Пети клас 2019/2020

• 29 957
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
  • Пловдив
Просто тройно правило съм го обяснила още миналата година-ползва го редовно и я спасява много пъти,когато давам по-сложни задачи.Трябва да го знаят.Не помня аз кога съм го учила,но девойката много го хареса още от първото обяснение.
Накарах я да реши двете задачи-никъде не го използва.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 21:55 от renydent

# 721
  • София
Ей така като чуя, че някое дете изпълнява, поставени от родителите задачи, свързани с учене и се чудя само аз ли не успявам да накарам моето:(. Не приема нищо, което да не е обяснено от учител или възложено от същия. Все едно ние с баща й не разбираме от задачи и единственото ни желание е да я подложим на тормоз. Докато обяснявам как да реши някоя задача по по-лесен начин, прави отегчени физиономии, върти очи и пуфти. Пубертетът не прощава, очевидно.Simple Smile

# 722
  • Пловдив
Скиорче, не мисли ,че положението е розово.Това е единственото,което е възприела.Другото е съпротива,пъшкане,охкане тип "многострадална Геновева".Кръстила си е приложенията в телефона "Затворник " и някакъв номер отзад ,защото има родителски контрол.
Изобщо не изписва задачите както трябва,просто на инат,защото ние така искаме,а в училище не се изисквало.
Последен пример от днес-дала съм за четене Питър Пан на английски.Е,на всяко изречение имаше коментар колко е тъпо ,какви били тия измислици,анализ на простотията на автора и други подобни.Вместо да го прочете за 15 мин ,чете час с всичките тези анализи.Изобщо не е лесно и у нас.Горкото дете все е ощетено и онеправдано.Направо да се чудиш как не са ми го взели социалните,защото го карам да учи.

# 723
  • София
Чувствам се като последния идиот от маалата, ама кое е простото тройно правило?
Имам чувството, че моето дете си е направило списък от школи, равномерно разпределени през цялото лято и като го накарам да прочете нещо от списъка, той се записва на поредната школа. За последния курс даже попита дали гласът му минава за женски или за мъжки, за да знае мен ли да запише или баща си.Оцъклих се какъв е този курс 18+. Решил да запише курс за търговия при инвестиционен посредник - сега курсът, а литературата ще я чете, когато станел на 18. Как му ги ражда кратунчето - не зная.
Добре че поне проблеми с решаването на разтвори няма.

# 724
Ето задачата, която има за домашно и е решила без въпросното правило.(80-та)

Но е използвала, че 50 е четвъртинката на 200 и е разделила на 4. Ами, ако вместо 50 гр. беше 43 гр. как щеше да я реши с познанията от 5 клас?
Аз нямам спомен и големият брат да е използвал простото тройно правило в 6 и 7 клас. Може и аз да съм в грешка.
Кой е този сборник?

# 725
Skiorche..присъствено  са уроците .Намерих съседка преподавател в математическа гимназия,съгласи се за 1 час седмично да минат материала.Аз не съм никак добра по математика .Така ако до септември ходи поне да не сме като миналата година

# 726
Починахме ние и започвам и аз от утре да оставям домашно. От петък започна Под игото.Чете ми на глас. Аз превеждам. За момента върви, бавно, но върви. Дори не мрънка, което ми е странно. Дано все така да е.
Имам Книга за ученика на Архимед. Мисля от там да дам тестовете в края на книгата за преговор.
Някой ако може да препоръча някакви тестове по МАТ и БЕЛ, обобщаващи материала от 5 клас, ще съм благодарна.

# 727
Чувствам се като последния идиот от маалата, ама кое е простото тройно правило?

Не си единствената и аз не знам . Моля, някой да обясни.

# 728
# 729
Благодаря! Това правило съм го обяснила на щерката и го прилага, но не знаех, че се казва така. 🙂

# 730
  • София
DAMA, не е сборник, а са 100 подбрани задачи от госпожата по математика, които разпечатах.

# 731
  • Пловдив
Просто тройно правило се ползва доста в ежедневието Simple Smile но не сте се усетили, че го ползвате. От правенето на туршии (съотношение оцет, захар и т.н.), до количество латекс за боядисване на стаята Simple Smile
Пример:
За 2 литра вода - 6 лъжици оцет
За 8 литра вода - ? (х)
Умножава се на кръст:
2х=6.8
х=24
😄
Показвала съм го, но не го възприема така. Първо намира за 1 литър примерно колко оцет трябва и после го умножава по толкова, колкото се търси. Което е същото, но е по-осмислено какво се прави.

# 732
  • София
Пипи, Ханна, благодаря!
Аз на този етап нямам притеснения с математиката. Но БЕЛ ни е голяма мъка. Чете каквото чете и накрая си спомня, че било нещо дълго. Как ще го борим, не зная. Ако за там има някакво просто правило, казвайте, че нещата отиват на зле.

# 733
А при мен, подчертавам - при мен единствените притеснения са свързани с математиката. За съжаление нямам вариант за частен учител, просто нямам такъв наоколо.
Дочита втора книга от списъка и мисля следващата да е Под игото. Не съм решила цялата ли да го карам да чете.

# 734
На предишната страница качих точно от тези задачи но само задача 100, нашата учителка също ни ги даде същите и пак там споменах че ги намерих в нета, това е сайта - http://www.diadoivanarabadjiata.net/zadachi-5-klas.pdf
от тук може с маркиране, копиране и поставяне да се намерят решенията на някои от тях, а на други с подобно решение.

А за упражнение по БЕЛ мога да ви препоръчам този линк-
https://bg.izzi.digital/DOS/11324/11433.html
от два дена го пробвам и има доста обяснения и упражнения,
поне според мен е доста добре направен, пробвала съм само за български език засега, но смятам да видя и по др. предмети, ако и там се окаже подходящо направо я вкарвам мойта в джаза да чете и да се упражнява.

Общи условия

Активация на акаунт