Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 176
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 4 980
Румка, трябва ли да питат за да отидат до тоалетна през работно време или им е забранено?
Това ме подсети за една меринджейка, която следеше подчинените си колко време стоят в тоалетната. Забавят ли се повече от нейните очаквания, почваше конското. Хората бяха пропищяли.

Ако третираш хората като малоумни, очаквай и те да те третират така.

# 4 981
  • София
Един бизнес се създава, действа, съществува, печели или губи заради създателя си, инвеститора, а също и от провидението.
Не и от работниците.
Дори и супер платените работници, ИТ-та по 5-10к нетни заплати са заменяеми. На тях им се плаща за работата. И с това се приключва участието им в бизнеса. Ако имат бонуси и акции, те също са част от заплащането. Но грам не могат да имат претенции нито за печалбата, нито за загубата, нито за това, че те движат нещо.
Това са соц клишета.

А собственикът на бизнеса не е задължително да работи на работно време. Да, някои го правят. И имат начислена заплата.
Но печалбата от бизнеса и самият бизнес са си съвсем отделно.
Няма как един собственик да се отчита колко кафе пие. Защото не работникът му плаща заплатата. Той сам си я плаща.
На работникът му се плаща заплата, която е договорена, и работи по работно време, което е договорено.
На мен (в момента нямам бизнес с работници), ако ми се появи някой работник и само ми каже "движа ти бизнеса", ще направя всичко възможно да се махне колкото може по-скоро.
Или някой наемател на апартамент да ми каже, че той ми плаща вноската за апартамента. Също ще гледам да се махне възможно най-скоро. С недоволни и неблагодарни хора никога не бих искал да правя бизнес. Уговорена е пазарна заплата или пък наем. Ти си един от многото. Ако не си ти, ще е друг. И може да е много по-благодарен и учтив.

# 4 982
Въобще не съм намирала кусури на това кой колко пъти ходи на зъболекар, или на родителска среща или друго Wink Това ТИ СИ ГО СЪЧИНИ, ЗА ДА СЕ НАПРАВИШ НА ИНТЕРЕСНА Wink Но понеже си ми прозрачна, не се връзвам.

Можеш да работиш с плаващо работно време, ако характерът на работата ти го позволява. В други случаи, не е така.

Ако говорим за работа в завод, на каса в магазин или аптека - и там ли ще сте ОК да си пушат колкото искат, да си тръгват половин час по-рано и подобни интерпретации?

Също така не съм казвала, че качеството на положения труд зависи от конкретно вложените минути и секунди. Но знам, че ако не вложиш достатъчно време, няма как да се получи. Това е.

И също така знам, че ако тук пишещите бяха попаднали на работно място като наети лица - където има стриктна работна дисциплина, и отделно време за забавления и сплотяване на колектива (даа, ти да видиш ... и нашият колектив ходи на банкети и тийм-билдинги, за които работодателят плаща) Та, ако някой път попаднеш на място, където работната дисциплина е на много високо ниво, работи се ефективно - ти гарантирам, че би получавала поне 50% по-високо заплащане от това, което вземаш сега. И след това, като си направиш равносметката, ще избереш именно този начин на работа. И няма да толерираш неефективното работене на колегите или на прекия ти ръководител.

Но докато не го изпиташ на гърба си, нямаш как да го разбереш. Нито пък аз имам намерение да те увещавам.

# 4 983
Нейното работно време трябва да е 9 до 17, 30, защото тя говори по телефона с клиенти. И тяхното работно време е такова. Съвсем отделно, че се чува мамо, мамо, мамо, когато се говори за пари с клиенти, и също не е добре.
То горе-долу, това е единствената алтернатива на заетост, която мога да предложа на тази жена. Другата е да се разделим. Тя е тази, която наехме ноември. За времето от ноември до сега, има 2.5 месеца неплатена отпуска, болнични и платена отпуска. Може и малко повече да са. Така че, аз съм си преценила за себе си как да продължа, и това решение ще е както ме устройва мен.
Хм, знаеш ли Румка, все още съм работодател на един единствен човек. Но от скромния си опит съм забелязала, че когато търся решения, които да устройват нас двамата и бизнеса като цяло, нещата вървят забележително добре. Когато го наех, този човек беше изключително неопитен, макар и с огромен потенциал. Всеки лев, който съм вложила в него и всеки жест, който съм направила за него, се е монетаризирал стократно. За този човек аз съм правила дребни неща, като да предложа разбиране, обучение, помощ в критичен момент и подобни, а той ми е донесъл такова увеличаване на пазарния дял, за каквото не бях сънувала допреди няколко месеца. Помисли над това.

