Испания

• 43 990
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
  • някъде под слънцето...
На моето пишеше перманенте, издавано през 2007.
Последно го представях в  кметството, рехистро сивил и в комисарията(всв държавни институции),  преди месец за процедури, които изискват валидни документи.
Не мисля, че полицията би приела навелиден документ.
Едва ли самата полиция не е наясно дали документите , които издава са  валидни или не....
Интересно кой очаквате да ви извести, че даден документ е изтекъл и трябва да го подновите?
Те за   ДНИ  не известяват, вие чакате  нотификация за НИЕ.
Задължение на всеки един е да поддържа валидни документите, които го акредитират.

Последна редакция: сб, 28 ное 2020, 21:38 от sl

# 241
  • Mediterraneo
Интересно кой очаквате да ви извести, че даден документ е изтекъл и трябва да го подновите?
Те за   ДНИ  не известяват, вие чакате  нотификация за НИЕ.
Задължение на всеки есин е да поддържа валидни документоте, които го акредитират.
Сериозно ли питаш, при положение, че ти самата твърдиш това... Поне вчера се сети какво си писала...

На нас  преди ни пращаха на всеки 5 години.
По тази система отписаха майка ми и баща ми, които си заминаха окончателно 2011.
Малката не я привикват , защото е с ДНИ.
Обаче  за чужденците не пропускат.

Добре е да се актуализира регистрацията, зашото кметството поне в Мадрид  пращат "призовки" на всички чужденци  по пощата  на   адреса на  който   са се регистрирали на всеки 5 години на чужденците  лично  да си подновят регистрацията.
Ако не се поднови се отписват служебно и после  могат да "замразят" НИЕ то.

# 242
  • някъде под слънцето...
Къде е написано, че ни викат заради "изтекли"
документи?
Чети и не прави свободни съчинения.
Родителите ми ги отписаха не заради изтекли документи(след определена възраст документите за смоличност както в България, така и в Испания са безсрочни, НИЕ то което им извадих на времето също беше перманенте), а заради това, че не отидоха да подновят регистрацията си.
След животоспасяваща  операция баща ми  реши да изживее пооследните си дни в България, а майка ми иска да е близо до него(погребан е в България).
Кметството привиква чижденците на 5 години(поне в Мадрид), за да отпише тези, които все още са водят на адреса, понеже по закон  чужденци с разрелително за престой НЯМАТ право да живеят в период по дълъг ит две години извън Испания, дори и тези, които са с перманентни разрешителни.Съответно ако не се водят регистрирани  някъде, то най веороятно са извън Испания.
Съответно тези данни служат на полицията за да " замрази" НИЕ то на някой чужденец .
Хора с ДНИ не получават "повиквателни".
Дъщеря ми не са я викали нито веднъж, защото от  2009 е с ДНИ.За това време,  два пъти сме подновили ДНИ, защото детските(под 18 )  имат валидност 5 години.
Пиша във форума от времето , когато нямаше тема за Испания, нито дори раздел  родители в чужбина,  не съм написала нито една подвеждаща информация.
Не знам защо, на някои хора им даставя удоволствие да хейтват преди да са проверили какво точно съм написала.

Последна редакция: нд, 29 ное 2020, 12:01 от sl

# 243
  • Mediterraneo
То по принцип е трудно да ти следи мисълта човек, но цитатите са достатъчни в случая.

# 244
  • някъде под слънцето...
То по принцип е трудно да ти следи мисълта човек, но цитатите са достатъчни в случая.
Добре, че поне испанците ме разбират. Stuck Out Tongue Winking Eye
Който  успява да следи мисълта ми  може и да научи нещо.
Но пък който има време и желание може да си потърси информацията на подходящото място.

Последна редакция: сб, 28 ное 2020, 22:31 от sl

# 245
  • Ispania
Аз също не съм сменяла НИЕ-то от преди половин век 😅. На всякьде ми казват че е перманенте.
За емпадронамиентото: в закона (“централния”) пише :” граждани на ЕС НЕ трябва да подновяват емпадронамиентото”.
Отделно всяка автономна област има право (от което се възползва  ) да развива/ допълва закона на автономно ниво.
В повечето автономни области вече  граждани от ЕС трябва да подновяват (по-скоро е fe de Vida) на всеки 2 или 5 години (според зависи ).
Писма се пращат в зависимост от това какво е наредило моментното(това което е на власт ) правителство.😅 Някои пращат , други не .

