Италия 153

• 69 687
  • 1 007
  •   1
Отговори
# 930
Мисля,че трябва и стато ди фамилия.
https://www.aslcittaditorino.it/wp-content/uploads/2021/10/Citta … o-domiciliati.pdf

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 21:03 от ov4eva

# 931
Това е списъкът, който съм си правила за мен, защото за тесера санитария в началото се подават всяка година документите и понеже редовно забравях нещо, най-вече буста пага, си бях направила списък.

# 932
# 933
Приели са документите, ще изпратят тесерата по пощата... Казали са му само брачното свидетелство и аутечертификационето - нищо друго не му трябвало, защото им излизало в системата, че съм резидент... Е няма такова нещо - във всяка институция има по максимум един човек, който разбира за какво иде реч, всички други си правят свободна интерпретация и разкарват хората Rage

Благодаря на всички за помощта.

# 934
  • Terra incognita
Аз звъннах в консулството, казаха, че валидността на пасавана е 3м. Някой издавал ли е скоро, да потвърди?
Взех час за края на април, имаме намерение да пътуваме в края на юни, надявам се да е вярна тази валидност и да се сместим.
Забравих да попитам дали трябва да носим снимки, или там ще ги снимат. Помня, че за сина ми носихме паспортни снимки.

# 935
  • MI
Еее, честото, Сноуче, явно много зависи къде ще подадеш документите. Всъщност докато подавах всяка година (първите пет години), не са ми искали всички тези документи, а само една декларация... Явно наистина всеки сам си тълкува и си прави каквото иска.

Вики, за лична карта снимат там, за това не знам. Според мен звънни и питай за всеки случай.

# 936
Може да има и някакви промени, аз не съм подавала докуметни от 2 години. Хубаво е все пак, че сте свършили работа.

# 937
А аз всяка година ли сега трябва да подавам? Я обяснете повече за това моля.

# 938
  • MI
Не, не, нали по едно време подавахме - зависи кой случиш в АСЛ... Тук само декларация искаха, за сметка на това ми скъсаха нервите за постоянната тессера. Много, ама много са зле в АСЛ масово, другаде никъде толкова проблеми не съм имала.

Сноуче, като ти дойде тессерата виж кога изтича, би трябвало да е за една година. Ако е така, трябва да ходиш всяка година да я подновяваш. След пет години имаш право на безсрочна, като на местните. Т.ею има някаква валидност, но те ти пращат новата, няма нужда повече да се разправяш с АСЛ.

# 939
Хм, интересно. Ще видя срока, да. Досега никой в семейството не е имал. На ММ отдавна е изтекла, със сигурност не е била безсрочна. Ще видим сега как ще дойде.

# 940
  • MI
Сноуче, аз не съм се изразила добре. Има срок, май 8 години, не помня точно, но не трябва ти нищо да правиш. Правят ти я и ти я пращат по пощата без да представяш документи, декларация или каквото и да е. Т.е. автоматично се подновява. А сега трябва всяка година да ходиш в АСЛ преди да изтече. Аз два пъти забравях... Ти си си осигурена, но много услуги, основно тези онлайн не може да ги ползваш без нея. Не знам как стои въпроса с италианци, резиденти в чужбина, какъвто е бил случаят на ТМ. Но сега ще си му я пращат по пощата като изтече старата

# 941
Аз всяка година подавах документи, но самата тесера не съм сменяла всяка година. Датата на картата е датата на изтичане на пластиката, а не датата на която ти изтичат здравните права. Дано да съм го обяснила добре. Първите години се подава всяка година, защото има много чужденци, които идват тук да учат или работят за определен период, преди картите не са изтичали и реално тези хора са били осигурени в италия без да живеят тук, което е водело до разходи. Сега се подава всяка година през първите 4-5 докато не получиш така нареченото свидетелство за уседналост и осигуряването стане безсрочно.

Нели, не е вярно, че си осигурен, ако не си подал документи. На мен един път ми беше изтекла и се оказах без личен лекар. Така че е добре да се помни кога горе долу изтича, за да може да се занесат документите пак в асл.

# 942
  • MI
Якамоз, осигурен си, но може да се откажеш без личен лекар. В смисъл, че аз първия път като забравих бях правила много прегледи и изследвания, с  неподновената карта и никой не беше забелязал. Това три месеца. Joy Звънях притеснена на кол центъра на АСЛ и ми обясниха, че аз съм си осигурена и затова не са разбрали, защото всъщност ми гледат само кодиче фискале. А самата карта първо уж беше така, само ако забравиш я подновяват, последния път си пушеше една година. Нищо не им разбирам аз, ама като гледам и те.
Иначе това за уседналост е право, но не става автоматично. Ако не го поискаш си продължава така. И би трябвало да може с ауточертификационе, но не и в нашия АСЛ. Аз Rolling Eyes

# 943
Лелееее, съвсем се обърках Joy Значи сега ще видя срока и ако е 1 година (или колкото и да е), след съответният срок трябва пак същите документи ли да подам?

# 944
Това е друго. Ти говориш за пластиката. Да, ако само пластиката е изтекла си си осигурен. Аз казвам друго, пластиката си е в срок, но изтичат правата. Сноуче винаги можеш да пратиш мейл на асл по местоживеене да ти кажат докога е валидна.

Общи условия

Активация на акаунт