Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 334
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 4 995
  • София
Какво мъкнене на компютри, каква наличност. На мен компанията ми е дала лаптоп. Има достатъчно софтуерни продукти, облаци и подобни, за да не се налага да си вързан в офиса. Работя с клиенти в три часови зони и до сега не съм се срещала физически с никой от шефовете ми.
Хората работят прекрасно от къщи, просто имат нужда от обучение. Не е ок да се чува шум, докато си в среща, не е ок да си с маска на лицето (козметична) или ролки. Съвременната работа трябва да е ориентирана към постигане на резултати, а не броене на минути.
Аз имам определени задачи, които трябва да свърша. Как и кога си е моя работа. В последните седмици работя много и по всяко време, но като приключа проекта ще имам поне месец, в който няма да се напрягам и шефовете ми няма да ми дишат във врата и броят колко пъти съм влязла в тоалетната.

# 4 996
Давайте да прекратим спора. Тук всички сте от сой, разбрах ви. Браво на вас;) и да си съчинявате умеете идеално. Явни, понеже работата ви е креативна, затова. Ми, в моята фирма е по-скоро отговорна, тъй че работното време е желателно да се спазва Wink

# 4 997
  • София
Ами развивай си я, но не мъчи персонала. Макар че те няма да се задържат много.

# 4 998
Имала съм периоди, в които съм работила аз лично всеки ден, вкл. събота. Сега почиваме всички възможни празници, а в събота само 1 човек работи до обяд. Не ни се налага никога да закъсняваме след работно време. Аз самата мога да отсъствам и за по няколко дена.

Но за хоум офис не си и помислям. Това на мен не ми се получи, та какво остава да го очаквам от служителите. Не става за всеки бизнес, колкото и да се говори по въпроса. (Отделно аз нямам и желание за това).

И да, трудно е като работодател да намериш нишата, в която нещата да вървят. Така е. Оттам нататък всеки си ръководи персонала както намери за добре.

# 4 999
  • sofia
Не разбирам защо скачате срещу Румка. И аз считам, че работното време е редно да се спазва. Когато се наложи излизане, да, но много често служителите прекаляват и решават, че е нормална практика отсъствието/закъснението.
Да поясня, че винаги съм работила като нает служител.
Естествено, че не всеки тип дейност може да премине в хоум офис. Отделно, самата фирма трябва да е организирала работните процеси, така, че да е възможна дистанционната работа.
В момента работя от вкъщи, мога да върша нещо странично, но като звънне телефона или писне някоя нотификация, трябва да отговоря. Другите неща за следене (поръчки, плащания и пр.) са автоматизирани, но естеството на предлаганата услуга го позволява, докато на други места това не може да се приложи.
В случая обслужвам клиенти и няма как да отложа тази дейност за 10 ч. вечерта, съответно не мога да прекратя работа половин час по-рано, без някой друг да поеме тези 30 мин.
Та не съдете само от вашето естество на работа какво е възможно и какво е редно.

# 5 000
Давайте да прекратим спора. Тук всички сте от сой, разбрах ви. Браво на вас;) и да си съчинявате умеете идеално. Явни, понеже работата ви е креативна, затова. Ми, в моята фирма е по-скоро отговорна, тъй че работното време е желателно да се спазва Wink

Че какъв сой, какви съчинения бре, жена? Нормална отговорна работа на компютър. Ти така както го написа, все едно нашето не е отговорно, само на служителката ти. Имам си лаптоп, имам си впн-и и мога да си върша работата и от Малдивите. Дори и преди епидемията ми се е налагало да се включа за нещо спешно докато съм на почивка в Банско. Говорила съм и с клиенти от там. Работата на служителката ти не знам от какво естество е, но ако се върши на компютър и телефон не би следвало да е свързана стриктно и с бюро. Отделно е ако ползвате десктоп. Тогава проблемът си е ваш. Това че е в строго определен час също не изключва да е свързана да е от офиса. Вече ако не си я изпълнява като хората и деца говорят на фона, приблемът не е в дистанционната работа, а в нейния/вашия телевизор. И моето дете е било дълго време вкъщи, но знае - със слушалките ли съм, отива си в стаята и си играе. Даже бих го похвалила, че се научи да е толкова самостоятелно, че по-малко си пречим от колкото като съм с колегите в офиса. Там  в стаята като се накичим 5 човека по срещи и мислите не мога да си чуя. Опирам до Дани Филт да ми вика в ушите, че да мога да се концентрирам.

# 5 001
Моето дете пък си прави каквото иска и не му пука с какво съм на главата Simple Smile Опита ми за хоум офис преди година беше почти провал. Да, може всичко да се организира и от вкъщи, но трябват съответните процедури, а почти никой малък бизнес ги е нямал наготово, съответно ще мине време, преди да се разработят. Отделно не всички служители са обучени кадри, някои сега се учат. И т.н.

# 5 002
Моето дете пък си прави каквото иска и не му пука с какво съм на главата Simple Smile Опита ми за хоум офис преди година беше почти провал. Да, може всичко да се организира и от вкъщи, но трябват съответните процедури, а почти никой малък бизнес ги е нямал наготово, съответно ще мине време, преди да се разработят. Отделно не всички служители са обучени кадри, някои сега се учат. И т.н.