# 4 984
  • При семейството си
Доста самонадеяно.

И също така знам, че ако тук пишещите бяха попаднали на работно място като наети лица - където има стриктна работна дисциплина, и отделно време за забавления и сплотяване на колектива (даа, ти да видиш ... и нашият колектив ходи на банкети и тийм-билдинги, за които работодателят плаща) Та, ако някой път попаднеш на място, където работната дисциплина е на много високо ниво, работи се ефективно - ти гарантирам, че би получавала поне 50% по-високо заплащане от това, което вземаш сега.

# 4 985
Един бизнес се създава, действа, съществува, печели или губи заради създателя си, инвеститора, а също и от провидението.
Не и от работниците.
Дори и супер платените работници, ИТ-та по 5-10к нетни заплати са заменяеми. На тях им се плаща за работата. И с това се приключва участието им в бизнеса. Ако имат бонуси и акции, те също са част от заплащането. Но грам не могат да имат претенции нито за печалбата, нито за загубата, нито за това, че те движат нещо.
Това са соц клишета.

А собственикът на бизнеса не е задължително да работи на работно време. Да, някои го правят. И имат начислена заплата.
Но печалбата от бизнеса и самият бизнес са си съвсем отделно.
Няма как един собственик да се отчита колко кафе пие. Защото не работникът му плаща заплатата. Той сам си я плаща.
На работникът му се плаща заплата, която е договорена, и работи по работно време, което е договорено.
На мен (в момента нямам бизнес с работници), ако ми се появи някой работник и само ми каже "движа ти бизнеса", ще направя всичко възможно да се махне колкото може по-скоро.
Или някой наемател на апартамент да ми каже, че той ми плаща вноската за апартамента. Също ще гледам да се махне възможно най-скоро. С недоволни и неблагодарни хора никога не бих искал да правя бизнес. Уговорена е пазарна заплата или пък наем. Ти си един от многото. Ако не си ти, ще е друг. И може да е много по-благодарен и учтив.
В голяма грешка си,да няма незаменими, ама ако ги няма работниците,време се изисква да се обучат,а друг е въпроса дали ще я работят работата.Никъде не съм споменал работник да търси печалба от фирмата.А ако ти стои апартамента 5г празен хак ще ти е,пък нека да не съм ти наемател.Отношение трябва,поне това трябва да си разбрал от живота си зад граница.И не смятам че е соц мислене,а Бай Ганьовщина в мисленето на работодателите,не на работниците.

# 4 986
  • София
Отношение трябва от 2те страни. Нямам празни апартаменти, а 5г това са пълни фантазии. Да се освободи средно на няколко години веднъж и да поседи няколко дена празно.
Кандидати наематели има предостатъчно, при това усмихнати, позитивни, благодарни са на това, което получават. Съответно и от моя страна има уважително отношение.
Но само от едната страна, а другите да си мислят, че са кой знае колко хитри тарикати, ами няма как да стане. Това ми беше мисълта.

За работата, животът тече, един идва, друг си отива. Текучеството се мери. Ако е прекалено голямо, търсиш къде е проблемът. Дали ниски заплати, дали неприятна работа. Ако е нормално, то значи всичко е точно. Няма как текучеството да е 0ла.
Обучението е част от работата и от живота.
Няма връзка с това, че работникът ми бил движел бизнеса.
Бизнесът се движи от измислената схема, оптимизацията, намерената ниша, реализацията, продажбите.
В нито една фирма (а съм сменил доста места) не е имало работник, който се мисли за по-голям от бизнеса и собственика. Всеки си знае мястото.
Особено в чужбина! Само в България тук има "много вожд". Всеки е тарикат и "принцеса под прикритие", случайно, за малко попаднала в някоя неблагодарна професия.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 22:23 от Танграта

# 4 987
Охх, тоя рефрен с няма незаменими ми е любим. Ама още по-любим ми е след това воя на рабододателя, когато установи, че лоялността не върви с всеки, нито склонността да работиш за общия успех. А най-най-най любими са ми младите служителки - установят, че са бременни и от 2-рия месец та чак до 2-та година на детето не мож им видиш очите. Така се прави, когато ти се повтаря: всички сте заменими.

# 4 988
Какво точно да мисля?
От една страна е момичето - не е глупаво, но не е и незаменимо. Не е и достатъчно обучено, главно заради многото отсъствия (от ноември до сега има 2,5 месеца отсъствия поради все някакви причини. Тя е единствената с такива количества отсъствия)
От друга страна - е моята нужда от човек, на когото да ДЕЛЕГИРАМ част от задачите, дето някой подметна по-нагоре.

