Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 274 483
  • 5 315
  •   2
Отговори
# 5 190
Не съм учител, информацията за  заплатите я имам от две учителки, които лично познавам. Дали са се поизхвърлили, не знам. Не им се оглеждам в паничката, само ми се струва, че е редно по-високите заплати да водят след себе си и по-голяма мотивация за преподаване, и натрупване на знания в подопечните им. Малко ми е странна мантрата "аз правя всичко възможно да преподавам качествено, но децата са тъпи и мързеливи, и не им се учи". Как  после същите тези деца на частните уроци рязко усвояват материала? Какъв е проблемът това да се случва в училище, определено липсва мотивация,  интересното е от чия страна.
Мотивацията е да не им окапят доходите в частното.

Хайде стига родители и деца да са криви.
Учителите го удариха през просото в училище и само отчитат прекалено време там и само мрънкане до небесата как децата им са криви.
Очакват децата да си знаят, обратно връзка почти няма. Окопали са се в училищата с едни охрани и като попиташ нещо по материала, отговора е само мрънкане как децата не внимават и не слушат. Аз не питам за децата, винаги питам за моето по предмета Х има ли пропуски, няма ли, насоки на какво са се наблегне. За трети път карам средно покрай тях, та доста съм видяла.
Децата са си ок, както и повечето родители, масово учителите не са си на мястото и се изявяват само като някакви администратори.
То се вижда от изследванията за качеството на образованието.
Личното ми мнение е, че в малките населени места често образованието в училището е на много по-добра ниво от големите градове, където се успява въпреки училището.
Имам приятелки, на които децата им ходеха та уроци заедно с моето и като мине някоя друга година и завършат и почват да говорят, че децата им са влезли без уроци - един вид то си е умно и си може.
От класа на голямото ми дете в елитна столична гимназия нямаше дете, което да не ходи на уроци или курсове преди матурата и това е масово и затова тези гимназии са винаги с по- високи резултати, заради родителите, които държат децата им да знаят и да са образовани и заради децата, а не заради учителите в училище. Учителите си гледат частпрома и елитното училище им дига цената.

Използвах поста Ви, за да продължа темата.

Последна редакция: нд, 25 апр 2021, 12:05 от zari65

# 5 191
  • София
Как точно ще им окапят доходите, ако не работят добре в училище? Нали ще им излезе лошо име, кой ще е луд да си записва детето на частни уроци при тях, ако са лоши учители в училище?

# 5 192
  • София
https://bnr.bg/post/101458725/danachna-deklaracia-za-rabotilite- … ranen-rabotodatel
Данъчна декларация за работилите повече от половин година от дома си за чуждестранен работодател

# 5 193
  • София
Това винаги си е било така.
Но повечето чуждестранни фирми, които имат офиси у нас имат и регистрирани дружества по българските закони. Т.е., дефакто, това са български фирми, с българско счетоводство, счетоводителите им си подават доходите на служителите.
Тези, които изобщо не са регистрирани у нас са много малък %. И да, те от край време трябва да си плащат данъците, защото няма друг кой. Счетоводството на фирмата се води извън България.

# 5 194
Има и нещо друго. Учителите ги затрупаха с бумащина, както и лекарите, както и много други.

# 5 195
Скрит текст:
Не съм учител, информацията за  заплатите я имам от две учителки, които лично познавам. Дали са се поизхвърлили, не знам. Не им се оглеждам в паничката, само ми се струва, че е редно по-високите заплати да водят след себе си и по-голяма мотивация за преподаване, и натрупване на знания в подопечните им. Малко ми е странна мантрата "аз правя всичко възможно да преподавам качествено, но децата са тъпи и мързеливи, и не им се учи". Как  после същите тези деца на частните уроци рязко усвояват материала? Какъв е проблемът това да се случва в училище, определено липсва мотивация,  интересното е от чия страна.
Мотивацията е да не им окапят доходите в частното.

Хайде стига родители и деца да са криви.
Учителите го удариха през просото в училище и само отчитат прекалено време там и само мрънкане до небесата как децата им са криви.
Очакват децата да си знаят, обратно връзка почти няма. Окопали са се в училищата с едни охрани и като попиташ нещо по материала, отговора е само мрънкане как децата не внимават и не слушат. Аз не питам за децата, винаги питам за моето по предмета Х има ли пропуски, няма ли, насоки на какво са се наблегне. За трети път карам средно покрай тях, та доста съм видяла.
Децата са си ок, както и повечето родители, масово учителите не са си на мястото и се изявяват само като някакви администратори.
То се вижда от изследванията за качеството на образованието.
Личното ми мнение е, че в малките населени места често образованието в училището е на много по-добра ниво от големите градове, където се успява въпреки училището.
Имам приятелки, на които децата им ходеха та уроци заедно с моето и като мине някоя друга година и завършат и почват да говорят, че децата им са влезли без уроци - един вид то си е умно и си може.
От класа на голямото ми дете в елитна столична гимназия нямаше дете, което да не ходи на уроци или курсове преди матурата и това е масово и затова тези гимназии са винаги с по- високи резултати, заради родителите, които държат децата им да знаят и да са образовани и заради децата, а не заради учителите в училище. Учителите си гледат частпрома и елитното училище им дига цената.

