Здравейте, дами! Няма с кого да споделя моите "мъки", защото не знам дали някой ме разбира. Аз съм непушач. Никога не съм била пристрастена към нищо и през целия си 27-годишен живот да съм изпушила максимум 3-4 цигари. Не пия грам алкохол, дискотеки, цигари, наркотици... Последните даже не съм опитвала трева. Такъв човек съм, без зависимости.Разбира се, това не важи за мъжа ми. Пуши от над 10 години, като понякога дори над 1 кутия на ден. Опитвал е много пъти да ги спре, но все на камък удряше. Един ден се събудил без въздух, кашлица и с ужасно гадене. Отишал в тоалетната и повърнал слуз с кафяви неща. Когато си поел дух, дишал толкова леко, че чак не можел да повярва.
И този ден реши да ги спира. Това бе преди 11 дена. Минаваме през различни етапи, търпимост, инат, веселие... Но най ужасните за мен етапи започнаха от преди 1-2 дена.
Нервен е, гледа да се скара с когото може, насълзяват му се очите и се случва да обижда всички около себе си (включително и мен). Бързо успява да овладее караниците и поривите си да крещи, но... Започнаха заплахите едва ли не към всички. "Ако докрая на тази седмица не премине желанието, пак почвам, ако докрая на месеца не мине, пак почвам... И ти дори да ме ограничиш вкъщи от цигарите, аз на работа мога да правя каквото пожелая и ти няма как да разбереш." Не дейте да приемате, че мъжа ми е лош човек. Той е най-добросъвестният, най-милият и най-добрият ми приятел. Просто при всеки опит да спре цигарите, все едно те говорят, вместо него. Затворен е, нервен, не иска никаква близост (като сами разбирате, че дори една прегръдка го задушава). Направо тези лайна успяха за 11 дена да ни вгорчат така живота, че все още се въздържам. Гледам да го подкрепям, да говоря окуражителни думи, да го разсмивам, да му давам идеи да прави различни неща, които той не приема. Само цигари са му в главата. Цял живот цялото ми семейство пуши. Затова имам тютнева кашлица всяка сутрин, а понякога и вечер. Кашлям като стар дядка. За щастие мъжа ми никога не пуши у дома, а само на терасата, но кашлицата ми си е завинаги. От малка до 18 годишна у дома бе като димна завеса. Чак дрехите ми миришеха на тея говна.
Казвам всичко това, за да се разбере, че както има ползи, като дишането, гладката кожа, така има и ужасни периоди. Които не прочетох тук обаче. Все му горели гърдите и го сърбели ръцете мъжа ми. За момента го спирам и му казвам, че ако му дам цигарите, тези 11 дена са били напразни мъчения. Но бога ми, такова нещо съм виждала само при майка ми. Просто не е лесно да покдрепяш някого.
Надявам се всички, които подкрепят пушачите в опитите си, да имат също такова търпение и спокойствие, което аз имам. Макар нервите ми малко по-малко да се опъват. Цигарите засягат и мен (непушача) по всякакви начини. Сега обмислям да взема един буркан с вода, да накъсам няколко цигари и да го оставя да си "ферментира". Като много му се допуши си мисля да му давам да подуши смратта, за да се осъзнае.
Трудно е за него, но и за мен е предизивкателство. Дръжте фронта и знайте, че вашето пушене вреди много повече на вас и на другите около вас, отколкото подозирате. Аз затова и не мога пълноценно да дишам и все кашлям. Близо 20 години в цигарен дим, без да си пушач... Дано имам нервите, спокойствието и майтапите си, за да преодолеем това. А така ми иде да взема 2 тигана и да ги разположа от двете страни на главата му
Успех на всички и се въоръжете с много сили.

При мен този период беше около месец и нещо може би. Я ме виж сега: коренно различен човек съм. Пак си се карам с мъжът ми, ама то за нашите си неща