В момента чета ... 64

• 43 648
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • Mostly in my mind
Ами, да, да купуваме. По принцип това е правилното. Wink Какво толкова учудващо има?

# 361
Още повече, че в читанка няма много нови издания. Да не говорим, че далеч не сме Русия.

По темата - все пак започнах "Шогун". За момента ми е интересна , но за жалост тези дни не ми остава време да чета.

# 362
Ех, "Шогун" е роман, който обожавам. В него има от всичко- приключения, битки, любов, интересни герои.

Ще си добавя в списъка "Вечната Амбър". Много известна книга. Не съм голям фен на любовните романи, но ако ми дойде музата, може да й дам шанс.

# 363
Руският пазар е доста по-голям от нашия, не е ли така? Българският пазар е много малък, затова и цените са такива. Между другото, нито преводачите взимат чутовни хонорари за превода на книгите, нито пък издателите или коректорите взимат кой знае колко за своята работа. Разбира се, по създаването на една книга, особено ако е преводна, има доста работа и разходи, а издателствата е нормално да предвиждат и някакъв процент печалба. Голяма част от крайната цена на хартиените издания по принцип отива у книжарниците (мисля, че към 50%). А цената на електронните книги няма как да е 1-2 лв., защото при тях липсва разходът за хартия и печат, но има други разходи, да не говорим, че се включва и преводът, и редакцията, и оформлението точно както при хартиените книги. Наскоро Невена Дишлиева-Кръстева предложи своите електронни книги на доста разумни цени - по 10 лв. (хартиените струват 14-18 лв в повечето случаи). По-ниска цена от това няма как да има. Съгласна съм, че и покупателната ни способност не е висока. Но да очакваш, че трудът на всички, които участват в правенето на една книга, трябва да бъде без пари - това не знам как може да се стори оправдано на някого. Вярно е, че всички пиратстваме. Но поне преводните книги, които излизат на български, а и книгите на българските автори е редно да се купуват, а не да се пиратстват, именно заради малкия пазар и трудното положение на всички в бранша (не говоря за сега, а за преди това). Едно е да пиратстваш от англоезичния пазар или от испаноезичния, там читателите са стотици милиони или дори по няколко милиарда. Но българският пазар е мижав и просто не е същото. А който не иска да дава пари за нови книги, да тегли стари от Читанка, но да няма претенции към новите.

# 364
  • София
По темата: чета "Библиотекарите" - третата част от трилогията на Глен Купър за библиотеката на мъртвите.
Третата книга според мен е абсолютно излишна и ми се струва, че е писана под натиск от издатество, редактор, агент или пр.

# 365
  • Mostly in my mind
Завърших "Аутопсия на една любов " на Виктор Пасков. На моменти ми ставаше скучна, прескачах редове, но в крайна сметка ми хареса.  Еротичните сцени са уау. Simple Smile Финалът е добър. Като че ли неочакван. 4 от 5.
Започвам "Кажи на вълците,  че съм си у дома".

# 366
Здравейте ,
аз на бързо прочетох "Освобождаването на Атлантида " на А.Дей и ми хареса книжката , за разтоварване и убиване на времето.
Сега чета "Метеоритът" на Дан Браун - май това е единствената негова книга , която не съм чела. Определено се различава от останалите - самото действие е по -мудно, научните обяснения и термини ми идват в повече на моменти , но сега вече съм на средата и историята става по -заплетена . Със сигурност не е най- добрата му книга ,но пак ще си  я прочета с удоволствие.
Сигурно е обсъждано преди ,но все пак да  попитам какво е мнението Ви за Storytel. Мисля тези дни да пробвам 14 -дневния безплатен период и да преценя дали си заслужава. Мисля ,че ще ми е полезно и като излизам на разходка или ходя да пазарувам да си слушам любима книга.
Весели  празници Simple Smile

# 367
  • София
Не съм ползвала Storytel, защото не съм много сигурна, че ще е моят начин за "четене", но за да се уверя просто трябва да пробвам Simple Smile
Иначе тези дни във фейсбук страницата на моята банка мернах реклама, че с Мастеркард Storytel дава 30 дни тестов период.

# 368
Storytel го пробвам в момента,вярно е по-различно “четене” ,но действа разпускащо и ми харесва.Аз също купувам основно/от англ.ибей втора употреба по 20-30 на едричко/,излизат ми супер изгодно,взимам от библиотеката ежемесечно,дъщеря ми пазарува от Хеликон редовно,така,че нямам гузна съвест,че пиратствам по малко:)

# 369
  • Belgium

Започвам "Кажи на вълците,  че съм си у дома".

