”. Но той е една специална порода...Чел е романа два пъти (след 5-ти и след 6-ти клас) и е гледал филма (онзи черно-белия) поне 4 пъти. За мен това си беше някакъв ужас, защото в рамките на две години само за “Под игото” се говореше, анализираше и дискутираше. После малко се кротна. Но живо се интересува от история и знае много.
Сега ми хрумна да му стоваря на него задачата да й чете и тълкува архаизмите:))). Хем ще му е приятно да си я припомни. Satisfied

# 673
  • Майничка
Скиорче, чудесна идея!

# 674
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Скиорче страхотна идея.
Каката я накарах да прочете Под игото на морето. Четеше и витаеше и като дойде момента да се учи в училище не си спомняше нищо. Тогава вече ги почете само двете глави по два пъти и класното мина с 6. Убеждава ме, че няма никакъв смисъл да напъвам малкия да го чете и няма да го разбере с всички непознати думи. Мисля да го накарам да прочете само до Родени вълнения, за да опознае героите и после направо Представлението.

Общи условия

Активация на акаунт