Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 280 009
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 2 265
VV, ако не разбираш защо учителите са важни, няма да съм аз човекът, който ще ти обяснява. Няма нужда всички да станат учители, все пак повечето хора са съвсем наясно защо те са професия, за която трябват преференции пред всички останали Пенки, както и защо професията им е по-важна от много други. Но тези, които им завиждат и мислят, че са много по-добре от тях, имат тази възможност, да.

Какво значи да дойда в частния сектор като учител и как разбра изобщо в кой сектор съм? Да стана частен учител ли предлагаш? Или си мислиш, че съм учител и ме каниш в частния сектор? Не съм учител, едва ли ще стана някога, но смятам, че без адекватно заплащане и бенефити като отпуските, ще остане само плявата от тях. А тя и сега не е никак малка част.

# 2 266
VV, ако не разбираш защо учителите са важни, няма да съм аз човекът, който ще ти обяснява. Няма нужда всички да станат учители, все пак повечето хора са съвсем наясно защо те са професия, за която трябват преференции пред всички останали Пенки, както и защо професията им е по-важна от много други. Но тези, които им завиждат и мислят, че са много по-добре от тях, имат тази възможност, да.

Какво значи да дойда в частния сектор като учител и как разбра изобщо в кой сектор съм? Да стана частен учител ли предлагаш? Или си мислиш, че съм учител и ме каниш в частния сектор? Не съм учител, едва ли ще стана някога, но смятам, че без адекватно заплащане и бенефити като отпуските, ще остане само плявата от тях. А тя и сега не е никак малка част.

Всички сме важни.
Аз незнам къде е адекватно заплащането, освен в парламента, може би?!
Също незнам в кой сектор работиш, но определяш всички от частния сектор като Пенки?

# 2 267
Истината е, че без лекари и учители обществото не може да функционира, а от други професи, включително и моята, спокойно може да се лиши. Всички професии са важни, но някои са много по-важни от другите.

# 2 268
  • София
Крайно време е като общество да си поставим приоритети и да разберем, че ДА, всички сме важни, но някои са важни за цялото общество, докато други сме важни за себе си, за работодателя и за държавата като данъкоплатци.

И разбирането "ние им плащаме заплатите" за мен е грешно, защото те пък ни дават образование и възможност за професионално развитие в дългосрочен план. Образованието, здравеопазването и сигурността във всяка една държава са приоритет и в това няма нищо лошо, даже е похвално.

Последните месеци пък ме накараха да още повече да уважавам тези професии.

# 2 269
Знаеш ли колко е таксата в детска градина в Испания?
И какво се предлага за тази такса?
Има какво да се иска, винаги има, но в момента условията в нашите градини са по-добри от времето на здравото комунистическо общество. Срещу такса от един, два надника.

# 2 270
Затова все още няма обяснение, защо във България са толкова зле платени медицинските работници? Видя се какво се случва, когато допрем масово до тях. Тях просто ги няма вече.
Когато има епидемия не ходим да се лекуваме в парламента или общината. Нито при Слави Трифонов.

# 2 271
Здравеопазването се управлява зле и до голяма степен е в сивата икономика. За съжаление. Много се злоупотребява и краде и за много неща е шуробаджанащина. Има прекрасни и ужасни кадри, първите обикновено са просто свестни хора и работят въпреки системата,вторите пък си работят безнаказано поради лошото управление и липсата на кадри.
Здравеопазването е особен сектор. В никоя държава не е перфектно във всички аспекти, у нас има едни проблеми,другаде други...

# 2 272
На мен представата ми за здравеопазване се опира на две държавни болници в София и съм с много добри впечатления.
Но определено си трябва добро заплащане за медицинските кадри, не само докторите, но и сестрите, че ще дойде момент сами да си се лекуваме, както сами си учим децата.

# 2 273
Крайно време е като общество да си поставим приоритети и да разберем, че ДА, всички сме важни, но някои са важни за цялото общество, докато други сме важни за себе си, за работодателя и за държавата като данъкоплатци.

И разбирането "ние им плащаме заплатите" за мен е грешно, защото те пък ни дават образование и възможност за професионално развитие в дългосрочен план. Образованието, здравеопазването и сигурността във всяка една държава са приоритет и в това няма нищо лошо, даже е похвално.

Последните месеци пък ме накараха да още повече да уважавам тези професии.
Говорим за важността на професиите по време на пандемия, нали така?
Учителите за защитени, нито са изложени на риск, нито са без заплати.

# 2 274
  • Sofia
Не разбирам, как е възможно намаляването на ДДС с 11% (който между впрочем е косвен данък, платим от крайния потребител) да не доведе до намаление на крайната цена на ресторантьорските услуги? Лекарства и основни хранителни продукти се облагат с 20%ДДС, но за заведенията ще е 9%. После да не се чудим защо плащаме най-скъпите лекарства в цяла Европа. Болни и бедни ще си останем, но по заведения ще ходим!

# 2 275
Не разбирам, как е възможно намаляването на ДДС с 11% (който между впрочем е косвен данък, платим от крайния потребител) да не доведе до намаление на крайната цена на ресторантьорските услуги? Лекарства и основни хранителни продукти се облагат с 20%ДДС, но за заведенията ще е 9%. После да не се чудим защо плащаме най-скъпите лекарства в цяла Европа. Болни и бедни ще си останем, но по заведения ще ходим!

Остава по едно заведение да си отворим, за да се ползваме и ние от намалението. Проблемът с ниското ДДС на едни ще доведе до това, че и други ще поискат и то с право.
А това защо по принцип цената за крайния потребител никога не пада, ми това е една особеност на нашата държава.

# 2 276
С право ще поискат и други сектори, ако държавата не им позволи да работят, така, както стана със заведенията и хотелите.
Не знам по какво се съди какви ще са цените след намаляването на ДДС.

# 2 277
Принципно не е редно, но се прави за да се спаси бранша. Същото е и с карантината след уикенд в чужбина.
И двете по-късно ще се ползват за политически цели.
Реално държавата е ощетена от най-събираемия данък. Цените и да паднат, това ще е временно, защото инфлацията не пита дали е подходящо да скочи. Тя си следва нейните си механизми.

# 2 278
  • София

плащаме най-скъпите лекарства не заради ДДС-то, а защото търговията с лекарства е свръх-регулирана. А крайната цена ще си остане същата след като е приета от пазара, намалението на ДДС просто ще остави по-голяма печалба за търговеца. Когато преди време ДДС-то падна от 22 на 20% цените си останаха същите и нищо не поевтиня.

# 2 279
  • Sofia
Да, точно така. Това е бизнесът, който винаги е бил в сивия сектор и не виждам как ще излезе "на светло". Колко от заведенията отчитат реалния си оборот? За заплати и осигуровки да не говорим, по документи 550 лв., на ръка двойно и тройно. И малко "проста" математика:
Закупени продукти за 1000 лв., ДДС за приспадане 200 лв.
Реализирани продажби 1000 лв. ДДС за внасяне 90 лв., разлика "за възстановяване" 110 лв. Не е луд този, който яде баницата....

Общи условия

Активация на акаунт