Значи, или този човек ще поеме щафетата, или аз ще потърся друг вариант Wink
И за да не почнете пак да си въобразявате и да си съчинявате: когато аз бях в нейното положение, и децата ми бяха дребни и работех другаде: Си реших проблема сама. Не го прехвърлих на работодателя си! Намерих си жена, която да води, взема, и за което съм й плащала. Не ми е било евтино, но това е мой проблем, не на работодателя ми.
А сега, служителката ми се опитва да си прехвърли този проблем на мен. Преди беше онлайн обучението на детето. После ходиха по зъболекари. После по други места и дестинации. После нещо с колата й стана, после нещо друго си, после пък детето вече не ходи на занималня, сега /от утре уж щяхме да работим/ ми писа, че трябва в 10 да е в училището, имала среща с класната.
Сори, явно съм зъл дискриминатор, броя им чашите с кафето и цигарите и водата и тоалетните и квото се сетите.

А за лоялността: наистина не всеки е подходящ за работа в мъничка фирма като нашата. За да намерим подходящите, предлагаме чудесен офис в центъра на града, работно време на редовна смяна, не работят през уикендите, и вземат заплата бая над средната за града. За сметка на това има изисквания.

# 4 989
Едва ли може и е нужно да го изчерпим с пост във форума. Менажирането на хора не е проста работа.
Нали говорехме за хоум офиса.

# 4 990
Какво точно да мисля?
От една страна е момичето - не е глупаво, но не е и незаменимо.
Права си. Точно ти няма смисъл да се тормозиш с мислене.
Румка, вЕрно ли служителите ти не работят през уикендите? Уау! Ти си работодател на годината!

# 4 991
Simple Smile
Преди време служител помоли да идва на работа  30 минути по-късно. Консултирах ме се с професионален HR как е редно да се реагира в тази ситуация. Отговора беше, ако не сте готови да предоставите подобна обция на всички останали, уволнете го Simple Smile

# 4 992
Ани, пък аз съм работила в БГ в компания, която направи изключение за 1 (един) служител от 250, да идва с половин час по-късно от работното време на всички останали и съответно да си тръгва толкова по-късно и представи си нищо фатално не се случи.
Някой вече беше писал - когато искаш и търсиш начин - може.
Е, ако всички сме заменими, тоест все сме пешки, да, не бива един да изпъква като офицер, примерно. Обаче хем трябва да сме another brick in the wall, хем пък се очаква да проявяваме креативност и предлагаме нестандартни решения. Така поне пишеше в моята длъжностна характеристика. Последно?

# 4 993
Аз от 12 години ходя с половин-един час по-рано и съответно с толкова си тръгвам. Никой не ме е убил за това. И никой колега не се е тръшнал, че си тръгвам по-рано.  Е вярно, че като се прибера много често си доработвам за лека нощ, но надали някой го знае, пък и аз не го афиширам. А сега от както съм хоум офис тотално ми се сля ден и нощ. Случвало се е да работя и в 3 през нощта, да правя срещи в 22.30, но така е като гледаме да свършим работата в срок, а не в рамките на работен ден. Друг път като няма такива стриктни срокове пък имам време и да изляза на разходка в 13.00 и пак никой не ме е застрелял, че не се държа “зелена” от 9 до 18.00. Оооо забравих. Няма как да е до 18.00 защото в 17.00 излизам да прибера детето си. Но пък за сметка на това от вътре ми иде в 22.00 като е заспало детето да свърша още малко работа.

Много ми е странно това, че като служителите са хоум офис не работели. Тези хора нямат ли си задачи да свършат? Нямат ли си синкове с шефовете да се види какво е свършено? Аз честно казано надали бякога ще искам да се върна вече в офис. От както съм от вкъщи имам по около 2 часа повече време, което не губя в безсмислени задръствания и много по-спокойно и концентрирано си върша работата. Няма кой да ме разсейва из офиса.

# 4 994
Аз не виждам за какво е спора.
Ако бизнеса ти позволява гъвкаво работно време, няма нищо лошо да го дадеш на служителите си. На всички, не само на един понеже той ти е по-симпатичен от останалите или цвета на кожата му съвпада с твоя.
В случая  на Румката, явно не малка част от работата е свързана с разговори по телефона с клиенти. Очевидно няма как да им се обадиш в 22 часа т.е работодателя по една или друга причина не може предложи на служителите си опция с плаващо работно време, не го предлага на никои.
Аз мога да се обзаложа, че ако още някои от останалите 250 служители беше помолил да идва час по-рано или по-късно също щяха да му позволят.

Общи условия

Активация на акаунт