Пети клас 2019/2020

• 30 085
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
  • Майничка
Ние с ММ изполваме на шега доста архаизми и след "Под игото" момата се включва в тона, та и това да ни остане, пак се радвам.

# 676
  • София
Дано се получи с помощта от баткото, аз като по-малкото дете в семейството, винаги съм се бунтувала срещу това да "назначат" сестра ми за мой учител или какъвто и да е вид авторитет. Но при вас разликата е по-голяма, може да сработи.
Моят много си пада по история, в това число и следосвобпжденска българска, обаче няма да се спогодят с "Под игото" защото си пада по чиста фактология и военна тактика. Дето се казва ако от "Война и мир" аз навремето съм прочела само мира и съм прескочила войната, той би направил точно обратното.

# 677
  • София
Ударих на камък с баткото... Имали да четат “Железният светилник” и “Тютюн”... Аз настоявах, че трябва да четат и “Под игото” Smile , но той каза, че няма такава информация, а и да трябва, два пъти му стигат...сега отворих сайта на МОН и виждам, че и за 10. клас пак за две глави от “Под игото” става дума. Ясно е, че аз ще се жертвам...Rolling Eyes

# 678
  • София
Скиорче, малко сме извън темата, но "Железният светилник" е в програмата на 11 клас - защо са им го дали сега?
Ето го "нашият" списък:
Скрит текст:
Иван Вазов
            Из " Епопея на забравените". Стих. "Левски"
            Из "Под игото". Главите "Гост", "Новата молитва на Марка", " Пиянство на един народ"
Алеко Константинов           
            Из" Бай Ганьо.Невероятните разкази на един съвременен българин" : " Бай Ганьо се върна от Европа "
Пенчо Славейков
            "Cis moll"
Пейо Яворов
            "Арменци", " Две хубави очи", "В часа на синята мъгла"
Димчо Дебелянов
            " Да се завърнеш..."
Елин Пелин
" Гераците"
Гео Милев
            " Септември"
Христо Смирненски
            "Зимни вечери"
Атанас Далчев
            " Повест"
Йордан Йовков
            "Индже", "Албена"
Никола Вапцаров
            "Писмо"
Димитър Димов
            Из "Тютюн"- I и  XVI глава от I част
Николай Хайтов
            " Дърво без корен"
Йордан Радичков
            „Нежната спирала“
а ТОВА е деветокласната тема (скоро ще премине в десетокласна). Заповядай и там, сладка раздумка е Sunglasses

# 679
  • София
Мандаринка, много ти благодаря за списъка, не им е изпратила такъв госпожата по БЕЛ (предполагам, че разчита по-късите произведения да се четат в ход, за да не карат по спомен, макар, че не пречи после да си ги опреснят), но е казала, че тези двете държи да се прочетат.
И аз не открих “Железния светилник” в списъка на сайта на МОН за 10 клас. Но сигурно има нещо предвид. Тя много ги натиска да се явяват на олимпиади по БЕЛ и следи стриктно кой кръшка:) (1АЕГ)
Ще се появя и аз в наборната тема - мерси за линка! Wink

# 680
  • София
Иначе е изпринтил съдържанието на учебника по литература и чете само това, което е включено за изучаване.
Аз купих една христоматия 5-7 клас. Малко повече е от стотина страници само с откъси от българските произведения. Туй щото маминото да не преучи много.
Но в този ред на мисли, защо не си споделим преразказите на “под игото”. Ако са се сетили да публикуват нещо такова вкратце за всяка глава, четенето ще е песен. Че и писането на домашни после. Сигурна съм, че в знак на благодарност децата от МГ ще публикуват цели сборници решени.

# 681
  • София
не мога да си представя сега какво ще е за децата, но трябва да се прочете.
Не отричам,че трябва да се прочете. Просто не мисля,че 12г. е възраст на която трябва да се чете това произведение.

