В момента чета ... 64

• 43 635
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
"Домът на коприната" ми стана любопитен и на мен още докато четох "Убийството е всичко".

А "Кладата на суетата" вероятно ще я приключа утре. Много хубава книга, силно препоръчвам. Наистина е любопитна в езиково отношение (и със сигурност е била предизвикателство за Зорница Христова, която спечели с превода годишната награда на Съюза на преводачите). Разглежда и доста интересни теми и макар че действието се развива в Ню Йорк през 1987 г., всъщност книгата е много актуална.

# 436
  • София
Добре де, кой ви даде "Домът на коприната" на Хоровиц?
Някой, ако я има електронно, няма ли да се смили над мен?
Има я в rulit заедно с "Мозайка от убийства".

# 437
  • София
Прочетох, Чуй песента на вятъра & Пинбол на Мураками.
Бяха ми любопитни да видя как започва всичко така да се каже...
Честно казано не ми допаднаха, но този неподражаем стил как тръгва и се разгръща е ценното в случая.
Сега мисля да си дам малко почивка от него преди да продължа с творчеството му, че не е много добре да се зацикля само на един автор.

Почвам ''Хала'' на Нейтън Хил. Няколко пъти я отказвах, но дойде и нейния ред. Дано не съм сбъркал, хах.

# 438
Не съм писала отдавна в групата , та здравейте на всички!
В момента приключвам Домът на мис Перигрин за чудати деца (първата книга) - доволна съм, приятно фентъзи е, става и за деца, няма страшни елементи, освен снимките в книгата. Няма как да не кажа едно огромно БРАВО на Бард за прекрасното издание! Твърди корици, шита е книжката, с много снимки вътре! Като оценка ми е към 3.5*.
Довършвам също така на телефона Споделеният апартамент. Отдавна не бях чела такъв жанр книги! Чудесно си се забавлявах с нея на последната нощна! Ще й дам със сигурност 4-4,5*!
Отлежава ми на бюрото Под бадемовото дърво, а имам само 100тина странички.... Като оценка и тя ми върви към 3. Нещо с това извънредно положение забих с тази книга и не мога да я довърша.
Започнала съм (но няма да се насилвам да я чета бързо) - Емоционална пластичност. Имам високи очаквания, дано ги оправдае.

# 439
Успях да завърша "Метеоритът" на Дан Браун  и както споменах и преди научните обяснения и термини ми идват в повече и като се замисля това май е най- слабата книга на автора. След средата историята се разгръща , а динамиката е на ниво . Цялостният замисъл и идеята на историята ми харесаха както и финалът. Сега остава да чакам Дан Браун да ни зарадва с нещо ново.
Относно Storytel - реших все пак да го пробвам и тези дни успешно си слушам книгата "Да оцелееш като родител" - мисля че вариантът с аудиокнигите ми харесва , удобно ми е дори да съм навън или вкъщи със слушалки , не се разсейвам и успявам да следа историята . Ще видя как ще е и с някоя художествена книга.
Същевременно мисля и на четеца да си чета нещо , но още не съм измислила какво Simple Smile Отдавна съм хвърлила око на Хоровиц -книгите му са доста хвалени  , но ще видим Simple Smile

# 440
https://www.rulit.me/books/domt-na-koprinata-noviyat-roman-za-sh … -free-596288.html
Добре де, кой ви даде "Домът на коприната" на Хоровиц?

Някой, ако я има електронно, няма ли да се смили над мен?

# 441
Тебеширеният човек-може би щеше да бъде по-интересна, ако ги нямаше повечето локумени диалози. Много излишни детайли.

И понеже изчетох купчината от библиотеката, а скоро едва ли ще я посетя, започнах с купените от миналата година книги. Все не им идваше реда. Започнах Каин и Авел. Стилът на писане ми прилича на приказка. Един такъв увлекателен, спокоен, без ненужни отклонения от линията. Харесва ми за сега.

