Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 274 463
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 5 220
  • София
Заплатите са унифицирани. Между елитните Софийски и циганската махала стоят стотици училища. Факт е, че някои провинциални училища имат много добри резултати без допълнителни уроци.
Медицинските специалисти, учителите, а напоследък и занаятчиите са търсени и има недостиг. Не е в България само проблем. Дали е свързано със заплащането само, не мисля. По-скоро е насложено мислене и младите хора по-малко се ориентират към тези професии.
Една сервитьорка изкарва в пъти повече от една медицинска сестра (изключвам карантинното време). Не подценявам труда на хората в обслужващия сектор, но изисква по-ниска квалификация и е по-лек от към отговорност.

# 5 221
http://www.sbubg.info/sbubg.php?page=54&lang=bg
Тук го има колективния трудов договор от 2020.
Учител - 1260 , Ст. Учител - 1300 , Главен учител - 1350. МИНИМАЛНО.
Като за 2021 г. уж е заложено увеличение 20%.
Има допълнително за проф. квалификация 30-90 лв. Вече за допълнителни часове други доплащания , стаж и така нататък. 3% СБКО, пари за транспорт, 430 лв. за дрехи. 56 дни платен отпуск.

Но това е минимално, в някой училища може да плащат повече. Вероятно много зависи и от населеното място и специалността.

# 5 222
Скрит текст:
Скрит текст:
Не съм учител, информацията за  заплатите я имам от две учителки, които лично познавам. Дали са се поизхвърлили, не знам. Не им се оглеждам в паничката, само ми се струва, че е редно по-високите заплати да водят след себе си и по-голяма мотивация за преподаване, и натрупване на знания в подопечните им. Малко ми е странна мантрата "аз правя всичко възможно да преподавам качествено, но децата са тъпи и мързеливи, и не им се учи". Как  после същите тези деца на частните уроци рязко усвояват материала? Какъв е проблемът това да се случва в училище, определено липсва мотивация,  интересното е от чия страна.
Мотивацията е да не им окапят доходите в частното.

Хайде стига родители и деца да са криви.
Учителите го удариха през просото в училище и само отчитат прекалено време там и само мрънкане до небесата как децата им са криви.
Очакват децата да си знаят, обратно връзка почти няма. Окопали са се в училищата с едни охрани и като попиташ нещо по материала, отговора е само мрънкане как децата не внимават и не слушат. Аз не питам за децата, винаги питам за моето по предмета Х има ли пропуски, няма ли, насоки на какво са се наблегне. За трети път карам средно покрай тях, та доста съм видяла.
Децата са си ок, както и повечето родители, масово учителите не са си на мястото и се изявяват само като някакви администратори.
То се вижда от изследванията за качеството на образованието.
Личното ми мнение е, че в малките населени места често образованието в училището е на много по-добра ниво от големите градове, където се успява въпреки училището.
Имам приятелки, на които децата им ходеха та уроци заедно с моето и като мине някоя друга година и завършат и почват да говорят, че децата им са влезли без уроци - един вид то си е умно и си може.
От класа на голямото ми дете в елитна столична гимназия нямаше дете, което да не ходи на уроци или курсове преди матурата и това е масово и затова тези гимназии са винаги с по- високи резултати, заради родителите, които държат децата им да знаят и да са образовани и заради децата, а не заради учителите в училище. Учителите си гледат частпрома и елитното училище им дига цената.

Използвах поста Ви, за да продължа темата.
Зари, не ви познавам, но искам да ви поздравя. В тази тема, каквото и да прочетох от вас, все е в 10-ката!

Благодаря, много мило! Flowers Hibiscus

# 5 223
Предвид поскъпването на всичко тези дни, явно наистина си предстои икономическа криза.
Какво ще правим с хиперинфлацията? То какво ли можем да направим.
И ще се покачват ли още цените на стоките и услугите?

# 5 224
  • Mediterraneo
Ще се покачват. Аз напоследък буквално ежедневно забелязвам покачване на цени, някои даже не и плавно.

# 5 225
Да, ще се покачват. Не знам, до колко и до къде обаче.
В кварталното магазинче казват, че всяка следваща доставка е с нови цени.
В Била се забелязва също, въпреки че май още удържат.
И това без да говорим изобщо за тока, газта, бензина и суровините.

# 5 226
  • София
То от тока, газта и бензина всичко тръгва нагоре. Производствата издъхват.

Тока в офиса за януари 180 лв - климатика не се спира. За месец сега( от 22 август до 24 септември) -  390 лв. В зимните месеци ще чукнем 600 лв сигурно.

# 5 227
  • София
Тези дни?
Поскъпването далеч не е от тези дни и няма да спре толкова скоро.
Дали инфлацията ще хване…. Хипер, не се наемам да прогнозирам, личното ми мнение е, че по-скоро не.

# 5 228
Хипер, трудно!
Наливането на необезпечени средства в към крайни потребители в последните месеци просто ускорява процесите. Като компресор!

И ковид няма чак толкова голям дял. Друго е в основата

# 5 229
  • Пловдив
Не мога да вдяна да фалират бизнесите ли искат? Това предвид цените на тока...защо го позволяват? Ясно, че диктуват, ама...никъв авторитет като държава Confused
Двойни са сметките на хотел, напр.за тока...от 35 на 65К.

# 5 230
  • here and now
И при нас тока е + 140%

# 5 231
Енергоносителите са с хубав ръст навсякъде по света. Търсене и предлагане и регулации.

# 5 232
  • Mediterraneo
Не се заблуждавайте, че е само в Бг това! От юли вдигнаха тока с над 40% при нас, сметките са потресаващи. Лично мен не ме засягат, защото пък за бита пуснаха часови зони с евтин, по- скъп и най- скъп ток( нещо като дневна и нощна, но с добри разлики) и последните 2 месеца плащам рекордно ниски сметки. Ще видим докога.

# 5 233
Разговарях с мой близък - германец. Те имат кредит, който скоро трябва да предоговарят. Та го питах ще се качат ли лихвите и няма ли да е по-изгодно да се напънат и да го поизплатят. Това - с оглед инфлацията.
Той е ходил на кредитен консултант, казали са му, че за сега няма изгледи да се качват лихвите, инфлацията била минимална, казва. Аз му обясних, че в България всички очакваме хиперинфлация и че вече сме го гледали този филм. На него баба му и дядо му са преживели хиперинфлация, а сегашните германци нищо подобно не очакват, много са спокойни. Според него - малко нереалистично спокойни, някак си вярват, че всичко ще е наред и толкоз. Никакви мрачни перспективи не виждат.

Много чудно ми стана.

# 5 234
  • Sofia
Е, никой не очаква в България хиперинфлация. Процесите за това са много-много различни.

Общи условия

Активация на акаунт