Съгласна съм с теб. Но проблемът би трябвало да е най-вече инфраструктурен и отнема време и средства да се разреши. Тоест е проблем на собственика както написах. За извършването на работата е до съвест на служителите. Макар че ние наехме няколко нови стажанта и добре нявлязоха в дистанционната работа. Даже им е по-удобно да съвместяват учене и работене, защото и ученето е дистанционно и само превключват прозорците.

# 5 003
  • София
Извинете, ама цялата тема последните страници (и не само) се върти около Руми и нейната организация, което, честно казано, е безкрайно безинтересно.
Има ли как, който се вълнува от началоството на Руми да беседва с нея на лични съобщения?
Мерси.

# 5 004
Говорим си по принцип. Криза има и ще има. Всеки ще се бори както може с нея.
Моето мнение за малките бизнеси е, че никой от тях не може да си позволи да стои на една и съща позиция, образно казано. Това, което сме правили досега, ще е винаги недостатъчно занапред. Съответно всеки ден ще трябва да има промени. Който стои на едно място, няма да успее да оцелее.

# 5 005
Корона кризата (здравната) не е отминала , не е към края си, колкото и да ни се иска.  Както и повечето очакват и следващата учебна година да е по-нормална от тази, но пак на приливи и отливи към  училищата.
ИТ секторът предвижда дистанционна работа наистина за следващите две години. Има опити за държавни регулации в посока връщане по офисите - например предлага се (не в БГ, но нашите като нищо да го копират)  ДОД по-висок с 5% за работещите хоум офис.  Което разбира се е нечестно, защото при хоум офис си плащаш нета, заемаш си стая и тн, и тн  неудобства за домакинството си създаваш.
При нашите партньори планират 5% допълнително увеличение на заплатите в случай, че качат ДОД .

# 5 006
Именно,не всеки бизнес може да бъде от вкъщи и да се адаптира,макар че платформи като хийли доказват дори немислимото- дистанционни прегледи. Да , не са баш като реалните, ама са нужни и търсени. Времето предполага да си адаптивен, защото е динамично, и именно тези бизнеси оцеляват и даже процъфтяват. Но и бизнесите са различни. Едно е Уиш с един работник, друго е Румка с производство, трето е мултинационална компания, оперираща в няколко часови зони и извличаща опит от различни държави и култури. Поне е темата е за кризата, мнението ми е, че все пак всички бизнеси ще трябва да се адаптират.
И още нещо. Аз също съм ЗА работно време, ясно разграничаване на служебно и лично и т.н., но съвременните тенденции изобщо не са такива. Младите не работят просто каквото и да е, където и да е, при каквито и да е условия. Но това е една дълга тема също...тази тенденция беше още преди короната, и сега само се добави фактора хоум офис.

# 5 007
Ковидът ще заличи един вид проблеми, а ще отвори друг вид проблеми. Но - реално - основният ще е същият: доколко е качествен персоналът и какъв му е селф-мотивейшънът (и тук заради форумната коректност - доколко е качествен работодателят Wink )
В моя конкретен проблем - не е хоум офисът основната спънка, а човекът, който е хоум офис. /Не си съчинявайте, моля, неща по мой адрес отново. Защото нито ме знаете, нито ме познавате, нито имате основание да защитавате човек от солидарност, когото не познавате. В общи линии си дрънкате на клавиатурите./
Докато си бяхме присъствено, нито отсъстваше, нито й се случваха някакви неща. Когато преминахме онлайн - това рязко се промени.

За мен, този човек не е подходящ да работи онлайн. Има твърде много разсейващи го фактори. И при нас няма да може, и никъде няма да може - докато не си оправи нагласата в главата си, че хоум или нехоум - основното е "работа". Понеже е със средно образование, и уменията и качествата й са ограничени до локален пазар на труда. А никой, който не е интернационален и позволява да се работи едновременно в три часови зони, няма да търпи този вид трудова дисциплина. Вие може би сигурно познавате 20-30 такива работодатели?? , обаче аз не познавам нито един.

# 5 008
Simple Smile
Преди време служител помоли да идва на работа  30 минути по-късно. Консултирах ме се с професионален HR как е редно да се реагира в тази ситуация. Отговора беше, ако не сте готови да предоставите подобна обция на всички останали, уволнете го Simple Smile
Не е бил особено професионален въпросният HR, след като не е чувал за индивидуални решения. Следващия път не си играйте с аматьори и се постарайте да намерите професионалист.

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 12:09 от Анонимен

# 5 009
Simple Smile
Преди време служител помоли да идва на работа  30 минути по-късно. Консултирах ме се с професионален HR как е редно да се реагира в тази ситуация. Отговора беше, ако не сте готови да предоставите подобна обция на всички останали, уволнете го Simple Smile

Този ЧР не струва,  не можете да уволните човек защото е поискал промяна на работното време в указаните от КТ граници. Нуждите на хората са различни и това не означава, че автоматично цялата фирма ще иска ново работно време. Нито пък може да му откажете, ако се заинати, ако ще го махате ви трябва друга причина.
Има професии когато не е възможно, но при много други е, въпрос е само на желание.
Секундарниците и запетайкаджите не съм им фен. Но и работата ми не е зависима от това да отворя една врата в конкретен час, за да не ме чакат хора отвън.

Общи условия

Активация на акаунт