Испания

• 43 940
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
  • някъде под слънцето...
Няма значение дали си работил.
Точно това писах няколко поста по нагоре.
На деца с българско гражданство(дори и родените извън България) при навършване на 18 години започват да им начисляват осигуровки.На живееещите в България започват след завършване на учулище.

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 22:44 от sl

# 391
Само БГ НАП ми липсваше сега..  😭

Ще го проверя, благодаря.

# 392
  • Mediterraneo
След завършване на училище, но ако не учат висше. Студенти до 26 години се осигуряват за сметка на републиканския бюджет. За редовно обучение става въпрос.

# 393
  • Euskal Herria
Обаче излизат задължения за здравно осигуряване 5 години назад, независимо че може да са повече.

# 394
Добре, аз мога да докажа, че съм се осигурявала последните 5г в Исп, това до колко разбирам трябва да е "извинение"...

Едит: как мога да го проверя?

# 395
  • Euskal Herria
Тук проверяваш дали и за какъв период дължиш:
https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/goto:rep.HealthStatus.home

# 396
  • някъде под слънцето...
След завършване на училище, но ако не учат висше. Студенти до 26 години се осигуряват за сметка на републиканския бюджет. За редовно обучение става въпрос.
Ако учат в България да, автоматично го покрива бюджета.
Ако учат в чужбина
, трябва да представят документи от страната в която са  учили  , за да могат да си заличат дълга.

# 397
Здравейте,

Сега като мине процедурата с отказване на националност ще разбера какъв е случая с дълговете и ще ви кажа.

Благодаря за линка на НАП, но аз нямам подпис за там, така че ще чакам да видя какво ще ми кажат. Данък боклук, недвижимо имущество и кола ще си ги плащам докато ги има ( баща ми почина и съм наследник).

Нещо важно, което исках да ви споделя, обадих се в консулството и Да може цялата процедура по отказване на гражданство да се направи от там. Днес ще ми пратят списък с точните испански и бг документи, които искат.

По м/у другото, аз съм наистина много доволна от отношението и обслужването на консултвото в Бсн. Хората са много мили и с много желание да помогнат на всички.

Ако ви потрябва нещо и по телефона ще ви кажат, имат тъпо работно време, но това всичките консулства.

# 398
  • някъде под слънцето...
След като се откажеш, ще трябва да смениш  данните  си в българските държавни служби(пп същия начин лалтп тул си сменила навсякъде НИЕ с ДНИ), примерно данъчни, и в нотариалния акт за собственост.Ако имаш сонственост или съсобственост  земя, трябва да се изчисти(продаде, дари...).

# 399
  • Euskal Herria
За проверка на здравния статус не е нужно да имаш електронен подпис. То е към е-услугите със свободен достъп.
Някои общини искат такъв подпис/ПИК за да провериш данъците си. Други - не.

# 400
След като се откажеш, ще трябва да смениш  данните  си в българските държавни служби(пп същия начин лалтп тул си сменила навсякъде НИЕ с ДНИ), примерно данъчни, и в нотариалния акт за собственост.Ако имаш сонственост или съсобственост  земя, трябва да се изчисти(продаде, дари...).

За Испания ще сменя остовните неща.. акт за собвственост, данъчното, сегуридад сосиал, но ще си извадя certificado de concordancia,  където пише че старото NIE и новото DNI са един и същи човек и теоритично с този документ не е нужно да сменям нищо.

За БГ не знам какво трябва да направя, честно казано... ще остана без БГ лична катра с което не знам как и какво ще мога да оправя в БГ.

Едит: Яна, благодаря, ще проверя.

