Здравейте,
Реших да създам тази тема с образователна цел и място, където всеки може да споделя информация, своите идеи за рецепти, начини за приготвяне, хранителни режими, предизвикателства и проблеми, с които се е сблъсквал при намирането на продукт, подходящ за неговите нужди/здравословно състояние. Фокусът е върху една любима моя, но все още непозната в България храна, за която според мен малко хора са чували и знаят за нейните качества и плюсове за човешкия организъм, а именно - tigernut. Позната още като тигрова ядка, земен бадем, чуфа. Искрено се надявам информацията, която успях да събера и споделя да Ви е от полза.

Да започна с названието. Това растение, въпреки объркващото си име в директен превод, няма много прилики с ядките. То расте в земята и е вид грудка. На повърхността има листа, наподобяващи трева, а под земята прави малки топчести образувания, които съдържат в себе си много ценни хранителни вещества и елементи. Точно по тази причина чуфите, за разлика от ядките, са без алергени! Споделям това, защото вярвам, че ще е много полезно да се знае, особено за майките на малките деца, които все повече внимават с какви храни ги захранват и дълго отлагат включването на продукти, за които се смята, че могат да предизвикат алергични реакции.

Около 10 на сто от децата развиват алергии към една или повече храни: мляко, яйца, зърнени храни, фъстъци, орехи, и др. Алергиите към мляко и яйца обикновено изчезват с времето, докато други алергии остават за цял живот. Сред храните, които най-често причиняват алергични реакции при възрастните, напоследък все по-често е и глутенът. Чуфите не съдържат глутен! Разбира се, почти всяка храна може да причини алергична реакция. Важно е обаче да избягваме тези, за които вече ни е известно, че не влияят добре на организма. Тук храни като чуфите играят безценна роля. Удобството идва от разнообразието на начините на приготвяне, които могат да се ползват. Например брашното от чуфи може да замени до голяма степен зърнените култури в тестените храни, да се ползва в десерти, печива и дори солени рецепти. Важно е да се знае, че самата грудка има естествено сладък вкус и това я прави най-подходяща за заместител на конвенционалните зърнени култури в десерти и сладкиши (бананов хляб, кексове, пайове, барчета, сурови бонбони, мъфини и какво ли още не). В края на текста ще добавя и линкове към интересни рецепти с тази суровина.


Друга страхотна идея за приготвяне е като "ядково" мляко. Продуктите от тигрови ядки са без лактоза! За хора с непоносимост към консумацията на млечни продукти и това е една много добра алтернатива. Приготвя се по аналогичен начин като останалите соеви, бадемови и т.н. напитки, като просто трябва да ги накиснете от предишната вечер, защото самата грудка, за да е по-трайна, се предлага на повечето места дехидратирана (извлечена е влагата от нея) и смилането с обикновен блендер е малко по-трудно. Аз лично ползвам Nutribullet и смея да твърдя, че се справя блестящо. Просто слагам на малки части грудките като добавям поне пропорционално количество вода. Също може да ги натрошите преди слагането й в блендера. Любимата за мен напитка от чуфи носи името Horchata (произнася се Орчата). За да си я приготвите ви е нужна торбичка за ядкови млека. Има ги в Зоя и повечето магазини. Поднася се охладена и е с неповторим сладък вкус, наподобяващ комбинация между кашу и бадем. В оригиналната рецепта има канела и може допълнително да се използва подсладител. Аз предпочитам агаве сироп или кокосова захар, защото се допълва много приятно с вкуса на чуфите. Останалата пулпа добавям в мюслито за закуска или като допълнение в сместа за кекс/палачинки. Ако желаете, можете дори да си заквасите мляко за вашата веган диета, като използвате растителна закваска. Доколкото знам, има вече такава с извлек от кокиче, която се използва в един от най-продаваните пробиотици в света.

