Козунаци 2020

• 30 278
  • 769
  •   1
Отговори
# 570
А аз искам да попитам нещо за пълнежите. Миналата седмица когато правих за първи път и пробно преди Великден, се опитах да ги направя с локум и домашно сладко. Нещо обаче ми се изгубиха из целите козунаци. Значи когато оформих фитилите, работих само с брашно и с ръце разстелих всеки един фитил колкото можах, т.е да стане сплескан, след това сложих каквото можах и завивах отново фитилите. С локума се получи що годе, но тези фитили в които исках да слагам  конфитюр явно бяха много тесни ли как и намазах едва едва и дефакто не се усещаше. Като гледам тук на снимките, разрязаните козунаци се вижда как са хубаво пълни с съответния пълнеж. Много обичам и със стафиди, но не се сетих как да ги сложа и тях. Искам за другата седмица да направя хубави пълнежи, има ли някакъв трик? Мислих си дали първо да не разстеля цялата топка и да я посипя със стафидите, после да навия на руло, това руло да разделя на три, и всяко от тези трите на фитил. Но тогава няма ли да има стафиди които дефакто да са на повърхността на козунака?

# 571
  • София
rozi4ka222, стафидите ги накисвам с малко ром и топла вода. После отцеждам и поръсвам с малко брашно.
Разпределям ги върху разплесканото тесто и оформям на фитил.

# 572
Аз си мисля в едната доза да сложа стафиди, орехи и локум. И мисля като го измеся да ги сложа и тях. Дали ще стане? Иска ми се да има навсякъде от плънката.

# 573
  • Sofia
Искам за другата седмица да направя хубави пълнежи, има ли някакъв трик? Мислих си дали първо да не разстеля цялата топка и да я посипя със стафидите, после да навия на руло, това руло да разделя на три, и всяко от тези трите на фитил. Но тогава няма ли да има стафиди които дефакто да са на повърхността на козунака?
Така е, ще са навсякъде стафидите, което на мен избщо не ми пречи, напротив.
Не ги искам затворени във фитил, ще са ми много коцентрирани. Аз само ги подсушвам добре, не ползвам брашно.
Дори вишните, които са по-влажни не съм овалвала в брашно,

Сладко ако искаша да слагаш, може би на бухти ще е по-добре или пък руло.
Бухтите - снимката е линк...

Ако държиш да слагаш сладко във фитил, мисля че е по-добре да ползваш брашно с малко по-малко белтъци, да е по-лесно да разстилаш фитилите.

# 574
  • Sofia
Аз си мисля в едната доза да сложа стафиди, орехи и локум. И мисля като го измеся да ги сложа и тях. Дали ще стане? Иска ми се да има навсякъде от плънката.
След втасването е по-добре, ще са на всякъде, като снимката, дето показах.
А ето и в козунака

# 575
Точно така и аз мисля да направя тестото - нс кръгче, слагам плънката, завивам на руло и размесвам отново. Обаче ако размеся след втасването има ли шанс да си спадна балончетата от месенето? Въпреки че като миналия път след втасването си го премесих отново и нямаше гафове.

# 576
  • Sofia
Точно така и аз мисля да направя тестото - нс кръгче, слагам плънката, завивам на руло и размесвам отново. Обаче ако размеся след втасването има ли шанс да си спадна балончетата от месенето? Въпреки че като миналия път след втасването си го премесих отново и нямаше гафове.
Подчертаното ще е трудно. 
Не на руло, а като вързоп, просто завиваш и да си стане пак на топка. И пак казвам след втасването се слагат, значи преди това си го поразмачкала тестото, за да го разстелиш за плънката.

# 577
Морена точно затова не сложих и аз стафиди във фитила, просто си го представих че ще са като някаква пътечка.....а на мен ми се иска да са така по разхвърляно. Това кръгче значи се прави след втасването, завивам го на руло, ще нарежа на 3, и всяко едно пак го правя на дълъг фитил.
А за сладкото, не че държа да слагам, просто имам много бурканчета и понеже обичам козуначени рула помислих че може да стане.......но тях ги правят с мармалад, което явно е по - гъсто от моите конфитюри. Охххх нямам търпение да идва следващата седмица, че имам големи планове да правя двойна доза.

# 578
  • Sofia
Точно така, Розичка! Hug Само за локума не споменах ... писах преди няколко дни... нарязваш го на кубчета и ги овлваш в пудра захар или брашно, за де залепват едно за друго.
Сладкото ако ти е с плодове го блендирай и добави смлени ядки, кокос или пък галета, за да сгъстиш/поизсушиш още.

След втасването  тестото е омекнало и е несравнимо по-лесно за работа отколкото след измесването/преди втасването.   Просто опитайте да работите с него да го разстилате или оформяте фитили след като го измесите.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 14:03 от Morena

# 579
  • München, Deutschland
Не на руло, а като вързоп, просто завиваш и да си стане пак на топка.
Ако те разбирам правилно, омесваш тесто с вишните/шок. капки/стафидите реално, така ли?

Като се замисля всъщност, май и баба така процедираше, но със сухи неща (като изредените горе). С конфитюр май няма друг начин освен вътре във фитила...

# 580
  • Русе
Аз използвам локум и стафиди и слагам по много плънка във всеки фитил, като се стремя повече да разстилам фитилите и разпръсквам плънката, но понякога изтъняват и се късат на места. Знам, че малко прекалявам с плънката, но така се харесват.

# 581
Последната снимка за мен е истински козунак!

# 582
Последната снимка за мен е истински козунак!

Направо ми идва да нападна монитора Joy
Страхотно изглежда!

# 583
  • Sofia
Не на руло, а като вързоп, просто завиваш и да си стане пак на топка.
Ако те разбирам правилно, омесваш тесто с вишните/шок. капки/стафидите реално, така ли?

Като се замисля всъщност, май и баба така процедираше, но със сухи неща (като изредените горе). С конфитюр май няма друг начин освен вътре във фитила...
Хващаш краищата и завиваш към центъра... после помесваш малко и оформяш.
Сладкото може и на таква кора и после навиваш на руло и се пече в онези дългите форми - имаме руло. Simple Smile

# 584
  • София
Със заквасена сметана имам и ако някой иска рецептата ще я пусна веднага. Само да уточня, че тази рецепта първо я пусна Ева Тонева, а след това и Елексир, уточнявам го , за да не обидя Ева Тонева, смятам, че е важно все пак. Доста подробно съм я описала, как се действа.

Общи условия

Активация на акаунт