Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 280 004
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 2 280
  • На остров
Iseto6  не мисля, че лекарствата в България са най скъпи в Европа. Не знам ти какво сравнение правиш, но като край а цена за потребители определено не е най скъпо.

# 2 281
Да, точно така. Това е бизнесът, който винаги е бил в сивия сектор и не виждам как ще излезе "на светло". Колко от заведенията отчитат реалния си оборот? За заплати и осигуровки да не говорим, по документи 550 лв., на ръка двойно и тройно. И малко "проста" математика:
Закупени продукти за 1000 лв., ДДС за приспадане 200 лв.
Реализирани продажби 1000 лв. ДДС за внасяне 90 лв., разлика "за възстановяване" 110 лв. Не е луд този, който яде баницата....
Само да вметна, че 1000 лв. без ДДС не са 800 лв.

# 2 282
  • Sofia
Iseto6  не мисля, че лекарствата в България са най скъпи в Европа. Не знам ти какво сравнение правиш, но като край а цена за потребители определено не е най скъпо.
Най-просто е сравнението със съседните страни, купувала съм лекарства от Гърция, Сърбия, Турция, еми значително по-евтини и по-качествени са закупените от чужбина. Миналата седмица ми се наложи да купя обикновен разтворим Вит. С от наша аптека, цена 4,80 лв./брой. Досега винаги съм си го купувала от Германия, определено бях изненадана от нашата цена. Друг пример с Турция, антибиотик с едно и също търговско име тук, и там. При нас опаковка от 7 таблетки е три пъти по-скъпа от тяхната, която е с 14 таблетки. Изводите оставям на вас. Simple Smile

# 2 283
 Несъмнено в много от страните има намалено ДДС, но не е точно за ресторантите.
Погледнах ( дано гледам на правилното место) Испания -  ДДС за ресторанти като нормално ДДС - 21%,  Германия са намалили за 1 година, но не вкл алкохолът

# 2 284
  • Sofia
Гледахте ли извънредния брифинг на дедо Кире, е няма такъв цирк! Вече няма извънредно положение, има извънредна епидемична обстановка до 14.06.2020. 🙄 Не по врат, а по шия!🙄🙄

# 2 285
И не носи на Ива Николова, колкото генерала.

# 2 286
  • В.Търново
Видя се, че и без учители може. Родителите почти изцяло поеха образованието на децата си
И как се видя точно? Смяташ, че образованието върви добре и "така" или че по 1 родител вкъщи отдаден на образованието е нещо гарантирано и нормално?
Аз и мои познати не сме доволни от дистанционното обучение, децата не получават знанията, които биха получили в училище при пряк контакт с учителите и децата.Дистанционното обучение е отбий номер.

Гледахте ли извънредния брифинг на дедо Кире, е няма такъв цирк! Вече няма извънредно положение, има извънредна епидемична обстановка до 14.06.2020. 🙄 Не по врат, а по шия!🙄🙄
Знаете ли сега какво ще става по време на тази епидиемиологична обстановка.Сега ще имат пълната власт да използват промените в закона за здравеопазването, които приеха вчера.Те са противоконституционни.Ако се окаже,че сте имали контакт с болен и трябва да ви тестват, ако откажете идват с полиция.Ако се наложи дави лекуват в болницата дори вие да не искате  ще имат право да ви ваксинират, без да отказвате.Тази епид.обстановка могат да си я продължават безсрочно, докато измислят ваксината.
Това не се съобщи тази вечер.Защото знаят, че ще ги разкъсат с въпроси журналистите.

# 2 287
  • На остров
Съседните на България държави да, но това не е цяла Европа.

За чуждите туристи в България аз все повече се съмнявам, че ще има летен сезон независимо дали говорим за море или планина.

# 2 288
  • Sofia
Две в едно, няма да споря! Написах, че най-лесно е сравнението със съседните ни държави, а не, че само там са най-ниските цени. Където и да съм ходила в Европа, вкл. Кипър и Малта (бивши британски колонии) лекарствата, които съм купувала са били по-евтини от нашите. Стандартът на живот в тези държави е доста по-висок от нашия, а плащат по-малко за лекарства. Не знам дали е случайно, става въпрос за най-обикновени лекарства, налични във всяка домашна аптечка. Каквото и да си говорим, сме една от най-бедните държави, а плащаме най-много за здраве.

# 2 289
  • София
Сезон няма да има при тези условия. Не виждам и културната дейност как ще се възобнови с ограниченията. Училищата и ДГ има шанс да отворят.
Остане ли това положение до 15.06., няма смисъл да се говори за туризъм тази година.

Скрит текст:
Иначе забелязвам и друго, че ИП изкара най-лошото у хората. Всеки взе да гледа в паницата на другия, да не проявява грам толеранс към никой и нищо, а трябваше да се смирим, да преосмислим нещата и да рестартираме живота с нови сили. Нищо подобно.

# 2 290
Защо да няма смисъл от летен сезон след 15.06? Че то дотогава и без това е слаба към никаква работа по нашето Черноморие. Като гледам какво стана с кафетата, абсолютно сигурна съм, че същото ще стане и по морето, само да обявят началото на сезона. Дори гърците отварят след 01.07 и виждат смисъл, при положение, че при тях юни е доста по-подходящо за море, отколкото у нас.

# 2 291
  • София
Дано! Бих се радвала да има.

Културата (най-общо казано) също ще има нужда от съживяване. Там не знам как ще станат нещата и кога.

# 2 292
  • На остров
В Швеция не препоръчват пътуването в чужбина до 15 юли, казаха че може да се удължи но може и да се намали ако изведнъж има коренна промяна.

# 2 293
Шведите не е много от значение какво препоръчват другите държави не искат да ги пускат.

# 2 294
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/mehrwertsteuer-gastronomie-101.html
Мда, в Германия ДДС за ресторантите от 19 на 7%, за ограничен период от време, до края на юни 2021. Важи само за храните, не за напитките.

Общи условия

Активация на акаунт