Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 280 050
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 2 235
Аз лично не съм спирала да се боря за по-високо заплащане, за Вас не знам. Ама все се почва отнякъде, дори и за учителите важи.

И не съм казала има и по-ниски заплати, значи тази е добра - казах, че са прилични, особено за провинцията. Особено в населените места, в които няма какво да работиш.

# 2 236
Добре, нека го кажа така. Имам приятели учители и ми е ясно, че техния работен ден не приключва с края на часовете. Проверяват се един тон контролни, есета, нанасят се оценки на 5 различни места. Подготвят се уроци. Оперативки и допълнителни занимания като дежурства, родителски срещи и прочие. С всички тези дейности работният им ден е доста повече от 8 часа. Седят да проверяват контролни до малките часове на денонощието + събота и неделя. Затова казвам, че не са достатъчни тези пари, колкото и да си мислите, че са.
А, това, че са звероукротители и детегледачки, освен учители, е друг въпрос.

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 08:40 от Уейв

# 2 237
Аз вече казах, че свекърва ми е учител, баща ми също, свекър ми също. Знам какво е да упражняваш тази професия много добре. Не съм казала, че са засипани с пари, а че заплатите им се пооправиха и вече са прилични. Пък контролни се правят 3-4 пъти на срок и не по всички предмети. Лятото отпуската си е отпуска, или и юли и август се дават дежурства? Всъщност нервите са най-тежката страна на професията, другите изброени доводи хич ги няма.

# 2 238
Прилични са, но не са достатъчно. Има разлика между двете и не разбирам защо продължаваш да омаловажаваш професията. Няма да споря кой колко контролни прави, защото явно на някои места е различно и се радвам, че роднините ти нямат толкова натоварен работен ден. Моите приятели са млади хора и на ден им се събират повече от 8 работни часа, почти всяка събота и неделя имат задачи също. Стараят се много, водят ги и по музеи и театри (сега не, де), дават консултации и прочие. Въпреки 2-та месеца отпуска не мисля, че заслужават по-малко от една сервитьорка или от един барман.

# 2 239
Понеже майка ми е учител, та всичко ми е ясно от първа ръка. При учителите е, както при всички други професии. Има хора, които правят невероятни неща и учениците им ги обичат, има и такива, които влизат, изпяват си наизустения преди 20 години урок и заминават. За първите парите са малко, за вторите твърде много.
Но...какво да ви кажа. Друго си е да си вкъщи в 2, 3 часа, да си почивка два месеца лятото, седмица зимата и на пролет. Така че не ги жалете. Медицинските сестри взимат на половината им, а работят и нощем, имат безумни смени и отговорности. И ако за София 1000лв са едно голямо нищо, за другите градове не са. Нали България не е само София.

И по темата - уж криза, а всички реват да се отворят моловете. Работещите там разбирам, ама кой ще пазарува? Явно не е криза чак пък толкова.

# 2 240
Ааа професията никога не съм я омаловажавала. Уважавам учителската професия и така възпитавам децата си, все пак съм дете на даскал. Просто споделих заплати и това, че през последните години трайно и последователно им се увеличава заплащането.

# 2 241
Последен спам - Лейди и аз съм учителско чАдо - майка ми, баба ми, дядо ми. И дори сред тях е така - майка ми и дядо ми са невероятни учители, призвание, баба ми...от тия дето пеят и заминават.

# 2 242
  • На остров
Никоя професия не е маловажна, щом се работи и се получава заплата!
Аз съм съгласна с Лейди, че за определени места и заплатата и условията хич не са лоши. В крайна сметка учител се става заради призванието усещането и т.н. не заради парите. Всеки един учител е направил съзнателен избор да бъде такъв.
Съгласна съм и с мнението, че има и добри и лоши такива, но със всяка професия е така.

# 2 243
Аз да питам относно мярката 60 на 40 - само до края на извънредното положение ли важи? Т.е. помощ ще вземем само за месец май? А, после какво? Тя кризата няма да мине на 14-ти май...

# 2 244
Лятото отпуската си е отпуска, или и юли и август се дават дежурства?
Естествено, че се дават дежурства през юли и август. Нима всичките ти роднини учители не са ти казали?
Иначе, отпуската на учителите е ОК, но дори тя не би накарала мен и още един куп хора да станем нещо средно между звероукротители и психотерапевти за родители.

# 2 245
  • Sofia
Засега важи до 30.06.2020 г. Но непрекъснато я променят, предполагам, че още ще я удължат.

# 2 246
  • София
Не знам дали тук е мястото за това, но искам да попитам някой има ли проблем с топлофикация? Плащала съм си всеки месец редовно с изключение на двата месеца по време на карантината-март и април.Вчера отидох да платя и ми извадиха нереална сума от 700лв която не стига,че е надписана в смехотворни граници ами и пише,че е от януари насам,при положение,че не съм плащала само за варт и април.Някой има ли подобен проблем с топлофикация?

# 2 247
Имам безумно висока сметка за март. И май не съм само аз.  Не съм я платила по тази причина.

# 2 248
''Свръх'' икономически мерки,които предприе правителството да подпомогне всички,са само на приказки по тв.
Телковите решения били валидни 2м.след извънредното положение.Ще видим.Уж и другите ''екстри'' към телк.Като начало отказаха на човек с изтичащ телк през м.юни,да му заредят картата за град. транспорт с полагащото се намаление.Сега на Сачева ли да се оплаче човек,на арменският поп?В град мобилност сигурно ще си прехвърлят топката.Пак по тв показаха,че безлихвените заеми ''без въпроси и условия'' са с много условия и на повечето хора са отказани.Да не говорим,че щяха да се изплащат до 10г.,а банките решиха крайният срок да е 5год.Ама така е,правителството е добричко,но тези лоши,лоши банки не слушкат и  не искат.

# 2 249
И за лекарствата с рецептурни книжки, уж казаха, че два месеца ще могат да ги взимат хората без рецепта, но бях свидетел в аптека, когато казаха на една жена, че този месец ще и ги дадат, но следващия трябва да има рецепта.

Общи условия

Активация на акаунт