# 401
  • някъде под слънцето...
За Испания всичко трябва да се смени, застраховки, титуляридад на телефони, тоци, води, газ, прено късето си титуляр

Здравна карта, шофьорска книжка , банкови сметки.
В училището на децата също трябва да св сменят данните на родителя.
За тези които .имат брак, трябва да се впише в рехистро сивил.Всичко е със сита превия(само сег сосиал е може лайн).
Отнема доста време докато всичко се актуализира

Единственото автоматично нещо е, че те включват в  списъците за гласуване

След като се откажеш от българско гражданство в България си със статут  чужденец.Ако.искаш да живееш или работиш  там трябва да си извадиш пермисо за ресиденсия на чужденец.
Съотввтно трябва да промениш навсякъде ЕГН с номера на чужденец
В свртификата за конкордансия фигурират само име, през име  и НИЕ, кото го прави неизползваем за България.

# 402
За Испания всичко трябва да се смени, застраховки, титуляридад на телефони, тоци, води, газ, прено късето си титуляр

Здравна карта, шофьорска книжка , банкови сметки.
В училището на децата също трябва да св сменят данните на родителя.
За тези които .имат брак, трябва да се впише в рехистро сивил.Всичко е със сита превия(само сег сосиал е може лайн).
Отнема доста време докато всичко се актуализира

Единственото автоматично нещо е, че те включват в  списъците за гласуване

След като се откажеш от българско гражданство в България си със статут  чужденец.Ако.искаш да живееш или работиш  там трябва да си извадиш пермисо за ресиденсия на чужденец.
Съотввтно трябва да промениш навсякъде ЕГН с номера на чужденец
В свртификата за конкордансия фигурират само име, през име  и НИЕ, кото го прави неизползваем за България.

Леле ужас, като си помисля колко документи са... лични , в работата... Пак ще питам по разните институции, ако мога да си спестя нещо..
( не че ще го направя, но за да ми променят данните в дипломата от университета, искат 250 евро 😒 )

С мм не сме женени или записани като pareja de hecho.
За БГ само си мисля за разните истории с наследства какво и кога мога да направя.
То ясно , че ще съм чужденец, но аз дефакто и ЕГН-то не мога да си докажа вече, защото и акта за раждане ще го предам.

Предполагам че в БГ има някакъв еквивалент на certificado  de concordancia.

Поне успях да си запазя имената както си бяха, което се оказа голяма случайност на стеченията на обстоятелствата, но ще ми спести доста проблеми.

# 403
  • някъде под слънцето...
В общи линии смяната е безплатна с изключение на шофьорската книжка.Там таксата е 30е, а ако има смяна на апейидосите , аки не греша е 20 евро за промяната.
По стария закон и не се плащаше за националност, но сега има такса 100 евро и по 100 за двата изпита..
Общо 300 за възрастен и 100 за деца завършили средно и основно образование в Испания.
Това само такси, ако го правиш сам .Адвокатите вземат минимум 300 на експедиенте.
После ако нямаш нерви да стоиш зомбиран на компа за да  вземвш час за клетва 30 е на черно за сита.

Толкова и за всяка сита за.смяна на НИЕ с ДНИ.
Така че стана  едно скъпо начинание.
В България смених фамилията след като се омъжих, но всички дипломи, нотариални актове и други неща бяха на моминското ми име.От ЕСГРАОН ми издадоха документ, че съм същото лице.
Но това е само за български граждани.
Точно поради тази причина дават 5 години за да се откажеш.
За да можеш ореди това да "оправиш" всичко преди да върнеш българското гражданатво.
А между другото информираха ли те колко струва процедурата по отказването?

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 15:35 от sl

# 404
Предполагам, че става въпрос за декларация за напускане на страната чл. 40а ал.1 от ЗЗО. С тази декларация ви свалят от системата и спират да се трупат здравни осигуровки.

Точно за тази декларация става дума. Аз също прочетох, че може. Тя е говорила по телефона с центъра за обслужване на клиенти и са й казали че като се върне да си ги оправя някой ден. Нешо служителка та според мен не е била много запозната. Щом в сайта по закон ти го разрешават.
Като иде на място да пита и ще ви кажа резултата.

Общи условия

Активация на акаунт