Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 274 703
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 5 115
  • Sofia
Част от заводите на Форд Моторс в САЩ спират работа заради недостиг на чипове. Преди месец и БМВ също спирая завод заради липса на чипове. Самсунг не си пусна новият модел пак заради това. Не ми се мисли какво ще стане ако след Ковида липсата на чипове блокира наново икономиката. Гвори се за 70% незадоволено търсене , а нови мощности засега няма.

Доста губи индустрията от липсата на чипове. Ние наложително ще трябва да сменим семейната кола, честно казано ако не се налагаше да го прави не бих го направило точно сега. Поръчахме кола началото на годината и поради липсата на чипове оптимистичната прогноза е да дойде тук през юли. Това е много дълъг срок, но няма какво да се направи за съжаление. Пак казвам ако не беше наложително, бих си спестила това сега, но имахме вандалски прояви и почти ни унищожиха старата та се налага ..

# 5 116
  • София
България с дефицит 3.4% и дълг нараснал до 25% от БВП
Гърция с дефицит 9.7% и дълг нараснал до 205% от БВП

Доста страни в ЕС са с доста по лоши икономически показатели от нас и дефицити по 7-10% и видимо нарастване на дълговете, за да си финансират локдауните, защото помощите не растат по дърветата.
Точно така е, но йезуитщината по медиите няма граница.
Имаше прогноза на някаква реномирана международна институция, прогнозиран дефицит около 4.4, а се оказва 3.4. Точно заради този факт, прогнозираният ръст съответно пада с около 1%. Щото като паднеш по-малко, съответно имаш да наваксваш по-малко.
Да, ама не.
С големи букви заглавие на статията "Прогнозираният ръст на БВП ще е с 1 % по-малко от предвиденото".
И някъде в средата на статията, мимоходом, с половин изречение се вметва, "а, между другото, то и спадът е с 1% по-малко, ама то не е важно това".

Само че масата хора са супер първични, безкрайно наивни, и кълват на сляпо на каквото им се пусне. После го повтарят като папагали. Затова и медиите вече управляват света. И в на запад, и на изток, и у нас.

# 5 117
Някой дали може да помогне с информация: прието ли е предложението на Христо Иванов за актуализиране на депутатските възнаграждения?
Не мога да изчета всичко изписано, за което се извинявам... А потвърждение открих единствено в пик.бг...

https://www.google.com/amp/s/www.btvnovinite.bg/amp/bulgaria/v-n … a-deputatite.html

# 5 118
Последните покани за презентации които получавам на имейла си от една от водещите пейрол компании са, как да проучиш пазара на труда и да намалиш заплатите на служителите си които са се релокеитнали.  Т.е  да се преместим от Сиатъл в Аризона може и да не е чак толкова добра идея колкото изглеждаше преди няколко месеца.
Каква Аризона, има случаи от Сиатъл се прибира в Украйна човекът и си прибира сиатълската заплата щастлив. Даже не казал, че си отива и ще работи оттам, а не от жилището си в Сиатъл (както си мислят във фирмата).

# 5 119
Някой дали може да помогне с информация: прието ли е предложението на Христо Иванов за актуализиране на депутатските възнаграждения?
Не мога да изчета всичко изписано, за което се извинявам... А потвърждение открих единствено в пик.бг...

https://www.google.com/amp/s/www.btvnovinite.bg/amp/bulgaria/v-n … a-deputatite.html

Прието е предложението за поставяне на таван на допълнителните възнаграждения, мисля че това е предложението за актуализация.
Досегашният текст е
(2) Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи.

Прието е предложението новият текст да бъде
При реализиране на допълнителни задачи, възложени с решение на НС, народните представители могат да получават допълнително възнаграждение до 25% от основното възнаграждение по член 5.