Великолепна, просто ти завиждам, че я четеш сега Blue Heart

Мишка с книжка, аз опитах аудиокнигите, не през Storytel, но то е същото, обаче се оказа, че поне за момента не са моят формат. Как ли не пробвах - да слушам по време на разходка, докато тичам, във фитнеса, че даже веднъж и докато чистех у нас Laughing Ами, не става. Разсейвам се, постоянно забравям какво съм изслушала, никаква информация не ми влиза в главата. Пробвах както художествена, така и нехудожествена литература - тц. Някой път след доста време може да опитам пак. Но за всеки е различно, най-добре е сама да видиш как ще бъде при теб.

По темата за това как така ще си купуваме електронни книги мога да говоря от днес до края на света, обаче ще опитам да бъда кратка, защото има опасност да не използвам съвсем учтиви думи. Както са казали и момичетата преди мен, ясно е че почти всеки човек в някакъв момент е пиратствал и то основно продукти в областта на културата, защото няма как да си свалиш хляб и мляко от Замунда. Ако имаше, разбира се, никой нямаше да стъпи в магазините. И сега, нека си представим, че никой не плаща за изкуство, обаче иска да го потребява свободно? В дългосрочен план това означава, че хората, създаващи изкуство просто ще престанат да се занимават с него, защото и те трябва да ядат. Оттам в един момент ще имаме сериозно опростачване на нацията (не, че го нямаме и сега, де) и обществото ще бъде съставено в 99.9% от тия, които по време на пандемия се презапасяват с тоалетна хартия, люпят семки в парка, търкат талончета на Националната лотария и минават на червено, защото карат черен джип и законите не важат за тях.
Така че, всеки сам си преценява дали да не отдели едни 10-20 лева и да подкрепи било то предпочитано издателство, било театрална трупа, галерия и т.н. В момента и без това огромно количество културно съдържание се предлага безплатно или с големи намаления, защото кризата удря първо там.
Ясно е мисля, защо на български излизат толкова по-малко заглавия, отколкото в световен мащаб и защо издателствата масово отказват да си пускат заглавията в електронен вариант.

# 370
Абсолютно подкрепям-понеже пиратствам по малко/все пак съм страстен книголюбец/,абсолютно съм съгласна,че трябва да се подкрепя изкуството,не само фриз.салони хаха в този момент,все пак една книга няма да събори никой финансиво,още повече че засега почивки и ресторанти няма:)

# 371
Аз съм фен на Storytel, като в началото не бях Satisfied Но пробвах 14-дневния период и в началото ми беше странно, тъй като не винаги можех да се концентрирам върху разказваното, но си дадох сметка, че и когато чета на хартия или на четеца пак ми се отнася мисълта понякога и се разсейвам, та в крайна сметка зависи от книгата, не от устройството. За тези, които си служат добре с английския, Storytel предлага страхотни възможности за книги, които тук може и да не се сетят да издадат скоро. Аз например станах абонат, защото исках да излушам Becoming на Michelle Obama и я бяха пуснали, когато тук все още дори не се знаеше ще се превежда ли, няма ли. Когато в крайна сметка я преведоха тук, вече беше минала година, ама не ми се чакаше толкова. За книги на български също има доста, макар и по-малко отколкото на английски, но не съм слушала и не знам доколко добре се справят разказвачите. При аудиокнигите го има този фактор, който не е за подценяване - някои разказвачи се справят много добре, други изобщо. Затова пък понякога една книга се предлага с различни разказвачи, което е хубаво. Има и електронни книги в Storytel, но не съм сваляла, понеже си ползвам приложението по предназначение, докато спортувам, подреждам, чистя и т.н.

Електронни книги купувам по същата причина - предната седмица купих от Колибри книги, които не са много нови, но ги няма по популярните сайтове за сваляне, а не ми се иска някой да ми доставя хартиени точно сега.

Та тези учудващите се, че има и купуващи, да си се учудват, ама нямаме нужда от пространно обяснение защо били решили така, купуващите не ни интересува честно казано Laughing

# 372
За електронните книги - за такива като мен, живеещи в чужбина, това е голямо удобство. Няма да се налага да мъкнат цели куфари по самолети, нито да плащат за доставка и да карат роднини и приятели да пращат хартиените, директно се качват на профила и могат да се свалят веднага и прехвърлят на устройството, било то електронен четец, таблет или телефон.

# 373
Storytel не съм пробвала, но още преди 17 години за първи път пробвах да слушам шведски аудиокниги, в Швеция тогава беше много популярно и всъщност и до ден днешен продължават да ги издават. Няколко години този вариант ми вършеше работа, беше ми приятно, успявах да се съсредоточа, но после взех да се разсейвам и сега просто няма смисъл. Определено предпочитам да чета. А и не съм навън толкова дълго време, без да правя нищо съществено, за да мога да се съсредоточа върху слушане и възприемане на книга. Вкъщи пък предпочитам четенето пред слушането така или иначе.

# 374
  • ул. "Мечтание"
Аудио книгите не са моето нещо, уви. Не мога да се съсредоточа, губя се бързо в текста и изпускам нишката. Sad

Общи условия

Активация на акаунт