# 246
  • някъде под слънцето...
За Мадрид е на 5 години.
До сега не бях обръщала внимание на точния период, но когато актуализирахме информацията  служителката се обърка  и даде енпадронамиенто историко на съпруга ми и там си пише през кои години са го викали.
Попитах служителката, и тя потвърди , че се изпращат "призовки" само на хора със статут на чужденци.Не се занимават с  насионалес и насионалисадос.

Последна редакция: нд, 29 ное 2020, 11:56 от sl

# 247
За Мадрид и цяла Испания е 5г срока, дори и за децата. Документа е валиден, въпросът е че трябва да се подновява с цел да се проследи статута на лицето в държавата. Мъжа ми не си е сменил все още Nie-то поради смяната на жилище, но при проверка от полицията никой не му е правил проблем защото имат различни цели двете институции.

# 248
  • някъде под слънцето...
Писах Мадрид, защото по принцип понякога има различия в различните области
Ние със съпруга ми последно  подновявахме регистрацията си през 2017.

Последна редакция: нд, 29 ное 2020, 16:08 от sl

# 249
  • Euskal Herria
Обмислях да пратя колет до България - дребни неща за Коледа. Обаче като гледам цените за доставка - на пощата и на различните куриерски фирми, взех да се разколебавам.
Знам, че има фирми, които извършват превоз на багаж, обаче до момента всичко, което съм чела, не включва Паис Баско. Признавам си, че не ми се пътува 100-200 км , за да дам пакет от 2 кг.  Ако някой има информация за превозвач, който оперира на територията на нашата област, ще съм много благодарна да сподели.

# 250
  • Ispania
За Мадрид и цяла Испания е 5г срока, дори и за децата. Документа е валиден, въпросът е че трябва да се подновява с цел да се проследи статута на лицето в държавата. Мъжа ми не си е сменил все още Nie-то поради смяната на жилище, но при проверка от полицията никой не му е правил проблем защото имат различни цели двете институции.
В нашето селище беше 2 години, при последните избори (на които преизбраха същия кмет от 17  години насам) , смениха на 5 години. Както  вече написах, в закона на национално ниво , не се задължават гражданите на ЕС да “подновяват”.

# 251
  • някъде под слънцето...
За мен привикването  е пълна глупост.
Има начини по които може служебно  да се разбере кой  къде живее и дали и къде работи..
Лично аз трябеаше да ползвам ден за да отида.
Малко е обидно да живееш 20+ години някъде, да си плащаш данъците, осигуровките, обаче да те привикват на 5 години за да декларираш, че живееш на даден адрес , независимо, че жилището е твое и всяка година му плащаш данъци и застраховки.Само защото си със статут на чужденец , пък бил той постоянно пребиваващ,  трябва да ходуш да декларираш, че живееш в жилището си.
А ако си със статут на испанец(ДНИ) не ти пращат "призовки", независимо дали работиш или не, дали плащаш данъци или не , дали си.под наем или  живееш у роднини.

# 252
  • In the land of Never Never
В Аликанте ми пратиха писмо на адреса където съм регистрирана, там пише, че всеки две години регистрацията трябва да се потвърждава. Може да се потвърди и с имейл.
Потвърдих го, въпреки че не съм там, на адреса живеят мои близки, в момента живея в Ел Кампейо.  Опитвам се да поискам час за смяна на адресната регистрация в общината на Ел Кампейо, не излизат изобщо дати и часове. Така е поне от края на септември, когато започнах да се опитвам да се регистрирам там. Като кликнеш на мястото в сайта, излиза - Съжаляваме, всички часове са заети.
Писах имейл до общината, преди няколко дни ми отговориха, че трябва да опитам да взема час сутрин преди осем, да вляза в сайта, тогава можело да има.  В петък опитах, в 8 без десет, нямаше пак. Тези два дни нещо все забравям, но това е много странно, как може да не излизат никакви дни за да може да си запазиш среща и да трябва да се опитваш в някакви ранни часове. Някъде другаде има ли подобна практика?

# 253
  • Мадрид / София
Може за дните, които искаш наистина да са зарти. Пробвай с други дати. На мен така ми изписваше когато исках да сменя паспорта в посолството, докато не намерих свободни дни и часове няколко дни по-късно от исканите първоначално дни от мен.

# 254
  • някъде под слънцето...
При нас в кметството  дават за след седмица.
Последно вземах дати  на два пъти преди масец  .
Сега се боря със станицата на полицията за час за един сертификат, понеже отказаха да  ми го дадат без час.
Не че имам бърза работа , но е изнервящо.
За да взема час в рехистро сивил  тази година , ми отне 8 месеца, но поне успях да взема за след седмица, защото на някои места дават чак за юли 2021 Надявам се с полицията да имам повече  късмет  Simple Smile .

Общи условия

Активация на акаунт