В другите членове от Финансовите правила не виждам приети промени, свързани с възнагражденията. Тази май е и единствената предложена откъм размер.
https://www.parliament.bg/bills/45/153-63-1.pdf

# 5 120
Както и да го въртят, няма да вземат по-малко.
И колите не си махнаха, въпреки заканите.

# 5 121
Новият парламент е пълна пародия.
Вчера на правна комисия лъсна истината.
За всичко досега се разбираха всички срещу ГЕРБ, ама на въпроса дали да си намалят субсидията на 1 лев за глас, изведнъж се случи интересното.
ЗА - ИТН
ПРОТИВ - ДБ, ДПС, БСП
Въздържали се ИСМВ, ГЕРБ
Simple Smile

# 5 122
  • София
Както и да го въртят, няма да вземат по-малко.

Има си хас Simple Smile

Новият парламент е пълна пародия.

Да. За съжаление и старият беше пълна пародия, и следващият най-вероятно също ще бъде пълна пародия. Нищо необичайно.

# 5 123
Последните покани за презентации които получавам на имейла си от една от водещите пейрол компании са, как да проучиш пазара на труда и да намалиш заплатите на служителите си които са се релокеитнали.  Т.е  да се преместим от Сиатъл в Аризона може и да не е чак толкова добра идея колкото изглеждаше преди няколко месеца.
Каква Аризона, има случаи от Сиатъл се прибира в Украйна човекът и си прибира сиатълската заплата щастлив. Даже не казал, че си отива и ще работи оттам, а не от жилището си в Сиатъл (както си мислят във фирмата).
Някой дали ще може да ми обясни с думи прости защо се очаква да има разлика в продуктивността на човек, работещ от дивана в жилище в Сиатъл, Аризона или Украйна?

# 5 124
Когато ни пратиха да работим от вкъщи, не казаха, че трябва да работим от същият град. Аз работих  9 месеца от България , с щатската си заплата. Всички във фирмата знаеха, че работя от България и нямаше проблем в това.

# 5 125
Ха, тъкмо и аз се зачудих на странната връзка местоживеене и качество/количество на свършената работа. Макар, че като се замислиш има. Ако компания наеме специалист от България да свърши една и съща работа като друг от Германия, едва ли ще му предложи немска надница. Дори тукашните работодатели от доста години вече плащат на консултантски агенции за информация относно заплащането за различни позиции по региони и съответно няма да получите в провинцията същото като в столицата, примерно.

# 5 126
При нас имаме една колежка, която е от различен край на страната ни. Тя работи изцяло онлайн. При нас взема заплата, която в нейното градче е нещо като невъзможно да вземе.
Ами, според мен, тя е силно мотивирана и усърдна. За нас няма значение тя конкретно къде живее. Защо за другите да има значение?

# 5 127
Аз съм на хоум офис от много години преди пандемията. Мислила съм си за споделен офис, но при мен няма как да стане, защото говоря много по телефона и другите не трябва да чуват...
С две думи мога да съм дигитален номад, но факторите  дете мъж не позволяват да работя например от пистата на Банско.
Много си зависи и естеството на работа, за да се определи в офис или в къщи е по - ползотворно. Моята работа не позволява твърдо работно време и спазване на точни часове. Много клиенти работят и могат след работа да ни се обадят например.. Дори да можеше странно ми се стори прочетеното по назад обедната почивка да е от отпуската на работника. Такова нещо в кодекс на труда няма.
В къщи да работиш е ок ако си сам,а не да ти се могат домашните в краката, че и за готвене да мислиш. Зависи и от много фактори, най вече от вида работа къде стреса е по намален и продуктивността увеличена.

# 5 128
Някой дали ще може да ми обясни с думи прости защо се очаква да има разлика в продуктивността на човек, работещ от дивана в жилище в Сиатъл, Аризона или Украйна?
Outsourcing

# 5 129
  • София
Явно има разлика - София провинция, сега си обяснявам защо познат ИТ със семейството си с малки деца се премести наскоро от малък град /живееха в собствена къща с двор, добре беше за децата, работел е дистанционно/ в София, плащат наем 600 лв. но явно заплатата му е много по-висока, и могат да си позволят.

За данъците https://conservative.bg/evropa-i-sasht-smenyat-s-ad-rodniya-danachen-ray/
Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 09:41 от milka22

Общи условия

Активация на акаунт