Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 143
  • 766
  •   1
Отговори
# 135
  • Велико Търново
За тези, които се интересуват:
Обезщетение за безработица в размер на 60% от получаваното възнаграждение и за срок в зависимост от стажа СЕ ПОЛУЧАВА, когато трудовото правоотношение е прекратено на основание РАЗЛИЧНО от:
        ᴥ   чл. 325, т. 1
        ᴥ   чл. 325, т. 2
        ᴥ   чл. 326
        ᴥ   чл. 330
        ᴥ   чл. 331 от КТ.
При освобождаване съгласно изброените членове се получава 4-месечно минимално обезщетение.

𝒮𝓅𝓇𝒾𝓃𝑔 𝓅𝓇𝒾𝓃𝒸𝑒𝓈𝓈, от предната тема:
Цитат на: DamaPika
Може да говориш за варианта да подадеш молба за преназначаване за определен период от време, примерно седмица или нещо, което те устройва, и след това да те освободят по чл.325, ал.3 - поради изтичане на уговорен срок.
Работодателят не дължи обезщетение в случая.
Този съвет е на база на личен опит. Мен ме преназначиха само за два дена и след това ме освободиха. Давам го няколко пъти вече и се извинявам на тези, на които може би им е омръзнал.

# 136
dharma, в централата на Стамболийски.

# 137
Здравейте,

Искам да попитам в, случай на прекратяване на трудовите правоотношения по чл.327 ал.1 т.2, има ли право на обезщетение от Бюро по труда лицето, в зависимост от стажа, на 60% от получаваното възнаграждение?
Да.

Благодаря, за отговора. Обаче изниква и друг казус. Ако същото лице е и собственик на ЕТ, което обаче не е закрито и няма дейност от 2011, не се осигурява лицето от там, дали няма да откажат плащане БТ?

# 138
Някой успя ли да подаде заявление до НОИ онлайн?

# 139
Здравейте,

Искам да попитам в, случай на прекратяване на трудовите правоотношения по чл.327 ал.1 т.2, има ли право на обезщетение от Бюро по труда лицето, в зависимост от стажа, на 60% от получаваното възнаграждение?
Да.

Благодаря, за отговора. Обаче изниква и друг казус. Ако същото лице е и собственик на ЕТ, което обаче не е закрито и няма дейност от 2011, не се осигурява лицето от там, дали няма да откажат плащане БТ?
Сиси, ако дейността на фирмата е спряна, от БТ няма да откажат плащане и ще отпуснат обезщетение. Лично изпробвано през 2014 г.

# 140
Дама Пика, ще помоля модератор да сложи на 1 страница това пояснение за пълната борса.
Благодаря ти! Flowers Hibiscus

# 141
Здравейте,

Да.

Сиси, ако дейността на фирмата е спряна, от БТ няма да откажат плащане и ще отпуснат обезщетение. Лично изпробвано през 2014 г.

Фирмата, реално не работи от 2011, но е активна, не зная подробности, тъй като питам за моята свъкърва, казуса е нейн.

# 142
Днес ходих на място да питам относно подписването - до края на ИП няма да се ходи на подпис, от БТ ще уведомяват по телефона за назначена следваща дата.

П.П. Обезщетенията са от НОИ, не от БТ!

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 17:00 от SamoDiva

# 143
  • Пеликания
А дали колко време преди датата звънят? Аз съм на 14-ти, а баща ми на 15-ти и никой не е звънял. Дали е възможно за малките градове това да не се отнася?

# 144
А дали колко време преди датата звънят? Аз съм на 14-ти, а баща ми на 15-ти и никой не е звънял. Дали е възможно за малките градове това да не се отнася?

Звънят на предния ден.
Аз съм на 13-ти, но днес минах оттам и реших да попитам, а не в понеделник да ставам и да спазвам часове. Казаха ми, че съм подрнаила и утре щели да ми се обадят.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 23:18 от SamoDiva

# 145
  • София
Ако правоотношение Х се прекратява на 30.04.2020г., а правоотношение У започва на 04.05.2020г., трябва ли да се подават някакви документи за почивните 01,02,03.05. и ако не, ще се прекъснат ли някакви права на работника за тези почивни дни (напр. здравни)?

# 146
  • София
Имам един въпрос.
На 6 месеца изпитателен срок съм, който изтича в края на този месец. Почти сигурна съм, че ще ми прекратят договора предвид сегашното положение, кофти късмет. Имам останали месеци на борсата, така че гледам да не драматизирам. Припомнете ми на базата на какъв период назад се изчислява обезщетението? Или ще получавам същата сума както при предното обезщетение? Хич не съм наясно с тия неща.

# 147
Тонка, ще получаваш същата сума като предния път за остатъка от срока, подава се заявление за възстановяване или възобновяване, нещо такова беше.

# 148
  • Велико Търново
Дама Пика, ще помоля модератор да сложи на 1 страница това пояснение за пълната борса.
Благодаря ти! Flowers Hibiscus
И аз ти благодаря!
Ако искаш, може да помолиш и за това:
Скрит текст:
Онлайн регистрация в БТ с ПИК на НОИ[/b]

Скрит текст:
Всяко изображение е линк:

в най-долната чат на страницата:

След като сте в профила си в системата (тук вече няма линкове):

Отива се към страницата, в която се подават документите и заявлението
[/quote]
Поне докато трае извънредното положение, мисля че би било полезно.

Ако правоотношение Х се прекратява на 30.04.2020г., а правоотношение У започва на 04.05.2020г., трябва ли да се подават някакви документи за почивните 01,02,03.05. и ако не, ще се прекъснат ли някакви права на работника за тези почивни дни (напр. здравни)?
Здравноосигурителни права се губят при три месеца с неплатени здравноосигурителни  вноски за период от 3 години назад, така че нищо няма да загубиш.

# 149
  • София
......
Здравноосигурителни права се губят при три месеца с неплатени здравноосигурителни  вноски за период от 3 години назад, така че нищо няма да загубиш.

т.е. не е необходимо да се подават документи в БТ за тези 3 дена? Прекъсване на стаж ще има обаче, нали?

Общи условия

Активация на акаунт