Нашите орхидеи – тема 29

• 33 036
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
Има- от спаружените листа трябва да се притесняваш. Листата трябва да са стегнати и лъскави
1. Пресушена или
2. Недостатъчна проводимост на корените въпреки поливането, поради загниване

# 601
  • Оптимист по принуда
Кайсия, полей ги хубаво преди да тръгнете. И ще издържат.

# 602
Може да е комбинация от двете. Продължавам да поливам сравнително рядко, въпреки че се затопли времето. Вчера киснах отново във вода с топсин. Освен да редувам поливане и с друг препарат, друго не ми хрумва.

# 603
А вадена ли е от саксията ? За да разгледаш корените?

# 604
Да, след като ми я подариха я извадих, огледах, намазах с топсин и пресадих. Ще се пробвам да дам директен линк към коментара ми и прикачените снимки, но ако не успея- писала съм в миналата тема стр. 33 #487 и 492. От тогава не съм я вадила. https://bg-mam.ma/p/1175387/40294740 https://bg-mam.ma/p/1175387/40294740

# 605
  • София
ina-mina, какъв цвят цъфти това растение?

Kaisia, не се притеснявай, един месец издържат. Аз си поливам през толкова целогодишно. Нищо фатално няма

# 606
Бяла е с лилави лунички в цветовете. Само не ми казвайте, че е фузариум, че ще се гръмна. Scream

# 607
По начинът по който е изглеждала личи че е имал гъбично. Дали е било фузариум друг въпрос. Краищата на листата са лилави заради хибрида.
Меките листа няма са се опинат важното е дали вади нови корени и листа. За, сега от каквото виждам заболяването се преодолява.

Кайсия, колко са ви високи летните температури.?

# 608
_re_ge, така ме зарадва, че ти изпращам десетки виртуални красиви орхидеи! Gift Heart Силно се надявам наистина да е минало каквото е било. Вчера много се зарадвах на двете малки нови коренчета, които са си проправили път. Разчетох го като добър знак, дано да не съм сгрешила като се презастраховах и все пак реших отново да кисна в топсин. Знам, че не трябва да се прекалява с препаратите. Тези капки по листата обаче ме озадачиха, имам по цветоносите на някои орхи, но си цъфтят така от години и не са били проблемни, затова не го считам за индикатор за тревога, по листата обаче малко ме разтревожи.

# 609
  • Видин
Аз се включвам пак с тази хубавица. 😍
Още не е разцъфтяла напълно, но не се стърпях. Принципно си падам по по-малките, но тази е дъхоспираща...
Скрит текст:

Съветите на Рени са безценни, аз си ги запазвам в телефона. 😊
При мен още една се гътна, купих я почти без корени, от миналото лято е. Уж пресадих, обработих с препарати, и накрая изгни. Не мога да се справя с това гниене. Sad

# 610
Здравейте, отдавна не съм писала в темата. На мен ми беше трудно да се оправя с орхидеите, с които се сдобих миналата година. От 5, две оцеляха. Едната е малко пресъхнала (защото я сложих на по-слънчево място), но сега и двете имат нови листа, което доколкото знам, е добре.
Пресъхналата е изкарала някакви неща - можете ли да ми кажете дали евентуално някое от тях е стебло или са само корени? Не е цъфтяла откакто я имам (от около година и половина):
Скрит текст:

# 611
Това са коренчета. Simple Smile

# 612
  • София
коренчета са това. Пресаждана ли е?

# 613
Пресаждана е в началото, като я взех. Тя е в малка саксия, защото е мини орхидея и нямаше много корени. Саксията, с която я купих беше почти като ракиена чашка.

# 614
  • София
а, това обяснява сфагнума по средата....
изглежда като в двойно по-голяма чашка да е. Трябва корените да понапълнят саксийката, за да се стимулира цъфтеж. Може още да почакаш

Общи условия

Активация на акаунт