Великобритания - тема 81 Пролетно Коронована

• 35 880
  • 744
  •   1
Отговори
# 60
  • На острова
Нали като малки в училище правихме от леща и боб, и аз си мислех да направя.

Пазарувах вчера в Алди и си купих абсолютно всички неща, които си взимам обикновено. Работеха  2 каси само и имаше 5-6 души в магазина. Паркинга празен, трябваше да снимам.

Избягвам да гледам новини и клипчета за болестта, защото anxiety-то ме удря здраво и постоянно мисля неприятни неща.

Благодарна съм за хубавото време, учих на двора, децата играха, закачихме един дарц навън също..

# 61
Русия ще е под карантина една седмица. Путун е ходил в Италлия да им занесе обурудване,  също от Китай и Куба са изпратили помощи, като лекари, лекарства и техника. Нито една западна медия не го отрази, също и българската телевизия. Италианците са свалили знамето на европейския съюз и са качили руското. Комунистическа инвазия.
Редактирам се. Намерих индипендънт и разни други да са писали по случая..

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 11:00 от adelinda

# 62
  • UK
Ронка, ако пия хлорнитромицин,  може ли да взимам и панадол за температурата, забравих да попитам в аптеката или практиката.

Може и да бъркам, но това не е ли, лекарството ,  което се тиражира, че благоприятства вируса и е за малария по принцип?
От къде се сдобиете с него?

# 63
  • Истински се вижда само със сърцето.
Не мисля че е това, на мен ми го изписа личната лекарка защото съм с тонзилит, антибиотик е, не е в свободна продажба.

# 64
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England

Средата на февуари изкарах нещо, настинка ли, грип ли, дано да е било корона: висока темпеатура, болки в цялото тяло, мускулни болки, първо суха кашлица. Два дена не се отлепих от леглото; даже да пуша не можех. Температурата изчезна, но след това като забухах, кашлицата стара мокра, имах чувството, че имам запушване от синусите до бронхите; нощем не можех да спя легнала от кашлица, а седнала  с по-малко кашлица не можех да спя заради позата. Изчезна и обонянието. През деня постоянно умора, и как не, като кислород не достига от толкова секрети. Това около месец продължи. В един момент нямаше работа и останах 5 дена на домашен режим и всичко изчезна (да чукам на дърво!). Естествено, това беше преди задължителната изолация; бях се записала на джипи, обади ми се по телефона, разпита ме за контакти с евентуални болни или пътувания и ми каза парацетамол, а ако се чувствам добре, да не се питеснявам да ходя на работа. Средата на февруари това! Още не ми се е възстановило обонянието, белина даже не усещам. Ужасно е!

Та, чакам да пуснат тестовете с нетърпение; поне да знам, дали съм си отбила номера или още съм на опашката.

Много подобен вирус изкарах и аз. Ходих си до България, първо като кацнах в събота, всичките ми приятелки, ние сме група от 10, казаха, че и те и мъжете им са болни и го отложихме за петъка, т.е. след 6 дни да се видим, а аз отидох на ски.  Като се видяхме всички това коментираха, че такова масово разболяване в Бургас никога не е било, децата още от тогава 14--ти февруари бяха в грипна ваканция и така и не се върнаха на училище. Като си дойдох тук започнаха и гърдите да ме болят и да не мога да си поема напълно въздух, тип плитко дишане, първо се опитах с парацетамол, единият ден взех 8, на 4-тия ден понеже си имам запаси от АБ от БГ, направо си го почнах. Учудващо, но на другия ден, след като взех АБ все едно нищо не е било. И сега и аз съм същата чуденка, изкарах ли нещо, или не изкарах? Но ако е било Корона, как така с един АБ и се оправих....

Ние с ММ всеки ден ходим до парка за по 1 час, той тренира, аз чета книжка и се припичам на слънце, страним от другите хора (аз тренирам сутрин в двора). Вчера имаше цивилни полицаи, които обикаляха парка и не знам дали засичаха време или на око, но молеха хората да се прибират. И при нас се спряха, първо ни поздравиха, после навръщане казаха "нали знаете, правителството разпореди и т.н." и ние си тръгнахме, ама ние живеем буквално на алеята, така че спазихме 1-ния час. Но много любезни бяха.

