Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 274 414
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 5 250
  • here and now
А защо фирмите нямат избор дали сами да си купуват ток от борсата, а трябва задължително да ползват посредници?
Може ли да се види някъде на каква цена купуват и на каква продават?
Щото на мен леко ми смърди тази работа и ми се ще да съм по-информирана.

# 5 251
Може!
АЕЦ ще продава на най-изгодна цена която се предлага на пазара в момента. БЕХ няма нищо общо

# 5 252
  • В.Търново
Между другото,доста пресилено е да се говори за хиперинфлация през 1997г. По спомени номинално най-голямата банкнота май беше от хиляда лева,с безсмъртният Левски на нея. (Което беше гавра с Апостола,ама...!) За сравнение в Германия през 30-те години на 20-ти век е имало банкнота от един милиард марки (!),с която е можело да се купи кутия цигари.
Аз бях ученичка тогава и си спомням. Голяма криза беше. Инфлацията е стигала 300%.
Гответе се за нещо такова и сега.
Говори се сериозно и за режим на тока. Като бях много малка го имаше и това нещо, спомням си като стояхме на газовата лампа вечер. Ни смарт телефони имаше тогава, ни таблети, ни модерни телевизори....

# 5 253
А защо фирмите нямат избор дали сами да си купуват ток от борсата, а трябва задължително да ползват посредници?
Може ли да се види някъде на каква цена купуват и на каква продават?
Щото на мен леко ми смърди тази работа и ми се ще да съм по-информирана.
Защото да си купуваш ел.енергия не е като да купуваш краставици на едро.
Има редица условия, свързани с преноса, загубите и спецификата на енергийното потребление, особено от предприятия.
Твърде специализирана и сложна материя за хора извън бранша или без техническо образование.
Проблема на нашата борса не са посредниците, а държавата, която е регулатор на микса, който се търгува и пряко влияе на цената. Точно по описания за АЕЦ начин. Само, че  никой - нито политик, нито представител на едрия бизнес, нито синдикати не го заявява  публично, в прав текст, на разбираем за обикновения човек език. Защото чорбаджиите може и да са изедници, според насаденото мнение, но ако им закъса бизнеса първо и най-тежко ще пострада техния работник.

# 5 254
С тоя  ковид мед.работници, най- после получиха някакво адекватно заплащане, но с цената на непосилен и постоянен труд.
А реално това трябва да получават, постоянно за грижите и труда, който полагат.

# 5 255
Какво значи адекватно заплащане?
Гледам новинарския блок по една телевизия. Кандидат за президент на посещение в Русе, щял да овладява кризата като раздава пари. Няма ли кой да му подскаже, че свободни средства, раздадени на калпак не свалят цените?

# 5 256
А кога президент ще има достъп до пари, които да раздава? От кога президенти борят кризи? Аман от надлъгване, добре, че скоро ще минат изборите, дано има вече правителство и да се спрат тия глупави приказки.

# 5 257
Проблем е, че няма кой да избереш.

# 5 258
Какво значи адекватно заплащане?
Гледам новинарския блок по една телевизия. Кандидат за президент на посещение в Русе, щял да овладява кризата като раздава пари. Няма ли кой да му подскаже, че свободни средства, раздадени на калпак не свалят цените?
Кой е този перко обещавал такива неща?

# 5 259
В България държавата е доста шантаво устроена! По закон президентът е върховен главнокомандващ,тоест командва армията. А както е известно,който ръководи армията,у него е властта. Излиза,че президентът "коли и беси",а не премиерът. Доказателство за това е превратът организиран от президентът с който свали Борисов,като го заплаши (тайно) с армията. И сложи генерал (Янев) за служебен премиер. И Борисов нищо не можа да направи,а само се вайка като свекърва по телевизиите.