# 442
  • London, UK
Относно пиратството на книги и купуването им, аз имам твърда позиция, и то без да съм пряко заинтересована страна (като издателство или книжарница например), а само като читател.
Освен че е духовна храна и култура, и се свързва с ЧЕТЕНЕТО като удоволствие и добродетел, възпитател и други все такива нематериални понятия, книгата все пак е и стока. И като всяка друга стока, струва пари и на нейния "производител", и на нас, като потребител.
Каквото и да си говорим, нещата всъщност са прости и се свеждат до това, че да има и по-нататъшно производство, производителят трябва да има печалба от продукта си, за да остане на пазара и да инвестира в изработването на нови продукти, които да ни предостави. Това е - кратко и ясно.
Ситуацията с книгите и издателите в нашата страна е допълнително обременена от много фактори, най-вече 1) че сме малък пазар; 2) ниски доходи и ниска покупвателна способност на българите; 3) ДДС-то, което държавата все още налага на издателския бизнес, а в редица други страни то е между 7%, 5% и дори 0%; както и факта, че 4) голяма част от населението не чете.
И накрая към всичко това добавяме и тъжната констатация, че не всички четящи в действителност купуват книги.
 Аз не заставам срещу chitanka и другите платформи за безплатни пиратски копия, в никакъв случай! Дори подкрепям съществуването им, за да може да се дава възможност на читателите да задоволят потребността си за четене и книги, когато нямат средствата да покрият напълно тази нужда. Защото, ясно е, че не всеки, който чете средно по 5-7-8 книги на месец, може да отделя бюджет от 70-140 лв за покриването на това удоволствие и необходимост. Така е.

Но, без да съм груба и наистина не искам да засегна и обидя никого, обаче никой не може да ме убеди, че не може да купи поне една книга на месец. Имаме ли възможност за ходене на кафе, маникюр, прически, обувки, цигари и тн, при добро желание, ще купим и ЕДНА книга. Само една. А дори и една е от значение!
В тази връзка наистина се ядосвам на хора, които са активни читатели, а едва ли не с гордост заявяват "Аз не купувам!". Дори и да сте в чужбина (аз съм, от 6 години), дори и да сте привикнали да четете само електронно, тогава винаги можете да купите ЕДНА книга от някоя онлайн книжарница за подарък на приятел, примерно. Винаги можете да купите книга и електронно, ЛЕГАЛНО. Или да я купите книжно за себе си, пък ако ще да я продадете на половин цена след това (така, реално, ще ви е струвала и на вас наполовина).
Защото, всички обичаме да четем, а когато само една част от нас действително купува книги и подпомага книгоиздаването и всички, които участват в продукта "Книга", тогава не е честно. Не е честно поддържането на това книгата да я има (конкретно за нас в България),  да пада върху раменете на само отделни индивиди, не е ли така?  

Ако живеехте под наем като съквартиранти с още няколко човека в една къща, и всички имате еднакви цел и желания, а именно - да живеете точно в тази къща и да имате ток и вода, но ако само половината от вас плащат за това, няма ли да възроптаете срещу останалите, които искат същото и го получават, но не участват? Горе - долу е същото.

Когато издателите имат добър приход от книгите си, сигурна съм, че инвестират средствата от продажбите за още нови заглавия и представете си само, ако всички участвахме по-активно, колко още други неща можем да видим преведени и издадени...
Смятам, че отговорността за това е наша и ОБЩА, и ако ние, четящите, не подкрепим книгоиздаването, със сигурност няма да го направят НЕчетящите.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 11:21 от ℘Adamant

# 443
Адамант, много точни наблюдения имаш и съм напълно съгласна. Само за ДДС не знам дали е толкова просто - в разговори с издатели е ставало въпрос, че няма как цената на книгите да падне драстично, ако се премахне или намали ДДС, защото за изработването на книгата е платен ДДС за редица стоки и услуги, а няма как да не бъде включен в крайната цена. Има логика.

Приключих "Кладата на суетата" и наистина съм впечатлена, Том Улф е много интересен автор, страхотен стилист и очевидно изпипва книгите си. А конкретно тази е на наистина актуална тема, дори да е писана през 80-те, макар че го има и елемента на съдебен трилър, но книгата е много повече от това. Препоръчвам.

Сега мисля да започна една испанска, името на автора ми попадна в "Какво четеш...", ако не се лъжа - La catedral del mar на Илдефонсо Фалконес. Исторически роман за Барселона от 14-и век. Изглежда ми интересен, а и ми се чете нещо такова. Първо мислех да започна една друга - La reina descalza, но като погледнах, се оказа, че La catedral del mar е първият му роман и става най-четената книга за 2007 г., така че с нея ще започна.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 09:37 от Cioccolata

# 444
Свърших 2-рата книга "Да си играеш с огъня".
Скрит текст:
Изненада ме много, съучастника на Евън ! 😲 Бих предпочела и според мен, щеше да е много по-интересно, да е една от тези, за които си мислех. Особено, ако беше АМ!
Поредицата "Taken", наистина свършва с втората книга.
Сега почвам "Мозайка от убийства" на Хоровиц, че много харесвам книгите с убийства в тихите, английски селца !😀
Ако, не ме грабне веднага, (че да я чета "на един дъх"), както тези на Фрийти, паралелно ще почна "Позлатени лъжи" на Фрийти. Загадките й ме завладяват от първия миг. 😀😀😀