Днес 1-ния час навън го ползвах да пазаря в Асда, първото ми пазарене за тази седмица и на мен ми направи впечатление, че рафтовете са по-пълни. Напълних си една кошничка и туй то, не съм се изцепвала с количествата, но си взех бял ром, имам лайм, гледам си мента в саксийка и имам и сода... усещате ли на къде отива работата? Simple Smile

Моето положение на работа е много несигурно, нямам идея какво ще стане. По закон явно не мога да съм редъндант, защото нямам 2 години в компанията (не говорим за плащане, а за начин на освобождаване) и по това, което разбрах от сайта gov.uk ако съм разбрала правилно е, че първо трябва да съм 4 седмици в лей офф. Който съдейки по досегашните действия на компанията ще е отново неплатен. Като цяло нямам право на никакво обезщетение, защото съм работила по-малко от 2г. Единствено мога да кандидатствам за бенефит. И тук имахме спор с единия съквартирант, който твърдеше, че нямам право. Е, изкарах си писмото от Хоум Офис с пре-сетъл статуса и там си го пише черно на бяло. Дори днес отворих калкулатор да видя за какво мога да се класирам, но нищо не съм подала още.
При нас на работа ще освобождават повече от 20 човека наведнъж и понеже трябва да има консултации с юниън, обаче в сегашното положение няма да има, ще ни освободят повече от 20 човека без консултации, много удобно! Отделно нищо не се споменава за тези 80%, които правителството плаща, хем колежката пита по време на срещата, когато ни изпращаха вкъщи. Отговорът на мениджъра беше "We will look in to it"  и с това темата се приключи. Повече никой нищо не спомена. Утре ще се обадят да кажат какво правим.
Пускам СВ-та като ненормална, обаждат ми се някви хора да ми кажат колко много са ми харесали СВ-то, обаче позицията е замразена и ще ми се обадят допълнително. Гледах сайтовете на Асда и Теско и не видях джобс. Пак ще погледна. Ако някой има линк под ръка, ще съм много благодарна!
ММ трябваше да започе в Лойдс, още не са го отсвирили, аз ви писах мисля, че даже му звъняха да го питат дали още иска да работи, но и на него утре ще му потвърдят допълнително.
За сега имаме някакви спестявания и що годе финансова сигурност, но нали знаете, готовите пари как свършват.

Иска ми се да звуча по-оптимистично, но за съжаление това е положението.
Бъдете здрави!

# 65
Ние с ММ и двамата официално сме в къщи, но имаме писма от работодателите си, че минаване на схемата за 80% плащане, т.к и двамата не можем да работим от вкъщи такъв ни е сектора. Интересно вашата фирма защо не е кандидатвала по схемата ако няма как да сте хоумофис.

# 66
И ние сме така. Днес получих мейл, в който ми предлагат да продължат да ми плащат на седмична база, както досега, докато тази лудост приключи, ако се съглася да съм furloughed worker с 10% намаление на заплатата. Схемата ще е валидна от 30.03, тъй като в момента така или иначе ни плащат 100%.
90% е повече от 80%, а и май нямам голям избор.

# 67
И ние сме така. Днес получих мейл, в който ми предлагат да продължат да ми плащат на седмична база, както досега, докато тази лудост приключи, ако се съглася да съм furloughed worker с 10% намаление на заплатата. Схемата ще е валидна от 30.03, тъй като в момента така или иначе ни плащат 100%.
Може ли  да обясниш какво точно е да бъдеш furloughed worker?

# 68
Скрит текст:
Може ли  да обясниш какво точно е да бъдеш furloughed worker?
[/spoiler]
 Това е, което знам като информация.

Furloughed workers are those who are unable to work due to the coronavirus because their places of work have been forced to close.
They are not people who have been made redundant.
Their employers are now able to access support to continue paying part of their staff's wages, to avoid redundancies.

# 69
G&B явно вашият работодател добавя 10 процента над държавните пари. Работодателите могат да доплатят ако желаят останалите 20% но не са длъжни.
При ММ орязването е по- голямо защото макс. на финансирането е 2500, обаче да сме здрави и да се приключва скоро.