Като заговорихме за ПРОбиотици, стигаме и до друга ценна характеристика на чуфите. Те са един от продукти, които съдържат така нареченото устойчиво нишесте (resistant starch) - съставка, която добавена към менюто, има няколко ценни функции. ПРЕбиотичната функция на чуфите се изразява в това, че подпомагат развитието на полезните храносмилателни бактерии в организма, като им служат за храна. Това подобрява значително неудобството в корема, усещането за тежест и подуване и помага да се ограничи апетитът. Препоръчвам я за хора, които имат за цел да намалят и регулират теглото си. Грудката е ценен ПРЕбиотик. Тя е източник на храносмилателни ензими - амилаза (разгражда въглехидратите до по-малки единици като глюкоза и регулира хистамина), липаза (разгражда мастните клетки до мастни киселини и глицерол и ги разпределя в тялото) и каталаза (разгражда водородния пероксид на кислород и вода). Тази комбинация от ензими спомага за бързото и правилно усвояване и абсорбиране на приетата храна и дава ефекти в дългосрочен план както върху теглото, така и върху балансирането на кръвната захар (заради високото съдържание на аминокиселината агринин). Интересното е, че не предизвиква инсулинов пик при диабетици, тъй като има нисък гликемичен индекс! Наскоро една майка на дете с диабет и нутриционист по професия написа полезен пост в блога си на тази тема. За тези ползи има редица изследвания и на края на текста ще приложа полезни линкове с информация, които всеки може да прочете.

За разлика от повечето нишестени зеленчуци като картофите, чуфите са богати на полезни мазнини. Tigernut мазнините се състоят от 73 процента мононенаситени мазнин под формата на олеинова киселина (противовъзпалително, поддържаща доброто ниво на HDL). HDL холестеролът е добър за тялото, защото той помага и предпазва от опасни блокажи (плаки) в артериите. Останалите около 18 процента от мазнините в чуфите са наситени мазнини (също противовъзпалителни), и само девет процента полиненаситени мазнини под формата на линолова киселина (про-възпалително). Този профил на мастни киселини е много близък до този на зехтина. От ядката със специална технология се извлича и олио, но може би поради сложността на процеса и малкото количество, което излиза от грудка, цената е доста висока. Tigernuts са и добър източник на магнезий и калий (100 грама продукт от Tigernuts осигуряват около 20% от дневната нужда за възрастен). Калият в тях е 3 пъти повече от този в бананните!

Търсейки материали по темата открих нещо много интересно. Една група от хора, търсещи  заместител на ядките, глутенът и като цяло на зърнените храни, следващи по-строг хранителен режим поради здравословен проблем бяха открили алтернатива в чуфите. Причината беше определена диагноза, която ги възпрепятства да консумират подобен тип продукти. Може и да не знаете, но хора след автоимунния протокол (AIP) например премахват тези храни изцяло от менюто си. Това може да бъде трудно и означава никаква консумация на тестени храни, тахани, бадемово брашно, ядково  мляко и т.н. Тези хора споделят колко са щастливи, когато са разбрали за съществуването на брашното от чуфи. Освен, че не пречи на здравето им то съдържа и голямо количество витамини Е, С и В6, както и минералите магнезий, цинк и желязо. Желязото в чуфите е почти колкото това в червеното месо. Брашното от tigernuts и като цяло чуфите има повече протеини, витамини и минерали от пшеничното  брашно. То е чудесно за приготвяне на всякакви AIP закуски, десерти и всякакъв вид печива.

Пишейки тази тема, добавям и още няколко любопитни неща за тези много интересни кореноплодни. Оказва се, че са били храна още на прадедите ни и са запълвали над 50% от менюто им още в древността. Родината им е Африка, но успешно са култивирани в Европа. Важно е да се знае, че не са ГМО  продукт, като царевицата и други подобни култури. В момента този продукт вече може да се намери, както под формата на брашно, така и като ядка, със или без люспа. Самата люспа е много ценна, защото съдържа фибри и фитонутриети , които освен всичко друго способстват по-лесното и пълно абсорбиране на храната от организма. В ресурсите накрая на темата ще приложа и линкове , към най-ценните за мен проучвания, блогове  с рецепти, както и полезно видео как да си приготвите любимата за мен напитка от чуфи . Надявам се информацията, която споделям, да е полезна и за Вас. Опитах се да обединя много източници и да направя цялостна обобщена картина за тази непозната по нашите ширини храна. Ще се радвам ако и Вие попаднете на интересени материали, изследвания или рецепти свързани с тази храна, да ги споделите тук. Това е и основна идея и се надявам да успеем да добавим повече стойност на хората, които търсят здравословна алтернатива и идеи за кулинарни вкусотийки 

Любимата ми рецепта за Horchata
Обща информация за грудките
Научноизследователски анализ на неправителствена организация
Обзор и рецепта на Ана Мария /здравен треньор и нутриционист
Изследване на катедрата по микробиология
Проучване за влиянието върху кръвната захар
Идеи за AIP /автоимунен протокол/ рецепти с брашно от tigernut
Кулинарен блог на Michelle Hoover /с диагноза Хашимото/

Последна редакция: нд, 22 мар 2020, 21:30 от EquiLibrium_