Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 275 083
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 5 070
Titina, какво точно означава 'ключов играч'? От вашето мнение разбирам, че е някакъв уникален специалист, тоест това, което знае и умее, при другите липсва. Ако не говорим за мениджърски позиции, във всички останали случаи такава ситуация е недопустима. Представете си, че стане нещо с ключовият играч. Как ще продължи дейността на фирмата? Нормално е по-опитните да обучават останалите и в един момент да се превърнат в неуникални. Но приносът им не следва ли да се оцени? За това става въпрос, за етапа, когато вече си заменим.

# 5 071
Титина, вярвам ще се съгласиш, че преуспяващите работодатели подбират не само ключовите играчи, но изобщо хората, с които работят и играят в един екип с тях, т.е. ценят ги и ги развиват. Отношенията между работник и работодател, изградени на противопоставяне все едно са воюващи страни, са пагубни най-вече за бизнеса. И именно бизнесът е този, който носи хляба, маслото и черния хайвер (в добрия случа) и на работника, и на работодателя. Нито работник, за когото все не се намират добри работодатели, нито работодател, който все не намира читави работници, няма да стигнат далеч. Подобни екземпляри са обикновени мърльовци.

# 5 072
Eliff занаят се краде.Ако не ми е зададено от работодател, аз лично няма да обуча никой.Всяка работа си има специфика,на някой му идва на нагорнище,,на други на обратното.Учиш после се осерат,ама той така ми каза защото е по лесно.Даваш си дупето и бачкаш,като не ти харесва пътя е ясен.Ама едни да страдат и стрижат,а др да се скатават благодаря.Виждат го и нищо не предприемат ами демотивиращо   е.Предлагал съм да се сметне кой с какво и колко допринася за фирмата чисто финансово,на база месец,година шефа се дърпа защо  ли?

# 5 073
аз лично няма да обуча никой
Оууу, това е груба грешка. Човек не може да издържи дълго като one-man army. Наложително е да имаш поне една дясна ръка. За предпочитане - повече. А кой ще ти ги обучи по-добре от самия теб.? Бизнесът, който стартирах би беше "подарен" от човека, който все още ми е работодател. Той ме научи, той ме пусна да плувам. Сега аз уча моята "дясна ръка". И така нещата вървят.

# 5 074
  • София
Ако съм добре, ще дам повече, ако не - работодатели дал Господ.
Ще кажа, защо не съм съгласна с тази постановка. Защото, ако работодателят мисли и той по този начин, никога работника/служителя няма да си намери "неговото" место.
Когато си продаваме труда ( сключването на договор) ние сме съгласни с условията , които се предлагат. След седмица/месец/година, се "врътваме" и решаваме, че не ни пасва на нагласата. Ами вместо да вземе мен работодателят, щеше да вземе, някой, който иска да работи, да му е интересно да върши работата и да се чувства щастлив.

По-често е обратното - договарят се за едно, а после същият този работник бива товарен с допълнителни дейности и често изпълнява две длъжности, естествено за същата заплата, както и всякак се използват начини да не се дадат допълнителни пари  на този работник.
Често работодателите не разбират, че не работниците са зависими от тях, а те са зависими от работниците си. Работникът по-лесно ще си намери работа, отколкото работодателят ще намери работник, а ако намери лесно, после му излиза скъпо. На работника няма да му стане нищо, ако фирмата фалира, но на работодателя ще му е по-горчиво, защото фирмата е негова.

# 5 075
  • Sofia
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето сега можеш да наемеш и хора и да се отнсяш към тях според рабиранията си и икономическата ситуация.
Съветът за фирмата беше към cia_maritima,  вижда се че има ясно виждане за взаимоотношенията работник/служител - собственик, и може да ги приложи в практиката.

Ама аз може и да давам работа минава ли ти въобще А?Аман от непоискани съвети.Имам мнение и си го остоявам, както е редно да бъде с всеки нас.Друг е въпроса,че някой го натиска кредит,не може да преговаря,устройва го и т.н.
Кое да ми минава. Ако трябва да съм честна въобще не ме интересуваше.
А ако имаш кредит си е твой проблем. Ти си взела парите, ти трябва да ги връщаш.
Това, че не си успяла да се продадеш добре, също е твой проблем.
Имай си мнение, никой не ти пречи, но и работодателя ти си има мнение. Предполагам те е наел, да свършиш определена работа, не да даваш мнения.
Скрит текст:
Ето сега можеш да наемеш и хора и да се отнсяш към тях според рабиранията си и икономическата ситуация.
Наела съм. Отнасям се. Повече от доволна съм.
Радвам се, това да се чува. Малко да ходатайствам да наемеш и горният потребител, да се намери местото най-накрая.
Ау, не така, другарко! Нима твърдите, че компаниите наемат хора, които не умеят, но най-вече не трябва да мислят?! Ми, че к'ва работа ще очакват да им свършат?
Съжалявам, че така грубо, но и Вашият коментар към потребителят е груб.
Не зная кое не разбрахте от неговото мнение - когато те наемат, започваш с един набор задължения и определено заплащане. С течение на годините първото се разширява, второто остава същото, а предвид поскъпването на живота, даже се свива. Ако и развитие професионално липсва, картинката съвсем посивява.
Както писаха други потребители, изкуство е да управляваш хора. Не може само с тоягата.
И морков трябва, и морков. Simple Smile