# 70
  • Leeds, UK
Аз продължавам да работя по старата схема, ако още стаф изпадне поради самоизолация или се разболее, сигурно ще ни карат да работим още повече. Поне използвам служебната си карта да купя някои неща от магазините, то се трябва да има някаква полза от това да се излагаш на риск. Ние сме много стаф и все някой ще го домъкне вируса, това е ясно, не е ясно кога обаче и все съм на тръни. Снощи се чух с родата от Испания, дето се разболя от короната. Етървата 2 седмици вече откакто се разболя, каза, че се оправя, но много се уморява все още. Температурата е спряла от няколко дена. Свалила е 7-8 кг за това време. Деверът сега го кара с висока температура, която не пада вече 3-ти ден, а болките в тялото били много силни и изобщо не се влияят от парацетамол. Каза, че се губи вкус и обоняние тотално, не боли гърло или да има хрема. А бе класическите симптоми. Оф, ако ни пипва, да ни пипва, и да се свършва, че туй чакане, оглеждане да не те доближи някой,  хората като вълци, ужас направо.

# 71
G&B, много благодаря за обяснението! От нашата компания получихме същото предложение, но за сега все още нищо не е ясно.

# 72
  • На острова
Снощи в Linkedin един бивш колега, Procurement Manager беше, публикувал това:

So starting tomorrow I’ll be working in Tesco store picking and packing and delivering customers shopping. Yes, it’s scary. Yes, it’s a huge drop in salary but not only do I need to pay bills in this unprecedented situation we are facing but I also feel proud that rather than laying around feeling sorry for myself for not having a job, I am doing something useful while the country isolates and recovers.

You can all be sure that when this is over, I will be back in the thick of Procurement, reconnecting with the supply chain and stronger than ever.

Stay strong people, especially those who are currently unemployed or facing uncertainty in these tough times.

Разбрах, че и при нас може би ще освобождават новозапочналите..

# 73
  • Bristol
TDI, направих един сърч и при нас много работа излиза за Теско специално. Обяви публикувани тези дни. Просто напиши Tesco jobs в Гугъл. NHS в момента също търсят хора, не само квалифицирани специалисти. Стискам палци за мъжът ти утре! Да пишеш 🤗

За сега ние с мъжът работим от вкъщи. Малко сме се сгъчкали и си пречим, особено ако и двамата говорим по едно и също време. Да видим колко време ще можем да я караме така. Моят отдел са ни писали key workers, защото работим за железниците и въпреки, че офисът е затворен, имаме разрешение да ходим и да го ползваме, ако има нужда.
Синът и той работи от вкъщи, но той си има хубаво бюро в неговата стая. 31ви март, щеше да се мести в негова си квартира, подписа договор за наем на едностаен апартамент. Но сега не е ясно как ще може да се премести, защото апартаментът не е обзаведен, а сега е най-неподходящото време да се купуват мебели. Май ще си седи при нас и плаща наем за апартамента, докато не се промени ситуацията.
Но това да са ни проблемите. Живи и здрави да сме 🤗

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 01:16 от Merry

# 74
То да се купуват мебели сега не е най-уместното, ами и купени вече мебели с доставка за днес не пристигнаха. Преди месец и половина са платени. Но няма проблем - готови сме да чакаме колкото трябва. Пляскахте ли в 8 вечерта? При нас беше добре, чу се из цялата улица.

Нашето голямо Теско започна да се нормализира. Най-накрая въведоха ограничение в броя на покупките и започнаха да се запълват пак щандовете. Само още сме без тоалетна хартия, споменахме на комшиите съвсем на шега, те пък донесоха 2 рула от тяхната, хаха, да сме имали. Simple Smile)) Ей това са комшии! Преди ден им виках през оградаха - Стийв, Ким, ние какво ще пеем, бре? Те викат - хич не ми идва на ума. Викам - дайте Лет ит би, най-подходяща е, пък и я знам на пианото. Но не запяхме, де, обърнахме разговора към по-прозаични неща, като тоалетната хартия.

A добре щеше да ни се получи:

When I find myself in times of trouble,
 Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be

And in my hour of darkness she is standing right in front of me
Speaking words of wisdom, let it be

Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be

And when the broken-hearted people living in the world agree
There will be an answer, let it be

For though they may be parted, there is still a chance that they will see
There will be an answer, let it be