Другото,което е ненормално е служебното правителство. В нормалните държави няма такова. В САЩ например,президентът управлява до точно определен ден и час дори,след което идва на власт следващият президент. Другият начин е загубилото изборите правителство продължава да управлява "в оставка",докато дойде новото правителство,но няма служебно правителство,което да си управлява на воля,както у нас. Да уволнява,да вдига пенсии,да раздава пари и т.н.

# 5 260
  • София
Какъв преврат бе, човек! Кабинетът Борисов-3 беше единственият кабинет на Борисов, който не подаде оставка предсрочно, а изкара целия си мандат.
Какъв преврат!? Имаше честни избори, които Борисов пак спечели, но не успя да състави правителство.

И разгеле, че не сме като в САЩ, а на много по-демократичен принцип. Съставя се експертно правителство, което управлява до избора на следващото редовно. Никакъв ден и час не може да бъде закован, освен ако не искаш съответния президент да управлява до изтичане на мандата му, което може да са няколко месеца (както в случая), но може и да са няколко години, зависи колко остава до края на мандата на президента. Ние сме парламентарна република, не забравяйте.

Преврат вика...., симпатяга.

# 5 261
  • инфантилно и разглезено хлапе
В България държавата е доста шантаво устроена! По закон президентът е върховен главнокомандващ,тоест командва армията. А както е известно,който ръководи армията,у него е властта. Излиза,че президентът "коли и беси",а не премиерът. Доказателство за това е превратът организиран от президентът с който свали Борисов,като го заплаши (тайно) с армията. И сложи генерал (Янев) за служебен премиер. И Борисов нищо не можа да направи,а само се вайка като свекърва по телевизиите.

...няма служебно правителство,което да си управлява на воля,както у нас. Да уволнява,да вдига пенсии,да раздава пари и т.н.

Нещо не си в час.
Защо му е на президента Радев да заплашва Борисов с армията,
след като по далеч по-елегантен начин може да го прецака, като с дрона си му набута милиони евраци в чекмеджето, и като му вкара прословутата шпионка Мата Хари в спалнята... упс.. те злите езици пък говорят, че на една от снимките пръстите пипащи чекмеджето приличали на мъжки... накрая тази митична Мата Хари да не се окаже Матю Хари...

# 5 262
Защото Борисов беше подчинил прокуратурата,(спомни си нахлуването на Гешев с "банда" барети в президентството уж защото разследвал някакъв съветник на Радев),полицията,тайните служби и вероятно и частните фирми за охрана се подчиняваха на Борисов. И нали за да може Радев,(БСП) да катурне Борисов трябва да му противопостави някаква сила? Е,тази сила беше армията. Президентът не само е върховен главнокомандващ,но забележи че по закон може и да обяви военно положение. Поводи - колкото искаш. Например може да обвини Борисов,че фалшифицира изборите. И в отговор на това Радев да изкара танковете пред Министерският съвет и армията да гарантира провеждането на нови и честни избори. (Между другото,генерали от Пентагона призоваваха Тръмп да направи точно това. Да обяви военно положение да проведе нови и справедливи избори,тъй като според тях изборите са фалшифицирани от "демократите".)
Властта не се сваля с компромати и снимки на "чекмеджета"...

Коронавируса ще предизвика икономическа криза у нас и по света,но ще спра дотук щото не иска да развалям настроението на слабохарактерните хора... Впрочем,коронавируса е средство за съсипването на конкурентни икономики и държави. Така че де да знаем,може пък България да е от печелившите държави...

# 5 263
Естествено, че е средство.
Ама как ще спечелим не ми е ясно.

# 5 264
Естествено, че е средство.
Ама как ще спечелим не ми е ясно.
Както при предишната Криза в САЩ и Западна Европа през 2007г. Тогава парадоксално България спечели от тази криза,защото доста западни фирми дойдоха у нас,тъй като тук е евтино... Даже и гърците изпищяха,че техни фирми се местят в България и гърци остават без работа. Yum

Общи условия

Активация на акаунт