# 5 076
  • София
Темата за работодателя е дълга и широка, както се видя тук има мнения от всяка камбанария.

Лично аз уважавам моите ръководители, защото те са тръгнали от моята позиция във фирмата и са се доказали и издигнали. Това са хора, които са наясно с какво се сблъсквам всеки ден, имат опит и поглед над нещата. Такива ръководители, които поставят реални цели и при нужда могат да помогнат със съвет или опит смятам за ценни.

Спуснати хора  за ръководители без да са наясно  с естеството на работа , без опит и  визия какво се случва специфично на работното мястно, не знам, доколко могат да разберат с какво ежедневно се сблъсква работника и какво би го затруднило или му липсва/ пречи, за да изпълнява своите задължения коректно.

Подкрепям също съфорумците, които изразиха мнение, че отношението към служителите е ключово за тяхната мотивация. Понякога едно "благодаря, че вършиш толкова много работа", може да се окаже ключов стимул за работника. Приятно е, когато забелязват и оценяват работата ти. Особено от хора, които разбират от нея.

# 5 077
Оууу, това е груба грешка. Човек не може да издържи дълго като one-man army. Наложително е да имаш поне една дясна ръка. За предпочитане - повече. А кой ще ти ги обучи по-добре от самия теб.? Бизнесът, който стартирах би беше "подарен" от човека, който все още ми е работодател. Той ме научи, той ме пусна да плувам. Сега аз уча моята "дясна ръка". И така нещата вървят.
Не искам да звучи неуважително, но Уиш, твоето не знам дали е точно"бизнес".
В учебника на осмокласник по предприемачество пише, че твоята дейност отговаря на определението за самонаето лице.

Тоест, вероятно извършваш някакви услуги от рода на превод от заклет преводач, или извършваш някаква посредническа дейност в някаква специализирана ниша, или изработваш документи по поръчка (има разни консултанти за лицензиране по ИСО, или посредничества за влизане в чуждестранен пазар или нещо не знам какво точно от този род) Но в силна степен това зависи от твоите лични, персонални знания и умения. Възможността тази дейност да се разрасне и да стане мащабна, и да се превърне в компания /например 10 или повече наети лица/ - каква е, според теб? Пак казвам - не се заяждам с теб изобщо. И принципно смятам, че си с по-уравновесен и сговорчив характер. Но, също както Танграта, мисля че в тази тема мненията са доста по-крайни от стандартното за форума.

# 5 078
Нали знаеш направи добро изяж лайно.Зависи от колегите и цялото обкръжение,като видиш,че си заслужава да,ама ей така аз не съм учител, аз сам съм се учил за да стигна някъде.Много по-лесно е питай еди кой си,вече съм забранил извънработно време да ме търсят от фирмата в която работя,дали е 14ч или 22 звънят За това има меринджей да взема решения и за това им се плаща.В фирмата която работя  е построен социализма.

# 5 079
Схващането е че непрекъснато мърморещи и недоволни работници, знаещи и разбиращи всичко, имат възможност да приложат експертните си знания в практиката.
А ако експертните им знания не са в областта на управление на хора? Ако са ядрени физици, молекулярни биолози, статистици, програмисти, архитекти, аналитици и искат да работят, като такива? Ми то ако всеки отвори по една фирма ехейй... ама така е то, всеки иска да работи шеф и да казва какви сърдити неблагодарници са служителите. А рибата се вмирисва откъм главата казват.

# 5 080
  • София
но се чисти от към опашката.
Шефа пак ще си остане шеф, но ще махне някой неудобен.

# 5 081
  • Sofia
Абе те старите хора са си го казали, постъпвай с другите така, както искаш да те да постъпват с теб. Добрият ръководител уважава хората, с които работи най-малкото защото той си ги е избрал. Останалото е морков-тояга-морков, според случая и заслугите. Simple Smile

# 5 082
Не искам да звучи неуважително, но Уиш, твоето не знам дали е точно"бизнес".
Разбира се, че не знаеш - нямаш представа нито от дейността ми, нито от областта, в която е тя. Логично е да не знаеш и е излишно да хвърляш боб.

# 5 083
аз не хвърлям боб Wink Казвам ти какво пише в учебниците, с цел да си уеднаквим понятията.
Отвори учебника и виж какво е понятието, при което си работиш сам в организацията. Понятието не е БИЗНЕС.
Така че, човек с практически опит в управлението на БИЗНЕС, ти не си. Съвети давай ти не.

# 5 084
О, аз вече казах, че опитът ми е нищожен. Но това не пречи да виждам добре кой работодател е успяващ и кой мърльо.

Общи условия

Активация на акаунт