# 445
Adamant ,напълно съм съгласна с теб ,че за една книга на месец мога да отделям.
Миналия месец си купих книга за 25 лв.
Но аз чета по 7-8 книги на месец.
Категорично не мога да дам 200 лв. за книги.
Не съм съгласна обаче да слагаш всички под общ знаменател ,че дават пари за кафе, маникюр, прически, обувки, цигари.
За нито едно от тези неща не давам пари.
Има хора ,които вземат минималната заплата ,плащат кредити а вместо маникюр и другите подобни ги давам за лекарства.
И не книгите са скъпи ,защото не може една качествена книга да струва 5 лв. ,а заплатите ,особено в малките градове са много ниски.
С удоволствие бих си направила библиотека от купени книги ,защото единственото ми удоволствие е четенето.

За да не е спам:
В момента чета "Блейк Крауч- Пайнс" кн.2
Не мислех ,че ще са ми интересни двете книги ,в началото тръгнах да чета с много смесени чувства ,но се изненадах колко интересно са написани книгите и колко леко се четат.
Предполагам ,че утре ще приключа и с втората книга и ще видим какво ще започна да чета.

# 446
Прочетох "Отвъд зимата", не ме впечатли и някак елементарна ми се стори, де да знам. Щях да подхващам друга книга на Исабел Алиенде, но започнах " Писмо до Тоскана" и за сега ми харесва.

# 447
Да,и на мен ми се стори елементарна и безинтересна...отклонила се е от стила си на писане и не ме впечатлява.

# 448
  • London, UK
Не съм съгласна обаче да слагаш всички под общ знаменател ,че дават пари за кафе, маникюр, прически, обувки, цигари.
Мавина, искам да поясня, защото не тълкуваш думите ми правилно -:)  Съвсем не "слагам всички под един знаменател".
Казах "Можем ли" = "Щом можем". т.е. отнася се за тези, които го правят. Имам много наблюдения върху приятели във фейсбук (и не само), клиенти, приятели на приятели, познати и непознати, които дават спокойно средства за всичко изброено, не и за книги. А четат Simple Smile
Разбира се, че не говоря за семейства с (крайно) ниски и недостатъчни доходи. Има самотни майки, които отглеждат децата си в невъзможни условия без ток, без елементарни удобства... Има възрастни хора с обидна пенсия, които не могат дори лекарствата и храна да си купят. Има родители, които не могат и на празник да си позволят да поглезят децата си. Тогава, колкото и да е тъжно, книгата не е на дневен ред и от първа необходимост. За щастие, могат да четат електронно Simple Smile
Надявам се сега ме разбра.
Пайнс ми е любима, любима поредица!

Наскоро си довърших "Така го правят датчаните", писала съм по-рано за нея и няма да се повтарям - отегчителна ми беше и такава си остана и до края. Да, научих някои интересни факти за Дания, но не ми хареса изпълнението.
Интересно беше, че всеки датчанин, запитан от авторката колко щастлив се оценява от 1 до 10, посочваше минимум 8.5 или 9, или направо 10. Но когато си откърмен и отгледан с думите и постоянно ти се повтаря, че твоят народ е най-щастливият в света, предполагам, че запитаните биха го чувствали като национално предателство да дадат по-малко от 8 😁

Списъкът с моите желания  е последно прочетената ми книга.

"Притежавах всичко, което парите не могат да купят, а само да разрушат.
Щастие."

Може да се каже, че този цитат до голяма степен обобщава идеята на книгата.
"Списъкът с моите желания" е много френска, много красива история, написана с финес. Малка книжка с прекрасен стил и големи послания.
Напомни ми като усещане друга моя любима книга - "Елегантността на таралежа".

Страхотен Грегоар Делакур!
5 от 5!
 Сега май ще започна Тъмна материя, пак Блейк Крауч. Затъжила съм се за него. -:)

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 16:52 от ℘Adamant

# 449
  • София
℘Adamant, супер е Тъмната материя! Аз не знам защо съм решила, че грам не пипаш фантастика, приятно четене Simple Smile

Моите скромни наблюдения са, че хората около мен, които четат може и да пиратстват чат-пат, но и доста купуват книги.
Някой по-напред май спомена, но и аз да кажа - ако има възможност да се заемат (наемат) ел. книги за определено време и на по-приемлива цена, ще е рай за много от нас. Ама и аз къде се размечтах... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт