Пети клас 2019/2020

• 29 950
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
Днес правих поредната регистрация, този път в МОН. Оплаках се вече в една друга тема...

# 706
Браво на вас..... по мат. я мъча с една от задачите които им даде учителката......

Стана ми интересно -  може ли да напишеш тази задача?

това е задачата, намерих в нета решението но като и я дадох след един ден пак се затрудни, може да не е чак толкова сложна но нас ни затруднява Joy Cold Sweat

# 707
  • София
Снимах я и я изпратих на детето да я реши.

Според детето:
а) 22 см.
б) 892 см.
в) 30 л. боя

Аз от математика нищо не разбирам.

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 17:04 от The only one

# 708
Това е решението на задачата което намерих в сайта - Pomagalo.com, решението е направено от учител, поне така пише жената - че е учителка, дали е вярно решението незнам, ще чакам нашата учителка да се свържи с нас и да видим тя как я е решила и да ни я обясни, иначе тя е дръпнала задачите от интернет, реших с копи пейст да проверя как стоят нещата и там намерих два сайта в който ги има едно към едно, но само на единия може да се маркират и търсят, някои задачи решенията не успях да ги намеря но имаше сходни на тях, за други сами трябваше да си ги решим с мойта, иначе и аз не съм много на ти с математиката но с български език съм още по - зле.

Текстово задача по Математика 7клас Моляви помогнете ми
За очертаване на пешеходна пътека са използвани 12еднакви правоъгълника с дължина 2,50метра и широчина 50сантиметра разположени успоредно и на едно и също разтояние един до друг.Разтоянието между началото но втория и края на седмия правоъгълник е 550сантиметра:::A)Намерете разтоянието между два съседни правоъгълника в в сантиметри:::b)Ако разтоянието от тротуара до първия провоъгълник и от края на последния праваъгълник до тротоара са по 25сантиметра намерете широчината на уличното платно в метри:::V)Седин литър боя могат да се боядисат 5m2.Колко литра боя са необходими за пребоядисването но пътеката

отговор

a) от втория до седмия правоъгълник се включват: 6 правоъгълника с широчина 50 см = 0,5 м; 5 междинни небоядисани разстояния с широчина х м. цялото разстояние е 550 см = 5,5 м

6.0,5+5.x=5,5 <=> 3+5.x=5,5 <=> 5.x=2,5 <=> x=2,5/5=0,5 м

b) 12 боядисани правоъгълника с широчина 0,5 м; 11 празни разстояния между тях с широчина 0,5 м; 2 празни разстояния между тротоарите и пешеходната пътека с широчина 25 см = 0,25 м

12.0,5+11.0,5+2.0,25=6+5,5+0,5=12 м

v) боядисаната площ е сумата от лицата на боядисаните правоъгълници

12.(2,5.0,5)= 15 м2 => 15 м2/5 м2 = 3 литра боя.

# 709
  • Сф
Задачата не ми се струва трудна.За 7 ми клас ли? Сега виждам, би трябвало и в 5 ти да могат да я решат.Малко съобразяване трябва.Наум се решава направо.
И аз не съм добре с математиката,ама е лесна задача , така я виждам Simple Smile в сравнение с това, което бълва нашата математичка в 5 ти..човече с пистолет!
п.п. аа , дочитам,спя още- детето се е оплело яко.Вярно е горното решение от помагало.
Детето да превърне първо см в метри.Подточка в е просто сбор от лица на правоъгълници + две разстояния по условие и защо и там се е объркало..лошо..

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 09:53 от PureLove

# 710
  • София
Да, обикновено решените задачи са по-лесни от нерешените. От друга страна само фактът, че задачата не е решена, не я прави по-трудна.
От което следва, че “няма трудни задачи, а има нерешени” - цитирам trapa.

# 711
Записах синковеца на математика.Само в неделя ,самостоятелно.Няма да навреди ако намеря и Бъл.език ще го запиша.Сега сме на вилата и по цял ден играеше игри .Момичета да ви питам тези които имате надувни басейни как ги подържате.Поръчах басейн не ми се ходи на обществен,но идея си нямам кога да слагам таблетки.

# 712
  • София
Като каза математика, от известно време ме тормози един въпрос: Защо не преподават на децата простото тройно (кръстно) правило, което ние изучавахме и до днес ми помага в ежедневните сметки без много да му мисля. Ясно е, че е нещо като зубрашка формула и даже не е необходимо да задълбаваш в нещата, но със сигурност може да те спаси, ако зациклиш...
Опитах се да го покажа на моята девойка - категорично отказа да го асимилира под предлог, че не го били учили и няма и да го учат и да не я обърквам само Hushed.
Radost, частните уроци дистанционно ли вървят или присъствено?

# 713
Пропорции се учат в шести клас.

# 714
  • София
Ето задачата, която има за домашно и е решила без въпросното правило.(80-та)

Но е използвала, че 50 е четвъртинката на 200 и е разделила на 4. Ами, ако вместо 50 гр. беше 43 гр. как щеше да я реши с познанията от 5 клас?
Аз нямам спомен и големият брат да е използвал простото тройно правило в 6 и 7 клас. Може и аз да съм в грешка.

# 715
Задачата е от НВО 2012 за седми клас.
Достатъчно е да съобрази, че процентното съдържание на захар е едно и също, каквото и количество от сока да вземем. Ако от двулитрова бутилка "  Спрайт" си налеем 200 ml в чаша, той няма да стане по-малко сладък.

# 716
  • София
Като каза математика, от известно време ме тормози един въпрос: Защо не преподават на децата простото тройно (кръстно) правило, което ние изучавахме и до днес ми помага в ежедневните сметки без много да му мисля. Ясно е, че е нещо като зубрашка формула и даже не е необходимо да задълбаваш в нещата, но със сигурност може да те спаси, ако зациклиш...
Аз му го показах на моят син. Уж схвана. Аз лично това правило го използвам много често.

# 717
  • София
Дидева, супер си! Мерси много! Това е домашното за лятото, изпратено от госпожата по математика (100 задачи). Добре е, че им вдига летвата на децата със задачи от НВО Wink.
AnMary, не съм се отказала да й го набия в главицата:). Но решението на Дидева е много “по-елегантно”.

# 718
Задачата е от НВО 2012 за седми клас.
Достатъчно е да съобрази, че процентното съдържание на захар е едно и също, каквото и количество от сока да вземем. Ако от двулитрова бутилка "  Спрайт" си налеем 200 ml в чаша, той няма да стане по-малко сладък.

Само че въпросът е колко грама има в по-малкото количество, ясно е, че процентното съдържание ще е същото.

# 719
  • София
Ами да... Трябва детето да се сети, че съотношението захар-течност си остава същото, независимо от количеството сок и да намери 20% от 50 мл., което е 10 гр. захар.

Общи условия

Активация на акаунт