Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 274 553
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 5 205
  • София
Постоянно се набляга как учителите били застаряващи и едва ли не, били малко.
Бих казал, че не са никак малко, защото и учениците са доста намалели.
За сравнение през 1970 година са родени около 140 хиляди в България
1980 около 130, а последните набори са по около 60 хиляди.
Факт е , че за 4 години им увеличиха двойно заплатите и според Вълчев, вече за едно свободно място има по няколко човека.

Чета последните няколко мнения. Някой не спомена ли, че заплатите били (нето) около 1000лв.
Щом двойно са вдигнати, преди да не са били 500лв? (може и да са, не знам).

Сериозно се замислих да ставам учител Simple Smile

# 5 206
По добре стани депутат.
Разбрахме, че и там стартовата заплата била 4500 , но с ограничените си бонуси и участващи в десетки комисии стигали до десетина хиляди официално, подаръците не се броят Simple Smile

# 5 207
  • София
По добре стани депутат.
Разбрахме, че и там стартовата заплата била 4500 , но с ограничените си бонуси и участващи в десетки комисии стигали до десетина хиляди официално, подаръците не се броят Simple Smile
Много готин виц четох: " Безработен в бюрото по труда. Какви умения имате? Никакви. Съжалявам, всички депутатски места са заети."

# 5 208
  • София
По добре стани депутат.
Аз не за парите, а за благото на народа.

При депутатите е малко по-различно положението.

# 5 209
Да се добереш до място на учител е трудно в провинцията. Особено в последните години. Това го знам със сигурност.

# 5 210
  • София
И в София е трудно, особено в хубавите училища.

# 5 211
Това за учителите е вярно. Доколкото знам учителските заплати са над 2000 - 2500 чисто.
Значи не знаеш много. Заплатите им са половината от тези суми чисто.

# 5 212
Не съм много сигурна, но мисля през ваканциите са в отпуска. Накрая не излизат чак толкова много време тези дни заради принудителните отпуски.
През ваканциите дават дежурства.Имам позната дет учителка в градина 1.3к заплата.Учителите са с прилични заплати след увеличението им.

# 5 213
  • Sofia
Andariel, малко по-спокойно може ли? Вече няколко пъти написах, че коментирам това, което виждам и чувам от човек вътре в системата. Дали същият преувеличава или не, няма как да знам. Не коментирам, кой, кога и как плаща почивките, това не е мой проблем, коментирам свободното време, което при мен липсва. Не се оплаквам. Simple Smile

# 5 214
Ти коментираш точно като кучето, което гледало месаря и решило, че и то е станало месар.

# 5 215
Майка ми е учител. С над 40г. стаж. Отпуската е 45 дни. Не е за оплакване, защото е двойна и отгоре на стандартното. Добре, че се явиха чужди фирми на българския пазар та да видим и по 25-30 дни отпуски, както и хоумофис. Защото иначе аз съм 9-18 всеки ден, а майка ни се прибира в два. Е, да понякога има тетрадки за проверка или някаква друга подготовка, ама си е друго да си го вършиш вкъщи на спокойствие, след един час почивчица в леглото или докато манджата за вечеря се готви и да са ти прибрани децата. Ако ти се наложи да свършиш административна работа или лекар - винаги можеш да отделиш половин ден. Не е, като да се прибереш в седем и да почваш вечерята и домашните или да се чудиш кога да излезеш от работа при нужда. И заплатите не са лоши, особено за провинцията. Та да не ги жалим учителите. И по темата - тях ковид как ги удари? Парите си вървят, първи (добре, втори) в списъка с ваксини и то рнк, работа от вкъщи, ами... не е повече от всички останали.

# 5 216
  • Sofia
Колкото съм далече от учител, толкова и от месар. Приключвам темата, която и без това няма общо с икономическата криза. Щом смятате, че въпросната учителка се е объркала, така да бъде. Доста убедителна беше, съмнявам се да не знае размера на собствената си заплата, но пък може и да е преувеличила, и поизхвърлила.

# 5 217
Тя не каза за собствената си заплата, а за на приятели. Може ако се сметнат добавките които се получават по три пъти в годината и се разделят на месеците... но пак не са 2500  В работното време има разлика дали си учител в училище или в детската градина. Университетите бълват учителски кадри всяка година в изобилие. Те обаче трудно си намират постоянна работа, повечето млади са по заместване,което е гадно. Отделно, за да си позволиш например да си учител в детската градина, мъжът ти задължително трябва да инвестира в това хоби, ако си сама жена с дете и с тази заплата трябва да се издържаш абсурд.
За школите и частните уроци, това направо си стана:" всички ходят и моето трябва".. Особено за кандидатстване не познавам дете без уроци и аз за мое успокоение, за да не се обвинявам после, че видиш ли само аз не го записах, а всички ходеха..

# 5 218
  • София
Има доста учители, които пишат, аз поне за двама знам. Заплатите също са публични. Факт е, че са по-добри като цяло от преди 10 години, но продължава да има недостиг на учители та явно отпуската не е достатъчна мотивация.

# 5 219
Има доста учители, които пишат, аз поне за двама знам. Заплатите също са публични. Факт е, че са по-добри като цяло от преди 10 години, но продължава да има недостиг на учители та явно отпуската не е достатъчна мотивация.
И това с недостига не е баш така. Такъв има за определени училища, ама я кандидатствайте за някоя нормална или елитна гимназия да видите има ли недостиг. Във Филиповци сигурно има.

Общи условия

Активация на акаунт