# 682
  • Сф
Аз чета от 5,6 годишна, на 7 Ян Бибиян прочетох, Емил от Льонеберя,Том Сойер, -любими книги! Моята обаче не чете.Не знам нещо да и е взело интереса.Ужас!
Прочете Малкият принц- нищо не разбра, но поне разказва добре главите.  почна днес Под Игото, една глава и каза че е интересно. Да видим...Толкова тъничка, опростена и пак не им се чете!Разказите и стихотворенията мисля да ги минем заедно на глас с бърз разбор.За Даръл, Нушич и сие не знам ще има ли време с нейното темпо...
Математика не сме пипнали още..а там най се тревожа- ще се караме май.
Английският няма да го пипаме, но ходи на уроци по втори език.Там и е интересно, но какво научава, ще лъсне наесен.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 15:44 от PureLove

# 683
  • Майничка
Помните ли едно време в 5 или 6 клас учехме "Клетниците" и имаше една адаптация "Гаврош. Козета". Пълна бозица, докато не прочетеш цялата книга, тези две откъсчета стоят като кръпка.

# 684
Ще чете май само откъсите в христоматията. Разказите може да ги прочетем заедно. Помня от големия какво учиха. Ами "Косачи" за единайсет-годишно хич не ми се струва удачно или пък "Серафим". Аз имам спомен, че сме учили като малки "На браздата" и "Двете кобилки", ако не бъркам името на разказа, за Ая и не помня как беше сестричката.
Единствено задачки го карам да решава. Но пък аз отсъствах една седмица, съответно не е пипнал нищо, сега той заминава за две седмици на спортен лагер, та и със задачите не знам докъде ще успеем да я докараме.

# 685
  • Пловдив
Почнахме задачите от 1,07.Е, първия ден имаше зор-повърхнини ,обеми -трябваше да отвори учебника.На втория беше добре,след това тръгнаха нормално нещата.Сметнала е трите романа колко страници са и колко и се пада дневно.Каза ,че" Принцът и просякът " е интересна.Аз наивно реших ,че щом е интересна е прочела повече страници.Но... девойката ме поряза ,че нямала психични проблеми.Другите обяснения ги спестявам,че поне за мен не са приемливи.

# 686
На дъщеря ми "Серафим" ѝ хареса, но от "Косачи" каза, че нищо не е разбрала.

# 687
Прочетохме Серафим, мъчим Бранислав Нушич, на Под игото се мръщи и само го подбутва и "губи". Джералд Даръл е толкова четивен и приятен, но не мога да я накарам да го почне. Да не би случайно да се повреди, ако прочете нещо! Чак се дразня. За събота и неделя е на гости на вила, взела си е да чете ... Ботев! Толкова и ще го отвори, според мен.
На книжното изложение поиска няколко книги, купих ги, после- нулев интерес. Аз като имам нови книги, не мирясвам, докато не ги изчета- няма такова нещо. Растат като варвари диваци, не щат да четат и това е. Телефонът в ръцете и само цъкане и целодневни празни приказки с тоя и оня. Много ми е неприятно.  Всеки опит да променя ситуацията се посреща на нож.

# 688
  • София
А моят прочете "Хубава си моя горо" Joy Трябваше за читателския дневник да напише в няколко изречения какво е посланието на творбата. Е три пъти го връщах. Първият път беше написал: "Смисълът е, че един човек харесва горите на страната си. Тази страна е България" Head Band За добро или за лошо всеки мой опит да му дам насока, беше посрешнат с: "Махай се, махай се, махай се, аз мога сам" и накрая го докара в приемлив вариант. А, да изпроси си да го пише на компютър и едва като го одобря да го препише в дневника. Сакън да не му се откъсне ръчичката от писане.

# 689
  • около Варна
И при нас мъка с четенето, започна  "Под игото" с настройката, че нищо няма да разбере, не знам кой и е казал. Аз като съм го чела някога пък как всичко разбрах. Всеки ден е побутване и напомняне. Изнудих я да започне разказите паралелно, четат се бързо. Прочете "Косачи", направихме бърз анализ, защото основната идея за вълшебството на приказките въобще не достигна до нея. Сега започвам да настоявам за "Серафим", защото цяло лято ще влачи явно "Под игото" с това темпо. От списъка е чела "Малкият принц" миналата година, поне него ще отметнем.

Общи условия

Активация на акаунт