Използвах поста Ви, за да продължа темата.
Зари, не ви познавам, но искам да ви поздравя. В тази тема, каквото и да прочетох от вас, все е в 10-ката!

# 5 196
  • Sofia
Zari65, абсолютно, ясно и точно написано. Аз бях доста по-мека. Може би защото вече не съм пряко засегната. Simple Smile Дразня се на мрънканици от сорта: "Охх омръзна ми вече от тази система,  да не мога като нормален човек септември да отида на почивка и това всяка година".. Чувано многократно и лично от ушите ми. Тук "стрина Калина" удобно забравя трите месеца платен отпуск през лятото, сравнени с 20-те работни дни на "нормалните" хора. Не ме разбирайте погрешно, не им завиждам, аз не бих се справила и издържала на тяхно място!

# 5 197
Crystal_Noir, моя много близка е начална учителка с много квалификации и дълъг стаж. Заплатата ѝ като старши учител е много, ама много под 2000 лева, даже е доста под 1500. В нейното училище тя взема една от най-високите заплати. Младите ѝ колеги не вземат дори и 1000.
В някои дни има часове до 14-15 часа, 1-2 пъти в седмицата придружава ученици с училищния автобус.
Всеки ден след часовете проверява домашни, контролни, напоследък са и много затрупани с различен вид писарушеска работа и често се е случвало в 8 часа вечерта тя още да пише протоколи, отчети и т.н.
Никога не е почивала три месеца през лятото, защото след края на учебната година и преди началото на новата имат доста административна работа. Тогава са задължени да присъстват от 8 до 17 часа в училището. През лятото се е случвало да ги викат да боядисват или разчистват.
За промените след "парите следват ученика" изобщо не искам да отварям дума.
Опасявам се, че представите ти за положението на учителите и преподавателите в България са доста далеч от реалността.

# 5 198
  • Sofia
Няма как да знам, много далеч съм от системата. Пиша това, което са ми казвали, и което виждам от семейни приятели, жената е учителка, с които често ходим по почивки. Не знам колко далеч съм от реалността, но това, което виждам като свободно време при нея, при мен е абсурдно да се случи. Колкото и да ми се иска, не мога два месеца лятото да съм в чужбина, и всяка зимна, и пролетна ваканция за по седмица на СПА. Как го прави, не знам и не ме интересува. Това виждам, това споделям.

# 5 199
  • София
Като си далеч от системата и не знаеш, тогава недей да пишеш свободни съчинения. Много далеч си от реалността. Учителите нямат три месеца ваканция. Може да няма ученици през лятото, но повечето учители са в училището и имат много писмена и друга работа. Имат и домашни да проверяват, и уроци да готвят.
На въпросната госпожа може и мъжът й да ги плаща тези спата, няма как да знаеш.

# 5 200
Като си далеч от системата и не знаеш, тогава недей да пишеш свободни съчинения. Много далеч си от реалността. Учителите нямат три месеца ваканция. Може да няма ученици през лятото, но повечето учители са в училището и имат много писмена и друга работа. Имат и домашни да проверяват, и уроци да готвят.
На въпросната госпожа може и мъжът й да ги плаща тези спата, няма как да знаеш.
Всъщност ставаше дума, кой дава на тази жена толкова отпуски всяка година, а не кой плаща.

# 5 201
  • София
Може и в болнични да излиза, откъде да знаем. Все някой трябва да води нейните часове, ако е при вече започнали редовни занятия. Учителите имат повече отпуска, но не и три месеца.

# 5 202
Може и в болнични да излиза, откъде да знаем. Все някой трябва да води нейните часове, ако е при вече започнали редовни занятия. Учителите имат повече отпуска, но не и три месеца.
Май около 50 дни. Горе долу 2 месеца и половина, но мисля, че ваканциите през учебната година за тях са работни дни.

# 5 203
Постоянно се набляга как учителите били застаряващи и едва ли не, били малко.
Бих казал, че не са никак малко, защото и учениците са доста намалели.
За сравнение през 1970 година са родени около 140 хиляди в България
1980 около 130, а последните набори са по около 60 хиляди.
Факт е , че за 4 години им увеличиха двойно заплатите и според Вълчев, вече за едно свободно място има по няколко човека.

# 5 204
  • София
Не съм много сигурна, но мисля през ваканциите са в отпуска. Накрая не излизат чак толкова много време тези дни заради принудителните отпуски.

Общи условия

Активация на акаунт