Испания

• 43 991
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • някъде под слънцето...
Добре е да се актуализира регистрацията, зашото кметството поне в Мадрид  пращат "призовки" на всички чужденци  по пощата  на   адреса на  който   са се регистрирали на всеки 5 години на чужденците  лично  да си подновят регистрацията.
Ако не се поднови се отписват служебно и после  могат да "замразят" НИЕ то.

# 226
Да, тя има час вече за месец декември и ще пробва. Говорила е с хестор, който е казал че никой не иска да имаш 3месеца, а да си на алта.
И за нас помня, че не гледаха всички документи, но нали с годините нещата се променят...
Благодаря

# 227
Добре е да се актуализира регистрацията, зашото кметството поне в Мадрид  пращат "призовки" на всички чужденци  по пощата  на   адреса на  който   са се регистрирали на всеки 5 години на чужденците  лично  да си подновят регистрацията.
Ако не се поднови се отписват служебно и после  могат да "замразят" НИЕ то.
При нас още не са започнали да изпращат, но винаги когато го издават предупреждават или напомнят, че се подновява.Hands Thumbsup

# 228
  • Euskal Herria
И пак си зависи от самите области/общини. За толкова години - само веднъж получих писмо да отида в офисина екстранхерия, за да докажа, че не  тежа на социалната им система. И миналата година ни викаха в кметството - хем да удостоверим, че живеем тук, хем ни питаха защо досега не сме се ползвали от услугите им - "за толкова време веднъж не сте идвали и нищо не сте искали".  Синът ни е от по-малко време регистриран, но получи такава "повиквателна" една година преди нас.

# 229
  • някъде под слънцето...
На нас  преди ни пращаха на всеки 5 години.
По тази система отписаха майка ми и баща ми, които си заминаха окончателно 2011.
Малката не я привикват , защото е с ДНИ.
Обаче  за чужденците не пропускат.

Последния път когато си актуализирахме данните, на съпруга ми му дадоха  формуляр  историко, две страници, да се чудиш какво толкова са писали.
За 20+ години тук е  живял и регистриран само на два адреса, на втория около 15 години
Обаче първа регистрация с паспорт, пререгистрация с пермисо де трабахо.Пререгистрация  рехимен комунитарио зелвн лист.
После   "призовки" за да видят дали още е на адреса, после незнам каква си измислица...
Не дочетох документа..
Последните 15 години сме си вадили точно 3 пъти емпадронамиенто.
Така, че не сме им създавали работа.
В офиси на на екстранхерия не схм ходила от 2007, когато ми изтичаше поредното пермисо де ррабахо и ми го смениха със зелен лист.
Имам още едно ходене до екстранхерията и се надявам повече да не се налага да ходя там.

Последна редакция: сб, 28 ное 2020, 10:56 от sl

# 230
  • Мадрид / София
Аз писма призовки не съм получавала и май веднъж ми смениха адресната регистрация в някое учереждение. Не мисля да ходя в екстранхерията поне за сега.

# 231
  • Mediterraneo
То така се ходи в естранхерията. Часове дават за месеци напред, ако имаш късмет, може за след 2-3 седмици да улучиш и то някъде в провинцията( последно ходих в Елче, а в Бенидорм имаме естранхерия).
НИЕ-тата ни "изтекоха" през април. Нито ни е търсил някой, нито някой ще ни потърси, мисля аз. Адресна регистрация не сме сменяли, та едва ли ще се наложи да ме търсят да си сменям картончето. Навсякъде се признава за валидно, където и да съм го показала.

# 232
  • Euskal Herria
Аз затова писах, че навсякъде е различно.
Тарти, какво имаш предвид с това "изтекли"?  И къде ги вадите? Тук ходим в полицията, от там ни ги издават.

# 233
  • някъде под слънцето...
И на мен ми е интерсно как  така "изтичат" НИЕ.
Моето беше от 2007 един голям лист А4 (тогава им  смениха изтичаща тархерта ресисиденсия  с този хвърчащ лист, с който правеха проблеми докато се научат , че за граждани от Европекската общост ,  вече няма тархета ресиденсия )и докато го върнах наскоро  по собствено желание ,  никой  никъде не ми е правил проблем.

На съпруга ми по същия начин.
Да трябва да взема час за екстранхерията , за документа който ми трябва

Опитах се да го извадя от комисарията без час, но не ми се получи.
 Помотавам се още, защото не ми чак толкова спешно,  но ми казаха, че за този документ, не е толкова сложно с часовете.

Последна редакция: сб, 28 ное 2020, 10:59 от sl

# 234
  • Mediterraneo
Имам предвид, че първото зелено НИЕ, което ти издават, трябва да се подмени след 5 години. Следващото вече не. Не изтича самото НИЕ, разбира се, то това си е непроменим номер. Документът само. Това казаха сега и за документа на моя приятел, който вадихме тази седмица- след 5 години ново.
Затова казвам, че нашите изтекоха. Ама не смятам да подменям нищо, докато не се наложи да сменя адрес.

# 235
  • Euskal Herria
Хм, нашите не сме ги подменяли. И не са казвали, че трябва. На самото картонче пише откога сме резиденти, само това. И навремето ни дадоха направо зелените картончета,  не белите листове.
Ходим да сменяме, само ако сменяме адресната регистрация. Досега един път е било - преди 7 години.

# 236
  • някъде под слънцето...
За пръв път чувам, че първото НИЕ е за 5 години.
С нашите измислени зелeни   листове  от 2007 си си изкарахме  без никакъв  проблем 13+ години , като през това времe сме си били на един и същи адрес.

Последна редакция: сб, 28 ное 2020, 14:18 от sl

# 237
  • Mediterraneo
Всички сме на едно мнение. Всеки кара както дойде с тези документи. Само казвам, че вторник полицаят каза на момчето- след 5 години ново. Толкова.

# 238
  • някъде под слънцето...
Явно за всяка област е различно.
Питала съм многократно, дали трябва да се сменят, винаги съм получава един и същи отговор, 'ако няма промени в адреса или имената(примерно при смяна на фамилия след брак или развод) , важи докато се повреди ".
Както и да е...
Лично за себе си , се нафявам след като си получа сертификата, който трябва да взема , да не ми се налага повече да ходя в екстранхерията.

Последна редакция: сб, 28 ное 2020, 14:35 от sl

# 239
Имам предвид, че първото зелено НИЕ, което ти издават, трябва да се подмени след 5 години. Следващото вече не. Не изтича самото НИЕ, разбира се, то това си е непроменим номер. Документът само. Това казаха сега и за документа на моя приятел, който вадихме тази седмица- след 5 години ново.
Затова казвам, че нашите изтекоха. Ама не смятам да подменям нищо, докато не се наложи да сменя адрес.
Така е, подменя се на 5г. Пише го и в закона. Въпросът е че не навсякъде получаваш известие да те викат. На повечето места дори не ги следят тези неща. Както каза тарталета се сменя документа, а номера си е същия

Общи условия

Активация на акаунт